[NH/VD] Hoe trailerladen oefenen zonder trailer?

Moderators: Dyonne, Apple

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lepeltje

Berichten: 2803
Geregistreerd: 16-04-01
Woonplaats: de keukenla

[NH/VD] Hoe trailerladen oefenen zonder trailer?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-02-04 22:13

Ik zet het even op dit forum omdat ik gewoon oefeningen wil en de mensen die hier komen daar vaak wel handig in zijn. Haha!

Het zit zo:
Ik wil in de zomer weer wat endurance wedstrijdjes starten, maar de vorige keer ging het trailerladen erg slecht. Paar andere mensen die mij zouden helpen hebben toen als het ware het touw uit mijn handen gegrepen, en voordat ik het doorhad werd Trix de trailer in gesmeten. Niet zo fijn dus, want nu wordt ze al paranoia als ze alleen al een trailer ziet. Ik leen dus een trailer, en heb niet de mogelijkheid het ding een paar dagen 'bij huis' te hebben. De laatste keer, dus de keer dat ze erin gegooid werd, was onze paard-mens verhouding niet echt geweldig te noemen, en dat is nu behoorlijk verbeterd, dus ik weet ook niet echt of dat invloed heeft gehad op het trailerladen.

Dus, weten jullie een paar leuke oefeningen om het trailerladen te oefenen? Misschien kan ik beginnen met bruggetjes, die vindt ze namelijk helemaal niet leuk... Als ik haar daar overheen kan krijgen moet een trailer ook haast lukken.. *LOL*
Verder zat ik te denken aan, bijv. haar tussen smalle dingen door laten lopen, en over een plank? Verward
Weten jullie nog iets?

Washbar, 100% natuurlijke shampoo uit Nieuw-Zeeland voor paarden en honden


PeppySan

Berichten: 3054
Geregistreerd: 19-11-02
Woonplaats: Nieuwe Pekela

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-04 23:04

Een doorgang maken van hindernissen met een zijl eroverheen. En die steeds smaller maken totdat het de breedte van een trailer heeft en de palen steeds hoger zetten totdat ze op zijn hoogst staan en je dus een tunneleffect krijgt.
Als ze er goed tussendoor gaat, het tegen de muur opbouwen zodat ze er vooruit in moet en achteruit uit.
Als ze dat braaf doet (na veel oefenen) over een plank leren lopen.
Dan de plank tussen de hindernissen leggen zodat ze op een bodem staat.

Succes met oefenen en neem er de tijd voor!!!

De kracht van de inspanning, zit in de ontspanning!
http://www.paderyranch.nl
www.hunebedtrec.nl

xyzutu2

Berichten: 6701
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-02-04 22:53

Als je meteen met bruggetjes en smalle doorgangen begint, zal je paard van beginsafaan geconfronteerd worden met haar angst voor die dingen. En angstige paarden zijn moeilijk te trainen omdat ze zich helemaal vastbijten in hun afkeer en er het liefst zo hard mogelijk vandaan rennen.

Het is daarom waarschijnlijk gemakkelijker om te beginnen met een oefening die voor haar mijlen van het trailerladen af staat: het targetten / hand aanraken op commando. Het klinkt misschien onzinnig, maar als je je paard eerst leert om een bepaald voorwerp op een stemhulp aan te raken en daar steeds voor beloont, zal ze dat als iets bijzonder positiefs gaan zien. Als je vervolgens dat hand aanraken / targetten combineert met een eng object, bijvoorbeeld de smalle doorgang of een trailer, dan zal ze niet het idee hebben dat ze nu iets engs moet gaan overwinnen, maar dat ze koste van kost die target of jouw hand aan moet raken om de beloning te krijgen. Ik weet niet of je bekend bent met clickertraining en of je ervaring hebt met vrijheidsdressuur, maar deze oefening (hand aanraken op commando) is ontzettend makkelijk aan te leren en je hebt er vreselijk veel aan als je te maken hebt met een paard dat in de dagelijkse omgang erg angstig is. Ik heb met zoiets simpels bijvoorbeeld Sjors af kunnen helpen van zijn angst voor smalle doorgangen. Gewoon door hem te leren mijn hand aan te raken als ik in mijn vingers knip.

Deze methode is helemaal prettig als je 'droog' moet oefenen, dus zonder trailer: die heb je nu immers niet nodig, het enige gereedschap is een paard dat op jouw hulpen een voorwerp aanraakt. Zit dat er in, dan kun je het in alle situaties vragen, ook bij het trailerladen. Als je wil weten hoe je dit je paard kunt leren kun je het het beste even op mijn site nalezen (link hieronder, ga dan naar paardentraining -> basistraining -> hand aanraken en targetten), daar staat ook hoe Blacky en Sjors op deze oefeningen reageerden.

Veel succes!

Lepeltje

Berichten: 2803
Geregistreerd: 16-04-01
Woonplaats: de keukenla

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-02-04 22:13

Ik zal een proberen of ze hand aanraken wil leren, denk het wel. Ik probeer wel wat aan vd te doen, maar Trix kan alleen nog maar voetje en buigen.
Ik ga morgen gelijk aan de gang!

Washbar, 100% natuurlijke shampoo uit Nieuw-Zeeland voor paarden en honden

Saar4
Berichten: 2194
Geregistreerd: 26-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-04 16:40

Ik heb precies hetzelfde meegemaakt op een endurance wedstrijd. Paar "paardemensen" kwamen "helpen" en het gevolg was dat mijn pony niet meer in de buurt van een trailer wilde komen.

Ik heb verder geen tips om droog te oefenen. Bij mijn paard kon je droogoefenen tot je een ons woog, dat ging allemaal prima, maar zodra er een echte trailer aan te pas kwam was ze al het geleerde weer kwijt. Het was bij haar ook niet echt angst om in dat ding te staan, maar puur angst voor alle ellende eromheen. Ze had echt een hekel aan dat ding gekregen. Misschien is dat bij jouw paard ook zo?

Zeker omdat jouw paard dus ook een nare ervaring specifiek met de trailer heeft opgelopen denk ik dat je beter een paar keer een trailer kan huren/lenen om daarmee te oefenen.

Ik heb inmiddels alweer de eerste testrit gemaakt en dat ging goed maar ik weet dus wat een rotprobleem het is. Succes!

Saar4
Berichten: 2194
Geregistreerd: 26-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-02-04 16:48

Oh, toch een tip Haha!
Wat mij wel geholpen heeft is het wijken voor druk. Was geloof ik game 2 van parelli.

De bedoeling is dat jouw paard leert wijken voor lichte druk. Opzij, omhoog, omlaag, maar ook achterwaarts en voorwaarts. Als je wil dat hij zijn achterhand opzij doet, geef je eerste hele lichte druk met hand/vinger op de achterhand. Als hij reageert wrijf je over de plek, braaf paard. Reageert hij niet, dan verhoog je in fases de druk tot hij wel reageert. Zodra hij reageert verminder je direct de druk en wrijf je weer even. Ik hoop dat ik het zo een beetje duidelijk uitleg. Er zijn hier vast parelli mensen die het nog wat kunnen verduidelijken. Zo heb ik ook min of meer het laadprobleem opgelost.

phoenix4ever

Berichten: 4350
Geregistreerd: 18-03-02
Woonplaats: Vilafranca del Penedes (Barcelona)

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 10:55

smalle doorgangetjes maken met staanders en balken eventuweel zeil. eerst met uitgaang daarna voorkant afsluiten en achterwaards terug

PHOENIX

"We do not inherit the Earth from our Ancestors, we borrow it from our Children."

Sjonniej
Berichten: 17527
Geregistreerd: 21-05-03
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-02-04 12:04

Beginnen met het lopen over een laadklep die omhoog loopt dan een stukje recht en weer naar beneden


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot, laran, marliesje16 en 1 bezoeker