Tweespan verschil in temprament

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Tomni
Berichten: 15
Geregistreerd: 12-09-18

Tweespan verschil in temprament

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-12-19 08:03

Ik men met twee pony’s die nogal verschillen in werklust. Heb met beide ook al veel enkelspan gereden, de ene moet ik eerder inhouden en blijft ook werkwillig vooruit gaan. De andere moet wat meer aangemoedigd worden en heeft in enkelspan en bij het longeren de neiging om stil te vallen (heel traag draven of terugvallen naar stap), veel minder werkwillig dus. Dit is ondertussen al wel goed verbeterd.

In tweespan komt het verschil wel meer tot uiting, ook hier betert het wel, maar ik ben nog op zoek naar tips die kunnen helpen. Wat ik al doe :
-rustige pony iets langer in de leidsels zodat hij niet in de mond gestoord wordt.
-veel werken op stem met telkens naam van de pony
-beweegbare evenaar : dan komen de strengen iets minder snel door te hangen, rustige pony staat dan dikwijls wel korter bij de koets
-rustige pony iets dichter bij de kar gezet : niet veel verschil
-rustige pony staat bijdehand zodat makkelijk met zweep aan te tikken.

Zijn er nog andere zaken die kunnen helpen?

mirim

Berichten: 4409
Geregistreerd: 07-10-10
Woonplaats: de Achterhoek

Re: Tweespan verschil in temprament

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-19 08:54

Ik men niet (meer), maar snap het probleem
Helpt het om je focus even , misschien tijdelijk, te verleggen op je werkwillende pony.
Deze pony wat rustiger te laten lopen en proberen het verschil kleiner te maken ?
En vanuit deze situatie weer verder te werken met beiden ?

Duhelo

Berichten: 28554
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Tweespan verschil in temprament

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-19 10:05

Als je de pony dichter bij de koets zet,heb je niet het risico dat hij bij het voorwaarts gaan meer moet trekken dan de ander en daardoor nog meer achteruit valt? Als een geprobeerd om die net wat langer te zetten zodat het snelle paard wat meer moet trekken en de trage meer vooruit wil gaan lopen?

roekes

Berichten: 755
Geregistreerd: 05-04-14
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-19 10:06

Om die reden rij ik geen tweespan. Mijn ponys hebben ook niet een gelijk tempo. Mijn ponys zullen nooit naast elkaar passen om deze reden

Eline91

Berichten: 3480
Geregistreerd: 21-05-11

Re: Tweespan verschil in temprament

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-19 10:27

Ik heb altijd geleerd dat de meest werkwillige pony moet leren wachten op de minst werkwillige, niet omgekeerd. Met een beweegbare evenaar of door de rustige pony dichter bij de koets te zetten maak je het hem eigenlijk nog lastiger om voorwaarts te lopen, wat soms het tegengestelde effect kan hebben.
Best kan je zoeken naar een manier om de werkwillige pony wat meer terug te vragen. Bij het wegstappen of aandraven altijd eerst het commando geven aan de rustige pony, de werkwillige pony volgt vanzelf wel.

Eventueel kan je de rustige pony af en toe enkelspan rijden om hem wat meer aan de hulpen te zetten? Als je dat in tweespan probeert is het meestal net de werkwillige pony die het meest op die commando's reageert.

Al eens geprobeerd om de beide pony's anders te voeren?

sumic

Berichten: 1874
Geregistreerd: 18-03-07
Woonplaats: Doornenburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-12-19 21:28

Ik ben het niet eens met bovenstaande adviezen. Zoals je bezig bent is de juiste manier! Probeer de ‘luie’ pony meer aan het werk te krijgen, dan wordt de ‘hete’ pony rustiger. Wel een goede tip is om de luie pony de wagen te laten wegtrekken, de hete volgt vanzelf.
Je bent al goed bezig; luie pony korter in de strengen en langer in de leidsels en ook enkelspan trainen. Ga zo door en ze zullen steeds meer naar elkaar toe groeien. Succes

Tomni
Berichten: 15
Geregistreerd: 12-09-18

Re: Tweespan verschil in temprament

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-12-19 08:20

De pony’s worden beide 3-4 keer per week enkelspan gereden en/of gelongeerd, 1x per week tweespan. De ‘hete’ pony wordt inderdaad nog heter als hij harder moet werken, vooral op het einde van de rit.

Ben nu toch nieuwsgierig wat er gebeurt als de rustige pony wat langer in de strengen wordt gezet en dus de hete hem moet laten voorgaan. Ik denk vuurwerk maar ga toch eens testen. Op een toerrit een andere koets volgen is bijvoorbeeld ook een probleem met de hete pony (al wel veel gebeterd met juiste techniek van teugelcontact en veel op de stem).

Verder proberen we in enkelspan met de rustige veel overgangen te rijden en niet te lange ritten zodat hij vooruit blijft. En dit geleidelijk aan verlengen.

Sunshinedaan

Berichten: 641
Geregistreerd: 05-11-16
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-12-19 11:05

Is dat niet bij elk tweespan zo?
Ik heb precies dezelfde uitdaging. Mijn hete pony moet leren dat ze niet al het werk hoeft te doen. En de rustige (jonge) pony moet leren dat hij best wat méér mag doen.

Ik probeer de hete pony gerust te stellen, zodat ze niet zo opgefokt loopt (die hangt letterlijk in het borsttuig als ik haar laat gaan)
Als we bijvoorbeeld van stap naar draf gaan, spoor ik de jonge pony aan, de hete pony gaat dan ook vanzelf draven, zónder dat ze zich meteen in het borsttuig gooit.

Ik train beide ook voornamelijk in enkelspan. Met de jonge veel overgangen, de hete alleen maar op tempocontrole en ontspanning.

Volhouden en consequent blijven +:)+

Poldermenner
Berichten: 101
Geregistreerd: 01-01-20

Re: Tweespan verschil in temprament

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-20 13:19

Wat wij wel eens als tip hebben meegekregen van een instructeur is beide pony's afzonderlijk hetzelfde commando leren, maar voor de een betekent het rustig worden en voor de ander doorwerken.

Tomni
Berichten: 15
Geregistreerd: 12-09-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-01-20 17:42

Gisteren de rustige pony wat langer gezet (dus meer vooraan) en evenaar terug vast. Dit ging verrassend goed, de rustige pony was heel werkwillig, de hevige was nog niet altijd akkoord (af en toe oren naar achter en dreigen in de nek te bijten). Maar ze probeerde zeker niet in te halen, behalve op het laatste stuk richting huis, wat ook in enkelspan altijd moeilijk is.
De rustige pony commando geven om te vertrekken werkt ook heel goed.
Bedankt voor alle tips!
Laatst bijgewerkt door Tomni op 02-01-20 17:49, in het totaal 1 keer bewerkt

Tomni
Berichten: 15
Geregistreerd: 12-09-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 02-01-20 17:48

Poldermenner schreef:
Wat wij wel eens als tip hebben meegekregen van een instructeur is beide pony's afzonderlijk hetzelfde commando leren, maar voor de een betekent het rustig worden en voor de ander doorwerken.


Heb ik ook al over nagedacht maar het is toch ook vooral de manier waarop je het zegt : kort en kordaat (vb vooruit!) vs. rustgevend en stiller (hooow).

Grainey

Berichten: 2088
Geregistreerd: 27-08-05
Woonplaats: Zevenhuizen, Groningen

Re: Tweespan verschil in temprament

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-01-20 11:54

Bij ons werken die langere strengen niet, dan hangen ze gewoon slap,dan moet de felle alles alleen trekken en wordt die nog feller, wij hebben de strengen van de 'luie' dus korter, zodat hij wel meetrekt.

inkepink

Berichten: 3164
Geregistreerd: 17-06-04
Woonplaats: randje van twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-01-20 17:24

hier ook een tweespan met groot verschil in temperament. Ene paard is categorie stuiterbal de andere is categorie wat vandaag niet komt komt morgen wel.

Hier lopen ze het fijnst en meest gelijk als de de stuiterbal wat langer in de strengen staat, leidsel iets meer ruimte heeft en de evenaar vast. Bij losse evenaar doet luie draak helemaal niks meer aangezien de ander dan de ruimte naar zich toe trekt als het ware.

Beiden worden ook in enkelspan gereden waarbij ik vooral bij de luie werk aan hoger tempo, snellere reactie en bij de ander vooral werk aan de rust.
Nu na bijna jaartje in het span ben ik zover dat ik ze dit outdoor seizoen maar eens mee ga nemen naar wedstrijd.