Overstromingen

Moderators: Dani, Muurp, Murthul, Leo

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Yootha

Berichten: 6458
Geregistreerd: 22-03-01
Woonplaats: Emmer-Compascuum, Drenthe

Overstromingen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-08-02 15:18

Net was het weer op het nieuws dat de regenval in Duitsland nog wel even aan zal houden. Greetje en ik vertrekken volgende week maandag naar dat gebied en we horen allemaal nare berichten. Waar we het meest zijn is het nu nog redelijk droog. Alles is wel kletsnat, maar het gaat nog. De tweede dag moeten we over een grote Autobahn en deze is nu dus dicht in verband met teveel regen. De vrouw waar we de laatste dag heengaan is een kennis van ons en zij is nog het ergste getroffen. Haar huis is omringd door een dijk en aan de andere kant van die dijk ligt het water heel hoog. Ze heeft 40 paarden en een bult veulens lopen en die staan nu dus allemaal binnen. Ze vroeg zich al af ze vissen fokte. Nu is het dus nog maar even afwachten of we heen kunnnen. Net op het nieuws werd ook verteld dat de dierentuin in Praag ondergestroomd was. Een olifant is daarbij omgekomen. Deze zaten in het verblijf die onder het water zat en bij een poging ze naar boven te krijgen werd hij te zwak en hebben ze hem uit zijn lijden verlost.

Een nieuwsbericht: bron:www.nu.nl
PRAAG - Het water van de Moldau stijgt niet langer. Sinds 14.00 uur is er geen aanwas geconstateerd. Het lijkt erop dat de historische binnenstad van Praag niet zal onderlopen.

Het is nog onduidelijk of de Tsjechische hoofdstad nu gevrijwaard blijft van ingrijpende overstromingen. Eerder steeg het waterpeil van de Moldau met zo'n tien centimeter per uur.

Reddingswerkers zijn met man en macht bezig om met zandzakken de schade zoveel mogelijk te beperken. Het waterpeil ligt nu ruim zeven meter boven het normale niveau en verscheidene delen van de binnenstad staan onder water.

Joodse wijk

De aanhoudende stijging bracht de autoriteiten woensdag ertoe nog enkele stadsdelen te ontruimen, waaronder de joodse wijk Josefov. De meeste mensen daar zijn overigens al weg. Eerder werden al meer dan 50.000 mensen uit voorzorg geëvacueerd, elders in het land hebben nog eens 150.000 mensen hun huizen moeten verlaten.

Dierentuin

In de dierentuin aan de rand van Praag moesten zo'n 400 dieren worden geëvacueerd. De dieren zijn naar hoger gelegen delen van de dierentuin gebracht. Twee neushoorns zijn met een kraan verplaatst; vier gorilla's moesten worden verdoofd.

Een vijfde gorilla wordt nog vermist en ook zijn erg zorgen omtrent de 35 jaar oude olifant Kadir. Hij bevindt zich in het overstroomde gedeelte van de dierentuin. Als het water nog veel verder stijgt, verdrinkt hij.

De overstromingen hebben in Tsjechië aan minstens negen mensen het leven gekost en zijn de ergste die het land ooit heeft gehad, aldus een woordvoerder van de Tsjechische crisisstaf. Volgens een voorlopige schatting ligt de schade op een kleine 2 miljard euro, maar het zal nog weken duren voordat de totale omvang van de ramp duidelijk is.

Slowakije

De autoriteiten in Slowakije hebben woensdagochtend voor de hoofdstad Bratislava de noodtoestand uitgeroepen. Dat heeft het persbureau Tasr gemeld. Delen van de stad lopen door het stijgende peil van de Donau het risico onder te lopen. De Donau staat 5,50 meter hoger dan normaal in het midden van augustus. Naar verwachting zal het water nog van 8,50 tot 9,40 meter stijgen.

Duitsland

De wateroverlast heeft woensdag de deelstaat Saksen-Anhalt in het oosten van Duitsland bereikt. De rivier de Mulde trad buiten de oevers, waardoor de plaatsen Jessnitz en Raguhn overstroomden. Ongeveer 7000 mensen waren al eerder geëvacueerd.

Jessnitz is volledig van de buitenwereld afgesloten. Hulpverleners bouwen dammen om te voorkomen dat ook de nabijgelegen stad Bitterfeld, waar tal van chemiebedrijven zitten, overstroomt.

Afbeelding


janna

Berichten: 4074
Geregistreerd: 08-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-08-02 20:03

Het is wel heel triest voor al die mensen die daar wonen! Wij hebben veel export naar Tjechie, maar allerlei zendingen worden nu geannuleerd, omdat er niet afgeleverd kan worden. Bedrijven staan onder water, toegangswegen zijn onbegaanbaar etc. Ik hoop in elk geval dat de binnenstad behouden kan blijven.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amparo, Annuuuhh, Arlette_, BingBot, BopjeBo, Casinolover, Evito_06, ffjor, Google Web Preview, GoogleAdsense, Googlebot, Indy_Mouse_9, Ladypronk, Laj1, LicentioFide, Mondy, nobility en 115 bezoekers