Beslissende tongblaartesten in Noordoost-Friesland

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Honeybee

Berichten: 8912
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Harlingen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-05-01 19:12

Beslissende tongblaartesten in Noordoost-Friesland.

<IMG SRC="http://www.leeuwardercourant.nl/_DbImages/07rs_schaapscreen.jpg">


BUITENPOST -De belangrijke tweede test van evenhoevigen in de toezichtgebieden rond Ee en Anjum is vorige week van start gegaan. In een zone tussen de 2 en 4 kilometer rond Ee en Anjum worden de dieren aan een zware controle onderworpen door klinische onderzoeken en bloedproeven.

Buiten die zone vinden steekproefsgewijs proeven plaats zoals op het bedrijf van de gebroeders Haitze en Jan Hendrik Brinkman in Buitenpost. Een veearts tapt hier bloed van schapen af .

De tweede test vormt een belangrijke schakel in het opheffen van de beperkende maatregelen. Als de tweede screening geen nieuwe verdenkingen of mond- en klauwzeer oplevert, treedt de procedure tot het opheffen van de maatregelen in werking.

Minister Laurens Jan Brinkhorst stapt dan naar de Veterinaire Commissie in Brussel met het verzoek de beperkingen op te heffen en het gebied weer vrij te geven.

Burgemeester Roel Cazemier van Dongeradeel verwacht zo’n beslissing niet voor het einde van de maand. ,,De bloedproeven moeten in een laboratorium worden onderzocht en dat vraagt enige tijd. Laten we echt hopen dat zich geen nieuwe verdenkingen of nieuwe gevallen voor doen. Hoopvol is in ieder geval dat er zich geen nieuwe uitbraken hebben voorgedaan.’’

De oorzaak van de uitbraak van mond- en klauwzeer op een bedrijf in Ee en Anjum is niet bekend. Alle geruchten zijn door de mensen van de Algemene Inspectie nagegaan. In de streek is het vermoeden dat reeën de besmettingsbron vormen.


maandag, 07 mei 2001


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie