euthanasie

Moderators: Leo, Muurp, Dani, Murthul

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
ninaricci85
Berichten: 12266
Geregistreerd: 02-02-01

euthanasie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-03-02 16:54

wij mogen gelukkig voor de dieren beslissen om ze te laten inslapen als ze niet meer beter worden en alleen pijn lijden. Maar wat bij de mens?? vind jij dat jij het recht moet hebben om zelf over levensbeeindiging te beslissen?? en over dat van je partner of naaste familie?? ik zelf zou absoluut niet als kasplant willen leven. hoe denken jullie erover? zou je het zelf wel of niet willen beslissen? en zou je zoiets op papier laten zetten??
Laatst bijgewerkt door ninaricci85 op 16-03-02 21:53, in het totaal 1 keer bewerkt


Kinta

Berichten: 2702
Geregistreerd: 19-09-01
Woonplaats: prov. Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-02 17:16

Ik denk dat je een beslissing als deze alleen voor jezelf kan nemen, en voor je naaste familie waarvan je weet hoe die er over denken.
Ik zou het zelf op papier zetten hoe je er over denkt, al leef je heel gezond, je rookt en drinkt niet, doet geen gevaarlijke sport er kan je altijd wat overkomen waardoor ook jouw familie voor de keus staat, ook al kan je je dat op dit moment misschien niet voorstellen.
Om het voor naasten minder moeilijk te maken denk ik dat het goed is jouw wensen en jouw ideeen over euthanasie op papier te zetten, hetzelfde geldt voor dingen als reanimeren, orgaandonatie en behandelen alleen ter verlenging van je leven. Als jij op dat moment niet bij kennis bent of niet in staat bent te antwoorden moet een ander dit voor jou kunnen doen!

Cowgirl

Berichten: 20144
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-02 18:03

Ik zou dus absoluut niet als een kasplantje willen en kunnen leven.
Onder kasplantje versta ik ook de situatie van Christopher Reeve(echt grote pet af voor die man hoor!! absoluut).
Ik heb thuis wel eens te kennen gegeven dat ik dat dus niet wil en dat de stekker er dan maar uit moet.
Ik vind ook dat we recht hebben om zelf te kunnen stoppen als het leven ondraagelijk wordt(ik noem hierbij een ernstige ziekte zoals kanker, aids etc.) Ik vind het onmenselijk om levens te rekken die eigenlijk ondragelijk zijn.
Een tijdje terug heb ik op discovery een zeer aangrijpende docu gezien over 2 homo's die allebei aids hadden.
Een ervan overleed dus en er was niks meer over van die man, hij leed veel pijn de laatste dagen en kon niet meer eten en drinken.
Het is je eigen leven en ik vind dat je daar zelf over moet kunnen beslissen. Wel vind ik de mensen die geestelijk in de knoop zitten en een einde aan hun leven willen maken wel een ander verhaal. Daar zou ik zo 123 niet over kunnen beslissen. Ik vind het ook erg sneu als mensen zover in de put zitten dat ze dit doen.
3 jaar geleden nog een man bij ons in de straat, wij speelden vroeger nog wel met zijn kinderen.

Ik ben ook orgaan donor, van alles wat ik bezit en nog goed is mogen ze gebruiken.
Ik heb er niks meer aan en kan iemand of zelfs meerdere personen zeer gelukkig maken en ook het leven redden hiermee.

Tries_en_Faf

Berichten: 3657
Geregistreerd: 27-11-01
Woonplaats: Koedijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-02 19:44

euthanasie is iets heel moois vind ik, mijn oma is vorige maand geeuthaniseerd, en hoewel he vreselijk raar is, is het wel heel goed dat je afscheidkan nemen van haar.
Ik heb afscheid van mijn oma kunnen nemen toen ze nog helemaal bij haar volle verstand was, en dingen kunnen zeggen die ander niet hadden gekund...
Maar het blijf heel erg raar en vooral heel onwerkelijk om te weten wanneer het zover is. Dat kan je niet uitleggen, dat gevoel is niet te begrijpen Huilen
Ben wel heel dankbaar dat het zo is gegaan allemaal.
Maar denk je eens in hoe dat voor mijn oma is geweest! ze was geestelijk nog helemaal goed (had kanker in haar maag, en uitgezaaid) Wij hoefden alleen afscheid te nemen van oma, zijn van al haar kinderen en kleinkinderen, man, broers, zusters, vrienden !!!! Je kan je niet voorstellen hoe erg dat is. Ik weet nog heel goed toen ik voor de laatste keer bij haar was (ze was thuis) toen ik samen met mijn broer weg ging en we al afscheid hadden genomen, no even in de huiskamer bijkomen en wat drinken, toen bij de voordeur, ik keek nog om (oma kon ons zien van uit haar kamer (loopt daar allemaal door) Toen glimlachte ze gewoon en zwaaide nog...
onbegrijpelijk
Ze was de sterkste van ons allemaal..
nu heb ik weer tranen in mijn ogen
Ze wilde niet uit teren en alles hebben we zelf gedaan precies zoals zij het wilde. Dat is heel veel waard vind ik.
Ik vind ook zeer zeker dat euthanasie mogelijk moet blijven!!!
Al is het een heel raar iets om mee te maken!

Lieve, mooie, goede ijslanderhengst ter dekking, Flóki frá Feti, gunstige dekvoorwaardenhttp://www.zorgenpaarddagbesteding.nl regelmatig leuke pony's te koop...

Mirte

Berichten: 2107
Geregistreerd: 18-05-01
Woonplaats: bollendorp

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-02 21:57

Ik vind dat soort kwesties altijd wel moeilijk, maar een duidelijke wetgeving zou er moeten komen. Hoeveel mensen zijn er wel niet die geen kwaliteit van leven meer hebben? (denk aan mensen die een ernstig ongeluk hebben gehad of alzeheimer) Maar wat zegt de wet, een persoon moet die beslissing zelf maken en dat kan een ander niet doen. Heel krom, want ik heb zoveel alzheimerpatienten gezien die fysiek nog redelijk in orde waren, maar geestelijk niets meer. Heel naar voor de persoon zelf (in hoeverre besef nog aanwezig is) maar vooral voor de naasten. Mensen hebben mij verteld dat ze liever zagen dat hun vader of moeder dood was, dan dit aan te zien. Maar euthanasie mocht niet. Dat kan ik mij zo goed voorstellen, de dood accepteer je op een gegeven moment, maar om je vader/moeder te zien lijden lijkt mij vreselijk.
Voor patienten met een (fysiek) uitzichtloze situatie is het beslissen over euthanasie wel weer makkelijker. Deze beslissing hebben ik en mijn familie ooit eens moeten maken toen mijn moeder comateus was. Wij hebben toen ook 'voor de stekkers eruit' gekozen in overleg met de artsen. Wel krijg je daarna dus nog een hele procedure omdat de persoon niet aan een natuurlijke manier is overleden. Al met al moet er gewoon nog heel wat aan geschroefd worden.

Inzicht zonder handeling brengt geen verandering
*zucht*waarom begin ik steeds te laat om tentamens te leren...

Rene
Berichten: 266
Geregistreerd: 06-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-02 14:24

Ik zou het laten vastleggen in mijn testament. Als ik het zelf nog aan kan geven, maar ook als ik het niet meer aan kan geven. Dan laat ik vastleggen wie er dan over beslist en waneer. Bijvoorbeeld als ik een plantje zou worden en niets meer zou kunnen.

Het is je eigen leven dus waarom zou je onnodig leiden als het zover is.

Ik vind dat je het zelf mag bepalen, als je weet dat je veel gaat leiden en dat je niets meer kunt. Ik bedoel, ik lig dan toch 24 uur per dag op bed (met pijn) dus waarom niet in rust.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 37 bezoekers