Goed nieuws komt soms te laat.

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-01 11:31

Vaccineren en exporteren uit MKZ-gebieden wèl mogelijk
'Het op Europees non-vaccinatiebeleid, dat leidt tot massaal afmaken van gezonde dieren, is onnodig zoals blijkt uit een internationale overeenkomst tussen 157 landen, waaronder alle EU- lidstaten en dus ook Nederland. Een reden des te meer om het preventief "ruimen" te stoppen", meent SP Tweede Kamerlid Remi Poppe.

Het gaat om de "Animal Health Code 2000" van het Internationaal Bureau van Besmettelijke Veeziekten (OIE). Deze internationale organisatie houdt zich bezig met de bestrijding van zeer besmettelijke dierziekten. De "Animal Health code 2000" is in 1997 nog aangepast opgrond van de jongste wetenschappelijke kennis over bestrijding van MKZ. Daarbij is o.a. overeengekomen dat dierlijke producten uit MKZ besmette gebieden waar is gevaccineerd, onder nader omschreven voorwaarden geëxporteerd mogen worden. In een schrijven van 23 maart jongstleden bracht het OIE nogmaals de bepalingen van de Animal Health Code onder de aandacht van de lidstaten.

'Het is toch onbegrijpelijk dat de leden van het OIE, en dus ook Nederland, een overeenkomst sluiten die een maatschappelijk en veterinair verantwoorde bestrijding van MKZ mogelijk maakt, maar vervolgens het Europees 'Stamping-out' beleid met alle ellendige toestanden van dien, voortzet", aldus Poppe. Hij wil zou snel mogelijk duidelijkheid over deze merkwaardige gang van zaken. Op zijn voorstel om een hoorzitting met deskundigen op het gebied van MKZ en internationale regelgeving in relatie tot MKZ te houden kreeg hij unanieme steun in de Tweede kamer.

Poppe zal aanstaande dinsdag een motie indienen waarin hij de regering verzoekt er bij andere EU-lidstaten op aan te dringen de bepalingen in de "Animal Health Code 2000" inzake MKZ bestrijding te mogen toepassen. Dat wil zeggen, vaccineren en onder voorwaarden mogen exporteren.


Gerrie

Berichten: 4385
Geregistreerd: 18-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-04-01 19:00


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie