De dierenarts waarschuwde jaren geleden al (uit: Het Parool

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Karin

Berichten: 61938
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-04-01 12:05

De dierenarts waarschuwde jaren geleden al

AMSTERDAM - Midden jaren negentig hadden dierenartsen de toenmalige minister van Landbouw Jozias van Aartsen en vervolgens Eurocommissaris Franz Fischler al gewaarschuwd. Het niet-inenten van vee tegen mond- en klauwzeer zou desastreuze gevolgen kunnen hebben, had de Koninklijke Nederlandse maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) in een artikel gezegd.


''Er is toen niet naar ons geluisterd,'' zegt woordvoerder Theo Lam van de KNMvD. De rampzalige gevolgen zijn een feit. Daarom togen ongeveer 250 dierenartsen gisteren voor het eerst in het 138-jarig bestaan van de organisatie naar Den Haag met een petitie voor minister Laurens-Jan Brinkhorst van Landbouw.

De dierenartsen vroegen Brinkhorst het non-vaccinatiebeleid te herzien en uitten de vrees dat vee op grote schaal zal moeten worden gedood, doordat stallen overvol raken. Verder vroegen ze aandacht voor dierenartsen die (gedeeltelijk) werkloos raken, doordat vee in MKZ-gebied is geruimd.

Dierenartsen herinneren zich vol afschuw hoe ze in 1997 als gevolg van de varkenspest miljoenen biggen moesten doden, aldus Lam. Brinkhorst voelt er niet voor varkens buiten het MKZ-gebied op te kopen. Hij zei gisteren 'dat hij niet de ambitie heeft de grootste varkensopkoper van Nederland te worden'. Landbouworganisatie LTO Nederland zet Brinkhorst onder druk om wel tot een opkoopregeling over te gaan. ''Als dat gebeurt, zullen wij mogelijk weer varkens moeten euthanaseren,'' zegt Lam.

De dierenartsen gaan die verantwoordelijkheid niet uit de weg, beklemtoont hij. ''Maar wij stellen, als wij weer varkens moeten afmaken, harde eisen. Wij willen per se dat dan een fokverbod van kracht wordt.''

Tijdens de varkenspest moesten binnen een paar maanden vaak twee keer biggen van één zeug worden gedood. ''Er was geen fokverbod, omdat gedacht werd dat aan de varkenspest snel een eind zou komen. Maar dat bleek niet zo te zijn.''

Lam zegt dat veel dierenartsen die de collega's van de RVV (Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees) bijstaan bij het vaccineren en doden van vee vanwege de MKZ-epidemie, geestelijk in de problemen komen. Het staat hun vrij met dat werk te stoppen, maar ermee ophouden biedt niet altijd soelaas. ''Veel dierenartsen hadden het lang na de varkenspest nog moeilijk. Een dierenarts heeft zijn beroep niet gekozen om gezond vee te doden.''

De KNMvD hoopt dat uit de geschiedenis rond de varkenspest lering wordt getrokken. ''Als stallen overvol raken, moeten biggen worden gedood, maar men zou het vlees kunnen invriezen of inblikken.'' Het maakt verschil uit, zegt Lam, of je dieren doodt waarna hun vlees wordt gegeten, of dat 'je dieren zomaar doodspuit', waarna de kadavers worden vernietigd.

Voor dierenartsen in en nabij de driehoek Zwolle, Deventer Apeldoorn en in Friesland, die de RVV niet bijstaan, is er weinig werk aan de winkel. ''Veel dierenartsen bezoeken 'hun' veehouders om hen in deze moeilijke periode geestelijk bij te staan,'' zegt Lam. Geld verdienen ze niet. Daarom moeten premier Wim Kok en Brinkhorst bij het maken van een sociaal plan voor de getroffen veehouders ook aan de dierenartsen denken, vindt de KNMvD.

© Het Parool, 18 april 2001

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie