Overzicht komende maatregelen mkz

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34698
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-04-01 17:56

13 april 2001 - In het overleg met de Tweede Kamer van 12 april heeft minister Brinkhorst toegezegd een aantal maatregelen te nemen om welzijnsproblemen voor evenhoevigen op te lossen. Onderstaande tekst bevat samenvattingen van de regelingen.
(Dit is een persbericht, er kunnen geen rechten aan worden ontleend).

Maatregel die vrijdag 13 april in werking treedt:

Aanpassing compartimenteringsregeling
Vrijdag 13 april om 17.30 uur treedt een gewijzigde compartimenteringsregeling in werking. Dit regime geldt buiten de toezichtsgebieden. De belangrijkste wijzigingen:

Runderen
Runderen en kalveren mogen eens in de vier weken worden afgevoerd naar een slachthuis binnen hetzelfde compartiment (met uitzondering van compartiment N3). In de toezichtgebieden (Ee, Oene en Kootwijkerbroek) blijft vervoer van runderen verboden.

Stickering
Om te kunnen controleren of de compartimeneringsregeling wordt nageleefd, is voorzien in een systeem van stickers. Dit systeem wordt gefaseerd ingevoerd sinds 9 april. Vervoermiddelen voor evenhoevigen dienen voorzien te zijn van een sticker. De kleur van de sticker verschilt per compartiment (details zie regeling). De stickers worden uitgegeven door de Rijksdienst Wegverkeer.

Bezoek
De verantwoordelijkheid voor het toestaan van bezoek is bij de houder van evenhoevigen gelegd. Het is daarbij verplicht om contact tussen personen en evenhoevigen te vermijden en alles in het werk te stellen om besmetting met of verspreiding van het MKZ-virus te voorkomen. Evenhoevigen moeten gescheiden worden gehouden van bezoekers. Ook mogen bezoekers niet in contact komen met bedrijfsafval, melk en mest (details zie regelingen).

Maatregelen die in de loop van volgende week in werking zullen treden:

Gebruik leegstaande stallen voor varkens
Om overvolle varkensstallen enige ruimte te geven wordt medio volgende week mogelijk om vrijstaande stallen buiten de Toezichtgebieden te gebruiken voor tijdelijke opvang. De opvang is voor maximaal 4 maanden. Het betreft hier stallen die aangeboden zijn voor een opkoopregeling, maar nog wel functioneel zijn. Het transport naar deze stallen moet voldoen aan een aantal voorwaarden welke te vinden zijn in de tekst van de regeling. Nadere details worden na de Paasdagen bekend gemaakt.

Noodstallen voor varkens
Gezien de ernst van de welzijnsituatie in een aantal varkensstallen wordt na de Paasdagen is het onder strikte voorwaarde toegestaan om binnen het toezichtsgebied noodhokken te plaatsen. Dit in afwachting van een eventuele opkoopregeling die eind volgende week in werking zou kunnen treden.

Opkoopregeling voor varkens en kalveren
De minister is in overleg met de Europese Commissie over een opkoopregeling voor varkens en kalveren in het toezichtgebied. Dit gezien de ernst van de (welzijns) situatie na 5 weken stand still. Een opkoop van biggen zal samengaan met een fokverbod voor varkens. De Europese Commissie zal op vrijdag 20 april hierover een beslissing nemen. Als het beheerscommitee definitief besluit voor de opkoopregeling, zal deze de volgende dag in werking treden.

Ook voor schapen wordt in de week van 17 april een oplossing gezocht voor de welzijnsproblemen. Het streven is om afvoer van schapen en geiten naar de slachterij medio volgende week weer mogelijk te maken.


moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-01 19:07

aha...en paarden?????

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie