Het afgelopen jaar...

Moderators: Dani, Muurp, Murthul, Leo

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Het afgelopen jaar...

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-12-01 19:53

We naderen nu het einde van 2001. Er is ontzettend veel gebeurd afgelopen jaar in Nederland, de ramp in Volendam, de MKZ-crisis etc... en ik heb er niets, maar dan ook niets mee. Ik dacht dat het ver van mijn bed was. Was het ook! Toen al deze rampen zich voltrokken in Nederland zat ik ver weg in Nieuw Zeeland en Australië. Op zich wel fijn om bij dit soort dingen ver weg te zitten. Het is dan echt een ver-van-je-bed-show!! Ik hoorde af en toe wel eens wat zoals "There was a huge fire in a pub in Holland... hundreds of deads!!" (achteraf blijkt dat deze uitspraak gewoon sensatie was en dat het aantal 'deads' 'gelukkig' meeviel). Als je dat hoort denk je echt "wat vreselijk", maar meer niet!! Je denkt er niet verder over na. Het klinkt bot, maar zo is het. Het is 1 dag nieuws en daarna ga je gewoon verder. Ik kan me goed voorstellen dat het hier weken doorging. Misschien heeft heel Nederland gerouwd, ik weet het niet. Ik deed het iig niet op dat moment. Ik lag lekker aan het strand... Scheve mond Ik heb er ook met niemand over gesproken. Ik hoorde het op het nieuws en dacht toen "goh, wat vreselijk" en ben toen 's avonds een pilsje gaan drinken... Het zei me allemaal niet zoveel omdat ik zo verd*md ver weg was en het land waar ik toen was zich niet interesseerde voor de toestand in de wereld. Dat land was Australië.

Daarna kwam de MKZ-crisis. Elke ochtend gedurende 4 weken kreeg je op het nieuws te horen waar er nu weer MKZ uitgebroken was. Terwijl die hele toestand veel langer heeft geduurd. Ik weet nu nog steeds niet wanneer de crisis begon in Nederland. Ik weet wel wanneer Nederland MKZ-vrij werd verklaard. Toen was ik weer terug. Het enige wat ik mij realiseerde was "goh, het is wel dichtbij het huis van mijn ouders, maar het zal vast wel meevallen". Omdat Nieuw Zeeland zo'n sterke band heeft met Groot Brittanië hoorde je alleen het nieuws over dat land en hoorde je af en toe dat er weer een bedrijf moest worden geruimd in Nederland. Maar het zei me niet zoveel omdat ik geen nieuws kreeg hoe erg het werkelijk was! Ik hoefde me niet druk te maken om het vee. Ik hoefde me niet druk te maken om het feit dat ik niet meer bij de buurman (die boer is) langs mocht komen ivm angst voor besmetting. Ik kon gaan en staan waar ik wilde. Mocht genieten van de mooie natuur en wandelen waar ik wilde. Ik maakte me niet druk om de toestand in Nederland, gewoon omdat ik geen informatie kreeg!! Ok... af en toe werd ik eens gebeld door mijn ouders en die vertelden me wat er allemaal niet meer mocht. Het zei me allemaal niet zoveel omdat ik 20.000 kilometer verderop zat. Terwijl alle ellende zich overdag in Nederland voltrok, lag ik op 1 oor te slapen en maakte Nieuw Zeeland zich niet druk om wat er allemaal in Europa gebeurde. Zij probeerde wel angstvallig hun grenzen gesloten te houden om maar de MKZ. Nou.... dat is ze gelukt. Maar tegelijkertijd wisten ze verdomd goed de geestelijke ellende buiten hun grenzen te houden door hun kop in het zand te steken en niet teveel aandacht te schenken aan de toestand in Europa.

En nu ben ik een half jaar terug uit NZ. Iedereen heeft de rampen enigszins kunnen verwerken. Iedereen heeft alle beelden 20 keer gezien op het nieuws. Iedereen heeft alle verhalen gehoord. De verhalen van de jongeren in Volendam, de verhalen van de boeren, de verhalen van de betrokkenen. Iedereen heeft elkaar kunnen helpen om tot rust te komen. Iedereen heeft met elkaar kunnen praten. Nu kijk ik naar 2 vandaag en zie alle beelden voor de eerste keer, ik hoor alle verhalen voor de eerste keer.... ik sta versteld. Ik weet niet wat ik moet zeggen. De tranen schieten mij nu in de ogen. Het is zo moeilijk. Ik kan wel zeggen "God, wat erg en vreselijk". Ik hoor dan "ja hè!?", maar het gevoel van de reactie is anders... het is een automatisme geworden, maar voor mij is het gevoel totaal nieuw. Ik vind het vreselijk wat er afgelopen jaar is gebeurd en ik heb het gevoel dat ik nu pas tot besef kom hoe de toestand toen was. Nu komt het ware gevoel van ellende pas boven wat de meeste Nederlanders toen hadden. Misschien had ik wat betrokkener moeten zijn denk ik achteraf... maar het is dan allemaal zo ontzettend ver weg, dan denk je gewoon niet meer aan je vaderland en al de ellende die zich daar afspeelt!

*zucht*, straks komt weer het nieuws van afgelopen jaar. De hele MKZ-crisis moet nog komen. Ik weet niet of ik ga kijken... Ik steek misschien liever mijn kop in het zand zoals Nieuw Zeeland dat soms doet...

voor ex-onderschrift, zie onderschrift Polly
Na vele jaren een keer een ander onderschrift


ikke

Berichten: 27285
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-01 20:16

Hmmmm, ik kan me jou reactie heel goed voorstellen. Paar jaar geleden vijf weken naar Canada geweest, naar familie nota bene, maar totaal niks gehoord uit Nederland, ook niet op het nieuws. Bij thuiskomst heeft de taxichauffeur ons bijgepraat over de toestand in NL *LOL* , niks spannends toen, maar in jou geval ligt dat inderdaad wat anders.
Je kan nu denken dat je wat betrokkender had kunnen zijn, ja misschien wel, maar hoe? Ik betwijfel eigenlijk of je je kunt realiseren wat er hier gebeurt en welke impact dat heeft, als je 20.000km ver weg zit. Ik denk dat dat heel moeilijk is, zeker als daar helemaal niks aan de hand is.

kennis is ééndimensionaal, kunde is tweedimensionaal, inzicht is driedimensionaal, ervaring is vierdimensionaal.....
Leuke dingen doen met je paard? www.nvvr.info

Barb

Berichten: 11790
Geregistreerd: 24-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-12-01 23:01

Ik heb ook vanavond naar 2 vandaag gekeken. Ik heb alles vanaf het begin af aan gevolgd via de tv!!
En wederom heb ik vanavond wéér zitten janken! Huilen

Nimber

Berichten: 25367
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-12-01 07:51

Ik heb wel het he;e jaar in Nl gezeten.. Ook ik vond het gister bij 2 vandaag weer moeilijk om naar te kijken..
Stiekem ook een traantje mee gepinkt toen die Linda van haar klas geld kreeg om bij te dragen aan kunstvingers..

De MKZ daar heb ik midden in gezeten.. Ook ik steek mijn kop in het zand ik wil er gewoon niet meer aan denken het was zo'n grote nachtmerrie wij zaten er midden in.. dan weer het nieuws dat we geruimd zouden worden dan werd er weer een nieuwe grens getrokken dat we toch nie geruimd zouden worden..
Het was echt vreselijk wat een nachtmerrie en wat hebben we in angst gezeten...
9 weken lang en geloof me die 9 weken duurde langer dan de rest avn het jaar..

Gelukkig is het voor bij net als al die terugblikken volgende week ook voorbij zullen zijn..


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie