sollicitatiebrief - iemand tips?

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-12-01 17:44

Pfff.... ik ben een sollicitatiebrief aan het schrijven, maar vind dat altijd zo'n gedoe. Allereerst al: hoe open je ("naar aanleiding van uw advertentie in bla-bla schrijf ik u deze brief" maar dat vind ik zo'n kromme zin)

Iemand originele ideeën?

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl


Maaike

Berichten: 11576
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-01 17:46

Misschien met

"Op ....... jongstleden heb ik uw advertentie in (een blad/krant/iets) zien staan"

zou t eigenlijk ook niet weten heb nog nooit een sollicitatiebrief geschreven Lachen
succes ermee

Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn
Obsession SL (v. Orbaldo II) mijn grote trots :+:

Nonnie
Berichten: 2066
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Delden

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-01 17:48

"Via deze weg wil ik solliciteren naar de functie van blabla, zoals beschreven in de Blablakrant van blabla jongstleden" Haha!

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-01 17:57

Ligt eraan naar wat voor functie het is. Als je solliciteert naar neen functie van manager heb je een heel andere brief dan voor styliste of weetikveel.

Adviesjes:
Netjes!! Net papier, net getikt (dwz alinea's, opsommingen ed zodat het overzichtelijk is) GEEN spelfouten (zag van de week een sollicitatie bij ons binnenkomen, en ik keek hem globaal over maar ontdekte direct een LOEI van een spelfout Koe )

Enthausiast geschreven, zoveel mogelijk nuttige dingen erin verwerken (al zet je je vrijwilligerswerk erin, laat weer zien dat je niet te beroerd bent om zoiets te doen etc)

Verkoop jezelf maar. Maar niet erg overdrijven!

Verder kan ik niet zoveel zeggen omdat ik niet wete wat voor functie het is. Als je hem rond deze tijd nog verstuurd zou je er iets leuks van kunnen maken met de jaarwisseling: iets van '2002 wordt een frisse start, en dat is bij uitstek het juiste moment voor mij om met een schone lei en vol goede voornemens bij jullie bedrijf te beginnen' (whatever, je snapt wat ik bedoel)
Dan druk je hem af op van dat mooie printpapier met sterretjes in het hoekje oid.
---> bij uitstek geschikt voor een creatieve functie Knipoog

Nog meer info?? Dan kan ik verder brainstormen Knipoog

Sandra_H

Berichten: 1608
Geregistreerd: 14-04-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-01 18:13

Met de hand geschreven brieven worden juist niet zo op prijs gesteld, tenzij er in de advertentie uitdrukkelijk om wordt gevraagd. Zo niet, gewoon netjes typen.
Er zijn trouwens aardig wat sites te vinden met hele goeie tips om je brief te schrijven. Gewoon sollicitatiebrief intikken bij een zoekmachine en hoppa....
Zorg er trouwens ook voor dat je een beetje een behoorlijke envelop gebruikt. Niet zo'n minidingetje waarvoor je je brief in vieren moet vouwen.
Succes Lachen

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-01 18:30

Zet je eigen adres etc. er ook in, normaal doe je dat linksboven, bij mij staat het echter in de voetregel, vond ik leuker.

Vergeet niet een 'betreft' -regel waarin je duidelijk neerzet op welke vacature je reageert.
Kijk ook goed aan wie je de brief moet richten.

Verwijs in de brief ook naar je cv als je ze op bepaalde ervaring in het speciaal wilt wijzen, in je brief kun je dat ook nog een beetje toelichten.

Deel ook je cv netjes en overzichtelijk in en zorg dat de volgorde logisch is. Vermeld van elke functie ook wat de kenmerken waren en wat de kerntaken waren etc.

Kortom, duidelijkheid in wat je wilt vetellen en aantrekkelijkheid van hoe je het brengt.

Succes!

Sjimmy

Berichten: 17735
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-01 19:56

De met ik val met de deur in huis methode
Haha! : Ik had succes met deze email ben ik aangenomen.


------------------------------------
Met deze email solliciteer ik naar de functie van adviseur bodem bij uw adviesbureau.

Op 6 juli ben ik afgestudeerd van de opleiding Milieukunde aan de Hogeschool Delft (afstudeerrichting milieutechnologie). Op 19 juli hoop ik mijn diploma in ontvangst te nemen.

Gedurende mijn studie heb ik stage gelopen bij een adviesbureau (afdeling Bodem) en een gemeente (afdeling Woonomgeving). Tevens heb ik vakantiewerk verricht bij een gemeente op de afdeling Milieu. Mijn afstudeeropdracht heb ik uitgevoerd bij een groot aannemingsbedrijf.

Ik verwacht op grond van mijn opleiding, ervaring en interesses ingepast te kunnen worden in de functie van adviseur bodem.
Het werken bij uw adviesbureau trekt mij aan omdat ik het in mijn eerdere betrekking met een adviesbureau erg naar mijn zin heb gehad.

Mocht u in mij een geschikte kandidaat voor de functie van adviseur bodem zien, dan ben ik bereid deze brief met bijlage nader toe te lichten in een persoonlijk gesprek.

In afwachting van uw reactie verblijf ik.


Hoogachtend,
-----------------------
dit was mijn stagebrief
Na enig bladeren in het milieuadresboek stuitte ik op het adres van uw bedrijf. Mijn interesse gaat al enige tijd uit naar het vakgebied milieu en in het bijzonder de compartimenten bodem en water.
Na het behalen van mijn HAVO diploma ben ik dan ook Milieukunde gaan studeren aan de Hogeschool Delft.
Nu ik mijn propaedeuse afgerond heb en in het tweede jaar voldoende studiepunten behaald heb is het de bedoeling komend schooljaar stage te lopen.

Graag zou ik wat meer informatie over uw bedrijf ontvangen, die mij antwoord geeft op onder andere de volgende vragen over uw bedrijf.
n Wat is het werkgebied van uw bedrijf?
n Wat doet uw bedrijf precies?
n Wat zijn de voorkomende werkzaamheden?
Ook wil ik graag antwoord op de vraag of er een mogelijkheid is om bij uw bedrijf stage te lopen, betreffende de periode van 6 september 1999 tot ongeveer 21 januari 2000 (100 dagen).
In de bijlage vindt u mijn persoonlijke gegevens.

Ik hoop dat u mij informatie over u bedrijf toe wilt zenden.

:evaw:

Sjimmy

Berichten: 17735
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-01 19:59


:evaw:

Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-01 20:16

Neem in je brief vooral je persoonlijke kwaliteiten op, je ervaring staat in je CV. Uit je brief moet blijken wat voor iemand je bent, en waar je goed in bent. Maak daarna ook de vertaling naar het belang hiervan voor de functie waarop je solliciteert.
En je kunt ook beginnen met zoiets als:
Met veel belangstelling las ik uw advertentie voor ...
Ik wil hem ook wel doorlezen als je een concept hebt.

Hieronder een stukje uit een sollicitatiebrief van een paar jaar geleden. In het Engels, omdat dat werd gevraagd in de advertentie.

Living in Ghana has taught me to see things in perspective, to keep a sense of humour and to remain flexible under often trying circumstances. Employment as a consular assistant at the Royal Netherlands Embassy in Accra required analytical skills and the ability to work under pressure. These characteristics will be very useful in working in a commercial environment.

IngridM

Berichten: 10474
Geregistreerd: 10-07-01
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-01 21:44

Ik werk op P&O en zie alle soorten brieven langskomen. Sorry, maar soms lach ik me rot!!
Maar ik moet zeggen dat het bij ons (en dat zegt dus niets over andere bedrijven) maar bij ons maakt het niet zoveel uit hoe je je brief maakt. Schrijven is ouderwets, getypt is beter, ook altijd leesbaar. Sommige bedrijven letten wel overal op, zelfs op het lettertype wat je hebt gekozen.
Maar waar je je adres etc zet, maakt bij ons niet echt uit meer hoor. Als er maar geen 100 fouten instaan............dat is wel belangrijk.
En in je brief niet teveel blabla, daar heb je je CV weer voor. Succes!

Maarten

Berichten: 4185
Geregistreerd: 30-06-01
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-01 22:05

Lotje...

Hieronder de brief voor mijn aller- allereerste sollicitatie. Zoals je ziet begint deze met, voor jou, een kromme zin Haha! . Maar toch... deze brief heeft mij denk ik wel een baan bezorgd, dus misschien is het niet zo'n slecht idee om met deze opening te beginnen. Ik moet je wel eerlijk zeggen dat ik deze brief niet alleen heb geschreven. Ook Karin heeft meegeholpen om er iets moois van te maken. Thanx Karin!! Party!!

Ik hoop dat je er iets aan hebt.

btw waar ga je eigenlijk solliciteren?? Bevalt de baan bij BCM (toch?? ) je niet meer??

Geachte heer Eijeriks,

Naar aanleiding van uw advertentie in De Molenaar van 3 augustus jl. betreffende een vacature van diervoedingsspecialist zou ik graag willen reageren.

Over enkele weken studeer ik af aan Wageningen Universiteit waar ik de universitaire opleiding Dierwetenschappen (voorheen Zoötechniek) volg. De specialisatie die ik gekozen heb is diervoeding. Naast deze specialisatie heb ik mij tijdens mijn studie gericht op enkele marketingvakken. Aangezien ik van huis uit ben opgegroeid met marketing en diervoeders is mijn interesse in deze aspecten van een bedrijf dan ook zeer groot.

Voorafgaande aan deze opleiding heb ik de HBO-opleiding Diermanagement aan het Van Hall Instituut te Leeuwarden succesvol afgerond. De afstudeerrichtingen die ik tijdens deze opleiding heb gekozen zijn Voeding en Verzorging én Beleid en Voorlichting. Bij Voeding en Verzorging besteedt men voornamelijk aandacht aan diervoeder-ontwikkeling, voedings -en dierfysiologie, marketing, bedrijfseconomie en zorgsystemen, verkooptechnieken, handel en wet- en regelgeving. Bij Beleid en Voorlichting wordt aandacht besteed aan communicatie, voorlichting, organisatie, management en educatie.

Na deze opleiding bleek dat diervoedingsonderzoek mij erg aansprak en besloot ik daarom een vervolgopleiding te gaan doen aan de universiteit in Wageningen. In de loop der tijd werd mijn affiniteit met onderzoek steeds groter. Dit kwam ook tot uiting in mijn grote interesse voor een afstudeeronderzoek op het gebied van energiehuishouding in katten dat ik uitvoerde aan Massey University te Palmerston North, Nieuw Zeeland.

Uw advertentie spreekt mij zeer aan, daar ik op zoek ben naar een functie op het gebied van diervoedingsonderzoek waarbij mijn kennis van marketing ook van pas zou kunnen komen.

Voor en dergelijke functie denk ik geschikt te zijn omdat ik zeer veel affiniteit heb met onderzoek. Daarbij komt ook dat ik commercieel en product- en klantgericht ben ingesteld. Aangezien reizen een grote hobby van mij is, is mijn talenkennis ook zeer uitgebreid en spreek ik mijn Duits, Engels en Nederlands dan ook vloeiend. Wanneer ik met een project bezig ben, ben ik erg enthousiast en gericht op het resultaat. Verder kan ik zeer goed zelfstandig werken maar ben daarnaast ook sterk in teamverband.

Mocht deze brief uw interesse hebben gewekt, dan zou ik u willen vragen mij uit te nodigen voor een gesprek zodat ik kan toelichten waarom ik denk dat ik voor AVEBE Zetmeel en Diervoeding geschikt zou zijn. Ik dank u hiervoor bij voorbaat.

Hoogachtend,


Ing. M.W.P. de Weerd
[edit] adres verwijdert ivm privacy [edit]

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Maarten op 2001-12-13 22:08 ]</font>

Manon 2

Berichten: 2725
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-01 22:22

Tips zijn ook om je brief vooral kort enthousiast te houden. Dat is erg moeilijk. Ik vind de brief van Maarten bijvoorbeeld erg lang.

Maar het is zo afhankelijk van wie je bent en voor welke functie je solliciteert.

Ik wil m wel lezen hoor, dan kan ik je wel tips geven. PB me maar.

SUcces

Lielle

Berichten: 65031
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-01 00:16

Wat je ook nog kunt doen is iemand bellen over de functie en daarnaar verwijzen in de opening van je brief.
Dus zoiets als:
Op 29 februari voerde ik een gesprek met mevr Z over de advertentie Y . Naar aanleiding hiervan etc schrijf ik deze brief.

Ik weet ook veel tips voor sollicitatiegesprekken, laat maar weten!

Buitenzorg

Berichten: 10818
Geregistreerd: 02-10-01
Woonplaats: Spijkenisse

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-01 00:51

Citaat:
Op 2001-12-13 17:57, schreef Laura:
Adviesjes:
GEEN spelfouten (zag van de week een sollicitatie bij ons binnenkomen, en ik keek hem globaal over maar ontdekte direct een LOEI van een spelfout

Enthausiast..............


Ehm...spelfouten????????????
Grapje, niet persoonlijk, maar het viel me ff op!

Schijnheilig

Nooit een zin met IK beginnen is ook een goede tip!
Ik maak een soll.brief altijd stapsgewijs op, en ik verwerk mijn CV in de brief.
Dus kopjes, wie ben ik? wat wil ik? wat kan ik?
Heeft tot nu toe (bijna) overal het gewenste effect gehad!
Succes met solliciteren!

Dag lieve Nick. Dankjewel voor jou. Dankjewel voor alles.
Vergeten zal ik je nooit, dag maatje... 15.05.2004 - 07.06.2010

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-01 09:13

en dat is precies waarom je hem 3x over moet lezen en door anderen moet laten nakijken Lachen
Kost me wel iets te veel moeite voor bokt berichtjes Tong uitsteken
Maargoed is wel humor *LOL*

Zep

Berichten: 9994
Geregistreerd: 05-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-12-01 13:14

Nog weer zoiets:

ik heb een aantal vacatures uit de regionale krant van de afgelopen weken verzameld. Een van de bedrijven waar ik wil solliciteren vraagt expliciet om een handgeschreven brief. Doen of niet?? Ik kan best netjes schrijven, maar vraag me af waarom ze in hemelsnaam een handgeschreven sollicitatie willen hebben. Voor dat bedrijf moet die brief overigens uiterlijk vandaag de deur uit (ja, lekker op tijd, sorry,) en je kunt ook rechtstreeks via jobtrack solliciteren. Ik was eigenlijk van plan dat maar te doen, dan gaat het digitaal, toch?

dressuurinstructie in Overijssel, mail voor meer informatie: louise@equimotion.nl

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-01 13:27

Wat je ook schrijft: ben enthousiast over de baan, houd het kort en schrijf in ABN. Geef aan dat je het werk ziet als een interessante uitdaging en geef aan dat mogelijkheden ziet voor je carriere.

Als je dan eenmaal binnen bent, volgt het sollicitatiegesprek, dat is weer een heel ander eieren eten.

Ik heb zelf niet zo vaak gesollicteerd. In mijn leven 5 sollicitatiebrieven gestuurd, voor 2 gesprekken uitgenodigd (3 van de 5 waren in het buitenland). De laatste sollicitatiebrief was in 1992. Verder ben ik een stuk of 5 keer gevraagd of ik ergens wilde werken. Een daarvan heb ik toen aangenomen. Een sollicitatie heb ik via de telefoon afgehandeld (hallo, ik ben hier op vakantie en ik hoor dat u technisch talent zoekt, kan ik langskomen voor een orienterend gesprekje?.. Jawel hoor)

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-01 20:31

Wat ook wel erg leuk is/gevonden wordt: Maak een leuk kort briefje waarin je lekker doortastend aangeeft WAAROM jij degene bent die ze zoeken. Zonder "n.a.v. uw advertentie in de Telegraaf d.d. huppeldepup". Als je zorgt dat je brief eruit springt, heb je vaak al een streepje voor. Een beetje humor daarin kan werken, ik weet niet op wat voor functie je solliciteerd? Vertel wel eerlijk over werkervaring etc. Het zou leuk zijn als je iets crea's kan doen met je brief... stop hem in een kerstsok -or wahtever- als je'm nog voor de kerst wilt afleveren (of doe er een "spannend" dingetje bij ehhhh... rotje? sterretje? trekbommetje? X-mas cracker?
Je CV kan je dan wat uitgebreider opstellen, vul hem wel naar eerlijkheid in en referenties zijn ook altijd LEUK! (mits ze goed zijn..)
Succes!

joyce B

Berichten: 14734
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-01 23:16

Tot nu toe ben ik elke keer uitgenodigd voor gesprek na een brief. Wat ik steeds doe is heel goed de advertentie lezen, en dan iets persoonlijks schrijven over wat zij zoeken in een persoon. Door te reageren op die dingen die zij vragen en jij kunt bieden, en daarnaast enthousiasme uitstraalt via je brief zonder overdreven te doen of jezelf beter voor te doen dan je bent, maak je een positieve indruk. Durf ook aan te geven wat je zelf zoekt of belangrijk vind in een functie. Misschien hebben zij hele andere ideeen, maar dan kom je in elk geval niet daar terecht waar je niet gelukkig kunt zijn...
Sterkte!

Percy
Berichten: 11084
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-01 23:25

Als ze persé een handgeschreven brief willen is dit omdat ze uit het handschrift proberen op te maken wat voor iemand je bent.
Sommigen nemen daarvoor zelfs een handschriftdeskundige in de arm maar je kan ook als wat ervaren leek al een hoop opmaken uit schrijfstijl, netheid, of wat je ook vaak ziet, brieven die netjes beginnen, maar gaandweg steeds slordiger worden.

Die tip van het eerst bellen die iemand hier geeft werkt trouwens heel goed. Ze herkennen je naam in de stapel omdat ze je al eens gesproken hebben en daardoor krijg je meteen meer aandacht. De meeste bedrijven vinden het namelijk erg prettig als je goed ingelicht bent over wat voor bedrijf het is en wat d functie precies inhoudt. Als je eerst belt om hierover te informeren en je schrijft vervolgens een brief kom je zeer gemotiveerd over.

Succes met je sollicitatie!

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje
http://www.concertplus.nl https://www.facebook.com/#!/concertmeteenplus

Percy
Berichten: 11084
Geregistreerd: 04-09-01
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-01 23:28

Ships, ik zie niet hoe ik het bericht moet editen en ik heb twee typefouten gemaakt!!!!!!!

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje
http://www.concertplus.nl https://www.facebook.com/#!/concertmeteenplus


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot, DeMolenhoek, Elitedeux, Froukje, Googlebot, JuliaaahX, kaatjemuts, lovefi, madelonvdw, Miekje1979, Noppes, Nozidia, ouck, paardje87, rocky_1995, Sclimpre, Xanthippe, xelle, xPabloBokt, xU_Blinghx en 130 bezoekers