Tongblaar brengt drafsport in gevaar

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34704
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-04-01 14:04

Uit de leeuwardercourant:

De draf- en rensport verkeert in grote financiële problemen. Wanneer niet binnen een of twee maanden weer normaal gekoerst kan worden moet het ergste worden gevreesd voor het voortbestaan van de professionele banen. ,,Misschien moeten we wel een tijdje dicht'', oppert Linda Bethlehem, manager van Drafcentrum Wolvega, ,,om daarna weer helemaal opnieuw te beginnen.''

Als gevolg van de uitbraak van mond- en klauwzeer zijn de koersmeetings in Wolvega (zaterdag), Duindigt (zondag) en Alkmaar (maandag) al drie keer geannuleerd. ,,Dat betekent dat we geen inkomsten meer hebben'', aldus Bethlehem. Op korte termijn alternatieve activiteiten organiseren is volgens haar een groot probleem. De baanmanager is bezig een aanvraag voor werktijdverkorting voor het personeel aan te vragen.

De drie banen zijn ondergebracht in de holding DRB (Draf- en Renbanen Nederland). Financiële tegenslagen kan zij nauwelijks of helemaal niet opvangen. ,,De holding heeft niks'', weet Linda Bethlehem. ,,Er zijn geen reserves.'' Wat Wolvega iedere week verdiende was voldoende om quitte te spelen of een kleine winst te maken. ,,Nu we drie keer een koersdag hebben gemist is er een gat ontstaan. Dat zal nog wel groter worden, want de vierde annulering zit er aan te komen.''

De DRB gaat gebukt onder grote hypotheeklasten, die op de banen rusten. De enige baan, die zichzelf redelijk goed kan bedruipen is die van Wolvega. Alkmaar draait zeer matig. Duindigt worstelt met verliezen, zelfs als er gekoerst wordt. Autotote, exploitant van de totalisator, loopt elk koersloos weekeinde tonnen aan omzet mis. De gegarandeerde afdracht aan de sector staat daardoor ook onder druk.

Inmiddels beginnen ook de trainers en pikeurs de gevolgen van de tongblaar-maatregelen te voelen. Zij kunnen de paarden niet meer optimaal trainen, nu ze niet meer op de professionele banen mogen snelwerken. Alleen op hun eigen trainingsbaan kunnen ze met de dravers uit de voeten. Behalve in Nederland kunnen de trainers, die voor een belangrijk deel hun inkomsten uit de koerswinsten halen, ook niet meer in het buitenland, met name Duitsland, terecht.

Hoe ernstig de situatie bij de DRB werkelijk is blijft vooralsnog onduidelijk. Per 1 april is interim-directeur Hans Wiebes de laan uitgestuurd. Tijdelijk vervanger is president-commissaris van de DRB, John Simons. Hij verblijft in het buitenland en kon geen commentaar op de penibele toestand geven.

Namens de NDR, de overkoepelende stichting die verantwoordelijk is voor het stamboek en de inschrijvingen voor de koersen, laat John Voskamp weten dat er geen vervoersontheffing bij het ministerie is aangevraagd. ,,Tegenover de getroffen veeboeren zou het niet correct zijn om dat wel te doen.''

Voskamp hoopt erop dat Nederland binnenkort ingedeeld gaat worden in acht regionale zogenoemde compartimenten. Binnen twee, of drie van die gebieden - waar zich de brandhaarden bevinden - zijn geen mogelijkheden voor transport. Daarbuiten zou het volgens Voskamp mogelijk gemaakt kunnen worden om wel paarden te vervoeren.

Hoogstwaarschijnlijk kan er komend weekeinde opnieuw niet gekoerst worden. Voskamp vindt het onder de huidige omstandigheden niet correct te praten over de financiële problemen in de drafsportsector. ,,Dat is pas het tweede of derde traject. Primair gaat het om de boeren die getroffen worden.'' Ook de NDR houdt er rekening mee dat er voor de vierde keer niet gekoerst kan worden, ofschoon de inschrijvingen wel 'gewoon' doorgaan.

woensdag, 04 april 2001 13:00 uur


WendyBZ

Berichten: 12854
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Grunn

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-01 13:52

Ja, appelflap. Laat de regering de drafsport een een beetje subsidieren of laat het bedrijfsleven meer sponsoren. De wereld bestaat niet alleen uit dressuuur en springen!!!

[edit:BartVB]Tijd voor een nieuw censor word[/edit]

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: BartVB op 2001-08-18 15:32 ]</font>

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Ceffyl, chazzie, Dapnik, esmee_2001, Fellow, GoogleAdsense, horssie, Iloveiswan, Juliette, mar_fay, Mariett, marjan19, Merell123, Milando, mriek1990, Niobe, Nonna1984, Romeo2007, sharonalover, Siesjuh, Sjors__ en 140 bezoekers