Europarlement wil ruimere noodvaccinaties tegen MKZ

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34698
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-04-01 13:56

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement zal donderdag vermoedelijk een resolutie aannemen waarin wordt aangedrongen op ruimere noodvaccinaties tegen mond- en klauwzeer. Zo zouden gebieden waar de besmettelijke ziekte nog niet is uitgebroken, beter beschermd kunnen worden.

Volgens de resolutie moet er een registratiesysteem komen waardoor het verhandelen van de ingeënte dieren in de betreffende regio's mogelijk blijft. Dat zou niet alleen moeten gelden voor runderen, maar ook voor schapen, varkens en geiten.

Het EP heeft geen bevoegdheden als het gaat om de bestrijding van MKZ. Het kan alleen druk uitoefenen op de lidstaten en de Europese Commissie.

Verdeeldheid

Over de tekst van de resolutie zijn de grootste fracties in het europarlement het na lang onderhandelen eens geworden. Dat de motie ook wordt aangenomen, staat nog niet helemaal vast, omdat de verdeeldheid over het MKZ-beleid groot is in het Europees Parlement (EP). Zo zullen de meeste Britse en een groot aantal Franse europarlementariërs tegenstemmen. CDA-europarlementariër Maat gaat er echter van uit dat de resolutie het haalt.

De resolutie roept de Europese Commissie op het huidige non-vaccinatiebeleid te heroverwegen. Sinds begin jaren '90 wordt er in de EU niet meer gevaccineerd tegen MKZ. Steeds meer politici en belanghebbenden in de agrarische sector komen echter tot de conclusie dat dit een verkeerde keuze is geweest.

Onderscheid

Het probleem bij vaccinatie is dat ingeënte dieren dezelfde antistoffen vertonen als zieke beesten, zodat het onderscheid niet te maken valt. Veel landen buiten de EU weigeren daarom vlees van gevaccineerde dieren te importeren. Maar de kosten en de maatschappelijke overlast van de MKZ-crisis zijn inmiddels zo groot geworden, dat ook organisaties als LTO-Nederland vinden dat het non-vaccinatiebeleid op de helling moet.

Veratwoordelijk eurocommissaris Byrne houdt echter strak vast aan de bestaande aanpak, zo maakte hij dinsdag nog eens duidelijk in een debat met het europarlement. Byrne gaat ervan uit dat alleen het massaal ruimen van dieren de verspreiding van de ziekte kan stoppen. Alleen in noodgevallen, zoals nu op de Veluwe, kunnen volgens hem op beperkte schaal vaccinaties toegestaan worden.

Geactualiseerd om 14.05 uur


akerna

Berichten: 3770
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: apeldoorn!!

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-01 15:21

die byrne mogen ze mij mij neerknallen. zullen we hem eens ff gaan ruimen, stomme z*k. ik kan me d'r zoooo Boos! kwaad Boos! om maken. ik Misselijk van byrne. sorry moest er ff uit.

liever eigenwijs dan helemaal geen zelfvertrouwen!

R_MW
Berichten: 1822
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-04-01 16:42

<IMG SRC="/forums/images/smiles/shout.gif"> jaaaa byrne = Misselijk Misselijk Misselijk <IMG SRC="/forums/images/smiles/shout.gif">


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: __laura, batje, brudoe, Charaz, Dewii, dormy, Goldie, Googlebot, HELder, Muiz, N_Quirro, SimoneeM, TessaxQuincy, Thats_Me, wemkelover, Zoe_97 en 58 bezoekers