lange wachttijd woningbouw?

Moderators: Amaryllis, Hanmar, Polly, Dani, Shanna, khirshanta

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
puma

Berichten: 2189
Geregistreerd: 21-08-01
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-11-01 11:54

Mijn vriend en ik wonen nu 4 jaar op een 2-kamer flatje. We zouden dolgraag naar een eengezinswoning in Nieuwegein of omgeving willen. We staan dan ook ingeschreven als woningzoekende en reageren braaf elke twee weken op twee woningen.

Nou, je kan je geen ergere frustratie voorstellen. Iedere keer bij het hoopvol bekijken van de resultaten weer die mega teleurstelling. We zitten er niet een beetje naast, maar stel dat er 100 gereageerd hebben op een huis zijn wij altijd zo´n beetje nummer 50. En dat met een inschrijftijd van 4 jaar! Hoe lang gaat dit nog duren Frusty

Is kopen dan toch de beste optie? En hoe ervaren jullie dit ´probleem´?

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: puma op 2001-11-07 11:54 ]</font>


Karin

Berichten: 61968
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 11:58

Ik heb 5 jaar ingeschreven gestaan bij de gemeente Utrecht (waar ook de woningbouw in Nieuwegein onder valt) voordat ik eindelijk dit jaar juni in aanmerking kwam voor iets fatsoenlijks. En toen gingen ze net schuiven met de inkomensgrenzen (aanpassing aan de Euro, natuuuurlijk), zodat ik nu ook nog eens in de ondergrens val en dus relatief duur woon Frusty. Ik ontdekte dat doordat ik altijd via de website zocht op 'passend aanbod' en ineens alleen maar duurdere dingen aangeboden kreeg. Ik eindigde de laatste maanden meestal als 15e ofzo, tot ik eind-de-lijk een keer 3e stond en het geluk had dat de eerste twee nog liever even verder keken. Maar ja, probeer in Utrecht e.o. maar eens iets betaalbaars te krijgen op de particuliere markt, dat is helemaal onmogelijk. En als je met z'n tweeën zoekt, dan schijn je helemaal in een 'moeilijke doelgroep' te vallen, hoewel ik in m'n eentje ook niet echt het gevoel heb gehad dat het allemaal zo vloeiend ging.

Wat kopen betreft: de huizenprijzen in Utrecht zijn de laatste jaren asociaal gestegen en behoren nu tot de hoogste van Nederland. Kon je drie jaar geleden in je uppie met een starterssalaris nog een leuk bovenhuisje kopen, nu zit dat er echt niet meer in (of je moet de komende twintig jaar alleen voor je hypotheek willen werken). Dat is ook de reden waarom veel net afgestudeerden op hun studentenkamer blijven zitten (en er dus ook weer een structureel tekort aan studentenkamers is): doorstromen naar een koopwoning als starter is tegenwoordig vrijwel onmogelijk geworden. Ik hoor in mijn vriendenkring ook steeds dit soort verhalen, en daar word je niet blij van.

_________________
<FONT COLOR="DARKBLUE">Als liefde het antwoord is, kan de vraag dan nog even herhaald worden?</FONT>

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Karin op 2001-11-07 12:06 ]</font>

UrbanL

Berichten: 14577
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 12:18

Tja ik weet er helaas ook alles van.

Toen in de tijd dat ik en mijn vorige vriend uit elkaar gingen moest het huis verkocht worden. Ik stond dus opeens op straat. Ik naar de gemeente denk je nu echt dat ze je daar helpen ?? NEEEE
Ik met een goede baan en 7 jaar wonend in Nieuwegein kon op de stoep gaan wonen.

Je hebt pas snel een woning wanneer je buitenlander zonder baan bent (illigaal of niet):( , zwanger, gescheiden met kind. Ik werd hier behoorlijk moe van Boos!.

Ik ben toen in Excel een statistiek (tja boekhouder hihi) gaan maken op welke huizen en veel of weinig werd gereageerd. Ik moest dus reageren boven de 4de verdieping boven fl 900,00 (ivm salaris) en NIET in Galecop. Nou toen had ik dus binnen 4 weken een huis ???

Dus tip reageer niet op de populaire wijken (galecop) want daar reageerd iedereen op en vooral de mensen met urgentie. Kijk in de lijst met weggegeven huizen welke goed lopen en welke niet en zoek daar je evenwicht in.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

puma

Berichten: 2189
Geregistreerd: 21-08-01
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-11-01 12:26

Ja, zo ben ik ook al zo´n beetje bezig. Ik wacht nu steeds tot de laatste dag voor sluitingsdatum en dan kijkm ik waar het minst op gereageerd is. Niet leuk dat het zo moet, maar je wil toch graag een huis. Dan nog zijn de resultaten ongeveer 50%, alleen heb je dan een stuk minder mensen voor je. En maar hopen dat ze er dan allemaal vanaf zien he?

Het allerergste vind ik inderdaad het zinnetje dat steeds vaker voorkomt: de woning is aangeboden aan een kandidaat met een urgentie van ....
En als je ziet dat die ook vaak al een jaartje ingeschreven staan, dan denk ik hoe kan dat??
Moeten ze niet meteen de eerste toegewezen woning accepteren of reageren ze net zo lang tot ze de leukste woning gevonden hebben?

Ach, die mensen zullen best een goede reden hebben, anders kom je niet in aanmerking voor urgentie. Maar toch eerste reactie Frusty
In welke gevallen kom je in Nederland eigenlijk in aanmerking voor urgentie?

Suzan

Berichten: 1581
Geregistreerd: 23-04-01
Woonplaats: Almere

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 12:30

Tja daar kan ik ook over mee praten. Ik woon ook met mijn vriend in een 2 kamer appartement. En dat is met z'n 2-en gewoon klein.

Ik kom zelf uit de buurt van Hoofddorp en daar is het vinden van een betaalbaar huis ook een ramp. Via de woningbouw moet je idd een jaar of 5 ingeschreven staan om kans te maken. Zodra ik bij een makelaar binnenstap om daar te informeren voor een huurwoning in de vrije sector, krijg ik alleen maar gemeubuleerde appartementen vanaf zo'n 2000 gulden per maand!!!!
Wij willen graag een huis kopen. Bestaande bouw is in deze regio ook waanzinnig duur. En voor wat betreft nieuwbouw worden er ook veel te weinig starters woningen gebouwd, de rest is ook weer te duur.

Ik spreek regelmatig mensen die ik bijvoorbeeld nog van school ken, die dan toevallig onder de gelukkigen zaten. Ze waren ingeloot voor een huis. Maar ja met een kans van een op 12 of nog minder. Dan ben je dus jaren bezig.
Verdrietig

Dus ik kan je alleen maar zeggen dat ik je frustratie heel herkenbaar vind, maar ik kan je helaas geen tips geven.

Karin

Berichten: 61968
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 12:30

Mariska, je moet voor de regels even kijken op de site van Woningnet. Daar staat alles over urgentie, maar ook over economische en sociale gebondenheid aan bepaalde gemeenten. Bij urgentie mag je trouwens twee keer een woning afwijzen, de derde MOET je nemen anders vervalt je urgentie. En de meest gewilde woningen zijn uitgesloten voor urgentiegevallen, maar wat dan de 'meest gewilde woningen' zijn, dat beslist de woningbouw van te voren...

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 12:37

Hoi, kopen is (bijna) altijd de beste optie. Daarbij moet je wel kijken of je het financieel aankunt. Ik begrijp dat de Nederlandse markt redelijk hoog zit. Op dit moment zijn er maar twee grote risico's:

1) Blijven de prijzen op niveau?

2) Blijft de rente laag?

Het eerste is een geval van inflatie en economische toestand. Op de lange termijn (denk 10 - 30 jaar) worden alle huizen duurder, dus verdien je altijd aan een lange termijnsinvestering. Zorg dat je nooit een gedwongen verkoop moet doen, want dan verlies je altijd. Sommige analisten zeggen dat de Euro de inflatie zal versnellen, waardoor huizen dus duurder worden.

2) Op korte tot midden termijn verwachten de meesten wel dat de rente omlaag gaat. Op langere termijn moet je rekening houden dat de rente omhoog kan gaan naar 8%. Als je dat kunt opbrengen, koop dan.

Het is altijd beter om een hypotheek te betalen dan huur. Huur is weggegooid geld, een hypotheek betaal je aan jezelf en aan de bank.

Nogmaals: zorg dat je niet in een gedwongen verkoop situatie komt, dat is uiteindelijk je enige risico (als je overigens je huur niet kan betalen wordt je ook uitgezet, maar die ramp is vaak gemakkelijker te overzien).

UrbanL

Berichten: 14577
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 12:38

Ik had toen gehoopt op urgentie vooral omdat ik op straat stond.

Weet je wat ze zeiden?? Doe je hond en spullen maar weg en ga maar bij familie wonen Frusty stelletje schoften.

Terwijl dat kl*te tuig de dag erna al een huis had Boos! . Sorry moet dit even kwijt niet discriminerend bedoelt maar in Nieuwegien is het gewoon TUIG.

Helaas zijn de woningen waar geen urgentie op wordt toegelaten slecht en klein dus die zal je niet snel nemen. De populaire huizen in Nieuwegein zijn bijna allemaal urgentie woningen. Het staat er leuk die regels maar goed toepassen HOE MAAR.

Ik ben blij dat we vorig jaar gekocht hebben want ik had het niet weeeer willen doormaken.

Oja als je inbezit bent van een koopwoning mag je niet ingeschreven staan bij de gemeente als woningzoekende. Flauw he ?? Eerst zeiden ze dat het wel kom maar nu blijkt dat hetniet mag omdat je eigenaar bent van een woning grrrrrr Boos! . Dus als het misgaat tussen mij en marco heb ik weer hetzelfde probleem en moet me opnieuw inschrijven. Boos!

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 12:38

Nog een tip: als je gaat kopen, nooit haasten. Zorg dat je eerst de financiering bepraat met een bank, ga dan pas kopen. Met de regelmaat van de klok komen er interessante dealtjes op de markt, doordat mensen gaan scheiden, faillisementen, etc.

Jura

Berichten: 10793
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluwe en 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 12:44

Dit is ook toevallig, ik heb het er net met Claudia over!! Ik reageer ook braaf iedere 2 weken, want Claudia en ik willen een 4 kamer flat gaan huren samen. Ik woon hier al 3,5 jaar dus ik sta al best lang ingeschreven. Op woensdag (vandaag dus) kan ik afluisteren op welke plaats we zijn geeindigd maar het is gewoon zo frustrerend... Frusty Verdrietig

We staan gemiddeld steeds zo rond de 30ste plaats, met een paar keer een uitschieter naar 13 en 14, maar ook al in de 40. Maar ik weet nu wat de oplossing is, ik moet gewoon op 4kamer appartementen reageren die op de 9de verdieping zitten, liefst zonder lift Haha! en in de meest crimi buurt. Want dit schiet niet op zo! Boos!

~*~ Pienie fan! ~*~
www.jura-artwork.nl

puma

Berichten: 2189
Geregistreerd: 21-08-01
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-11-01 12:51

Erg is dat he Pris? Een vriendin van mij heeft een paar jaar geleden haar koop-appartement wegens nare omstandigheden met verlies moeten verkopen. Ze stond dus ineens op straat.

Wat denk je wat ze zeiden toen ze om urgentie vroeg? Ga maar bij de sleep-inn slapen als je geen onderdak hebt. Mooi dat ze geen enkele hulp hoefde te verwachten Boos!

Caritas

Berichten: 3776
Geregistreerd: 04-04-01
Woonplaats: Tussen plassen en A2

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 15:17

Hier in Baarn precies zo.... Voor mijn categorie kom ik praktisch nergens voor in aanmerking: of ik ben te jong of met te weinig personen. In Baarn kan je alleen een woning krijgen als je een kleurtje hebt of het verdomd om te werken. En weet je wat ze zeggen hier in Baarn. Kamers zat te huur aangeboden, of je kan op straat gaan. Mocht het zo zijn dat mijn ouders iets in het buitenland kunnen vinden dan ben ik dus dakloos. Want ik woon off. nog steeds thuis. Ik sta nu 3 jaar ingeschreven en ik ben pas 2 keer in aanmerking gekomen voor een woning. Het slaat echt nergens op.. Ik zit verdorie bijna in de vrije sector qua huurprijs en iets kopen kan niet want dan verdien je weer te weinig...

Nonnie
Berichten: 2066
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Delden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 15:26

wij hebben ook eerst gehuurd, maar viavia zijn we ertussen gedrukt Bloos We hadden wel een urgentie verklaring. Later hebben we een huis gekocht, in januari van dit jaar. We hebben nu al een kwart ton winst Haha!

puma

Berichten: 2189
Geregistreerd: 21-08-01
Woonplaats: Gouda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-11-01 15:31

Wat ik ook nog zo vreemd vind:

Soms staan er vrije sector woningen aangeboden met een huurprijs van rond de 13, 1400 gulden.
Het aantal reacties wordt er echt niet minder van, vooral als het huizen in de stad Utrecht betreft.

Voor 1400 gulden heb je toch ook een leuke hypotheek, of zie ik dat verkeerd Verward

Nonnie
Berichten: 2066
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: Delden

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 15:33

klopt idd. Maar je moet niet vergeten, dat de huizen in het westen veel duurder zijn. Dan heb je met een hypotheek van 1400 gulden ook niets...

UrbanL

Berichten: 14577
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 15:34

Als je een beetje eengezinwoning wil heb je met 1400,00 per maand geen huis. Vooral omdat erbij kopen nog het nodige bij komt kijken aan extra kosten.

Een beetje huizen in Nieuwegein doen tussen de 325.000 en de 400.000.

Geduld is het enige wat helpt.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Sjimmy

Berichten: 17755
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 15:36

harmen en ik zijn van plan te gaan kopen over 1,5 jaar. Allebei een baan hebben we dan dus dan zal dat wel te doen zijn. En daarbij, bij kopen stop je je geld in je eigen huis, bij huren in dat van de verhuurder en ben je weer blut als je weggaat. Huren zal niet te doen zijn want we hebben daar nog niet echt van te voren over nagedacht. En we weten beiden nog niet waar we willen gaan wonen en we willen beiden niet in onze huidige woonplaats wonen. Dat wordt echt nog crisis als wij gaan trouwen. Haha! Ik vertrouw er maar op dat we tegen die tijd een huis kunnen kopen.
Succes allemaal, ik heb verder ook geen tips.

:evaw:

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 15:40

Effe denken, 30 jaar hypotheek, 5%, 1400/maand is ongeveer 250000 gulden lening.. Daar heb je inderdaad toch wel een flatje voor? Waarschijnlijk niet heel veel, maar effe denken, in 1995 verkocht ik een 60 m2 flatje voor 115000 gulden. De prijzen zullen wel dik verdubbeld zijn, maar toch.. Met renteaftrek ziet het er wat beter uit, daarentegen heb je ook weer servicekosten..

UrbanL

Berichten: 14577
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 15:42

Waarom is huren toch altijd weggooien van geld ?????

Zie ook eens voordelen van huren? Als de goot kapot gaat als je lekt inhuis ?? Wie maakt het dan jajaja DE WONINGBOUW ?? Bij een eigen huis moet je dat zelf regelen en omdat het je eigen huis is wil je ook graag dat het goed gedaan wordt. Maar helaas lopen er ook een hoop prutsers rond Boos! .

Vooral als je net gaat samenwonen is huren ideaal als het misgaat zit je niet met een huis die je MOET verkopen. Een huis kopen is zo gedaan maar verkopen is op dit moment ellende. Het huis wat ik vorige jaar gekocht heb heeft zker 8 maanden LEEG gestaan en omdat het financieel niet meer te betalen was ging de mensen onder de prijs zitten. En wij waren blij. Dus denk nu maar niet altijd dat een huis kopen een goed investering is.

Soms heeft huren veel meer voordelen dan kopen. Vooral als je nog jong en vrij wilt zijn een eigen huis vraagt ook veel onderhoud en tijd. Huren kost je verder niets aan extra onderhoud tijd.

Haha! Moest ik even kwijt.

Leef en Strijd vergeet het einddoel Maak de reis
tem je angst en hou je dromen niet gevangen
adem vrij alles gaat voorbij wat niet geniet dat gaat verloren voor altijd ♥

Leef en strijd - 3JS

Karin

Berichten: 61968
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 15:43

Joost, tegenwoordig heb je voor 250.000 echt geen flatje meer hoor. Die prijzen zitten boven de 300.000, helaas maar waar.

Ouders van een vriendin van mij kochten in '92 voor haar een piepklein huisje in Utrecht voor 120.000. Haar buurman in hetzelfde rijtje heeft vorig jaar zijn huis verkocht voor tegen de 4 ton. Frusty

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

Sjimmy

Berichten: 17755
Geregistreerd: 09-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 15:53

Pris, je noemt wel veel voordelen van huren maar dan VINDT ik zelf kopen nog aantrekkelijker, ik ben best handig en vind het leuk dingen zelf te doen, ook dingen die bij huren soms niet mogen, verder heb ik echt een hele handige vader die zelfs dakgoten kan vernieuwen en dat ook WIL dus dan zit ik in een andere situatie als jou. Mijn vriend is eigenlijk electricien (maar toch aan het doorleren voor de IT) dus dat zit ook goed. Tja, dan is voor ons kopen toch aantrekkelijker.
Over 1,5 jaar zijn harmen en ik 4 jaar bij elkaar en dan willen we gelijk gaan kopen. Ik zeg niet dat het dan niet fout kan gaan maar ik denk dat onze relatie dan wel aardig stabiel is.
Dit is dus mijn situatie dus ik denk dat voor ons huren weggegooid geld (met enige overdrijving hoor) is. En ik zie kopen meer als beleggen van je geld.
Groetjes Petra
Maar ik geloof dat we een beetje off-topic gaan. Huren of kopen, een leuk huis te vinden naar je zin en in je prijsklasse blijft moeilijk

:evaw:

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 21:03

Karin, alles hangt van de maat af.. Een flatje kan ook maar 40 m2 zijn.. Ja, weet ik, een kippehok, maar toch.. Voor iedere prijs is er wel wat te regelen. Voor 300000 hypotheek (is dus niet altijd aanschafsprijs) is de maandelijkse last 1607 NLG/maand (annuiteiten, 30 jaar, 5%). Rente aftrek brengt de netto kosten nog wat verder naar beneden, huurwaardeforfait (hebben we in Finland niet Lachen ) en service kosten stellen het plaatje bij.

PS: Onderhoudskosten wegen nooit op tegen de gewone ontwikkelingen van de kapitaal markt..

Karin

Berichten: 61968
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-01 21:21

Als ik toch voor een kippenhok van 40 m2 elke maand in m'n eentje 1600 piek zou moeten ophoesten... En dan heb je het nog niet eens over de energierekening en de telefoonrekening. Nee dank je, dan blijf ik voorlopig nog liever even huren voor een net-redelijke prijs. Nu kan ik tenminste m'n verhuurder bellen als m'n balkon lekt of m'n verwarming kapot is, en dan wordt het zonder meerkosten nog goed gedaan ook. Tja, kopen heeft misschien zo z'n voordelen, maar huren heeft dat ook.

.
If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together. <African proverb>

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-01 08:04

Karin, je hebt waarschijnlijk gelijk. Mensen die in het eind jaren 70 kochten en door de onroerend goed crisis van 1979 moesten hadden het heel moeilijk. Toch is het volgende interessant: twee mensen in 1971: een koopt een huis voor 100000 gulden, de ander huurt voor ongeveer dezelfde woonlasten. In 2001, beiden zijn gepensioneerd. De huurder betaalt nog steeds huur, die is omhoog gegaan met de inflatie. De koper betaalt alleen nog maar huurwaarde forfait en onderhoudskosten. Mocht de koper ook willen huren, dan verkoop hij zijn tent voor 1,5 miljoen gulden, waarvoor hij nog jaren kan huren. De huurder heeft niks gespaard, dus moet het op blijven hoesten van zijn pensioen en waarschijnlijk zelfs verhuizen omdat zijn pensioen de huur niet dekt..

Op de lange termijn is kopen altijd beter, op korte termijn kan de markt rare dingen doen..

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-11-01 09:06

zoeken jullie een huur of koop woning? Ik heb hetzelfde gehad met koopwoningen. Ik werd iedere keer uitgeloot en toen heb ik een bestaand huis gekocht. Maar het is qua huizenmarkt een slechte tijd voor starters. De prijzen hier in Nederland zijn echt niet normaal meer, overal elders is het beter. De grondprijzen worden enorm opgedreven door de politiek, en het aanbod is niet zo hoog als de vraag. MAar de huizen staan momenteel wel langer te koop dan eerst.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: __Martine__, Alexandra309, Ashley5, belle_boef, DebGizmo, Evelijn, Ginger1991, Googlebot, jmvdh, Ketly, linoleum, Lizziewizzie, Maddoxx, MiniMaxi, nano, Thea_Ste, Valerie93, Varekaj en 124 bezoekers