Kan je via internet een juist oordeel over mensen vellen?

Moderators: Leo, Muurp, Dani, Murthul

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-01 08:46

Dit topic nav mijn assertiviteit-topic waar mensen spontaan gaan roepen dat ze precies weten hoe ik in elkaar zit Haha!
Mijn zgn relatieproblemen zouden daar in meespelen en weetikveel Verward
Maargoed. Ik vraag me dus af; vinden jullie dat je mensen via bokt goed kan leren kennen (okee, natuurlijk kan je ze leren kennen zodat je tot de conclusie kan komen; die vind ik aardig, die vind ik een beetje een zeikerd) maar zodat je een oordeel over ze kan vormen?
Ik vind tot op zekere hoogte van wel. Bij sommige berichtjes zie je een herhaling, sommige mensen goeien hun hebben en houden op internet en daar kan je aardig wat uit opmaken. Sommige mensen kunnen met een beetje amateurpsychologie iemand misschien een beetje uitplozen.

Maar om te zeggen dat ik, op basis van de berichtjes die ik van iemand lees, kan zeggen wat zijn beweegredenen zijn, oid, waarom ie zo reageert, nou nee. Wat dat betreft is bokt niet veel meer dan een klaslokaal denk ik. Je ziet veel mensen, er zijn er misschien twee die je echt leert kennen, van de rest vorm je wel een mening, maar tast je verder in het duister denk ik.

Wat denken jullie?
(en voor dit weer de verkeerde kant op gaat, dit is bedoeld als interessant, informatief topic, niet om dieper op mijn persoon in te gaan en al helemaal niet om met modder te gooien. Amen Knipoog )


Mytens_oud

Berichten: 4184
Geregistreerd: 20-03-01
Woonplaats: omgeving Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 09:12

Ik denk dat je iemand niet via internet kunt beoordelen maar via teksten die ze plaatsen wel kunt zien of ze eerlijk blijven en zichzelf niet tegenspreken want alles staat er 'zwart op wit'.
Ik vind wel dat mensen teksten soms verkeerd beoordelen door het bv serieus op te vatten want ze kunnen dan niet zien dat iemand achter zijn pc het lachend zit te tikken en het als grapje bedoelt. Je kent elkaars humor niet.
Maar je kunt wel via internet en via adviezen beoordelen of iemand verstand heeft van iets waarover hij vertelt/schrijft.
En niemand beoordeelt iemand hier, het neerzetten van 'ik vind jou' geeft aan dat iemand een mening heeft en dat is iet anders dan het neerzetten van 'jij bent.
Sommige mensen moeten zich niet zo snel aangevallen voelen via internet en alles negatief lezen. Maar het is moeilijk om iemand te beoordelen, de ene keer lukt het en de andere keer niet.

Hoofd AMF.
ik heb er 1, een chocolad met wit katertje,
Gizmo !! Mijn icon is zijn vader.

Lielle

Berichten: 65041
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 09:25

Ik denk dat je redelijk kunt invullen hoe iemand gaat reageren op bepaalde opmerkingen en of iemand ergens verstand van heeft. Als je hier een tijdje meeloopt, en regelmatig berichten leest herken je 'patronen' bij mensen. Dat is sterker bij diegenen die heel hun 'hebben en houwen' hier neerzetten dan bij anderen, maar ook bij hen kun je vaak de trend van de antwoorden wel voorspellen.
Bij mij heeft dat tot resultaat dat ik bepaalde mensen negeer, of iig niet op reageer als ik hun berichten al lees. Wat ik trouwens grappig vind, is dat toen een tijdje terug er gevraagd werd naar opleiding, werkervaring e.d. mijn favoriete bokkers een vergelijkbaar opleidingsniveau hebben en trouwens ook ongeveer mijn leeftijd hebben.

Gast7521

Berichten: 39614
Geregistreerd: 09-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 09:31

Tja, wat is "kennen" ?
Sommige mensen die ik irl ken/kende, vielen op een gegeven moment ook ontzettend tegen...

Ik denk dat je je automatisch een beeld gaat vormen bij personen waarvan je vaker berichtjes leest, maar dat heeft niet zoveel met die persoon zelf te maken; meer met jezelf.
Ik ga er meer vanuit wat ik regelmatig zie. Er zijn mensen die altijd eerlijk hun antwoord geven; recht vanuit hun hart en hun eigen belevingswereld. Daar hou ik wel van. Dat zijn niet altijd "nuttige" antwoorden, maar wel oprecht.
Dan heb je een groep die het je altijd probeert naar de zin te maken. Waarschijnlijk erg lief bedoeld, maar persoonlijk kan ik daar helemaal niks mee. Leuk als anderen het met je eens zijn, maar ik zie regelmatig antwoorden (die dus lief voor je bedoeld zijn) die regelrecht indruisen tegen eerdere berichten/uitspraken van die persoon. Daar hou ik dus niet van.
Tja, en dan heb je natuurlijk nog de personen die graag provoceren. Soms bloedirritant, en soms moet ik er toch wel om lachen. D'r is er eentje bij (jonkie) die ik soms zou willen schoppen maar waar ik ook vreselijk om kan grijnzen. Binnenkort ga ik die persoon zien, en ik ben heel benieuwd of het in het echt ook zo'n lekkere eigenwijze flapdrol is (betreffende persoon weet nu wie ik bedoel *LOL* )

Moraal van het verhaal: ik kijk meer naar teksten als naar m'n eigen 'beeld' bij een persoon. Hoewel ik wel bij iedereen een gezicht en figuur heb hoor *LOL* en ik zit er heeeeel regelmatig naast (he Mytens *LOL* ) Ik denk dus dat je mensen wel een beetje kunt leren kennen via Internet, maar dan moet je wel erg goed opletten en veel van ze lezen, want 'faken' is erg makkelijk hier.

Laura

Berichten: 8338
Geregistreerd: 20-02-01
Woonplaats: Midden van Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-01 09:41

Klopt, SOnja. Faken is heel makkelijk hier. Ik denk ook wel eens dat er personen zijn die irl misschien wel heel teruggetrokken zijn, maar op internet helemaal loskomen.

In het assertiviteitstopic is wel degelijk gezegd 'jij bent' en daar kan ik niet zo goed tegen. Want hoe kan je dat nou weten? En een mening geven over iemand, tsaj, okee, maar als dat niet nodig is kan je dat meestal achterwege laten. Júist omdat je die persoon niet kent.

In Amerika heb ik wel een hele belangrijke les geleerd: Iedereen heeft zijn slechte momenten. Er waren twee meisjes waar ik het heel erg goed mee kon vinden. Maar de één gaf nogal af op anderen, en de ander was voortdurend aan het schelden. daar ergerde ik me aan... maar het bleven geweldige meiden, ondanks die kleine tekortkomingen. Dus dat probeer ik altijd te onthouden.

Elles

Berichten: 22822
Geregistreerd: 14-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 10:01

Citaat:
Op 2001-11-06 09:12, schreef Mytens:
Ik vind wel dat mensen teksten soms verkeerd beoordelen door het bv serieus op te vatten want ze kunnen dan niet zien dat iemand achter zijn pc het lachend zit te tikken en het als grapje bedoelt. Je kent elkaars humor niet.


Inderdaad, maar hier zijn de smilies een echte uitkomst! Oke, ze zijn er niet voor alle gelegenheden, maar het helpt een heel stuk. Ik zit denk ik teveel op bokt, want met emailen mis ik die smilies behoorlijk! Het is ook een beetje de kunst van het schrijven denk ik. Sommig mensen drukken zich schriftelijk gewoon minder makkelijk uit. En dat wil dus helemaal niet zeggen dat ze irl zich ook zo uitdrukken of echt zo zijn als je uit hun teksten denkt op te maken. Daarom zijn die bokt-meetings ook zo goed!

Maaike

Berichten: 11577
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 10:06

nee ik denk niet dat je via internet het juiste oordeel over mensen kunt vellen. bij meetings blijken mensen vaak anders te zijn dan je gedacht had. ik weet nog dat sanderijn tegen mij zei "je moet lachen hoor, ik zie dat skapie altijd bji je naam staan en dan verwacht ik een heel vrolijk heppie meisje!!!". terwijl ik lang niet altijd vrolijk ben en zeker niet tegen mensen die ik niet ken. eigenlijk ben ik irl best wel stiller dan hier, gewoon omdat van hier niet veel mensen me echt goed kennen, wel oppervlakkig natuurlijk maar echt kennen doen ze me niet. en dat kan ook niet via internet. en zolang je iemand niet goed kent kan je ook geen goed oordeel over die persoon vellen denk ik

Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn
Obsession SL (v. Orbaldo II) mijn grote trots :+:

Cowgirl

Berichten: 20144
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Vulcan

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 10:06

Ik vind ook dat je iemand niet kan beoordelen van achter je pc.
Ik kreeg van de week al commentaar dat ik alles zo negatief opschrijf Verward maar die persoon heeft geen flauw benul van hoe ik denk en met welk optie ik het opschrijf.

blaffie

Berichten: 624
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: hillegom

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 10:16

ik denk niet dat je een juist oordeel over iemand kan plaatsen vanaf je beeldscherm. je weet niet of iemand doet zoals diegene is en of diegene iets meent of niet.
als je een persoon ook in het 'echt' kent, kan je sneller een oordeel plaatsen, maar anders niet.

Jurga

Berichten: 18554
Geregistreerd: 06-05-01
Woonplaats: Ede/Lunteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 11:08

Soms bloedirritant, en soms moet ik er toch wel om lachen. D'r is er eentje bij (jonkie) die ik soms zou willen schoppen maar waar ik ook vreselijk om kan grijnzen. Binnenkort ga ik die persoon zien, en ik ben heel benieuwd of het in het echt ook zo'n lekkere eigenwijze flapdrol is (betreffende persoon weet nu wie ik bedoel )

Hahahaha, die Sonja... wie zou zij nou bedoelen.... Verward Verward Verward
Enneuh Son.... Hij is een schat hoor.... Knipoog

So tell me where you are / Tell me how you feel / Tell me what you need / Just tell me how you feel / And let it all just rain on me. ~ Kane

Mytens_oud

Berichten: 4184
Geregistreerd: 20-03-01
Woonplaats: omgeving Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 11:23

PJ zeker ???????????????????????? Schijnheilig

Hoofd AMF.
ik heb er 1, een chocolad met wit katertje,
Gizmo !! Mijn icon is zijn vader.

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 12:16

ik denk niet dat je iemand kan leren kennen via internet en zodoende geen oordeel kunt vormen. Ik kom misschien heel aardig over terwijl ik in werkelijkheid wel eens een heks kan zijn, andersom ook. Mensen komen in schrift heel anders over dan in werkelijkheid.

Sibold
Berichten: 1817
Geregistreerd: 10-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 12:32

NEE!

LadyMadonna

Berichten: 56539
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 12:51

absoluut niet.
er zijn er hier heel veel die DENKEN dat ze mij kennen, maar van heel bokt is er maar 1!! die mij echt kent (lonneke). Er zijn er wel een stel die een heel eind komen, maar lonneke is de enige die mij echt kent, en is door de tijd heen ook een vriendin van me geworden, die altijd voor me klaar staat. Andersom is dat ook zo.
Je hebt ook nog mensen (waarvan ze denken dat je ze kent) die zich niet goed kunnen uiten, en daardoor anders voorkomen dan ze daadwerkelijk zijn

Once in a while you will come to know, the reasons why you ride so low, the truth is hard it will cut you like a knife.... The outsider for life... -Danny Vera-
www.facebook.com/sosmellie geuren voor in huis!

Cody

Berichten: 20725
Geregistreerd: 20-04-01
Woonplaats: Grolloo

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 13:52

Internet geeft maar een beperkte indruk van hoe iemand in het echt is.
Je kunt wel een bepaalde indruk krijgen van iemand, door de reacties die geplaatst worden. Zo kan iemand altijd heel negatief of heel positief overkomen, geinteresseerd, wantrouwig, vrolijk, onzeker... Soms is het ook een kwestie van een beetje erdoorheen prikken hoe iemand zich opstelt.
Daar zijn de smileys dan weer handig voor, maar wil je iemand echt leren kennen, ja, dan zul je dus moeten boktmeeten Haha!

joyce B

Berichten: 14803
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 15:00

Het is wel zo (wat jullie al zeiden) dat je op een gegeven moment weet hoe mensen over bepaalde zaken denken. Wat hun ideeen zijn over het verzorgen, het rijden en de omgang met paarden en andere mensen. Bij sommige mensen weet je al dat de kans groot is dat er een "prikkelende" of zelfs negatieve reactie komt... En bij anderen zijn de berichtjes heel wisselvallig, van heel goed tot heel slecht gaan bevoorbeeld, en dan ben ik voorzichtig met een beeld vormen. Niet zulke stabiele typjes of paarden, denk ik dan...

En natuurlijk is er een groot verschil soms tussen internet en real life. Ik ben best stil, een rustig tiepje, maar de dingen die ik hier op internet zeg, zeg ik ook normaal gesproken. Er is geen verschil in manier van praten, of denken... De iutstraling is wat anders... Beter gezegd: in mail of forum moet je het hebben van je woorden isw met de smiles...
In het echt kijken mensen meer naar je uiterlijk; Of je veel (hardop) lacht, of je bij de hand bent (moeilijker dan hier hoor!) en of je een gezellige uitstraling hebt...
Het is veiliger op internet. En of ik hier anders overkom dan in het echt zou je aan de Schoonloo bokkers moeten vragen. Dat kan ik niet beoordelen. Nienke (Naz) en Alie (Minkyboy) kennen mij al langer...

Ikzelf vind het heel leuk om mensen in het echt te ontmoeten. En merk dat mensen die in hun berichtjes vaak vriendelijk reageren, in het echt ook vaak vriendelijk reageren...

marije b
Berichten: 1664
Geregistreerd: 10-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 15:04

van i-net kun je volgens mij niet iemand zijn persoonlijkheid enz te weten komen!
je kan wel zeggen dat je bijv in amsterdam woont en dan woon je in heerenveen of zo!
en je kan nooit van iemand weten hoe diegene in elkaar zit via i-net!

Lisette

Berichten: 2676
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 15:36

Ik denk het niet. In ieder geval niet wat mij betreft. Ik zou soms heel graag een iets minder vriendelijk antwoord ergens op willen geven maar hou me in. Maar heel soms laat ik me gaan. Lips are sealed kan ik beter niet doen. Sommigen durven/doen veel meer op internet dan in het echte leven. Vind ik persoonlijk nogal laf, ik probeer altijd rekening te houden met andermans gevoelens en daarom reageer ik niet en zucht maar een keer achter mijn PC. Komt waarschijnlijk ook omdat ik al ouder, 28, en wijzer ben. Haha!

pieterjan

Berichten: 1301
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: blaasveld belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-11-01 16:26

leren kennen ..... echt niet maar wel redelijk ontdekken prutsmuts iemand in elkaar zit!laura , wat ik heb gezegd is gewoon een psychologische test die ik ingevuld heb met jou gegevens!En mensen die hier assertief zijn en in t echt niet zijn loosers!dus mensen in '"t echt ben ik dus gerust iemand die heel erg durft tegen iemand zen schenen schoppen om dat ik alles zeg wat ik vind! tja ik ben een flapuit maar ook een schat van een mens

VOORZITTER AFM


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Vealosz en 27 bezoekers