Vaccinatie moet op Europese agenda

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34695
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-03-01 19:06

Dit artikel komt van de site van een lid van het Europese parlement. Zijn site kun je vinden op http://www.vanhulten.netVaccinatie moet op Europese agenda
(28 maart 2001)

De PvdA wil dat de Europese Commissie en Raad van Ministers zich met spoed buigen over een herziening van het huidige EU-beleid van non-vaccinatie bij mond- en klauwzeer. Voor deze aanpak heb ik samen met collega Dorette Corbey (dierenwelzijn) gepleit binnen de Europese sociaal-democratische fractie. De PES-fractie zal de Commissie verzoeken een studie te verrichten naar de uitvoerbaarheid en gevolgen op lange termijn van preventieve vaccinatie.
Het onderwerp wordt besproken tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg, van 2 tot 5 april 2001.

Het preventief vaccineren van dierentuindieren en "grazers" in natuurgebieden zou met onmiddellijke ingang moeten worden toegestaan. Met betrekking tot volledige herinvoering van vaccinatie waarschuwt de PvdA voor eenzijdig en overhaast handelen. De gevolgen op langere termijn leiden tot een verlegging van handelsstromen, met ingrijpende consequenties voor de Europese landbouwsector. Een dergelijke stap zou dan ook uitmonden op een grondige herziening van het globale Europese landbouwbeleid, waarbij voedselveiligheid, dierenwelzijn en plattelandsontwikkeling centraal staan.

Het is duidelijk dat binnen het huidige systeem van intensieve handel, het "gesleep" met dieren van het ene land naar het andere vrij spel geeft aan dierziektes zoals het MKZ-virus. Het is van belang dat de Commissie een beter functionerend crisis- en controlestelsel opzet, dat vooral gericht is op traceerbaarheid en snelle informatie-uitwisseling.

Bij de invoering van het Europees verbod op preventieve vaccinatie, begin jaren 90, gold een afweging van argumenten die vanuit economisch en veterinair oogpunt plausibel was. Gezien echter de ernst van de huidige situatie met name in het Verenigd Koninkrijk (bijna 700 MKZ-gevallen) en Nederland (nog relatief beperkt) is een heroverweging van het non-vaccinatiebeleid op zijn plaats en dient dan ook met spoed door Commissie en Raad te worden geagendeerd.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amable, Fair, M_D_H, nobility, San_Ne_G, Venthe en 45 bezoekers