Europarlement wil vaccinatie tegen MKZ

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34704
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-03-01 19:02

Het is een krantenbericht van de Telegraaf, dus ik weet niet in hoeverre het werkelijk zo is...


Europarlement wil vaccinatie tegen MKZ

BRUSSEL - In het Europees Parlement tekent zich een meerderheid af voor een soepeler beleid voor vaccinatie tegen mond- en klauwzeer. Waarschijnlijk zal het parlement volgende week een resolutie aannemen om inentingen tegen de besmettelijke veeziekte mogelijk te maken in gebieden waar ze nog niet is uitgebroken.

Zowel de christen-democraten als de liberalen en de groenen hebben resoluties van dergelijke strekking in voorbereiding. De socialisten gaan vooralsnog minder ver. Zij willen wel een studie van de Europese Commissie naar opheffing van het vaccinatieverbod.

Ook een aantal landbouworganisaties, waaronder LTO Nederland, wil volgende week bij Europees commissaris Byrne van volksgezondheid gaan aandringen op het schrappen van dat verbod. Overigens is het wijzigen van het vaccinatiebeleid een bevoegdheid van de landbouwministers van de EU-lidstaten. Het europarlement kan alleen druk op hen uitoefenen.

De EU is in 1991 gestopt met het preventief vaccineren van vee tegen MKZ, omdat dat nadelig was voor de internationale handel. Ingeënte dieren vertonen namelijk dezelfde antistoffen als zieke beesten.

Maar volgens europarlementariër Maat (CDA) bestaan er inmiddels testmethodes waarmee een onderscheid gemaakt kan worden tussen ingeënte en zieke dieren. Vaccinatie hoeft volgens hem dus niet te leiden tot het ruimen van dieren.

De EU gaf het Verenigd Koninkrijk woensdag toestemming in enkele door MKZ getroffen regio's runderen in te enten, om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Het vlees van de ingeënte dieren mag echter niet op de markt komen.

Het europarlement zal er volgende week ook op aandringen dat dieren in dierentuinen tegen MKZ gevaccineerd moeten kunnen worden. Tot dusver verzet de EU zich daartegen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie