'Conflict binnen leiding Taliban'

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34642
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-10-01 10:17

Van onze redactie buitenland


Maandag 15 oktober 2001 - DUBAI/BRUSSEL - Binnen de Talibanleiding van Afghanistan is verdeeldheid ontstaan. Dat meldt het officiële persbureau van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Het bureau zegt dat de Talibanminister van Buitenlandse Zaken is aangekomen in buurland Pakistan. Hij zou samen met andere leiders een conflict hebben met de hoogste Talibanbaas, mullah Mohammed Omar. De VAE onderhielden tot voor kort als een van de weinige landen betrekkingen met de Taliban.

Het is onbekend of het conflict over de uitlevering van Osama bin Laden gaat of over een andere kwestie.

Grenzen
De Taliban hebben de VS gisteren aangeboden Bin Laden over te dragen aan een 'neutraal' land, als zij afdoende bewijs van zijn schuld aan de aanslagen ontvangen. President Bush, die Bin Laden voor een Amerikaanse rechter wil hebben, liet onmiddellijk weten dat er met de Taliban niet wordt onderhandeld.
De Belgische premier Verhofstadt heeft gisteren gezegd dat de Europese Unie zich door de Amerikanen en de Britten niet wil laten meetrekken in een breder militair conflict. Verhofstadt, huidig voorzitter van de EU, zei dat de lidstaten de bombardementen vrijdag in Gent gaan 'evalueren'. De EU vindt het nog steeds legitiem dat de aanslagen in de VS worden vergolden, zei Verhofstadt, maar dat moet wel gericht blijven tegen terreurorganisaties. "Het is duidelijk dat we nooit meedoen aan een breder wereldconflict."
Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Michel heeft gezegd dat er 'grenzen zijn aan de solidariteit van de EU met de VS'. Volgens hem moeten de acties niet te ver gaan teneinde 'de eenheid te bewaren'.
Uit de woorden van het EU-voorzitterschap blijkt dat Europa zich benauwd begint te voelen door de onzekere afloop van de bommencampagne, de burgerslachtoffers in Afghanistan en de aanhoudende demonstraties die islamistische landen destabiliseren. De uitspraken lijken ook een waarschuwing aan de VS om geen tweede land - bijvoorbeeld Irak - aan te vallen.
In verschillende Europese landen is dit weekeinde onverwachts massaal gedemonstreerd. In Italië namen gisteren tienduizenden mensen deel aan een vredesmars in Umbrië. In Londen protesteerden zaterdag zo'n 20.000 mensen tegen de aanvallen. In Berlijn demonstreerden deden 15.000 mensen.
De Amerikaanse campagne wordt wordt bedreigd door hevige ruzie tussen de VS en Pakistan. Dat meldt The Sunday Times. Pakistan wil niet dat Amerika militaire steun geeft aan de Noordelijke Alliantie, de binnenlandse tegenstander van de Taliban maar ook vijand van Pakistan. De slag om Kabul zou daardoor zijn uitgesteld. De Pakistaanse president Musharraf zou zelfs dreigen alle medewerking aan de VS op te zeggen.BN De Stem_________________
Als leed, verdriet en zorgen
je doen vrezen voor morgen.
Verlies de moed dan niet te gauw,
eens wordt de hemel toch weer blauw.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: mickey op 2001-10-15 11:20 ]</font>


Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-01 13:22

Als die mensen voor vrede zijn, vinden ze het vast niet erg wat de Taliban doet met de afghanen. Ik ben in dit geval wel voor oorlog, maar niet in de zin van wraak, maar in de hoop dat de Taliban verdreven wordt. Dan kunnen de mensen daar weer terug naar waar ze waren. Nu zijn ze teruggebracht naar de middeleeuwen.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Anouck, Amaryllis, Amira_, BingBot, Dewii, Es_ther, merrylegs, Peelie, purny, s_casper, Suuszels, Tanya en 64 bezoekers