LTO pleit voor enten tegen MKZ

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34692
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-01 11:22

LTO pleit voor enten tegen MKZ

Vrijdag 23 maart 2001 - LTO-Nederland is van mening dat alle voor MKZ-gevoelige dieren in Europa voortaan geënt moeten worden tegen deze zeer besmettelijke ziekte.

Voorzitter Gerard Doornbos van LTO-Nederland maakte het standpunt van zijn organisatie vanmiddag bekend tijdens een persconferentie in Den Haag. De wijze waarop de epidemie om zich heen grijpt en de bestrijding ervan zijn voor LTO aanleiding om de discussie in Europees verband actief te beïnvloeden.

In een telegram dringt de landbouworganisatie er bij minister-president Kok op aan om in Stockholm van de Europese Top toestemming te krijgen voor het preventief enten. Uitstel van het loslaten van het non-vaccinatiebeleid in de Europese Unie is naar het oordeel van LTO-Nederland maatschappelijk niet langer verantwoord. LTO-Nederland neemt nadrukkelijk afstand van de uitspraken van Eurocommissaris Byrne. Al zijn deze in veterinair en wetenschappelijk opzicht juist, ze kunnen ertoe leiden dat grote aantallen dieren vernietigd moeten worden om de ziekte onder controle te krijgen.

Volgens Doornbos neemt de epidemie in het Verenigd Koninkrijk ongekende vormen aan en bestaat ook in ons land het risico op verdere verspreiding. De huidige manier van dieren houden, het transport van dieren in Europa en de wijze waarop nu dierziektes worden bestreden, worden door de samenleving niet meer gewenst.

'We moeten daaruit de consequenties trekken en een fundamentele discussie aan gaan over de toekomst van de veehouderij in ons land', aldus Doornbos. De uitkomst van die discussie zou, zo stelde Doornbos, nog wel eens belangrijker kunnen zijn dan de huidige discussie over het enten.

Om de ziekte nu niet verder uit de hand te laten lopen is het volgens LTO-Nederland noodzakelijk, dat alle runderen, varkens, schapen en geiten in het gebied van een kilometer rond besmette bedrijven zo snel mogelijk worden geruimd. Er zijn op dit moment nog zoveel onzekerheden over de mogelijke verspreiding van de ziekte, dat deze noodmaatregel niet kan worden uitgesteld.

De dierlijke productie zal steeds meer op gesloten bedrijven en in gesloten ketens (een op een) moeten plaatsvinden. Het transport van dieren over zeer grote afstanden is volgens de LTO-voorzitter niet meer verantwoord. Ervaringen in landen als Engeland en Frankrijk om dierstromen te controleren en traceren en het gebrek aan discipline is zo groot, dat dergelijke transporten niet meer verantwoord zijn.


Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO-Nederland)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie