Nieuwsflitsen aanvallen Amerika

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Honeybee

Berichten: 8912
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Harlingen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-10-01 22:46

De aanval op Afghanistan

door onze redactie

AMSTERDAM - 21:44 uur: De VVD staat volledig achter de Amerikaans-Britse actie. De liberalen hebben er ook het volste vertrouwen in dat Amerikanen en Britten zeer secuur en zeer voorzichtig zullen opereren.

21:43 uur: D66-fractievoorzitter De Graaf zegt "verbaasd en verrast" te zijn dat de Amerikanen Nederland niet hebben ingelicht over de vergeldingsaanvallen.

21:36 uur: De Taliban zeggen dat de aanvallen van de Verenigde Staten en Groot-Brittannie op Afghanistan "geen ernstige schade hebben veroorzaakt".

21:35 uur: President Chirac van Frankrijk heeft de VS meer militaire steun beloofd. De Amerikanen hebben daar overigens in de loop van zondag om gevraagd.

21:25 uur: Strijders tegen de Taliban aan het front ten noorden van Kaboel zijn in gezang uitgebarsten toen zij de lichtflitsen van bombardementen op de hoofdstad zagen.

21:23 uur: De Verenigde Staten hebben voor de aanvallen op Afghanistan gebruikgemaakt van het Pakistaanse luchtruim.

21:12 uur: Het CDA vindt de Amerikaans-Britse actie tegen Afghanistan en Osama bin Laden noodzakelijk en adequaat.

21:13 uur: De aanvallen op Afghanistan mogen geen aanleiding zijn tot vijandschap tegenover de islam. Dat zegt bisschop Hurkmans van Den Bosch.

21:08 uur: De Amerikaanse en Britse luchtacties tegen Afghanistan zijn in de eerste plaats gericht tegen de luchtafweer en commandobases van de Taliban, zo zegt de Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld.

21:06 uur: De luchthaven Schiphol neemt vooralsnog geen extra maatregelen in verband met de vergeldingsaanvallen op Afghanistan.

20:55 uur: Osama bin Laden en de leider van de Taliban, mullah Mohammed Omar, hebben de eerste golf van aanvallen op Afghanistan overleefd.

20:54 uur: Premier Kok maakt bekend dat de Nederlandse krijgsmacht op dit moment niet direct is betrokken bij de acties tegen Afghanistan en Bin Laden.

20:50 uur: De Europese Unie is van tevoren ingelicht over de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan. EU-buitenlandcoordinator Solana kreeg een telefoontje van Bush.

20:49 uur: De Arabische televisiezender Al-Jazeera zendt ene video uit met Osama bin Laden. Volgens de terroristenleider is de "heilige oorlog" tegen de Verenigde Staten begonnen.

20:40 uur: De strijdkrachten van oppositionele Noordelijke Alliantie openen de aanval op de troepen van het regerende Talibanbewind.

20:37 uur: Bewoners van het gebied rond de luchthaven van Kaboel zijn op de vlucht geslagen. Zij negeren het uitgaansverbod..

20:25 uur: De Nederlandse regering staat volledig achter de vergeldingsaanvallen die de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn begonnen tegen het Talibanbewind in Afghanistan.

20:25 uur: Een tweede aanvalsserie op Afghanistan heeft de basis van de geestelijk leider van de Taliban, mullah Mohammed Omar, als doel gehad.

20:06 uur: De Amerikaanse regering waarschuwt de Amerikanen in het buitenland uiterst voorzichtig te zijn.

20:05 uur: De Britse premier Blair bevestigt dat ook strijdkrachten van zijn land zijn betrokken bij de aanval van de Verenigde Staten op Afghanistan.

20:05 uur: De aanval op Afganistan is "geen dappere daad". Dat stelt voorzitter A. Faquiri van de Federatie van Afghaanse Vluchtelingen Organisaties in Nederland (Favon).

19:54 uur: Een aantal Pakistaanse moslimleiders heeft de Amerikaanse aanvallen op Afghanistan zondagavond direct veroordeeld. Een moslimorganisatie sommeerde moslims om zich volledig achter hun "Afghaanse broeders" te scharen.

19:51 uur: Bij het consulaat van de Verenigde Staten aan het Museumplein in Amsterdam hebben zich enkele tientallen vredesdemonstranten verzameld.

19:44 uur: Het regerende Talibanbewind in Afghanistan heeft de aanvallen van de VS op het land veroordeeld als een 'terroristische daad'.

19:33 uur: De voormalige koning van Afghanistan, Mohammed Zaher Shah, laat weten "erg onder de indruk en bedroefd" te zijn over de Amerikaanse aanval op zijn land.

19:31 uur: De Duitse bondskanselier Schröder steunt "zonder reserves" de Britse en Amerikaanse acties in Afghanistan. Kort voor de bombardementen in Kabul begonnen, heeft president Bush hem over zijn besluit ingelicht. Ook de Russische president Poetin is voorafgaand aan de acties op de hoogte gesteld.

19:30 uur: De Nederlandse politie is na het begin van de aanval van de VS op Afghanistan extra paraat. Volgens de Raad van Hoofdcommissarissen zijn de afgelopen weken landelijk voorbereidingen getroffen.

18:50 uur: President Bush bevestigt in een toespraak tot zijn land dat de militaire acties tegen het Talibanbewind in Afghanistan zijn begonnen.

18:45 uur: Het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigt dat de militaire acties van de VS tegen Afghanistan zijn begonnen.

18:39 uur: Getuigen melden dat raketten zijn ingeslagen in Kaboel.

18:24 uur: In de buurt van de Afghaanse hoofdstad Kaboel worden lichtflitsen gezien. Volgens het Japanse persbureau Kyodo wordt er vanuit de lucht op doelen op de grond gevuurd.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Elise_K, Googlebot, Jamiie, LisaYaeli en 37 bezoekers