Hoeveel zonnepanelen heb je (en misschien weet je ook de jaaropbrengst?), en hoeveel stroomverbruik heb je per jaar?
Je hebt in principe twee soorten salderen; saldering via een vast/variabel contract, en saldering via een dynamisch contract.
Bij een vast/variabel contract wordt het jaarverbruik van je stroom verrekend met je teruggeleverde stroom over het hele jaar. Dus stel; jij verbruikt 5000kWh, 1000kWh verbruik je direct vanuit je zonnepanelen, en je levert 2500kWh terug, dan moet je alleen voor resterende 1500kWh betalen. De 2500Kwh kun je salderen en neem je op een andere dag weer af van het net.
Bij vast/variabel contract heb je altijd een terugleverboete op je teruggeleverde stroom, ook over het deel dat je saldeert. Dus je zou in bovenstaand voorbeeld over de 2500kWh die je teruglevert en later saldeert wel de boete moeten betalen.
Bij een dynamisch contract werk je met uurprijzen; dat zijn de marktprijzen + belastingen en een onbalansvergoeding. Die zijn de dag van tevoren bekend, dus zo kun je je verbruik sturen naar de goedkoopste momenten, om zo goedkoop de was te kunnen doen en de auto te laden bijvoorbeeld.
Saldering werkt anders bij dynamisch; je krijgt dan namelijk diezelfde uurprijs inclusief belastingen terug voor de stroom die je teruglevert (zo lang je niet meer teruglevert dan dat je zelf verbruikt over het hele jaar gezien).
Dat betekent dat je op zonnige weekenddagen in de zomer heel weinig voor je stroom terug krijgt, maar in de winter en doordeweeks meestal juist een stuk meer.
Je zal bij dynamisch meestal wat meer betalen voor stroom die je van het net afneemt, dan dat je terug krijgt voor teruggeleverde stroom. Maar je hebt nooit terugleverboetes, waardoor je onder de streep toch vaak goedkoper uit bent. Zeker als je je grote verbruikers aan kan zetten als de stroomprijs lager is.
Uiteindelijk is het per huishouden verschillend wat beter is, en er zijn ook zat mensen die de zekerheid van een vast contract fijner vinden ondanks dat het wat duurder uitvalt.