Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Lente schreef:Zijdelings wat ervaring met thuisonderwijs.
Ik kan daar één ding over zeggen; je kind thuisonderwijs geven maar daar niet voor beschikbaar zijn in verband met werk is eigenlijk geen doen.
Ik weet natuurlijk niet waarom je thuisonderwijs overweegt maar een kind heeft behoefte aan ontwikkeling. Ik vermoed niet dat je toestemming krijgt voor het bieden van thuisonderwijs (in Nederland is dat sowieso heel erg moeilijk) als je geen plan hebt en de tijd en ruimte om je kind te helpen ontwikkelen.
(Dit puur ook gebaseerd op aannames aan de hand van je informatie).
Kimmie235 schreef:Leren ze dat alleen op school?
Ibbel schreef:Kimmie235 schreef:Leren ze dat alleen op school?
Je hebt voor samenwerken, luisteren, wachten op elkaar grotere groepen kinderen nodig. Die vind je in het algemeen op scholen. Of op sportverenigingen, maar de mensen daar zijn over het algemeen niet opgeleid voor schooltaken.
En wat ook helpt op scholen, is dat 'vreemde ogen dwingen'. Het is makkelijker niet te luisteren naar je moeder dan naar een leraar.
Kimmie235 schreef:Oké, vind je grote groepen kinderen alleen op sportverenigingen en scholen? Weet jij hoe thuisonderwijzers dit vormgeven? En hoe zit het met de kwaliteit van onderwijs bij grote groepen versus kleine groepen? En met betrekking tot vreemde ogen dwingen, bedoel je dat dwingen tot onderwijs effectief is om te kunnen leren?
Ibbel schreef:Kimmie235 schreef:Oké, vind je grote groepen kinderen alleen op sportverenigingen en scholen? Weet jij hoe thuisonderwijzers dit vormgeven? En hoe zit het met de kwaliteit van onderwijs bij grote groepen versus kleine groepen? En met betrekking tot vreemde ogen dwingen, bedoel je dat dwingen tot onderwijs effectief is om te kunnen leren?
Je kent het spreekwoord 'vreemde ogen dwingen niet'?
BigOne schreef:Waarom wil je thuisonderwijs?
Lees dat je partner in Egypte werkt, ga jij daar met je kids ook wonen? Zijn daar ook internationale scholen misschien?
Sizzle schreef:Ik ken wel mensen die dat doen en dat gaat niet echt naast een reguliere baan, dan doe je het kind tekort.
Als je op niet-reguliere uren kunt werken (avonden, weekenden) dan is dat in een strak georganiseerde structuur wellicht mogenlijk.
Daarnaast doen die mensen dat vaak samen in een „netwerkje“ aangezien je zelf geen (als voorbeeld) Frans ksn onderrichten als je zelf niet goed genoeg Frans kan.
Wat lastig is, is dat je in feite jezelf moet splitsen in meerdere personen. Je kunt niet een moederrol doen in het onderwijs en omgekeerd, dan komt het geheid tot conflicten aangezien de natuur met een goede reden ingeprogrammeerd heeft dat kinderen zich op den duur ook tegen hun ouders afzetten.
Melzazu schreef:Als die vrijstelling er is dan ben je volgens mij volledig vrij in hoe je het vervolgens allemaal vorm geeft. Voor eventuele diploma’s van middelbaar onderwijs zijn er dan mogelijkheden om staatsexamen te doen voor zover ik weet. Veel ouders laten zich wel bijstaan door anderen die bijvoorbeeld wel leraar zijn.
Kimmie235 schreef:Waarom denk je dat ik dat niet ken? Ik vraag me af waarom dwingen tot onderwijs nodig is? Het dwingen van personen of dieren, is dat effectief om dingen te leren? En leidt dwingen tot meer zelfvertrouwen? Of meer tot angst en leren vanuit angst? En is die angst dan helpend om te leren?
Lente schreef:"Vreemde ogen dwingen" is een spreekwoord. Dat betekent niet dat je onderwijs moet afdwingen.
Ja, in vrijwel alle gevallen is één van de ouders vrij als er thuisonderwijs wordt gegeven. Of er wordt een leerkracht ingehuurd.
Aan thuisonderwijs heb je nogal een dagtaak om te zorgen dat je kind zowel sociaal als cognitief ontwikkelt. Veel projecten, uitstapjes naar de bieb, afspreken met andere thuiszitters, sport, hobby's, een plan wat er geleerd moet worden; hoe bereid je een kind voor op reïntegratie in het reguliere onderwijs, bijvoorbeeld voor het geval ze een vervolgopleiding willen gaan doen. Hoe zorg je ervoor dat je kind wel algemene kennis opdoet. Bijvoorbeeld over spreekwoorden?
Ibbel schreef:Kimmie235 schreef:Waarom denk je dat ik dat niet ken? Ik vraag me af waarom dwingen tot onderwijs nodig is? Het dwingen van personen of dieren, is dat effectief om dingen te leren? En leidt dwingen tot meer zelfvertrouwen? Of meer tot angst en leren vanuit angst? En is die angst dan helpend om te leren?
Je reactie geeft duidelijk aan dat je het spreekwoord niet kent. Je hebt het maar over dwingen en angst. Dat wordt er totaal niet mee bedoeld. Als potentiele lesgever misschien een ideetje eea eens op te zoeken?
Ibbel schreef:Kimmie235 schreef:Wat bedoel je met leren over spreekwoorden? Denk je dat een kind uit thuisonderwijs minder spreekwoorden kent? Waarom dan?
Nou, met een moeder die een algemeen bekend NL spreekwoord niet kent, zou je daar aan kunnen gaan twijfelen
Gebruikers op dit forum: _chou, Amazonbot, Annienke, Anoukjuuuhh, carina, Chickyy, chocky84, claudtje, ComscoreBot, ElineGC, Esplen, Flubberboot, GumGum Verity, Janey1992, Johanna01, lazy, lina1998, LouLouB, Maaike_Indy, MagicBullet, Plonspony, Roosch, RvS, sanowa, sollair310, Telpeva, Tink89, VogeltjeM, wisanda2003, x_Elise, x_Jeanine_x, xChanelx, yvje86, zonnebloem18, Zoutlamp en 92 bezoekers