herr_balou schreef:Bij voorkeur een houten plank. En het snijvlak moet bestaan uit kopshout. Ik gebruik het liefst 1 plank voor groente, 1 voor vlees en nog een ander voor bijvoorbeeld brood en kaas, die laatste hoeft niet met kopshout.
Qua hygiëne: eerst spoelen met koud water, dan heet water, insoppen, afspoelen met heet water, daarna met koud water en aan de lucht drogen. Eens in de zoveel tijd, naar eigen voorkeur, een slagersbehandeling. Citroen halveren, plank net gloeiend heet water afspoelen, snijvlak(ken) bestrooien met zout en met de citroen het zout goed verspreiden en soppen. Vervolgens afspoelen met heet en daarna koud water. Koud water sluit de poriën, heet water opent de poriën. Als er vuil op je plank zit wil je de poriën gesloten houden vandaar dat je als de plank 'vies' is je met koud water moet beginnen.
Plastic is eigenlijk niet goed schoon te houden en moet je vrijsnel weggooien. Een houtenplank is altijd nog kaal te schuren.
Oja, af en toe heeft en houtenplank een goede oliebehandeling nodig. De betere keukenwinkels kunnen daar over adviseren, ik gebruik driivenpitolie.
Wow bedankt dat je de tijd hebt genomen om dat uit te typen!