Ik ga proberen het zo kort mogelijk te houden. Ik zit in het vierde jaar van mijn bachelor Humanistiek (extra jaar van vertraging door persoonlijke omstandigheden in het eerste jaar), een multidisciplinaire studie binnen de sociale wetenschappen waarin veel psychologie, sociologie, ethiek en filosofie aanbod komt. Prachtige en brede studie, die je kritisch leert nadenken over trends in de maatschappij en in het individuele leven. Maar ik merk dat ik het meest 'aan' ga op het vakgebied van ontwikkelingspsychologie. Humanistiek heeft me een hele goede basis gegeven als toekomstig professional, zowel academisch als praktijkgericht in het ontwikkelen van gespreksvaardigheden, groepswerk en zelfreflectie. Nu wil ik me verder gaan specialiseren in de richting van (ontwikkelings)psychologie, maar dat lijkt nog niet zo simpel te zijn.
Er is een groot aanbod aan masters in psychologie. Maar eigenlijk kom je bij allen enkel binnen met een bachelor psychologie.
Hierdoor ben ik eerst gaan uitwijken naar het buitenland, ik kwam het volgende tweejarige psychologie masterprogramma in Zweden tegen: https://www.su.se/english/search-courses-and-programmes/sipso-1.482775
Daar was ik enthousiast over (en eigenlijk tot voor kort heel zeker van dat ik dit ging doen), echter is het een breed programma en geen specialisatie. Het geeft veel kennis, maar de afgelopen weken begon ik me sterk af te vragen hoeveel mogelijkheden het bied qua carrière in Nederland. Het programma benadrukt ook: dit is niet klinisch, ook in Zweden kan je hier niet mee doorstuderen tot gezondheidszorgpsycholoog (wat wij kennen als GZ-psycholoog).
Nu weet ik ook niet zeker of ik wel GZ-psycholoog wil worden, maar een klinische of specialistische master in psychologie geeft wel veel meer mogelijkheden om me door te ontwikkelen en dat kan bij deze master in Zweden helaas niet...
Want ik dacht nog even, misschien kan ik na die master nog een meer specialistische master in Nederland doen. Maar helaas, psychologie masters in Nederland zijn behoorlijk dichtgetimmerd om de kwaliteit te waarborgen (wat ik uiteraard begrijp) en ze verwachten dat je voorkennis hebt in psychopathologie, diagnostiek en klinische psychologie. Ze bieden hier geen premasters in aan.
Er zijn wel premasters te vinden, maar die zijn meestal voor als je een verkeerde track/richting binnen een bachelor psychologie hebt gekozen.
Er leken een paar uitzonderingen te zijn op masters, zoals bij de Rijksuniversiteit Groningen https://www.rug.nl/masters/ontwikkelingspsychologie/, hier lijkt een premaster mogelijk te zijn als je een bachelor anders dan psychologie hebt gedaan, maar als je naar de trackvereisten voor aanmelding kijkt zijn die toch wel erg specifiek en krijg ik weinig hoogte van wat er nu eigenlijk wel en niet kan. Daarnaast is deze master weer een stuk minder klinisch dan bijv https://www.uva.nl/programmas/masters/psychologie-klinische-ontwikkelingspsychologie/klinische-ontwikkelingspsychologie.html?origin=znSrDUT%2BQ5uz6dso72fBmw, die me erg tof lijkt, maar dan moet je echt aan een hele berg vereisten voldoen.
Langzaamaan kom ik tot de conclusie dat mijn enige mogelijkheid een tweede bachelor is.

Ondertussen kijk ik ook naar de Open Universiteit, zij hebben een bachelor psychologie en beweren geaccrediteerd te zijn om daarna verder te kunnen studeren in een klinische master, maar mijn studieadviseur heeft me wel op het hart gedrukt om bij masters aan de UvA, UU en dergelijke na te vragen of ze studenten van de OU aannemen. Het voordeel van de OU: daar zou ik komend kwartaal, in november, al aan kunnen beginnen. Ik heb dit jaar nog ruimte over naast de vakken die ik nog moet afronden en mijn eindthesis. Daarnaast kan je bij de OU vrijstelling vragen voor soortgelijke vakken die je in je bachelor al hebt afgerond. Dat zou kunnen betekenen dat ik, als ik al wat vakken afrond dit jaar, hierna nog maar 2 jaar bezig ben. Daarnaast kan ik het op mezelf doen en hoef ik niet nog een keer 3 jaar in de schoolbanken met 18-20 jarigen, terwijl ik zelf al 26 ben. Klinkt een beetje uit de hoogte, maar het is echt een verschil. En inmiddels heb ik alle vormen van peerfeedback en groepsopdrachten wel uitgespeeld.
Het nadeel van de OU: de kosten, ik kom niet in aanmerking voor stufi en zal zo'n 12.600 moeten ophoesten. Er zijn wel regelingen en kortingen, ik ga er deze week achteraan om te kijken waar ik voor in aanmerking kom. Als ik mijn stufi stopzet om een bachelor aan de OU te doen, kan ik die erna wel weer activeren voor een master en daarvoor lenen, dus dat is wel prettig.
Met een bachelor psychologie kan ik wel een klinische/specialistische master doen. Waarom ik dat wil? Omdat ik het idee heb dat ik mezelf hiermee de best doorgroeimogelijkheden heb om me te ontwikkelen een vakgebied, echt iets te kunnen betekenen in diverse functies binnen jeugdzorg, onderwijs, instellingen. Ik heb de indruk dat BIG, GZ, LOGO, al die registraties en postopleidingen toch best wel belangrijk zijn. Niet alleen om carrière te maken, maar ook om beschikbaar te zijn voor een grotere doelgroep, omdat de zorg dan vergoed wordt. Klopt dat? Of denk ik nu heel moeilijk? Ik ben opgegroeid met het idee dat je niet te veel waarde hoeft te hechten aan papiertjes, dat het meer gaat om je eigen inzet, ervaring en kennis en kunde opdoen, maar nu ik steeds meer meekrijg van de bureaucratie rondom de zorg en hoe snel je vastloopt, zowel als cliënt als zorgprofessional, begin ik daar wel aan te twijfelen en lijken papiertjes onoverkomelijk om voor mezelf de weg naar een toekomst met diverse mogelijkheden en ontwikkeling open te stellen.
Wat ik met dit topic wil? Het is me niet gelukt om het kort te houden.

Het houdt me ontzettend bezig en het geeft me ook stress, vooral omdat ik de komende weken stappen moet nemen als ik bij de OU wil starten en ik gewoon niet zo goed weet waar ik goed aan doe en misschien denk ik veel te moeilijk. Ik ben benieuwd of er meer bokkers hier zijn die voor dezelfde keuzes hebben gestaan, die met een andere bachelor zich toch zijn gaan specialiseren in de richting van psychologie en hoe ze dat hebben aangepakt.
Voor de mensen die denken, hey, ontwikkelingspsychologie, waarom ga je geen orthopedagogiek/pedagogische wetenschappen studeren? Ik wil me niet beperken tot enkel kinderen als doelgroep. Ik vind ontwikkelingspsychologie inderdaad het meest interessant, maar juist ook om aan de slag te gaan met volwassenen met problematiek vanuit hun jeugd en opvoeding.