Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Henky123 schreef:Heel erg bedankt allemaal. Ik heb hier best veel aan. Om naar Gent te gaan moet volgens mij een ijkingstoets voor je deel mag nemen dus was dacht ik ook numerus fixus. Ik denk dat Utrecht qua manier beter bij mij zou passen en daar dus mijn voorkeur naar uit gaat als ik voor bijde word ingeloot. Maar die kans is volgens mij niet heel groot.
Heeft iemand ook nog tips hoe de loting in Utrecht was en ik dus het best kan voorbereiden, ookal duurt dit voor mij nog sowieso een jaar maar wil zou goed mogelijk voorbereid zijn zodat de kans dat ik geloot word groter word omdat het me gewoon echt een hele leuke opleiding lijkt.
ApoCowlypsee schreef:Ik heb eens gehoord dat bij Gent het lang duurt voordat je praktijk krijgt met dieren.
Een groot voordeel aan utrecht is dan wel dat er meer tijd is voor praktijk. Dit is ook in utrecht niet héél uitgebreid (je staat zeker niet dagelijks in de stal tijdens je bachelor, dus de eerste 3 jaar. Soms zelfs niet wekelijks), maar wel genoeg om studenten vroeg kennis te laten maken met de meeste diersoorten. Ook als je nooit op een paardenstal geweest bent, wordt je al snel geleerd hoe je een paard borstelt, halster omdoet, en hoofdstel omdoet. Hele simpele dingen, maar het moet je wel ooit verteld zijn en niet voor iedere student is dat vanzelfsprekend. Zeker bij landbouwhuisdieren: Dat studenten uit de stad al vroeg hiermee kennis maken, is zeker een voordeel. Daarnaast worden al snel basis vaardigheden aangeleerd die een dierenarts normaal gebruikt bij lichamelijk onderzoek en orgaan specifiek (lichamelijk) onderzoek. Ik denk dat studenten vroeg kennis laten maken met dieren en vroeg handelingen leren, belangrijk is om goede dierenartsen te krijgen.
Misschien dat Gent dit soort dingen ook krijgt (wellicht dat een diergeneeskunde student uit Gent hier duidelijkheid over kan geven) maar ik heb iig altijd gehoord dat je in je eerste jaar weinig praktijk hebt.
Henky123 schreef:Het gaat idd per graad, dus als jij netjes binnen 10 jaar je BSc haalt, is er voor die beurs niets aan de hand. Mocht er daarnaast iets gebeuren waardoor je vertraging oploopt, dan kun je daar ook dispensatie voor aanvragen bij DUO.Ja op kamers is inderdaad ook heel leuk maar zit ook met kosten. Als ik namelijk word uitgeloot voor diergeneeskunde ben ik namelijk van plan om dierweteschappen bachelor te doen en daarna nog eens diergeneeskunde te proberen. Maar voor een beurs moet je binnen 10 jaar klaar zijn. Maar deze studies duren samen 9 jaar. Dus dan moet alles zogoed als in een keer gaan. Of eindigt de beurt sowieso na de bachelor en kan ik dan een nieuwe aanvragen. Hoop dat iemand dit ook weet.
Henky123 schreef:Ja op kamers is inderdaad ook heel leuk maar zit ook met kosten. Als ik namelijk word uitgeloot voor diergeneeskunde ben ik namelijk van plan om dierweteschappen bachelor te doen en daarna nog eens diergeneeskunde te proberen. Maar voor een beurs moet je binnen 10 jaar klaar zijn. Maar deze studies duren samen 9 jaar. Dus dan moet alles zogoed als in een keer gaan. Of eindigt de beurt sowieso na de bachelor en kan ik dan een nieuwe aanvragen. Hoop dat iemand dit ook weet.
faunty schreef:Niet als je begint voordat je dierwetenschappen afgerond hebt.Henky123 schreef:Ja op kamers is inderdaad ook heel leuk maar zit ook met kosten. Als ik namelijk word uitgeloot voor diergeneeskunde ben ik namelijk van plan om dierweteschappen bachelor te doen en daarna nog eens diergeneeskunde te proberen. Maar voor een beurs moet je binnen 10 jaar klaar zijn. Maar deze studies duren samen 9 jaar. Dus dan moet alles zogoed als in een keer gaan. Of eindigt de beurt sowieso na de bachelor en kan ik dan een nieuwe aanvragen. Hoop dat iemand dit ook weet.
dan gaat de diergeneeskunde ook een hoop geld kosten als je daar weer bij de bachelor moet beginnen, dan moet je namelijk instellingscollegegeld gaan betalen, dan kan je beter 1 jaar dierwetenschappen doen, en dan overswitchen
ApoCowlypsee schreef:Je hoeft niet meer perse de richting landbouwhuisdieren richting te doen als je via de bachelor dierwetenschappen binnenkomt. Alle masters zijn nu namelijk samengevoegd in één master. Daarin kies je wel welke diersoort je meer verdiept. Maar zo ver ik weet is het voor mensen uit dierwetenschappen niet verplicht om dan vakken te nemen gericht op landbouwhuisdieren?
Hiervoor moet je een minor doen, jaarlijks is er plek voor 10-15 mensen dus ook hier wordt geselecteerd en geloot. Hierbij zien ze wel graag duidelijk dat je interesse hebt in de richting landbouwhuisdieren. (https://students.uu.nl/en/academics/minors/basics-in-veterinary-medicine) Geen idee hoe streng de selectie is verder, maar diergeneeskunde via deze weg is dus geen zekerheid. Het is wel een poging waard, zolang je het maar niet doet puur om daarna diergeneeskunde te kunnen doen.
Citaat:dan gaat de diergeneeskunde ook een hoop geld kosten als je daar weer bij de bachelor moet beginnen, dan moet je namelijk instellingscollegegeld gaan betalen, dan kan je beter 1 jaar dierwetenschappen doen, en dan overswitchen
Henky123 schreef:Als ik dan na 1 jaar switch van studie komen er dan geen andere kosten bij kijken zoals instellingscollegegeld want dat snapte ik niet helemaal kom ook niet zo op internet duidelijk vinden.
CalipsoLover schreef:Gent is de beste universiteit voor dierengeneeskunde in de wereld, Utrecht is dus helemaal niet beter dan GentMaar er zijn idd ook lotingen, je kan niet zomaar meer beginnen aan de richting ivm te veel inschrijvingen.