Op een bedrijf in Olst (Ov.) is mond- en klauwzeer (MKZ) vas

Moderators: Dani, Polly, khirshanta, Shanna, Leo, Hanmar

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34695
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-03-01 17:23

Mond- en klauwzeer in nederland
21 maart 2001 - Op een bedrijf in Olst (Ov.) is mond- en klauwzeer (MKZ) vastgesteld bij vier runderen. Minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft met onmiddellijke ingang het draaiboek MKZ in werking gesteld. Derhalve gelden in heel Nederland, dus ook buiten de toezichtsgebieden, tijdelijk onder meer vervoersbeperkingen voor vee, pluimvee, vervoermiddelen van vee en pluimvee, sperma, eicellen en embryo´s van evenhoevigen. Voorts gelden bijzondere beperkingen met betrekking tot bezoekers van veehouderijen. Voor de duidelijkheid zij er op gewezen dat in de gebieden rond contactbedrijven, nog een aanvullend vervoersverbod geldt voor - ondermeer - melk en dierlijke producten.
Het getroffen bedrijf wordt vandaag geruimd. Het gaat in totaal om 60 runderen en 20 schapen. Het bedrijf heeft dit jaar nog geen dieren aangevoerd gekregen en ook geen dieren afgevoerd. Ook alle zes de bedrijven in een straal van één kilometer rond het bedrijf zullen worden geruimd. Alle bedrijven in een straal van drie kilometer rond het bedrijf zullen worden onderzocht op tekenen van MKZ

Het bedrijf ligt binnen de 10-kilometerzone die is ingesteld rond het van mond- en klauwzeer verdachte bedrijf in Oene (Gld). Hiermee is vast komen te staan dat ook in Oene MKZ voorkomt. Dit betekent dat ook alle bedrijven in een één-kilometerzone rond het bedrijf in Oene zullen worden geruimd. Het verdachte contactbedrijf in Oosterwolde zal ook worden geruimd. Hetzelfde geldt voor alle bedrijven in een straal van één kilometer rond dit bedrijf en rond het contactbedrijf in Maren Kessel. Als de ruimingen niet vandaag kunnen worden uitgevoerd, zullen de dieren worden ingeënt om verspreiding van het virus te voorkomen.

bron: site ministerie


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie