Vraag van de dag: mag het woord "nazi" nog gebruikt worden?

Moderators: Polly, Ladybird, Hanmar, Giolli, Dani, ynskek, Mjetterd

 
 

LWDaisy

Berichten: 2588
Geregistreerd: 26-03-18
Woonplaats: België

Vraag van de dag: mag het woord "nazi" nog gebruikt worden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-10-21 19:34

Hoi allemaal,

ik heb een vraagje, naar aanleiding van een discussie hier thuis :)

Ik ben een opleiding tot gids in het Fort van Breendonk aan het volgen. Mijn vriend kwam met de vraag "mag je het woord 'nazi' wel gebruiken?" Meer specifiek: mag ik het woord tijdens een rondleiding gebruiken?

Ik heb zoiets van: ja, volgens mij wel.
Hij denkt van niet.

Ik snap zijn redenering; snap dat het een woord is dat negatieve associaties oproept, maar ik vind dat het woord "nazi" wel gewoon gebruikt kan/mag worden, als het "aanhanger van het nationaalsocialisme" betekent, en wanneer het gebruikt wordt in verband met iemand (bijvoorbeeld een bewaker in het Fort) die vanuit die ideologie deed wat hij deed.
Daarmee doel ik dus op iemand die overtuigd is van het idee dat Ariërs superieur waren en Joden (en anderen, zoals zigeuners (((nog zo'n woord - mag je het woord 'zigeuner' gebruiken? Ik vind van wel - als je het gebruikt om iemand te duiden "die behoort tot de vele, kleine, vaak rondtrekkende groepen die volgens de traditionele opvatting afkomstig zijn van één volk dat oorspronkelijk in Noord-West-India leefde en waarvan nu in Europa de Roma en Sinti de bekendste stammen zijn"))) "untermenschen" waren.

Ik vind dat het woord nazi dan ook gewoon gebruikt mag worden omdat het duidelijk maakt waarover het gaat: over iemand die vanuit zijn ideologie (het nazisme) geloofde dat hij "untermenschen" mocht martelen, uithongeren, vernederen, vermoorden, ... Als dat is wat iemand deed, vanuit die ideologie, vind ik dat dat gewoon benoemd mag worden. Dan moet je het niet mooier maken dan het is, je moet dat negatieve woord dan niet in een mooi papiertje wikkelen met een lintje er om heen.

Ik zou het woord dus gebruiken om te duiden dat de persoon waar het over gaat een nationaal socialist was, en dat dat van belang is in het verdere dat over die persoon vertelt wordt.

Mijn vriend is daar niet mee akkoord. Volgens hem kan je het woord "nazi" in deze tijd niet meer gebruiken, zoals er andere woorden ook niet meer gebruikt (mogen) worden. Hij zei "je leeft in een land/wereld waarin het woord "kerst" vervangen wordt door "winter" en waarin "Zwarte Piet" niet meer bestaat"...
Ja, daar hij dus wel gelijk in. Volgens hem kunnen mensen aanstoot nemen aan het woord "nazi". En dat snap ik ook wel - maar ik heb zoiets van "we noemen een kat een kat, het gaan hier verdorie ook om een nazi, en als ik die persoon ook als zodanig benoem is dat in die context gewoon waar en misschien ook wel nodig. Het maakt duidelijk wat voor iemand ik bedoel: een aanhanger van het nationaalsocialisme die vanuit die overtuiging misdaden tegen de mensheid beging.

Wat is jullie mening?
Mag/kan het woord gebruikt worden (zoals ik het beschreven heb) tijdens een rondleiding in een Fort? Zou jij daar aanstaat aan nemen?

Ik moet me als gids (uiteraard) neutraal opstellen - in mijn beleving (hart, verstand, gevoel) gebruik ik het woord "nazi" neutraal, maar volgens mijn vriend loop ik het risico iemand te beledigen omdat het woord op zich negatieve associaties/gevoelens oproept.

Wat denken jullie?
Ik vraag het sowieso ook na bij het Fort hoor, en als zij aangeven "liever niet" doe ik het ook niet, maar ik vraag me ondertussen wel af wat jullie denken/vinden :)

Life with Daisy ღ Al 10 jaar mijn Valentijn!
Fueled by caffeine - sarcasm - inappropiate thoughts.
Know when to hold 'em - fold 'em - when to walk away - know when to run.


Shae
Berichten: 991
Geregistreerd: 05-06-17

Re: Vraag van de dag: mag het woord "nazi" nog gebruikt worden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 19:38

Huh, hoe ga je ze anders noemen tijdens de rondleiding?

Natuurlijk is er een negatieve associatie met het woord nazi, maar het woord nazi is dan ook niet verbonden aan een bepaalde religie, of is ook niet denigrerend naar mensen met een bepaalde huidskleur.

He who neglects the present moment, throws away all that he hath

MarcoBorsato

Berichten: 36856
Geregistreerd: 05-02-08
Woonplaats: Blaricum

Re: Vraag van de dag: mag het woord "nazi" nog gebruikt worden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 19:52

Wat een discussie, nazi's zijn toch gewoon nazi's? Ik begrijp niet waarom hier een discussie over is?

quera. Voor altijd en langer

We laten de vorm los. Met warme groet, Gerda

Veriye

Berichten: 2041
Geregistreerd: 28-04-14
Woonplaats: Eerbeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 19:53

Ik ben zelf Duits en ik vind het niet ok als iemand mij Nazi zou noemen, maar als je het zo gebruikt als jij het nu uitlegd, dan is dat terecht. Hoe wil je ze anders noemen?
En wie zou volgens je vriend een probleem mee hebben?
Ipv Nazi kun je ook Nationalsozialist zeggen :+ is hetzelfde maar langer.

Kookaburra

Berichten: 2745
Geregistreerd: 23-07-20
Woonplaats: Op een laaghangende tak boven het water

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 19:58

Wat doen andere rondleiders in dat Fort?

Ik heb er persoonlijk geen moeite mee als dat woord wordt gebruikt in de juiste setting. Dus op een relevante locatie (denk aan oorlogsmusea), waarbij het ook een onderdeel van het verhaal is.

Op andere vlakken, nee. Dan zou ik het niet waarderen. Maar dat is niet aan de orde als ik je OP lees ;)

pjer
Berichten: 986
Geregistreerd: 18-03-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:01

je kan ook te woke zijn he? een nazi is gewoon een nazi punt. Als je nou iemand vandaag nog een nazi noemt zou je daar wat van kunnen vinden, maar als je het hebt over een duitse nationaal socialist ten tijde van 1940 dan heb je het gewoon over een nazi.

Voor alle foto's uit een topic: &if=1 |zoetigheid of strooigoed, wat zal de sint dit jaar brengen?
Ik maak stalnaambordjes en dogtags met naam en telnr voor aan je zadel, lasergravin.nl

Shadow0

Berichten: 41450
Geregistreerd: 04-06-04
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:01

Ja, natuurlijk mag je de term 'nazi's' gebruiken om nazi's mee aan te duiden. Ik maak me wel een beetje zorgen om je vriend. Dit soort verhalen gaan vooral rond in extreemrechtse kringen (Vriend en Schild, Erkenbrandt, FvD, dat soort groeperingen), daarbuiten eigenlijk niet. Hoe is je vriend op dit punt gekomen? En kan hij werkelijk geen verschil bedenken tussen de manier waarop je daders in deze zou bespreken of hun slachtoffers?

Ierpier

Berichten: 1770
Geregistreerd: 28-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:02

Ik kan me echt niet voorstellen dat er iemand is die dit serieus vindt. Het lijkt bijna uit de lucht geplukt om mensen waarvan je 'niks meer mag zeggen' belachelijk te maken. Vinden ze op extreem rechts leuk. Beetje stromannen afschieten. Er is sowieso helemaal geen 'war on Christmas' is zoals je suggereert, en zwarte Piet is heel anders.

Maar nee. Ik heb niemand horen zeggen dat je geen Nazi meer zou mogen zeggen. En ik bevind me toch best in de mileus waar ze altijd nogal bezig zijn met wat wel/niet zou mogen en kwetsend is :+
Laatst bijgewerkt door Ierpier op 23-10-21 20:08, in het totaal 2 keer bewerkt

{இ}ڿڰۣ-ڰۣ~—
Alles komt goed
Ook als het niet goed komt

Ibbel

Berichten: 43850
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Vraag van de dag: mag het woord "nazi" nog gebruikt worden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:04

Ik denk dat je meer mensen beledigt als je Duitsers zegt ipv Nazi's. En heel veel meer smaakjes zijn er niet.

MarcoBorsato

Berichten: 36856
Geregistreerd: 05-02-08
Woonplaats: Blaricum

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:05

Ierpier schreef:
Ik kan me echt niet voorstellen dat er iemand is die dit serieus vind. Het lijkt bijna uit de lucht geplukt om mensen waarvan je 'niks meer mag zeggen' belachelijk te maken. Vinden ze op extreem rechts leuk. Beetje stromannen afschieten. Er is sowieso helemaal geen 'war on Christmas' is zoals je suggereert, en zwarte Piet is heel anders.

Maar nee. Ik heb niemand horen zeggen dat je geen Nazi meer zou mogen zeggen. En ik bevind je toch best in de mileus waar ze altijd nogal bezig zijn met wat wel/niet zou mogen en kwetsend is :+


Klinkt inderdaad een beetje extreem rechts nu je dat zo zegt, hoezo vieren we geen kerst meer? Omdat AH nu een feeststol heeft ipv kerststol? My goodness :')

quera. Voor altijd en langer

We laten de vorm los. Met warme groet, Gerda

NikkiDeKerf

Berichten: 15217
Geregistreerd: 13-11-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:10

Shadow0 schreef:
Ja, natuurlijk mag je de term 'nazi's' gebruiken om nazi's mee aan te duiden. Ik maak me wel een beetje zorgen om je vriend. Dit soort verhalen gaan vooral rond in extreemrechtse kringen (Vriend en Schild, Erkenbrandt, FvD, dat soort groeperingen), daarbuiten eigenlijk niet. Hoe is je vriend op dit punt gekomen? En kan hij werkelijk geen verschil bedenken tussen de manier waarop je daders in deze zou bespreken of hun slachtoffers?


Eens, wel heftig, voor mij klinkt dit helemaal niet 'te woke' maar meer extreemrechts inderdaad..

Ik maak graag foto's van paarden (en hun mensen). Soms gewoon zoals jullie zijn, soms sprookjesachtig, soms een kunstfoto van je paard voor aan de muur. Maar altijd met liefde!

_roodvos_

Berichten: 1276
Geregistreerd: 20-02-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:13

Ja hoor, nazi kan je gewoon gebruiken. Zigeuner zou ik dan weer niet gebruiken, maar in plaats daarvan Roma/Sinti/ik weet niet precies welke groepen/namen nog meer.

Het probleem met woorden die nu niet meer gebruikt worden (zoals zigeuner dus, maar ook eskimo bijvoorbeeld) is dat ze niet bedacht zijn door die bevolkingsgroep zelf maar dat ze door andere mensen aan die bevolkingsgroep zijn gegeven, wat vaak samenging met het onderdrukken van die groep. Dit is bij nazi's niet het geval. Bij de meeste woorden die je niet gebruikt is dat dus uit respect/begrip voor die groep en dat is voor nazis niet echt relevant. (of je vriend zou zich nu af moeten vragen of neonazi's aastoot nemen aan dat ze door anderen neonazi's genoemd worden terwijl zij zichzelf niet zo zien maar ik denk/hoop niet dat dat de richting is die hij op wil. Over het algemeen zijn neonazi's niet een groep waar we graag begrip voor hebben)

Kerst/winter/feestdagen is een hele andere discussie, dat gaat vermoed ik over inclusiviteit omdat lang niet iedereen christelijk is of kerst viert? Dat lijkt me hier niet per se relevant.


Tevens eens met wat Ibbel zegt, Duitsers zeggen is veeeeel slordiger, dan scheer je dat hele land over een kam en dan "beschuldig" je met je gebruikte term dus wel mensen die er niets mee te maken hebbben. Er is naar mijn weten ook geen "correctere" term voor nazi.

Laatst bijgewerkt door _roodvos_ op 0 min geleden, in het totaal 100.000.000 keer bewerkt

Shae
Berichten: 991
Geregistreerd: 05-06-17

Re: Vraag van de dag: mag het woord "nazi" nog gebruikt worden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:15

Als je dat zo zegt, kan ik me inderdaad weinig groepen voorstellen die beledigd zijn bij het gebruik van het woord 'nazi'. Wel een beetje sneu dat het dan vergeleken wordt met Zwarte Piet enzo.

He who neglects the present moment, throws away all that he hath

verootjoo
Berichten: 32715
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:17

Sinds wanneer is kerst winter :? Nooit van gehoord.

Ontopic; ik zou niet weten hoe je een nazi anders zou moeten noemen. Volgens mij mag dat gewoon in de juiste context.
Niet als scheldwoord oid

[o]

Anastasia24

Berichten: 1344
Geregistreerd: 07-10-17
Woonplaats: n' echte brabander.

Re: Vraag van de dag: mag het woord "nazi" nog gebruikt worden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:25

Ik zie de discussie niet zo. De naam nazi is er nou eenmaal, mensen weten daarmee wat je bedoeld, wat wil je in hemelsnaam anders zeggen tijdens een rondleiding? Dat zwarte piet word veranderd in piet vind ik iets volledig anders.

Pablo Shetlander: Ze zijn werkwillig, nieuwsgierig en leergierig.
Dexter Haflinger: Hij zal rustig en stabiel zijn werk doen, zolang zijn grenzen niet overschreden worden.
If you're going through hell, keep going.

Mkango
Blogger
Berichten: 5665
Geregistreerd: 28-08-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:26

pjer schreef:
je kan ook te woke zijn he? een nazi is gewoon een nazi punt. Als je nou iemand vandaag nog een nazi noemt zou je daar wat van kunnen vinden, maar als je het hebt over een duitse nationaal socialist ten tijde van 1940 dan heb je het gewoon over een nazi.
Dit. Weigeren om het woord Nazi te gebruiken, is imo een nogal knullige poging om eigenhandig de geschiedschrijving te veranderen. Geschiedenis is niet altijd mooi en juist het willen verbloemen van wat er zich heeft afgespeeld door de koe niet bij de horens te willen vatten, zorgt voor een verminderd begrip van geschiedenis en dus meer ruimte voor dingen als extremisme. De Tweede Wereldoorlog was niet mooi, het nazisme was niet mooi, de Holocaust was niet mooi, dus er is geen reden om het in fluweel te verpakken met bloemetjes en regenboogjes. :)

Wat betreft het woord zigeuners: zeg gewoon 'nomadische volkeren.' Wat _roodvos_ zegt: 'zigeuner' ligt inderdaad wat gevoeliger.

mysa

Berichten: 7940
Geregistreerd: 14-07-07
Woonplaats: Veluwe

Re: Vraag van de dag: mag het woord "nazi" nog gebruikt worden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:33

Rare opmerking van je vriend. Zoals Verye al zegt is nazi een afkorting van nationalsozialist, en het nationaal socialisme is gewoon een politieke stroming.

xSwanHeart

Berichten: 4259
Geregistreerd: 03-01-08
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:38

Shadow0 schreef:
Ja, natuurlijk mag je de term 'nazi's' gebruiken om nazi's mee aan te duiden. Ik maak me wel een beetje zorgen om je vriend. Dit soort verhalen gaan vooral rond in extreemrechtse kringen (Vriend en Schild, Erkenbrandt, FvD, dat soort groeperingen), daarbuiten eigenlijk niet. Hoe is je vriend op dit punt gekomen? En kan hij werkelijk geen verschil bedenken tussen de manier waarop je daders in deze zou bespreken of hun slachtoffers?

Nou, dit is precies mijn gevoel.

TS, wat zou jouw vriend dan graag als alternatief zien? Dat lees ik niet in je OP.

Sizzle

Berichten: 29616
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:39

Ik dacht dat het woord vooral in de voormalig DDR niet gebruikt werd (in plaats daarvan fascist ivm nare bijklant op socialisme), maar verder heb ik nog nooit gehoord dat je het niet zou mogen gebruiken.

Moestuin

Berichten: 13134
Geregistreerd: 22-01-11
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:39

verootjoo schreef:
Sinds wanneer is kerst winter :? Nooit van gehoord.

Ontopic; ik zou niet weten hoe je een nazi anders zou moeten noemen. Volgens mij mag dat gewoon in de juiste context.
Niet als scheldwoord oid


Hier zijn heel veel Kerstmarkten geen Kerstmarkt meer maar Winterfestijn, Winterfestival, Wintermarkt, Winterfeest etc. Niet elke godsdienst vier namelijk Kerst. Winter is ‘algemener’.

Voorbeeldje: Deze is dus Winterland geworden ipv Kerstmarkt

https://www.winterland.be/nl

Ik vind het overigens van de pot gerukt :+ Nog even en wij mogen niet meer zeggen dat wij Vlaming zijn maar een inwoner van België.

Roodvos

Berichten: 4162
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Op een bult SiO2

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 20:57

Als neonazi mag in berichtgeving in/op (social) media, dan kan nazi zeker op zo'n historisch relevante plaats.

Sinds wanneer is onwetendheid een opinie? [Dilbert]
Niet alles wat staat geschreven is waar. [Mijn vader]
Problemen moet je niet kopen, die krijg je vanzelf. [Annekee]

purny

Berichten: 22005
Geregistreerd: 08-06-06
Woonplaats: Den haag

Re: Vraag van de dag: mag het woord "nazi" nog gebruikt worden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 21:00

Hoe wil je anders die mensen noemen die de mensen hebben weggevoerd? Het waren toch gewoon de nazi's?

Omdat ik een verstandelijke beperking heb begrijp is het voor mij moeilijk om bepaalde onderwerpen juist te begrijpen. Ik lees de dingen net iets anders dan jullie bedoelen. Communicatie is dan ook niet mijn sterkste punt

maava
Berichten: 1536
Geregistreerd: 14-12-14
Woonplaats: Friesland

Re: Vraag van de dag: mag het woord "nazi" nog gebruikt worden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 21:11

Dat hij vind dat het woord Nazi negatieve associaties oproept is toch ook de bedoeling? Nazi’s hebben verschrikkelijke dingen gedaan/gedachtes aangehangen. Daar moet je toch niet omheen draaien?

marleen_88

Berichten: 11586
Geregistreerd: 21-05-04
Woonplaats: Onder het kanaal.

Re: Vraag van de dag: mag het woord "nazi" nog gebruikt worden?

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 21:14

Sinds wanneer mag Kerst niet meer? Ik leef duidelijk onder een steen.

Noem het beestje bij de naam: het was een nazi klaar.

Doe wel en zie niet om

Cowgirl

Berichten: 22914
Geregistreerd: 04-03-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-21 21:24

marleen_88 schreef:
Sinds wanneer mag Kerst niet meer? Ik leef duidelijk onder een steen.

Noem het beestje bij de naam: het was een nazi klaar.


Nou al een tijdje hoor. Het is tegenwoordig ook 'Feestdagen" ipv Kerstdagen. 'Feeststol' ipv Kerststol.

Verder laat ik mij op internet maar niet uit wat ik daarvan vind :x


Nazi is gewoon Nazi. Al heb ik bij verschillende rondleidingen ook wel 'Duitsers' gehoord.

' On bended knee is no way to be free'
Peter R de Vries.

Felix 28-05-1991 - 16-04-2019


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Fleurtjuhh_, _Liiene, Charaz, dimmelim, Firebug, GoogleAdsense, Inney, Majestic-12, marygoround, Melisssx, PanamaD, Patriesje, Saintelette, Vjestagirl, YandexBot en 83 bezoekers