48%

Moderators: Dani, Murthul, Amaryllis, Muurp

 
 
Marieke
Berichten: 1343
Geregistreerd: 31-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-09-01 11:15

En weer keek ik tv gister avond, en weer ben ik me kapot geschrokken. 48% van de moslims in Nederland begrijpen de aanval op New York! 48 %!!!

Dit is natuurlijk een gruwelijk getal! De Ministers die in het programma zaten werden daarmee geconfronteerd. Dan komen er potverdomme van die ongelofelijke vage voorzichtige antwoorden. De betrouwbaarheid van de enquête betwijfelde ze etc. het zou maar onder een hele kleine groep moslims zijn uitgevoerd etc. Echt kwaad kan ik daar om worden. Allereerst vind ik het echt afschuwelijk dat er zo’n grote groep mensen de aanval op Amerika kunnen begrijpen! Hoe kan je dan als minister zo voorzichtig reageren? Het enige echte goede was geweest waneer ze hadden gezegd dat we dat niet tolereren. Iedereen die achter deze aanval staat is wat mij betreft niet normaal en moet hard worden aangepakt. Het maakt me niet uit of je wit geel groen of zwart bent, we mogen dat niet accepteren. Dat hadden de ministers dan ook moeten zeggen vind ik. Het wordt gewoon niet geaccepteerd PUNT. Het moet niet zo zijn dat er voorzichtig word gereageerd omdat je anders aangevallen wordt voor discriminatie. De uitspraken van de ministers en dat ze de groep mensen nog proberen te beschermen ook, maakt me heel kwaad en heel verdrietig, en omdat ik het ben hebben ze verdomme niks te vrezen, maar als het gaat om een groep die zich wellicht aangevallen en kwetsbaar voelt, moet je voorzichtig zijn met wat je zegt. Het kan me geen flikker schelen. 48% vindt ik gevaarlijk veel, maar al waren het maar 3 mensen geweest die erachter staan is dat al te veel.

Mijn hart doet pijn. Ik maak me ongerust. Als we al niet gewoon kunnen zeggen wat we denken omdat het te gevaarlijk is om dat te zeggen, waar gaat het dan heen? Iemand hier die mijn onrust weg kan halen?<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Marieke op 2001-09-19 12:16 ]</font>


Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 11:41

De nederlanders zijn te voorzichtig en te tolerant. De moslims mochten wat dat betreft wat meer van de nederlanders hebben. Ik ben ook geschrokken van dat getal. Het zegt toch iets over de moslims.

Moosie

Berichten: 341
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 12:17

Wat ik niet begrijp is waarom die mensen dan wel in een democratisch land willen wonen?

Of zeg ik nou iets geks?

Sterre

Berichten: 15179
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 12:18

Hoi Marieke,
Helaas heb ik het programma gisteren niet gezien, maar inderdaad, 48 % is wel shocking!
Kan het niet zo zijn dat deze personen gezegd hebben dat ze er wel begrip voor hebben dat amerika überhaupt eens flink op z´n dak krijgt, maar dat ze deze buitengewoon wrede terreur-acties ook afkeuren? Op de eerste dag na de aanslag heb ik op de (Ned.) televisie een intervieuw met een Afgaan gezien ; hij zei dat hij ook geen vriend van Amerika is, maar dat hij absoluut niet achter zulke aanslagen staat. Ik denk dat je ook heel erg snel wantrouwend naar Moslims gaat kijken ; onder het motto: Ze zeggen misschien wel dat ze zulke aanslagen veroordelen, maar ondertussen.... In dat geval heb ik misschien wel liever dat iemand mij ronduit zegt dat hij/zij zulke acties goedkeurt, ik weet dan in ieder geval wie ik voor me heb Boos! .
Ik hoop dat je gevoel geen gelijk heeft, dat zou diep treurig zijn (Ik denk dat je wel begrijpt hoe ik het bedoel!), je hebt helemaal gelijk dat het erg zwak van deze minister(s) is, dat ze niet duidelijk uitgesproken hebben dat ze absoluut geen begip voor zulke aanslagen hebben en dat ze het ook niet tolereren.
Groetjes, Sterre

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 12:25

die mensen willen alleen maar profiteren van de economie en verder de boel hier veranderen of zo. denk ik. Maar ja, nu wek ik natuurlijk weer grote weerstand op met deze woorden.

BartVB
Eigenaar

Berichten: 37319
Geregistreerd: 08-01-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 12:45

Pff, op welke zender was dat?

Heb een aantal MTO vakken (Geen idee wat de afkorting betekend maar het gaat over methoden van onderzoek, enquetes, dataverzameling, vragenlijsten, gedragsonderzoek, etc, etc) en als me IETS duidelijk is geworden tijdens die colleges dan is het wel dat je heeeeeeel voorzichtig moet zijn met het trekken van conclusies. Het is zo ongeloofelijk makkelijk de resultaten zo uit te laten vallen dat ze in jou straatje passen..

Ik geloof er werkelijk waar geen z*k van dat 48% die aanval begrijpt/ondersteund/whatever. IMO is de betrouwbaarheid van dat onderzoek inderdaad ver te zoeken.

Ik heb er zo'n enorme hekel aan als ze op TV of in de Krant (Telegraaf enzo Knipoog) met getallen gaan gooien die uit een 'onderzoek' komen.. Je kan mensen met je vraagstelling en antwoord opties echt enorm sturen.

Maar ik kan me wel voorstellen dat een deel van die moslims het begrijpt dat de US een keer flink op z'n donder krijgt (zie reactie van Sterre) maar dat ze blij zijn dat dat op deze manier gebeurd is? nee, daar geloof ik niets van. Al helemaaaal geen 48%. IMO pure bullshit.

ƃuılıǝɔ ǝɥʇ uo ƃuıɔuɐp ǝɹ,ǝʍ uǝɥʍ 'ƃuılǝǝɟ ɐ ʇɐɥʍ ɥo
"Als je niets te verbergen hebt, ben je een slechte paashaas" - Loesje

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 12:47

Het was op het nieuws, 48% begreep dat het kon gebeuren en 6,5% (in die richting) stond erachter.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Lot

Berichten: 1410
Geregistreerd: 09-07-01
Woonplaats: MesthoopCity

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 12:50

Fijn als er zo onvoorzichtig met informatie wordt omgegaan....da's dus wel een heeeeel ander verhaal dan!

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 12:57

Ik hoorde net dat de enquete niet goed gedaan is, de verkeerde vraagstellingen en zo. Dus misschien klopt het percentage niet helemaal.

me_dana
Berichten: 29
Geregistreerd: 04-09-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 13:00

Ik schrik ook als mensen zo denken.
maar ik vind ook wel dat je die 52 procent die er absoluut niks mee te maken willen hebben ook niet moet vergeten. Het zou natuurlijk slecht zijn als die mensen nu gediscrimineert gaan worden in Nederland. In de VS schijnt het nog veel erger te zijn. Mensen met een "arabisch uiterlijk'' worden daar gediscrimineert en dat vind ik ook erg.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 13:22

Mmm.. Ik kan me wel iets voorstellen. Er zijn nogal wat gradaties van hoe je het een en ander interpreteert.

1) 48% begrijpen dat de aanval op New York heeft plaatsgevonden en dat dit door terroristen gedaan is.
2) 48% begrijpen waarom de terroristen dit gedaan hebben.
3) 48% begrijpen waarom de terroristen dit gedaan hebben en zijn het er mee eens.
4) 48% begrijpen waarom de terroristen dit gedaan hebben en denken dat het resultaat nog zo gek niet was.
5) 48% begrijpen waarom de terroristen dit gedaan hebben en vieren feest dat het gelukt is.

Ik weet, hier staan een aantal absurde vragen bij. Maar, ik zou grote vragen stellen bij de nauwkeurigheid van dit soort vragen. In veel gevallen kan er zelfs sprake zijn dat er een tekort aan taalbeheersing is.

Persoonlijk denk ik dat het antwoord op 2) ging, en zelfs ik kan begrijpen waarom terroristen dit gedaan hebben. Nogmaals, dit betekent niet dat ik dit soort geweld goedkeur!!!!!

Als nu geval 3) waar is, dan zou ik me dus echt heel zwaar zorgen maken, om over 4) en 5) nog niet eens te spreken.

Als het over begrijpen gaat, dan kan ik zelfs begrijpen waarom een gestoorde gek als Hitler deed wat hij deed. Er is echter een heel groot verschil met het goedkeuren van zijn motivatie..

M.a.w. begrijpen en tolereren zijn twee volledig verschillende zaken.

Al met al worden we hier in ieder geval niet vrolijker van. Ik hoorde hier zelfs dat men in Amerika eerst beelden liet zien uit 1991, waar moslims aan het feesten waren om iets geheel anders. Dat werd gebruikt ter illustratie het bericht over feestvierende moslims.. Ik ben bang dat we heel snel aan volksmennerij gaan doen en we zelf ook allemaal kleine Osama bin Ladentjes worden.. Daar word ik pas echt bang van.

Mayo

Berichten: 16796
Geregistreerd: 17-01-01
Woonplaats: De Meern

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 17:04

Zon percentage is idd schrikken, maar onder hoeveel mensen is het onderzoek uitgevoerd? Stel dat er een onderzoek is geweest met 20 mensen en 10 mensen snappen de terroristen wil dat nog niks zeggen over de rest van de moslim-bevolking. Misschien hebben ze 't wel onder een aantal vriendengroepen gehouden en dan willen ze niet voor elkaar onderdoen. Je weet niet hoe je dit onderzoek moet interpreteren, dus ik vind dit eigenlijk niks zeggen. En ik geloof geen bal van deze cijfers.

Pamfletten in Amsterdam zeggen mijn mening: als je het verschil tussen terrorist en je buurman niet kan zien, dan komt er nooit vrede. (zoiets was 't geloof ik)

Misschien denken jullie: daar praat het moslim-vriendinnetje weer, maar dit is mijn mening.

Trouwens Mo is falikant tegen de aanslag, zo zie je maar weer.

En trouwens Marokko heeft steun aangeboden aan Amerika en heeft gezegd dat als er een oorlog ontstaat ze Amerika zullen helpen.

Verbaasd jullie dit??? Mij niet, dat zijn juist de echte moslims, vind ik dan!

Taart naar eigen ontwerp? www.yourcake.nl / Ik ben niet labiel, ik ben emotioneel flexibel :D
A fool-proof method for sculpting an elephant: first, get a huge block of cake; then you cut away everything that doesn't look like an elephant...

Maclee

Berichten: 850
Geregistreerd: 29-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 17:20

Ik hoorde net op de radio de exacte vragen. Die lieten geen ruimte voor nuances. Misschien was bij dezelfde enquete onder bokkers (of welke groep dan ook) de uitkomst wel gelijk geweest. Gewoon geen goed onderzoek, met helaas veel onrust tot gevolg Huilen

Moosie

Berichten: 341
Geregistreerd: 18-04-01
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 19:43

Laten we met z'n allen hopen dat het onderzoek idd flut is geweest.

Ik betwijfel het eigenlijk, sorry daarvoor.
Betekent niet dat ik alle moslims over een kam scheer, maar stel je neemt het onderzoek met een flinke korrel zout. Stel dat maar 5 % echt achter de aanslagen staan. Dan nog is dat zo fout. Die mensen horen toch verbannen te worden uit een democratie?

Als bepaalde groeperingen een statement willen maken tegen de democratie moeten zij hun "boek" onder de arm nemen.

Een meisje (moslim) vertelde in het journaal dat het volgens de letteren der koran net zo slecht is 1 persoon te vermoorden als 1000
Dat het net zo goed is 1 persoon te helpen als 1000

Wijze woorden zijn dit

Helaas zijn er "extremisten" die de boeken een geheel eigen draai geven.
Dit geldt voor alle geloven overigens.
Ook onder de katholieken en de christelijken e.a. zitten "gevaarlijke mensen" met nog "gevaarlijkere denkwijzes".

_________________
En als verbeteren niet lukt
beginnen we gewoon opnieuw
Loesje

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Moosie op 2001-09-19 20:44 ]</font>

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 20:42

Nou, als je het verschil tussen een terrorist en je buurman niet kan zien...dat is wel heel betrekkelijk.
Toevallig vertelde mijn beste vriendin dat vandaag. Die had een buurman, een moslim, keurig net gezin, hoeksteen van de samenleving, had zich fantastisch aangepast.
Werd hij opgepakt, bleek bij een terroristische groep te zitten en had een en ander op zijn kerfstok.
Precies hetzelfde als dat je aardige buurman zomaar iets naars met de buurtkinderen kan doen.
Je weet het nooit.
Door alles wat er gebeurd leer je vanzelf wel om niet al te goed meer van vertrouwen te zijn.

En zoals ik hieronder al zei, ik ben het met Desiree eens wbt hoe er hier in ons land wordt omgegaan met allochtonen die op een bizarre manier hun mening uiten die haaks staat op onze normen en waarden. Daar wordt niks aan gedaan.
Maar met het hooligan gebeuren is het land, terrecht, te klein. Zouden dat overwegend moslims zijn dan durfden ze niks te doen, want dan is het meteen discriminatie.

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 22:07

Hmm.. uitkijken met het verschil tussen een democratie en een rechtstaat zonder discriminatie. In een "pure" democratie is het mogelijk dat 51% van de bevolking stemt om de andere 49% de nek om te draaien. Die fout kwam aan het licht toen Hitler democratisch werd gekozen in 1933...

We kunnen andersdenkenden niet zomaar buiten de maatschappij zitten. Lees "1984" nog maar eens een keer van George Orwell. Denk er ook aan hoe snel je bij een groepje van "onacceptabele" 5% hoort.

"Thoughtcrimes" zijn nog steeds niet strafbaar in Nederland, net zo min als het uiten van je mening.

Dat is ook het banketstaaflige van de situatie.. We kunnen hun middelen niet gebruiken, want dan zijn we even diep gezonken..

Gast252
Berichten: 29528
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-09-01 22:36

Het is al enige keren naar voren gekomen, de ene moslim is de andere niet.
Maarrrrrr, zolang ze hier in Amsterdam beweren anti-amerika te zijn en de aanslag te begrijpen EN onze rouw niet respecteren etc. dan heb je dus echt een probleem.
Dat iemand vanuit een derde wereld land met een totalitair regime vertelt dat hij tegen Amerika is, soit, daar kan ik nog een verklaring voor verzinnen (kost moeite, maar het kan).
Vanaf een markt middenin in Amsterdam vind ik het moeilijk te verkroppen, maakt niet uit wie het zegt.
De Islam begint steeds meer vraagtekens op te roepen bij mij, ik wil bepaalde dingen nu heel precies weten. Gelukkig weet ik er wat van, bijvoorbeeld dat er vaak ten onrechte verwezen wordt naar de Koran, dat is dezelfde interpretatie fout als gemaakt wordt bij de Bijbel.
Als er hier in NL een grote groep mensen is die de aanslag niet pertinent verwerpt, dan heb ik daar grote moeite mee en dan vraag ik me af of we het hier wel goed aanpakken.

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 08:03

Precies Lov...het gaat om de mensen die dat doen...niet om welk soort mensen!

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 08:13

citaat Joost: "Thoughtcrimes" zijn nog steeds niet strafbaar in Nederland, net zo min als het uiten van je mening.
Dat geldt dan alleen voor buitenlanders joost. ALs mijn mening zou zijn "Die marokanen zijn allemaal klootzakken", (n.a.v. hun mening over terroristen)dan werd ik WEL opgepakt! Want dat mag niet. Ik kwets hen daar namelijk mee. Maar als zij ons kwetsen door op straat feest te vieren en te juichen om wat in NY gebeurd is, dan worden zij niet opgepakt. Dus jouw uitspraak is maar ten dele waar: het geldt alleen maar voor buitenlanders. Niet voor nederlanders. Wij worden in ons eigen land door de eigen overheid gediscrimineerd. Waarom precies waren zij eigenlijk zo blij? Is dat amerika democratisch is of niet islamitisch? Om diezelfde redenen zouden ze kunnen juichen als iets dergelijks met nederlanders gebeurt. MAar ze willen hier wel wonen vanwege de economie! Dubbel he!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Desiree op 2001-09-20 09:16 ]</font>

BartVB
Eigenaar

Berichten: 37319
Geregistreerd: 08-01-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 08:16

Wat een hoop conclusies en aannames weer, Desiree..

ƃuılıǝɔ ǝɥʇ uo ƃuıɔuɐp ǝɹ,ǝʍ uǝɥʍ 'ƃuılǝǝɟ ɐ ʇɐɥʍ ɥo
"Als je niets te verbergen hebt, ben je een slechte paashaas" - Loesje

Desiree

Berichten: 28761
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 08:23

Yep Bart. Kun je het aan? Denk eens goed na, waar komen die conclusies vandaan? Wel uit de hedendaagse gebeurtenissen he!

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 08:28

Desiree: zit je al in de gevangenis dan? Als alle Nederlanders die in de afgelopen week zich extreem negatief hebben uitgelaten over Moslims, dan moesten we er nog heel wat gevangenissen bijbouwen...

Thoughtcrimes zijn ook niet strafbaar voor Nederlanders. Er is overigens een verschil tussen het uiten van een mening en het ook daadwerkelijk aanzetten tot akties. Het laatste is gebeurd met een aantal extreem rechtse organisaties in Nederland, maar die gingen dus verder dan het alleen maar uiten van mening, maar probeerden zoiets ook op zijn minst maar door te voeren tot akties.

In simpele woorden: het zeggen dat een bepaalde bevolkingsgroep allemaal kz-en zijn, is niet hetzelfde als te zeggen dat ze allemaal maar naar land van "origine" terugmoeten..

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 08:35

Hmm, in een ander topic zag ik iets over Hitler groeten en over toeteren na een voetbal wedstrijd. Nogal problemen van een andere orde hoor..

moekoekoe
Berichten: 3433
Geregistreerd: 02-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 08:52

Helemaal niet Joost, dan moet je ook even de rest erbij vertellen.
Een Hitlergroet op bevrijdingsdag is een misdrijf, daar dien je, terrecht, voor opgepakt te worden, wat ook zal gebeuren.
Maar ben je Moslim en trek je na zo'n aanslag feestend de straat op, dan is het vrijheid van meningsuiting.

En hang je na een gewonnen voetbalwedstrijd de NL vlag uit je auto, rijdt je toeterend door de straat, krijg je een bekeuring wegens onnodig toeteren binnen de bebouwde kom.
Gaan diezelfde Moslims met hun vlaggetjes toeterend over straat als er een aanslag is gepleegd en ze daar (in NEDERLAND!!!!!!) zo blij om zijn, dan kijkt de politie oogluikend toe. Want stel je toch eens voor dat ze er een op moeten pakken, of waarschuwen...dan discrimineren ze meteen...

Desiree heeft gelijk, we worden gediscrimineerd in ons eigen land.
Kennelijk zijn wij ontzettend bekrompen, maar met ons een heleboel anderen.
Ik stem heus niet op de Jan Maten onder ons, maar ook bepaald niet op de PVDA!

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-09-01 09:09

Als je een voetbalsupporter bekeurt vanwege toeteren na een wedstrijd, dan begrijpt die voetbal supporter best wel dat hij niet mag toeteren en hij zal de volgende keer twee keer nadenken voordat hij weer gaat toeteren.

Als je een Marokkaan bekeurt vanwege toeteren van blijdschap over de terreurdaden, dan geef je hem de boodschap dat feesten wel mag, maar toeteren niet.. Ik denk niet dat je hem daarmee zijn "blijdschap" wegneemt.

Toegegeven: dit is met twee maten meten, toeteren = een bekeuring, maar goed, ik denk dat de politie waarschijnlijk bang is geweest voor escalatie, wat in het eerste geval niet zo'n probleem was.

Voor wat betreft de Hitler groet: Ik geloof dat die groet specifiek in de wet beschreven staat, dus dat is een andere klasse.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: BingBot en 30 bezoekers