Vader zorgt niet voor zus

Moderators: Hanmar, Polly, EvelijnS, benangelique, Dani, Shanna, khirshanta

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Pancakes2
Berichten: 2
Geregistreerd: 19-06-18

Vader zorgt niet voor zus

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-06-18 15:49

Dit is een goedgekeurd schaduwaccount. Denk je mij of de situatie te herkennen, gelieve dan via pb contact op te nemen.

Eerst en vooral: Dit speelt zich af in België
Wat is nu de situatie: Mijn ouders zitten sinds enige jaren in een vechtscheiding. Mijn moeder is psychisch patient, mijn vader is een uiterst egoïstisch persoon. Mijn zus en ik zijn opgegroeid in leugens, mentale en fysieke mishandeling. Mijn vader was haast nooit thuis. Was hij thuis dan kookte hij. Voor de rest zat hij een hele dag in de zetel. Mijn moeder was bijna altijd thuis. Zij was haast altijd ziek thuis van het werk. Vaak dacht ze ernstig ziek te zijn, terwijl het vaak ging over een verkoudheid en dergelijke. Ze slikt(te) hopen medicatie, met een kostprijs van meer dan €100 per maand. Veel problemen veroorzaakte ze zelf maar dit zag ze niet in. Bv 's middags in bed kruipen van 14.00 tot 19.00. Dan klaagde ze dat ze niet in slaap geraakte als ze om 23.00 in bed kroop en ging ze naar de dokter voor slaapmedicatie. Mijn zus en ik zijn grotendeels opgevoed door onze grootouders. Als baby, peuter en kleuter gingen wij er in de ochtend al naar toe, aten er 's middags en kwamen na school weer terug. Dan was het wachten tot 1 van onze ouders ons kwamen halen. Vaak werden wij vergeten en bleven wij dus tot de avond bij onze grootouders.


Ook toen wij ouder werden ging dit zo verder. Mijn vader vluchtte alsmaar meer en meer het huis uit. Was hij thuis dan was het altijd wel ruzie met iemand. Ik ben voor het grootste deel van mijn puberteit uit huis gezet omdat mijn moeder ons niet meer wou. Mijn zusje hebben mijn vader en moeder het grootste gedeelte van haar puberteit laten opnemen in een psychiatrische jeugdinstelling. Waren wij thuis kregen wij vaak te horen dat er geen geld meer was voor kleding en dergelijke. Ook kregen wij regelmatig geen eten vanwege geldtekort. Dan moesten wij gaan eten bij onze grootouders. Doch, mijn ouders verdien(d)en behoorlijk.


Om naar de huidige situatie te gaan: Ik ben een jaar nadat de scheiding was ingezet verhuisd naar de andere kant van het land. Mijn zus is thuis blijven wonen vanwege haar studie die ze nog moet afronden. Mijn moeder was in de tussentijd al verhuisd. Mijn vader had toen al iemand leren kennen. Hij heeft deze vrouw 3 maand nadat hij en mijn moeder uit elkaar waren leren kennen. Daarvoor heeft hij nog de nodige fiets's gehad waar wij altijd de wildste verhalen van hoorden. Van zodra hij mijn moeder het huis had uitgekregen was het duidelijk dat het de beurt was aan mijn zusje en ik. Nog maar 2 maand in een relatie met mijn man toen vroeg hij al wanneer ik ging verhuizen want ik moest weg. Eenmaal ik vertrokken was heeft hij per direct het huis te koop gezet. Bij navraag wat er met mijn zus ging gebeuren kreeg ik als antwoord dat ze dat zelf maar moest uitzoeken. Mijn zus is toen halsoverkop ingetrokken bij haar toenmalige vriend. Nu was dit echt een puberliefde en die relatie is dus niet lang blijven bestaan. Gevolg, mijn zus is moeten intrekken bij mijn grootouders, aangezien mijn vader ook niet meer in de buurt van haar school woont en er geen plaats is bij hem en zijn vriendin. Ondertussen zijn er de voorbije jaren al enige uitspraken gedaan in de scheiding waaronder enkele relevante: Mijn zus staat ten laste van mijn vader voor 100%. Mijn moeder moet mijn vader €150 per maand betalen voor onderhoud van mijn zus. Grote extra kosten moeten gedeeld worden.


Wat is het probleem: Mijn zus woont helemaal niet bij mijn vader. Doorheen de scheiding is duidelijk geworden dat mijn vader veel geld heeft ontvreemd tijdens het huwelijk. Feestjes, leningen, gekke aankopen etc. Dit geld is enkel voor hemzelf gebruikt geweest. Hierdoor stort mijn moeder die €150 ook niet naar hem, maar naar mijn zus. Mijn zus stort dit geld door naar mijn grootouders als onkosten vergoeding. Van mijn vader krijgt ze normaal ook nog elke maand €100. €80 kindergeld en dan nog €20 opleg van mijn vader zelf. Normaal zeg ik. Ze krijgt het vaker niet dan wel en moet er vaak lang op wachten. De laatste tijd worden ook de grote zaken niet betaald. Zo hoort ze een implantaat te krijgen van een tand die jaren geleden al is getrokken, maar wil de tandarts haar niet meer behandelen want de rekening is niet betaald. Mijn vader ging haar leren rijden. Hij heeft uiteindelijk besloten dat ze op rijles moest. Ze gaf aan dit niet te kunnen betalen. Dit was geen probleem, hij ging dat dan betalen. Krijgt ze bij les nummer 10 te horen dat er nog niets is betaald en ze met geld over de brug moet komen.


Recent heeft mijn vader laten weten ook die €100 niet meer te storten want hij zit krap bij kas. Mijn zus krijgt dus grote rekeningen van school, rekeningen van zaken die al lang hadden moeten betaald zijn en dergelijke, die zij opeens moet betalen van mijn vader want hij heeft er het geld niet voor. Ondanks dat mijn moeder wel de helft van die rekeningen doorstort naar mijn vader. Dit heeft nu als gevolg dat mijn grootouders die rekeningen betalen, ondanks dat ze een heel klein pensioen hebben. Wat heeft mijn vader de laatste tijd gedaan met zijn geld? Combitickets voor meerdere festivallen gekocht. Een full sleeve (tattoo) laten zetten, diverse luxe kledij gekocht, vakantie geboekt met zijn vriendin, motor gekocht, extra toebehoren voor op die motor en dergelijke. Verder heeft hij ook diverse leningen afgesloten zodat hij zich extra luxe kan permiteren. Ik heb al geprobeerd om met hem in gesprek te gaan hierover opdat hij zou in zien dat hij verkeerd bezig is en hij dringend zijn dochter op de eerste plaats moet zetten. Maar dit wil hij niet.


Mijn grootouders gaan richting de 80 en ik zie ze langzaam aan toch leiden onder de situatie. Heel vaak beloofd mijn vader mijn zus ergens naar toe te brengen maar komt hij niet opdagen. Hij betaald geen rekeningen, stuurt geen geld, helpt ze zelfs niet eens met een kleinigheid. Ook mijn zus leid er onder. Ze moet nog een jaar naar school, dus kan nog een jaar niet full time werken. Ze probeert rond te komen van haar bij baantje maar met alle kosten erbij gaat dit niet. Ook mijn moeder leid er onder. Ondanks dat ik totaal geen goede band heb met haar vind ik het smerig dat mijn vader nu een klacht indient omdat hij geruime tijd die €150 niet krijgt van haar. Waar ik haar enkel gelijk in kan geven want hij gebruikt het enkel voor zijn eigen plezier en niet voor mijn zus. Ook heeft hij al diverse leugens verspreid over mij en mijn zus tegenover mijn moeder over kosten die hij niet heeft gehad of omgekeerd, zaken die ik heb overgekocht en die ik zogezegd heb gekregen (waarna ik mijn moeder overstuur aan de telefoon heb dat het veel geld waard is en ze toch de helft van de waarde wil)


Nu zouden mijn man en ik graag mijn vader aangeven. Waarom? Wij willen dat mijn zus de zorg krijgt die ze verdiend. Wij willen dat mijn grootouders het geld krijgen dat ze verdienen. Wij willen ook dat hij mijn zus financieel niet de grond in duwt, wat hij nu wel doet. Ondanks dat hij alle financiele voordelen benut ivm mijn zus, gaat er geen cent naar haar, maar maakt hij wel schulden op haar naam. Wat lijkt ons de oplossing: Zowel hij als mijn moeder betalen x bedrag aan mijn grootouders voor onderhoud al die tijd. Er worden geen schulden meer gemaakt op mijn zus haar naam. Er wordt ervoor gezorgd dat ze op kamers kan. Het is geen optie dat zij bij mijn moeder gaat wonen vanwege de zware, psychologische problemen die bij haar spelen. Maar waar beginnen wij? Kan dit om te beginnen? Moeten wij de politie bellen en zeggen: Hé, die woont niet daar maar daar en wordt onderhouden door x en y.


Dit gaat de band tussen mijn vader en mij volledig kapot maken maar dat is het laatste van mijn zorgen. Die band stelt toch al niet veel voor. Ik zie nu vooral 3 mensen ten onder gaan aan deze situatie. Moest mijn zus haar opleiding bij ons in de buurt kunnen volmaken had ik ze al lang naar hier gehaald, maar dat is helaas geen optie. Wie weet waar ik hiervoor terecht kan? Zijn er uberhaupt rechten in deze?


maximuss

Berichten: 3224
Geregistreerd: 15-09-11
Woonplaats: Down with the fishes

Re: Vader zorgt niet voor zus

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-18 16:02

Ik denk dat je best een goede advocaat onder de arm neemt. En dan nog liefst eentje die gespecialiseerd is in familiezaken. Ik weet niet of je zus al meerderjarig is, maar je zou eventueel kunnen vragen dat jij als voogd aangesteld wordt.

Beauty26
Berichten: 1577
Geregistreerd: 10-02-10
Woonplaats: Raalte

Re: Vader zorgt niet voor zus

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-18 16:12

Sorry ik kan je niet helpen, maar wat een verhaal/ellende zeg! Dat jullie nog overeind staan, sterkte hoop dat je je pa aan kan pakken

Jezzi

Berichten: 4312
Geregistreerd: 05-04-08

Re: Vader zorgt niet voor zus

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-18 16:16

Hier eenzelfde soort probleem, zus woont ook niet meer thuis maar ouders zijn nog wel onderhoudsplichtig.

In Nederland kun je hiervoor hulp aanvragen bij het juridisch loket/gemeente die je vervolgens (met subsidie) doorverwijzen naar een advocaat, direct aangifte doen heeft geen zin.

sevke

Berichten: 3005
Geregistreerd: 04-07-05
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-18 16:20

Advocaat nemen (desnoods pro deo) en procedure inleiden via de jeugdrechtbank.

Born to slide, forced to work

billionache

Berichten: 6305
Geregistreerd: 06-12-06
Woonplaats: België

Re: Vader zorgt niet voor zus

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-18 16:26

Ik heb je volledige verhaal doorgelezen, en wat heftig zeg... Ik ben bang dat ik niet veel (nuttige) adviezen kan geven, maar ik wil jullie wel erg veel sterkte wensen met de hele situatie. En hoop oprecht dat er snel een oplossing uit de bus rolt.

In België kan je normaal bij de gemeente ook terecht voor gratis juridisch advies. Althans bij ons in de gemeente wel, 1x per week zit er een advocaat die je kosteloos kan raadplegen. Wellicht ook een idee om daar eens langs te gaan alvorens je aangifte doet, die heeft toch net wat meer kennis en inzicht in dit soort zaken en hoe je dit het beste kan aanpakken (zonder meteen bakken geld in een advocaat te stoppen).

Regreso AS ♥
Volg ons op Bokt of Instagram!

LoveBodin

Berichten: 3521
Geregistreerd: 18-12-09
Woonplaats: Under The Northern Lights

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-18 16:50

Advocaat inschakelen.
Waar staat je zus ingeschreven?
Inderdaad de instanties duidelijk maken dat je zus bij grootouders woont, en dat die de kosten dus ook dragen. Ik weet niet zeker of dat ook door de rechter moet, kans is wel groot.

Edit: ik wil wel even zeggen dat ik jouw een top zus vind, met een goed hart! Veel succes en ik hoop dat het allemaal gaat lukken!

Now Tom said, "Mom, wherever there's a cop beating a guy, wherever a hungry newborn baby cries
Where there's a fight against the blood and hatred in the air, look for me, Mom, I'll be there
Wherever somebody's fighting for a place to stand or a decent job or a helping hand
Wherever somebody's struggling to be free, look in their eyes, Ma, and you'll see me"

rayoow

Berichten: 2751
Geregistreerd: 16-02-09
Woonplaats: Belgie

Re: Vader zorgt niet voor zus

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-18 16:57

Bel de ocmw eens.
Weet dat hun advocaten hebben die je om hulp kan vragen

<3 Zyan <3 Bennyboy <3 Willem <3 [o] [o]

bigone
Berichten: 18734
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Vader zorgt niet voor zus

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-18 17:09

Ik mis de leeftijd van je zusje??

Pancakes2
Berichten: 2
Geregistreerd: 19-06-18

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-06-18 17:19

LoveBodin schreef:
Advocaat inschakelen.
Waar staat je zus ingeschreven?
Inderdaad de instanties duidelijk maken dat je zus bij grootouders woont, en dat die de kosten dus ook dragen. Ik weet niet zeker of dat ook door de rechter moet, kans is wel groot.

Edit: ik wil wel even zeggen dat ik jouw een top zus vind, met een goed hart! Veel succes en ik hoop dat het allemaal gaat lukken!


Ze staat ingeschreven op het adres van mijn vader en zijn vriendin.

Bigone: Ze is volwassen, maar mentaal zou je het niet zeggen. De mentale mishandeling heeft zijn sporen flink nagelaten waardoor ze ook nog heel jeugdig denkt. Ze is ook heel erg naiëf en nog steeds bezig met haar middelbaar hierdoor.

Verder ga ik zeker bij het ocmw en de gemeente horen. Goede tips!

Mavelle

Berichten: 4275
Geregistreerd: 30-03-08
Woonplaats: Het noorden

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-18 18:23

Wat ontzettend sneu. Ben een Nederlander dus heb verder helaas geen tips.. Vraag me wel af waarom ze niet naar de andere kant van het land kan als ze nog bezig is met middelbaar onderwijs? Dat zit toch overal? Pure nieuwsgierigheid hoor, dus je hoeft er niet op te reageren.

senna21

Berichten: 6617
Geregistreerd: 17-03-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-06-18 20:05

Wat hebben jullie veel voor je kiezen gekregen als zussen en grootouders. Ik kan me voorstellen dat het heel machteloos voelt om dit te zien. Helaas geen tips voor je, maar ik hoop dat je iets kunt doen voor hen. Veel sterkte gewenst.

Laulitz

Berichten: 8492
Geregistreerd: 02-04-04
Woonplaats: België

Re: Vader zorgt niet voor zus

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-06-18 11:50

Ik zou zo snel mogelijk het OCMW bezoeken. Ik zou ook kijken of er geen mogelijkheid is dat je zusje uitgeschreven kan worden bij de vader. Ik weet niet precies hoe dit zit of werkt maar een vriend van mij kon uitgeschreven worden bij zijn moeder en kon hij op zichzelf wonen. Ik zou zeker eens horen wat de mogelijkheden hierin zijn voor je zus. Die situatie is niet makkelijk maar beter dan dat haar vader nog meer schulden maakt op haar naam, hier gaat ze later alleen maar problemen mee hebben!
Ik vind je een enorm goede zus dat je zo voor je zus en je grootouders op wilt komen, zeker geen gemakkelijke situatie. Gelukkig heeft je zusje iemand om op te rekenen!

RIP Evita 02/04/1995 - 02/05/2017
Instagram - B&b in de Belgische Ardennen


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: __Robijn__, _Nadia_, Arnon, Colien, Dani, Irisruby, Jikkeee, lenaa_tje, Lennon, maajjkee, miisshOrse, MissNibbit, plantje01, Shenavallie en 100 bezoekers