Oma met dementie

Moderators: Polly, Ladybird, Hanmar, Mondy, Sica, Mjetterd, ynskek, Giolli, Dani

 
 
jetwii
Berichten: 1228
Geregistreerd: 23-08-06

Oma met dementie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-18 02:19

Mijn oma is heel erg dementerend.
Vorige maand is zij vanuit haar eigen huis naar een verzorgingstehuis gegaan.
Vanuit haar eigen huis wist zij het loopje naar de winkel wel, maar helaas zorgde zij thuis niet goed voor zichzelf en werd mijn oom die bij haar inwoonde overspannen.
Helaas zit zij sinds zij daar zit erg slecht in haar vel en dit word erger omdat zij niet naar buiten kan.

Nu is mijn vraag
Hebben jullie nog tips?

Mijn eigen oplossingen:

- Schema opstellen wie wanneer met haar naar buiten kan
- GPS systeem aanschaffen en de risicos voor lief nemen ( zij vind de weg naar het rusthuis soieso niet )
- Toch weer verhuizen naar een huis met gesloten tuin ( liever niet want ouders en ik en broertje wonen in zelfde dorp, waarvan moeder bijna dagelijks gaat )


xZiva_

Berichten: 3954
Geregistreerd: 16-12-10

Re: Oma met dementie

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 02:44

Mijn ervaring is dat ze altijd proberen weg te gaan. Ze gaan terug in de tijd en willen dus ook naar hun thuis van vroeger. Een gesloten afdeling zal echt het veiligste voor haar zijn, hoe vervelend ook voor jullie. Ze zal nu elke +/- 5 minuten zich afvragen waarom ze daar is, waar ze is en waarom ze niet thuis is.. ze zal dus elke keer proberen naar huis te gaan.


Ik heb stage gelopen op een gesloten afdeling en het is echt niet verkeerd! Personeel deed boodschappen met de bewoners, vrijwilligers gingen wandelen met ze etc.

Jeroen van stal Lingehorst aka. Jack Sparrow
Max van stal Lingehorst

jetwii
Berichten: 1228
Geregistreerd: 23-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-18 02:55

dankje voor je reactie!
probleem is ze houden haar nu ook redelijk binnen maar we zien haar achteruitgaan ondanks elke dag naar buiten met mijn moeder wil ze vaker.
Thuis liep ze 25x per dag naar de container aldus de buurman.
ikzelf vond werken op gesloten afdeling best prettig maar heb het idee dat het tegenhouden om naar buiten te gaan haar nu de das omdoet...
lastig iets.. voor ons is niets vervelend maar het achteruitgaan omdat ze haar gang niet kan gaan doet zeer

Zuchini

Berichten: 929
Geregistreerd: 06-05-17
Woonplaats: Punta cana, dominican republic

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 03:15

TS wij hebben hetzelfde meegemaakt met onze opa. Heel heftig, Uiteindelijk moesten we hem gedwongen laten opnemen in een gesloten crisis afdeling omdat er geen plek was. Hij is daar ontzettend depressief geworden, maar gelukkig kwam er na een half jaar en plek vrij bij een hele fijne permanente gesloten opvang met tuin. Het is nu een stuk verbeterd voor hem, hij kan daar rond scharrelen en mag ook meehelpen met koken en er worden aangepaste activiteiten georganiseerd.

Niemand weet hoe het verloop is met dementie, de enige zekerheid die je hebt is dat het niet meer beter kan worden. Met de juiste medicatie is opa nu in elk geval een stuk minder depressief nu.

Vanuit onze ervaring zou ik je adviseren om direct actie te ondernemen met huisarts, geriatrisch specialist etc om in kaart te brengen waar jullie staan. Zij weten ook welke hulp in te schakelen. En per direct!! ergens inschrijven op een fijne gesloten plek, ik had voor opa heel graag gewild dat we het half jaar in de crisis opvang hadden kunnen overslaan. Maar door de wachtlijsten duurde het zo vreselijk lang.

Eerlijk, er komt een moment dat ze echt gaan dwalen (en dat doet je oma, 25 keer per dag naar de container lopen etc) omdat ze ontzettend in de war zijn met het verleden en onrustig zijn in het hoofd. Je kan veel gaan organiseren en weggaan nu maar eigenlijk helpt het haar nu waarschijnlijk niet zoveel om onder begeleiding naar buiten te gaan. Mijn opa werd er in elk geval steeds erger verward van zodat we dat nu ook niet meer doen. Heel veel sterkte ermee en pb staat open.

Briiet

Berichten: 2437
Geregistreerd: 10-12-09
Woonplaats: MAKKUM FR

Re: Oma met dementie

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 05:54

Wij hebben 2 jaar geleden mijn moeder naar een verzorgingshuis gebracht. Ze woonde daarvoor 2 jaar met mijn vader in een aanleunwoning er tegen aan. In het begin liep ze heel erg mijn vader te zoeken als ze op bed moest. Overdag gaat ze naar de dagopvang (8.00 tot 20.00) en daarna word ze op bed geplaatst. Vast ritme vind zij erg fijn. Mijn vader haalt haar om 11.00 op om samen op haar kamer te eten en daarna brengt hij haar op bed en meld het bij de dagopvang. Die halen haar dan later weer op.
Als hij een keer niet kan eet ze op de dagopvang maar ze merken dat ze wel onrustig is dan.

Wij hebben haar vorig jaar een babypop gegeven en daar werd ze wel rustiger van. Die sleept ze overal mee naar toe.

Is er ook niet iets waar jouwn oma rustiger van word?

NoTwixLeft
Berichten: 490
Geregistreerd: 06-07-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 06:44

Wat zegt de verpleging hierover?
Ik doe vrijwilligerswerk op een gesloten afdeling en daar hebben ze mij geleerd dat het niet zo zeer erger wordt als mensen er net komen, maar dat je dan juist gaat zien hoe erg het eigenlijk al is. Nu heb ik geen opleiding erin gehad en weet niet in hoeverre dat echt zo werkt met dementie, maar vond het altijd wel een logische verklaring. Ik denk persoonlijk dat hoe meer jullie het nieuwe ritme, waar ze nu waarschijnlijk nog steeds aan moet wennen, gaan verstoren, hoe moeilijker je oma het gaat krijgen en dus minder zij zich daar thuis gaat voelen.

Utixo

Berichten: 5628
Geregistreerd: 19-10-05
Woonplaats: Monster

Re: Oma met dementie

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 06:48

Hou je niet te veel vast aan dat naar buiten willen. Heel cru gezegd, ze vergeet dat ze al buiten is geweest. Ga op zoek naar een tehuis met een gesloten tuin. Maar laat haar niet alleen buiten!

Meisje, wat mis ik je nog steeds. Iedere dag.
Dag lieve Irma!

Ibbel

Berichten: 41802
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: Oma met dementie

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 07:01

Het is een bekend verschijnsel dat mensen met dementie 'beweegdrang' hebben. Is er binnen de afdeling voldoende mogelijkheid tot rondlopen? Mijn moeder was dement, en liep dagelijks wel honderd rondjes door de gangen, en ze was niet de enige.

Inderdaad zie je pas als ze op een gesloten afdeling wonen hoe ver ze heen zijn. Dat komt deels ook omdat ze dan echt niets meer hoeven te doen qua schijn ophouden. Alles wordt nu immers geregeld.

Een verpleeghuis met een gesloten tuin is een prima idee, maar ook dan zullen bewoners er alleen in mogen indien er ook begeleiding vanuit de verzorging is. Je mag iemand met dementie gewoon echt niet meer zonder toezicht laten.

En als laatste, een GPS tracker is natuurlijk geen optie. Hoe zorg je ervoor dat ze die altijd bij zich heen? Aan een ketting of armband is gewoon niet veilig genoeg, die kan (en zal) ze af doen.

jetwii
Berichten: 1228
Geregistreerd: 23-08-06

Re: Oma met dementie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-18 13:17

dankje voor jullie reacties!!
de verpleging vind haar wel erg in de war maar goed dat wisten wij zelf ook wel want ze wast zichzelf niet en herkent ons ook niet goed. In ieder geval onze namen al niet.
Ik denk dat we even afwachten ze kan daar op de gang lopen dat is prima, alleen ze doet dus telkens de jas aan en loopt naar buiten.
Toch maar kijken of we haar dan niet kunnen overplaatsen ergens anders heen.

jetwii
Berichten: 1228
Geregistreerd: 23-08-06

Re: Oma met dementie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-18 13:28

en waar maken we dan de keuze voor op 30 km afstand met gesloten tuin of gewoon gesloten afdeling op 15 km.
Kleuren etc ze vind er allemaal niks aan van vroeger uit was ze ook altijd buiten en wandelde daags zon 20 km
De enige keren dat we haar nu nog zien genieten is als ze bezoek heeft en ermee naar buiten gaat.
Overplaatsen laten betekend ook weer minder bezoek

verootjoo
Berichten: 31011
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 13:28

Vaak komt dit gedrag bij dementerenden niet specifiek voort uit graag naar buiten willen. Dit is typisch bewegingsdrang.
Mensen zijn onrustig van binnen en dit uit zich in het veel willen lopen, weg willen, dingen te doen hebben. Belangrijk is om een beetje mee te gaan in de belevingswereld van mensen; belevingsgerichte zorg. Veel verpleeghuizen worden daarom steeds meer ingericht als een ‘echte wereld’ maar dan veilig voor mensen met dementie. Denk aan de afdeling en tuin zo bouwen dat mensen in het rond kunnen lopen, zodat ze niet ervaren dat ze opgesloten zitten, maar kunnen blijven lopen. Er zijn afdelingen met zelfs een bushalte, zodat mensen op de bus kunnen wachten. Of mensen krijgen een taak; zoals vegen, aardappels schillen, schoonmaken, wat ze vroeger graag en veel deden bv.

Ik hoop dat ze in een verpleeghuis woont waar er veel aandacht is voor zulke belevingsgerichte zorg. Het wordt steeds meer, maar soms is het nog erg ouderwets. Ik heb gewerkt als fysiotherapeut op een PG afdeling en wij waren altijd erg bezig met te bedenken hoe we zulke bewegingsonrust in goede banen konden leiden :)

[o]

Eas_Mon
Berichten: 1363
Geregistreerd: 14-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 13:34

Erg begrijpelijk dat ze beweeg drang heeft.
- Ze liep vaak naar de brievenbus.. om te kijken of er post was? Is er een mogelijkheid om dezelfde brievenbus ergens te plaatsen waar ze heen kan? En dan post inleggen?
Deed ze onkruid wieden, planten verzorgen? Idee om dit te doen met planten op de afdeling?
- jas geheel uit zicht leggen, want zodra ze die kan zien kan ze idee krijgen dat ze naar buiten wil.
- even out of de box denken, idee om wat te doen met buiten luchtjes, maar dan binnen? Vers gemaaid gras, noem het maar op? Geluiden van buiten?
- is ze erg gefocust op de deur richting de uitgang? Het moet in overleg met het huis waar ze zit, maar misschien een optie om een deur sticker te plaatsten voor afleiding, dit lijkt te helpen uit ervaring.

- verder een vrijwilliger om te wandelen is altijd positief
- andere doe activiteiten: helpen in huishouden, bij. Vegen, stoffen, handdoeken vouwen?


Wijziging, nog even wat ideeen:
- Of juist komende periode helemaal niet naar buiten gaan en mogelijk dagstructuur proberen te veranderen?
Best moeilijk, omdat je de buitenlucht iedereen gunt..
- nieuwe dagplanning aanbieden, zodat ze elke dag hetzelfde doet en hopelijk dit oppakt en het naar buiten gaan “vergeet”. De verpleging moet dan wel mee willen werken.

Bijv.
0800 uit bed en verzorgen
09.00 ontbijt
10.00 koffie
1030 activteit
1200 lunch
13.00middagrust?
Activiteit
Koffie/thee
Activiteit
Maaltijd

Activiteit kan alles zijn, visite, krant,hulp in huishouden, wandelen, post halen.
Misschien wil ze nuttig blijven, koffie inschenken? Koek uitdelen? Aardappelen schillen? Fruit schillen? Tafels afnemen na het eten, afwassen..
Laatst bijgewerkt door Eas_Mon op 25-03-18 14:17, in het totaal 1 keer bewerkt

bigone

Berichten: 27229
Geregistreerd: 03-08-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 13:35

Laat je niet voor de gek houden mbt dementie, je oma ging zo vaak naar buiten omdat ze na vijf minuten vergeet dat ze buiten is geweest. Wanneer de zorg verder goed is dan nog even aankijken hoe het zich ontwikkeld op de huidige locatie. Wanneer ze nu weer verhuisd word is de verwarring nog veel erger. Maak een fotoboekje met geplastificeerde foto's, bloemen, planten mensen die voor haar belangrijk zijn/waren maar dan van twintig jaar of langer geleden. Van haar jeugd en haar huwelijksfoto's enz.

verootjoo
Berichten: 31011
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 13:36

Brievenbus heb ik idd ook wel eens gezien op een afdeling. Er was een bewoner die ging elke dag de krant/post halen :) Werkt echt goed als dat iemand dagritme is geweest.

[o]

moonfish13
Berichten: 17684
Geregistreerd: 20-08-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 13:55

Wat betreft een gps tracker, er bestaan armbandjes waar je tekstjes op kunt graferen.
Dan kan men als ze het niet meer weet contact opnemen met jullie.
Ze zijn er ook met qr code, die gescant kan worden, dan staat er voor je oma geen herkenbaar tekstje op maar puur de qr code.
Scannen is dan genoeg om bij alle benodigde info te komen.

Marlis

Berichten: 5772
Geregistreerd: 28-08-06
Woonplaats: Vlaardingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 14:03

NoTwixLeft schreef:
Wat zegt de verpleging hierover?
Ik doe vrijwilligerswerk op een gesloten afdeling en daar hebben ze mij geleerd dat het niet zo zeer erger wordt als mensen er net komen, maar dat je dan juist gaat zien hoe erg het eigenlijk al is. Nu heb ik geen opleiding erin gehad en weet niet in hoeverre dat echt zo werkt met dementie, maar vond het altijd wel een logische verklaring. Ik denk persoonlijk dat hoe meer jullie het nieuwe ritme, waar ze nu waarschijnlijk nog steeds aan moet wennen, gaan verstoren, hoe moeilijker je oma het gaat krijgen en dus minder zij zich daar thuis gaat voelen.

Dit is zeker zo vaak. Mensen met dementie kunnen zich heel goed voordoen / dingen verbloemen als zij in hun vertrouwde omgeving zijn. Ze doen zich beter voor dan ze werkelijk zijn.

Was bij mijn oma precies zo. En werk zelf in de zorg en dit is ieys wat zeer regelmatig voorkomt.

Heel veel succes ts maar jullie doen zo te zien goed je best

Janneke2

Berichten: 15365
Geregistreerd: 28-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 14:19

Bedenk ook: mensen met dementie staan gigantisch onder stress. In principe is 'je leven onder controle willen hebben' normaal en goed. - Die controle ontglipt je.
En in deze tijd weet je doorgaans ook dat dit Alzheimer heet (hopelijk is ze deze fase voorbij - mijn moeder wist het en vond het verschrikkelijk) en wat het betekent.

'Beweegdrang' is een manier om de stress hanteerbaar te houden.

Mijn voorkeur zou dus zijn: een afgesloten tuin. Dwz een modern tehuis dat opgezet is vanuit dit inzicht en deze gelegenheid biedt.

En bedenk ook dat verhuizen voor iedereen een gigantische stressor is.
"We zien nu pas hoe ver ze heen is" - het kan, maar wellicht zie je meer dan dat: de 'normale ontreddering' die we allemaal kennen pal na een verhuizing als al je routines anders zijn. (De route naar de keuken en terug naar de bank, naar de wc, bovenaan de trap is tanden poetsen nu rechts en slapen links, enzovoorts enzovoorts.)

En zeker als zij vroeger al niet hield van kleuren etc., kan een tehuis met gelegenheid om buiten te lopen haar echt goed doen. (Rondjes lopen over de gang is beter dan niets, maar een buitenmens verpietert er toch van.)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

jetwii
Berichten: 1228
Geregistreerd: 23-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-18 14:27

bigone schreef:
Laat je niet voor de gek houden mbt dementie, je oma ging zo vaak naar buiten omdat ze na vijf minuten vergeet dat ze buiten is geweest. Wanneer de zorg verder goed is dan nog even aankijken hoe het zich ontwikkeld op de huidige locatie. Wanneer ze nu weer verhuisd word is de verwarring nog veel erger. Maak een fotoboekje met geplastificeerde foto's, bloemen, planten mensen die voor haar belangrijk zijn/waren maar dan van twintig jaar of langer geleden. Van haar jeugd en haar huwelijksfoto's enz.


Dit weet ik inderdaad maar denk ook dat het wel meespeelt dat zij vanaf haar 25 kmers per dag liep.
We wachten even af. Brievenbus gaan we foto van maken en op hiidige brievenbus plakken

Anoniem

Re: Oma met dementie

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 14:33

Ik zou voor het andere thuis met gesloten tuin gaan eigenlijk; Wellicht vervelend dat het voor jullie langer reizen gaat zijn, maar oma wordt alleen maar slechter en er komt dus ook een moment dat ze jullie niet meer gaat herkennen, dus voor wie doe je het dicht bij huis houden dan eigenlijk nog? En als oma nou zich prettiger voelt bij bewegen, dan zou voor mij de keuze makkelijk zijn...

Veel sterkte !

jetwii
Berichten: 1228
Geregistreerd: 23-08-06

Re: Oma met dementie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-18 14:48

ja heb je helemaal gelijk in!! wij zijnalleen bang als we haar verhuizen het niet om t bewegen gaat en de twee x per dag dat we er nu zijn is ze heel blij en geniet dan houd het met 2 x per week op.
Ze herkent ons nu ook niet meer maar geniet als we er zijn

jetwii
Berichten: 1228
Geregistreerd: 23-08-06

Re: Oma met dementie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-18 14:50

ze woont hier nu 7 weken en is 3 x naar buiten gegaan

Eas_Mon
Berichten: 1363
Geregistreerd: 14-03-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-03-18 14:50

MiniMeLona schreef:
Ik zou voor het andere thuis met gesloten tuin gaan eigenlijk; Wellicht vervelend dat het voor jullie langer reizen gaat zijn, maar oma wordt alleen maar slechter en er komt dus ook een moment dat ze jullie niet meer gaat herkennen, dus voor wie doe je het dicht bij huis houden dan eigenlijk nog? En als oma nou zich prettiger voelt bij bewegen, dan zou voor mij de keuze makkelijk zijn...

Veel sterkte !Met je eens.. maar mogelijk is het een fase dat oma zo onrustig is? Wennen aan omgeving en verandering en kan je met behulp van andere oplossingen iets vinden wat haar oma ontspannender maakt.
En stel.. ze gaat achteruit dan kan de loopdrang afnemen, of juist verergeren. Het blijft gissen.

Is de urine al eens gecontroleerd? Blaasontsteking kan ook verandering geven.
Heeft

Heeft ze wat spullen van thuis?

jetwii
Berichten: 1228
Geregistreerd: 23-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-03-18 17:04

Alles wat ze heeft is van thuis.
Op dit moment is ze niet fit mogelijk daardoor ook erger.
Volgens verpleging was het vandaag beter als eerder van de week.
Meestal loopt ze op de gang een enkele keer gaat ze mee in de lift en dan dus naar buiten, ze weet zelf niet hoe hij werkt.
Ze maken nu de andere bewoners duidelijk dat zei niet mee mag in de lift.
Ben benieuwd

Hutcherson

Berichten: 5383
Geregistreerd: 21-07-13
Woonplaats: --

Re: Oma met dementie

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-18 00:00

Je kunt iemand met dementie vaak nog wel iets nieuws leren doormiddel van foutloos leren.
Neem eens contact op met een ergotherapeut die gespecialiseerd is in dementie. Ergotherapie gaat via de basisverzekering dus als oma haar eigen huisarts niet meer heeft, maar onder de verpleeghuisarts valt, dan is er intramuraal waarschijnlijk ook een ergotherapeut in de organisatie. Neem daar eens contact mee op. Die kunnen eventueel ook wat hulpmiddelen inzetten en tips en instructies geven om de beste kwaliteit van leven terug te krijgen voor oma.

Second star to the right, straight on till morning.

F_inley

Berichten: 6285
Geregistreerd: 01-06-10
Woonplaats: Hellevoetsluis

Re: Oma met dementie

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-18 05:30

Heeft de afdeling waar je oma zit geen tuin? Bij mijn oma heeft elke woonkamer een grote tuin hier lopen dan ook veel bewoners hun rondje. Ook kunnen ze doordat het 6 woonkamers zijn gewoon lekker rondlopen door de grote gangen en door alle woonkamers/ tuinen. Voor de mensen die graag willen wandelen is dit echt ideaal.

Reserve Kampioen M district West 2019
Reserve kampioen L district west 2018
Dressuur B+10 L+13 M+12
Z+3
vaardigheid L+10 M+11 Z+3
Saluut mijn ster in de hemel 17-5-1999 ~ 19-12-2013.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amie89, Annemiek73, ComscoreBot, YandexBot en 7 bezoekers