Homesteading/zelfvoorzienend leven

Moderators: Firelight, Muiz, NadjaNadja, Mjetterd, xingridx, Ladybird, ynskek, Essie73, Polly

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-21 19:20

Mooie konijntjes!

Wij hebben een grote staande diepvriezer (8 lades denk ik) 1 middenmaat bakdiepvriezer en dit weekend komt er nog een kleine bakdiepvriezer bij. Met 2 volwassenen en 1 kind. Nu moet ik zeggen dat het vooral zo hard gaat door het vlees en veel soep en boullion. Als je een varken en 2 lammeren versnijd zit alles al snel vol.

Century

Berichten: 6311
Geregistreerd: 19-10-09
Woonplaats: Uden (NB)

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-21 20:17

Op zich hoeft soep en bouillon niet in de vriezer als je weckt toch?

amber15
Berichten: 3549
Geregistreerd: 15-10-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-21 20:41

Ik heb niet echt een koele plek waar het kan staan. Op hete dagen kan het hier 25+ worden binnen. Maakt dat uit met geweckte/ingemaakte groenten?

Marcella, die fb-pagina ga ik eens opzoeken.

Edit: zoveel vragen!
Hoeveel maanden van het jaar heb je geen oogst en ben je dus afhankelijk van ingevroren/geweckte groenten?
In mijn hoofd moet ik een vrieskist hebben waar mijn groenten/fruit voor de helft van het jaar in passen, maar volgens mij is dat een beetje overdreven of niet?
Het is overigens niet dat ik een halve koe in de diepvries wil. Hooguit dat we met de buurt een koe kopen en die verdelen oid.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-21 20:59

Century schreef:
Op zich hoeft soep en bouillon niet in de vriezer als je weckt toch?


Niet elke soep kan geweckt worden :) Maar het is ook persoonlijke voorkeur hoor. Soep vries ik erg makkelijk in per portie. Mijn man neemt het dan ingevroren mee en ‘s middag is het dan perfect om even op te warmen. Ondertussen heeft het zijn boterhammen fris gehouden :D

Century

Berichten: 6311
Geregistreerd: 19-10-09
Woonplaats: Uden (NB)

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-21 21:49

Ah zo ja. Ja, als je er room ofzo in wilt moet je dat later doen want anders kan je het niet meer wecken. Dus het wordt dan toch meer een soort basisbereiding die je later nog moet aanvullen als je het gaat eten. In z'n geheel invriezen is dan simpeler!

Oh... die konijntjes, zo schattig!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-21 22:47

Temperatuurschommelingen zijn wel een dingetje voor je geweckte potten. Kans dat ze open gaan. Het is wel echt aan te raden die koel (als in bv kelder) weg te zetten, waar de temperatuur vrij constant is.

Ik begin daarom nog niet aan wecken, soort van appartement idee hier. Zomers erg warm binnen. De ingemaakte potten gaan nog wel goed. De laatste van vorig jaar zitten nog dicht.

Hier dus vooral direct opeten, inmaken, drogen en klein beetje invriezen (boontjes, doperwten en wat tomatensaus.. heb enkel een minivriezer en een vak boven de koelkast).

Ik droog momenteel vooral kruiden voor van de winter. Maar binnenkort gaat de courgette erin, dan heb ik de hele winter vulling voor curry's.

Marcella

Berichten: 38232
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-07-21 23:20

Woon in een senioren flat is altijd warm hier. Zomers en in de winter. Heb dan ook geen kelder. Voor nu gaat het nog steeds goed. Enkele keer dat een pot open gaat, maar gebruik ook antieke Vegla potten dus daar kan het ook aan liggen.

Mocht je die van iemand kunnen overnemen. Niet doen is niet meer te gebruiken zonder originele vierkante ronde rubbers en die worden niet meer gemaakt.

palousa_boy

Berichten: 10473
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: Frankrijk

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-21 08:02

Wij hebben voorlopig gewoon een kamer als opslag voor gewekt spul. Die kamer is voorlopig nog niet aan de beurt om op te knappen dus het zal nog wel even zo blijven.
Is een vrij donkere kamer zonder verwarming

amber15
Berichten: 3549
Geregistreerd: 15-10-09

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-07-21 08:40

Dat is ideaal!
Ik woon in een klein huisje van 50m2 ongeveer, dus weinig ruimte voor opslag en ook geen koele kelder oid.

Veriye

Berichten: 2520
Geregistreerd: 28-04-14
Woonplaats: Eerbeek

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 09:27

Heeft hier iemand een advies of ervaring met graanmolen?
Ik ben aan het nadenken om graan zelf te gaan malen ivm goedkoper prijs voor geheel graan ipv meel/bloem.

Doet dit hier al iemand?

tamary

Berichten: 29687
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 09:44

Ik ben wel aan het kijken die kant op, maar voor mij is het nu (nog) grotendeels practischer om te focussen op een dieet met fors meer groentes en veel minder granen/meel te gebruiken. Groente zelf verbouwen is nl een stuk simpeler dan graan (uitgezonderd mais) en het moet wel financieel haalbaar blijven. Dieet aanpassen aan wat hier wil groeien scheelt mij een hoop aan werk ook en als je eigen zaden kan verbouwen voor volgende jaar (zaden die het beter doen onder jouw specifieke omstandigheden) scheelt dat een heel stuk aan zorgen en plannen (op tijd zaaigoed bestellen, etc.) Maar hier is budget beperkt en dan is het kiezen/puzzelen wat past.

Marcella

Berichten: 38232
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 10:24

amber15 schreef:
Dat is ideaal!
Ik woon in een klein huisje van 50m2 ongeveer, dus weinig ruimte voor opslag en ook geen koele kelder oid.

Woon ook net zo groot. Ben wel aan het rondkijken voor een andere woning iets groter en met kelder.

Graanmolen geen ervaring mee, maar met de molens van kinderdijk hier in buurt. Met ook nog werkende grote graanmolens gaat het denk ik niet rendabel zijn.

JudithO

Berichten: 7300
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 11:09

Marcella schreef:
amber15 schreef:
Dat is ideaal!
Ik woon in een klein huisje van 50m2 ongeveer, dus weinig ruimte voor opslag en ook geen koele kelder oid.

Woon ook net zo groot. Ben wel aan het rondkijken voor een andere woning iets groter en met kelder.

Graanmolen geen ervaring mee, maar met de molens van kinderdijk hier in buurt. Met ook nog werkende grote graanmolens gaat het denk ik niet rendabel zijn.


Ik gok dat ze een klein graanmolentje bedoeld, niet zo'n grote molen?

palousa_boy

Berichten: 10473
Geregistreerd: 18-12-02
Woonplaats: Frankrijk

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 11:17

Graan op zich is niet ingewikkeld om te verbouwen, zaaien en wachten tot je kunt oogsten :+
Het is alleen ingewikkelder als je er ziektes en insecten in krijgt.

tamary

Berichten: 29687
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 11:18

Graan vers gemalen door de grote molen is een stuk duurder dan electrisch gemalen fabrieksmeel. Die oude windmolens betalen er nl ook een stuk onderhoud mee en dat is specialistisch werk.

Als je aan geschikt graan kan komen (droog genoeg en maalklaar, of je kan dat ook zelf), dan is een paar zakken graan kopen a zo'n 7-8 euro/25kg en zelf malen wat je nodig hebt elke 2 weken ongeveer, al snel goedkoper.

Prairy
Berichten: 9545
Geregistreerd: 28-12-03

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 11:42

Ik heb zo'n boekje gelezen laatst van mensen die zelfvoorzienend in Frankrijk gingen wonen tig jaar geleden en die ook zelf graan (van eigen land) gingen malen voor brood. Duur apparaat gekocht, graan gemalen etc. Brood was net een baksteen met zand. Eind van het liedje gingen ze brood halen bij de bakker. Ik denk dat als je meel bij de molen koopt, je echt niet heel veel duurder uit bent. Ik betaal voor 5kg spelt meel volgens mij 10€.

Veriye

Berichten: 2520
Geregistreerd: 28-04-14
Woonplaats: Eerbeek

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-08-21 12:21

JudithO schreef:
Ik gok dat ze een klein graanmolentje bedoeld, niet zo'n grote molen?


Inderdaad een klein molentje voor thuis gebruik

Marcella

Berichten: 38232
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-08-21 11:30

Alexia gaat heel goed de nutribound heeft super geholpen en heb nu nog 1 flesje voor nood staan (houdbaar 2023) en dus 2 van de 3 gebruikt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Alexia en Blue lekker stel zijn het. :+ <3 :')

Veriye

Berichten: 2520
Geregistreerd: 28-04-14
Woonplaats: Eerbeek

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-21 14:14

Komkommer oogst
Afbeelding
Met de kruiwagen naar de auto gebracht hahaha

Laurora

Berichten: 2746
Geregistreerd: 19-07-14

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-21 21:39

Hoi, ik meld me hier even :wave:
Mijn vriend en ik willen graag gaan beginnen met het houden van kipjes voor vlees en eieren.
De bedoeling is een foktoompje te hebben en de nakomelingen te (laten) slachten.
Ik heb ervaring met het houden van kippen, maar dat was altijd alleen voor eieren.
We hebben een hok+ren. Er zijn een aantal dingen waar we nog niet zeker van zijn, zoals natuurbroed vs broedmachine en wat voor ras we willen. (Zelf heb ik nogal een zwak voor wyandottes)
Ik ben op zoek naar tips en do's & don't's.
Ook tips over hoe iemand te vinden voor het slachten hoor ik graag!
(dit wil ik overigens wel zelf leren)

Bij voorbaat dank :D

Century

Berichten: 6311
Geregistreerd: 19-10-09
Woonplaats: Uden (NB)

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-21 21:57

Je katten zien er lief uit samen, Marcella!
Zo, Veriye! Jaloers! Mijn komkommer dacht dit jaar, je doet het zelf maar :+
Ik heb wel veel courgettes, en waarschijnlijk flink wat boontjes straks. Verder heb ik ook al hier en daar wat kunnen oogsten!

Laurora, welkom :) ik heb in je andere topic gereageerd met een veel te lang verhaal :P. Maar hier zitten zeker mensen die verstand hebben van het houden van kippen voor het vlees :)

Veriye

Berichten: 2520
Geregistreerd: 28-04-14
Woonplaats: Eerbeek

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-08-21 22:16

Ben blij dat de komkommer het wel goed doet.. Want ben al mijn tomaten kwijt aan de phytophtora...
Verheug me heel erg op de eerste 10appeltjes van ons boom..net als de eerste 7 pruimen heeerlijk smaakten.

Wat doen jullie met al die afleggers van de aardbeien? Mijn tuintje stroomt ervan over.. Echt niet normaal.

Welkom laurora! Ik kan je helaas niet helpen, maar ben zeker dat hier mensen zijn die het wel kunnen.

Marcella

Berichten: 38232
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-21 07:29

Zo schitterende opbrengst hoor.
Welkom. Ik ga voor natuurbroed, maar dat is vanwege gezondheid en ik geen stroom op de moestuin heb.
Muismeloen gaan hier super en reageren mijn darmen minder vervelend op dan met komkommer.
Balen van je tomaten.

Ik hou iedere dag mijn hart vast als ik kas open doe. Heb wel beginnende meloentjes hangen.

JudithO

Berichten: 7300
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-21 08:27

Laurora, wij deden bij voorkeur het broeden in een machine. Met als enige simpele reden dat ze dan wat tammer worden. Onder de kip hebben we ook een keer gedaan, maar die kuikens bleven altijd erg schuw. De kuikens uit de machine hadden we de eerste drie weken binnen in een hok, in de bijkeuken. Zo konden ze rustig groeien en konden wij ze elke dag in de gaten houden en regelmatig in de hand nemen als het hok verschoond moest worden.
Tamme kuikens is geen vereiste, maar wel erg handig als je een ren hebt van zo'n 150m2 en je wat moet vangen voor de slacht.

Na die drie weken binnen gingen ze naar buiten, naar het grote hok waar we een zoldertje op gebouwd hadden. Hier konden ze dan rustig wennen aan de temperatuur van buiten, maar hadden we nog steeds de mogelijkheid om een warmteplaat te installeren voor de nachten. Als ze goed in de veren zaten deden we ze gewoon bij de rest. Dat was in het begin altijd even opletten omdat ze vaak niet in het hok gelaten werden in de avond, dus na schemering de achterblijvers zelf even naar binnen doen. Maar na twee dagen was dat meestal wel over.
Verder groeiden ze dan gewoon op tussen de volwassen kippen, in hun grote ren met vijver (want er liepen ook 2 eenden).

Slachten deden wij altijd zelf. Wel altijd met een kegel, dat maakt het leven wel echt een stuk eenvoudiger. Je moet het jezelf vooral zo makkelijk mogelijk maken. Voor het plukken hadden we een grote pan van ik geloof 50l met een dito brander met nog een losse thermometer waardoor we het water op de juiste temperatuur konden houden.

Wat betreft ras, dat is erg persoonlijk. Wij hebben graag een groot, tam ras. We hebben een lading Ross 308 gehad, dat zijn gewoon 'plofkippen', even heel oneerbiedig gezegd. Die zijn met twee maanden klaar.
Verder hadden wij een ronde Marans gehad, die bevielen niet zo best. Erg schuw, ze waren erg vliegerig, erg graverig ook, en er kwam niet heel bijzonder vlees af.
Mechelse koekoek hebben we het langst gehad, die zijn erg groot, erg rustig, niet vliegerig en geven mooi vlees.
De beste ervaring hebben we met de poule de Bresse. Hele tamme kippen, en er kwam echt prachtig vlees vanaf. In de toekomst willen wij deze graag weer gaan houden.

Wat betreft eieren, daar zou ik niet te veel op letten. Alle rassen leggen goed, de meesten stoppen in de winter of in de rui. Verder heb ik nooit verschil gemerkt in het aantal eieren tussen de rassen.
We hadden overigens ook nog Brahma's, maar die waren alleen voor de eieren. Geen idee wat daar aan vlees af komt. De eieren waren wel altijd goed, het zijn goede broeders en ze hebben een fijn karakter.

Marcella

Berichten: 38232
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: Homesteading/zelfvoorzienend leven

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-08-21 08:40

Heb kruising brahma gehad wel lekker vlees, maar geen fijn karakter. Maar was ook haan. Heb daarvoor kruisingen gehad en ook prima vlees. Nu lopen er sussex rustig en heerlijk vlees.