Beleggen. Hoe?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Rije
Hoofd Bezwaarcommissie

Berichten: 28364
Geregistreerd: 22-07-08
Woonplaats: Niet meer in Zwolle

Beleggen. Hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 03-02-17 10:21

Ik hoor steeds vaker reclames in de trant van “had ik dat vroeger maar gedaan”. En dat is natuurlijk ook zo. Je kunt beter risico’s lopen als je nog een tijdje te gaan hebt (tot bijv. je pensioen) dan als je er bijna tegenaan zit.

Ik hoorde toevallig vanmorgen op de radio over de beursgang van Snap(chat). Ten tijde van de beursgang van Facebook kostten de aandelen 38 dollar en nu rond de 100. Dat klinkt natuurlijk geweldig: drie keer je inleg terugkrijgen. Maar zo makkelijk is het natuurlijk niet. En ik ben een totale financiële nitwit. En er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden.

Van nature ben ik iemand die graag op safe speelt en risico’s zoveel mogelijk afbakent/vermijdt. Dus is het dan überhaupt verstandig om te willen beleggen?

En dat brengt dan gelijk de volgende vraag: zelf doen of laten doen? Bedrijven spiegelen het zo mooi voor: je hoeft alleen maar te voorspellen (hmmm, daar ga je al…) of de koersen omhoog of omlaag gaan. En andere bedrijven: zeg ons wat je wilt en wij beleggen voor je. Wat te doen?

Zijn er hier Bokkers rond de 30 die al beleggen? En hoe zijn jullie ermee begonnen?

Margoooo

Berichten: 2819
Geregistreerd: 19-06-06
Woonplaats: San Francisco, USA

Re: Beleggen. Hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 10:30

Ik heb geen verstand van beleggen, maar kijk eens op geldvoorelkaar.nl
Dit is een crowdfunding ding, je leent bijvoorbeeld 300€ voor x jaar en daar krijg je dan best nette rente over. Een stuk veiliger dan beleggen, enkel als ze failliet gaan heb je een probleem. Maar je kan altijd het plan doorlezen en als jij erin gelooft dat het goed is dan is het risico ook niet mega. En je geld verspreiden natuurlijk.

Rex_Rolfo

Berichten: 5549
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 10:48

Beleggen kan op heel veel verschillende manieren. Sommige zijn redelijk veilig, andere uiterst risicovol. Meer risico is meer kans op hoog rendement, maar je moet dan wel héél goed weten waar je mee bezig bent.

Meest veilig zijn aandelen en obligaties in stabiele bedrijven. Aandelen zijn een stukje eigendom en als een bedrijf winst maakt krijg je daar als mede-eigenaar een deel van (dividend). Obligaties zijn leningen, het bedrijf betaald daar rente over. Staatsobligaties zijn leningen van de overheid, omdat beleggers verwachten dat de overheid altijd goed is voor de centen is de vergoeding over staatsobligaties relatief laag (weinig risico, lager rendement over je investering)

Als je laat beleggen kijkt de tussenpersoon / beleggingsfirma voor jou in de glazen bol en rekent daar een (flink) bedrag voor. Als je zelf belegt en je wilt niet teveel risico nemen kies je een paar stabiele fondsen en koopt daar aandelen van. Beetje Shell, beetje Ahold, dat soort werk. Waarde van het aandeel kan omhoog gaan of omlaag gaan, idee is dat het rendement komt van de dividenduitkeringen (en dus niet gokken op koersverschil !!) en als de waarde na verloop van jaren is gestegen is dat mooi meegenomen.

Een goede tussenpersoon houdt rekening met jouw risicoprofiel en rekent niet al te veel. Een minder goede houdt vooral zijn/haar eigen portemonnee in de gaten. Als je denkt, een aandeeltje X en een aandeel Y kopen kan ik zelf ook dan is een online broker zoals Binck iets voor jou. Lage kosten en hoge transparantie.

De afgeleide producten zoals opties, futures, derivaten enz (en dus ook die vreselijke reclame van Bux) zijn naar mijn idee niet geschikt voor leken. Je zet een beginnend ruiter immers ook niet op een bloedheet Grand Prix paard ;)

Palmera

Berichten: 9707
Geregistreerd: 25-09-08
Woonplaats: La Palma

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 12:00

@RexRolfo: Dank voor deze duidelijke uitleg, weer wat geleerd :)

sevke

Berichten: 5286
Geregistreerd: 04-07-05
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 13:01

Als je een goede bankier hebt, kan die je daar wel op een verantwoorde manier wegwijs in maken.
Het lijkt mij niet dat iemand die zijn eerste stappen zet in de wereld van beleggen, moet gaan goochelen met individuele aandelen en afgeleide producten.
Bovendien is je bankier gehouden aan de zgn Europese Mifid (markets in financial instruments directive) reglementering, waardoor hij je niet naar een product mag pushen dat niet in jouw persoonlijke financiele situatie past, en je gedegen uitleg moet geven over zowel de risico's als de kostenstructuur van het product dat hij je voorstelt.
Wil je het allemaal zelf gaan doen via een online broker ? Kan ook, maar onthoud dit : "als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het niet waar". Deze stelregel klopt namelijk altijd.

Art_ofLiving

Berichten: 344
Geregistreerd: 10-06-14

Re: Beleggen. Hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 14:06

Wanneer je weinig risico wilt lopen zal je rendement minder zijn dan dat je kiest voor meer risico. Dit betekent dat het pas zin heeft om echt te gaan beleggen wanneer je grotere geldbedragen belegt. Een inleg van bijv. 1000 euro zal niet erg snel meer worden wanneer je zo'n laag rendement hebt (bij een laag risicoprofiel).

Mocht je met een laag risicoprofiel veel vermogen willen creëren, moet je een behoorlijke inleg hebben (of heeeeel lang leven). :D

MarleenM

Berichten: 1857
Geregistreerd: 29-02-04
Woonplaats: Gronau (Duitsland)

Re: Beleggen. Hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 14:24

Ik lees even mee. Ik zit er ook al een tijd over na te denken, maar weet ook niet zo goed wat wijs is en vooral waar je het beste kunt beginnen..

Rex_Rolfo

Berichten: 5549
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 14:43

Voor NL belastingplichtigen: Als je geen grote inleg kunt doen ga je ook in Box 3 niet over het heffingvrij vermogen (in 2016 € 24.437), kun je in elk geval die paar tiende procent aan spaargeld houden. Voor het deel dat er wel overheen gaat draag je 1,2% belasting af terwijl je op een spaarrekening maximaal 0,6 - 0,7% aan rente krijgt. 1 of 2 jaar vastzetten op een deposito levert ook al nauwelijks wat op.

Belangrijk is ook het doel waarvoor je wilt sparen. Als dat voor pensioenopbouw is dan is beleggen voor een dertiger zo gek nog niet. Spaar je om over een jaar een eigen huis te kopen of om groter te gaan wonen (b.v. als het tweede kind eraan komt oid) dan is het misschien niet zo'n goed idee. Want wat als de beurs net even dipt terwijl jouw droomhuis te koop staat?

Beleggen doe je in principe met geld dat je kunt missen. Als je dat defensief doet is de kans dat je alles kwijt raakt zo goed als afwezig, maar de waarde van je aandelen kan wel flink dalen. In het verleden heeft een beurscrash zich altijd wel weer hersteld, maar daar kan de nodige tijd over heen gaan. Zo heeft de AEX er acht jaar over gedaan om weer in de buurt te komen van de piek van 2007.

Wat écht verstandig was weten we pas over 10 jaar of langer. Misschien zeggen we in 2027 wel "toen we er in 2017 over nadachten hadden we álles moeten beleggen". Of zien we dan dat het goede moment om in te stappen in 2020 lag. Of nu beleggen, in 2019 uitstappen en in 2020 weer instappen?

Wie op het hoogtepunt van 2007 zijn aandelen heeft verkocht en datzelfde pakket 1-2 jaar later terug kocht heeft een leuk bedrag verdient. Wie op het hoogtepunt heeft gekocht speelt nu -afgezien van de dividenduitkeringen- net een beetje quitte. Heel algemeen gezegd want er zijn altijd aandelen die het slecht doen terwijl de algemene trend omhoog is of juist andersom.

Aandelen als b.v. Facebook of Snapchat zijn mijn ogen behoorlijk speculatief, aandelen zoals Unilever en Heineken hebben zich al veel meer bewezen en zijn minder aan hypes onderhevig (eten moeten we toch en drinken kunnen we niet laten).

Sakura789

Berichten: 2940
Geregistreerd: 19-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 14:46

Rond de dertig zou het meest verstandige zijn om te beleggen in vastgoed. Niet in de Randstad of directe dorpen, maar een beetje daarbuiten. Hypotheekrente is laag, de aftrek bestaat (nog) en stenen of land blijven redelijk in waarde. Of in andere materiele zaken die in waarde gaan/blijven stijgen.

Als ik het zo lees, zou ik ook geen hoog risico (met veel winst of veel verlies) nemen, want dat is van de lange adem. Ook kan ineens de hele aandelenmarkt instorten. Als je daar zenuwachtig van gaat worden of het geld op korte termijn denkt nodig te hebben, dan is dat niet verstandig.

Het beste is om je goed te laten voorlichten door je eigen bank. Het klinkt mooier soms dan dat het is, weet daar wel bedacht op. Het kan extreem goed gaan (ooit een verdubbeling gehad op een inleg van 3500 gulden), maar ook heel slecht gaan (zelfde aandelen had mijn vader en die verloor hetzelfde bedrag als wat ik een paar maanden ervoor had ontvangen). Je moet het geld dus wel echt 'over' hebben en niet nodig hebben.

Rex_Rolfo

Berichten: 5549
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 14:51

Sakura789 schreef:
Hypotheekrente is laag, de aftrek bestaat (nog)

Alleen voor eigen woning, zie belastingdienst.

Over en uit, ik ga lekker paardrijden :D

Siamsmeesje

Berichten: 2416
Geregistreerd: 15-06-09
Woonplaats: Het Zeeuwse Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 15:03

Art_ofLiving schreef:
Wanneer je weinig risico wilt lopen zal je rendement minder zijn dan dat je kiest voor meer risico. Dit betekent dat het pas zin heeft om echt te gaan beleggen wanneer je grotere geldbedragen belegt. Een inleg van bijv. 1000 euro zal niet erg snel meer worden wanneer je zo'n laag rendement hebt (bij een laag risicoprofiel).

En wat beschouw je dan als laag rendement, als ik vragen mag? Ik ben ook zo'n leek die stiekem wel wil proberen maar liefst geen risico loopt (ik ben nogal gehecht aan de spaarcentjes zullen we maar zeggen :+ ).
Alles wat hoger is dan de 0.25% rente die ik momenteel op een spaarrekening vang is in mijn ogen nl beter dan diezelfde spaarrekening. Zelfs als anderen dat rendement als laag zouden beschouwen.

M_D_H
Berichten: 17666
Geregistreerd: 01-10-09

Re: Beleggen. Hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 15:05

Als je weinig risico wilt lopen kan je beter kiezen voor obligaties dan voor aandelen :o

Bij obligaties kan je alleen de winst kwijt raken, maar je inleg komt altijd terug. Bij aandelen kan je ook je inleg verliezen :o

sevke

Berichten: 5286
Geregistreerd: 04-07-05
Woonplaats: Belgie

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 15:44

Dat is ook te kort door de bocht, M_D_H. Bij obligaties heb je ook altijd je emittentenrisico, dat is als er iets gebeurt met de uitgever van de obligatie, zoals bv een ratingverlaging of faillissement. Een obligatie kan in de tussentijd ook fel in waarde schommelen. Beleg je in een (veilige) overheidsobligatie? Dan heb je nog minder rendement dan op een klassieke spaarrekening. Beleg je in een obligatiefonds? Dan zul je de komende jaren geen tot een negatief rendement hebben, gezien we in een stijgende rentetrend komen, wat dus de bestaande obligaties in waarde doet dalen.
Als je geen risico wilt lopen, zul je moeten genoegen nemen met weinig (of geen) rendement en het laten staan op een spaarrekening. = veiligheid en liquiditeit.
Als je meer dan pakweg 0,25% tente wil, zul je in deze marktomstandigheden ofwel : risico moeten nemen, ofwel beleggen in een obligatie van een stabiele emittent op lange termijn, met als zeer reëel risico dat de obligatie in waarde is gedaald als je ze vervroegd wil ten gelde maken.

hwn
Berichten: 5368
Geregistreerd: 26-05-13

Re: Beleggen. Hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 16:18

Weet niet of er verschillen zijn tussen Nederland en België, maar aandelen van bedrijven met een overheidsparticipatie zijn best interessant: de overheid heeft altijd geld nodig, en zal dan aan de aandeelhouders (waartoe ze zelf ook behoren) een zo hoog mogelijk dividend uitkeren. Bovendien is dat best handig: dan hou je die aandelen als een soort "spaarboekje" en hoef je niet telkens in de gaten te houden wanneer je wel of niet moet verkopen.

Nadeel is wel dat die dividenden zwaar belast zijn (toch hier in België): ik denk dat daar nu al 30% roerende voorheffing af gaat.

Rex_Rolfo

Berichten: 5549
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-02-17 23:43

Siamsmeesje schreef:
Alles wat hoger is dan de 0.25% rente die ik momenteel op een spaarrekening vang is in mijn ogen nl beter dan diezelfde spaarrekening. Zelfs als anderen dat rendement als laag zouden beschouwen.

Op een spaarrekening is vrij makkelijk 0,6% te krijgen (NIBC, SNS) https://www.independer.nl/spaarrekening/sparen.aspx. Meer dan dubbel zoveel als de 0,25% die TS krijgt !!!

En dat verschil is absoluut gezien maar liefst 3,50 per 1000 euro spaargeld. Per jaar nog geen twee colaatjes -O-
Als je 10K spaart kan je van het verschil een leuk dekje kopen ... in de uitverkoop :')

tamary

Berichten: 30487
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-17 00:00

Rije schreef:
Van nature ben ik iemand die graag op safe speelt en risico’s zoveel mogelijk afbakent/vermijdt. Dus is het dan überhaupt verstandig om te willen beleggen?

Nee.

Je wil een extraatje voor je pensioen. 1. eigen huis afbetaald voor je pensioneren, goed onderhouden, zo min mogelijk kosten aan stoken, etc. (zo woon je bijna gratis en daar gaat eigenlijk altijd de grootste hap van je vaste lasten in zitten). 2. extra huisje(s) verhuren voor inkomen (wel zorgen voor een makelaar of andere tussenpersoon die de problemen opvangt zodat jij je huur gewoon krijgt). Onderhoudstraject ook zo inplannen dat je kosten lager worden (dus ook goed kijken naar welke materialen je gebruikt).

Beurs is eigenlijk een gelegaliseerd casino tegenwoordig, leuk als je weet hoe er te spelen, maar als beginnende particulier kan je dan beter bij holland casino binnen lopen voor een keertje, dan weet je van te voren dat je X inleg kwijt bent voor wat kansen en hopelijk een avondje plezier. De grote beleggers en speculanten die er hun werk van maken en ervan afhankelijk zijn voor hun inkomen weten wat ze doen, maar voor een particulier is het zo niet interessant, zeker niet als je niet in elk geval de basis snapt. Wil je toch wat doen, lees je goed in, oefen een tijdje droog (enkel aandelen "kopen" door dat voor jezelf op te schrijven en bij te houden hoe die het doen) en kijk dan nog een keer. Wijsheid van de beurs is dat als de particulieren advies gaan geven en op de beurs actief worden er een crash aan komt.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-02-17 08:08

Voor een gespreide portefeuille gaan risico en rendement altijd hand in hand. Meer rendement betekend meer risico. Spreid je niet (alles in een paar aandelen) dan krijg je niet voldoende rendement voor de risico's die je loopt.

Zelf beleggen in aandelen wordt pas interessant bij een budget van minimaal 20.000 euro. Tot die tijd kan je nooit genoeg spreiding krijgen zonder dat de kosten een groot deel van je rendement opeten.

Als je wilt beleggen voor de lange termijn zou ik je de volgende dingen aanraden:

1 - zoek 1 of 2 fondsen uit bij de bank waar je zit die een goede waardering hebben (Morningstar rating) en lage kosten. Het beste is om een index-tracking fonds te nemen omdat je dan geen kosten hebt van actief beheer (onderzoek wijst uit dat fondsmanagers bijna nooit het consistent beter doen dan de index die ze proberen te verslaan).

2 - elke maand op de dag dat je je loonstrookje krijgt leg je een vast percentage in in die fondsen (minder dan 10% van je loon; kan je met 100% leven dan lukt het ook wel met 90%, ga je meer inleggen dan krijg je waarschijnlijk moeite rond te komen). Probeer niet op de juiste momenten te kopen want dat lukt je toch niet. Gaat de koers tussentijds omlaag dan koop je goedkoop in, gaat de koers net omhoog dan neemt de totale waarde toe van je beleggingen en heb je altijd wat om blij mee te zijn.

3 - hou je aan je beslissing om dit te doen voor minstens een jaar. Denk je dat een ander fonds beter is dan schrijf je dit op en 6 maanden later bekijk je die beslissing nog een keer en als je het er nog steeds mee eens bent ga je over naar dat nieuwe fonds. Dit om te voorkomen dat je morgen op het nieuws hoort dat Amerika helemaal goed is en je alles daar in wilt investeren en volgende week roept je neef dat Japan beter is en dan wil je weer alles switchen

4 - heb geduld en volgt de koersen niet. Je beslissing staat toch vast voor minstens 6 maanden (zie punt 3) dus er is geen reden de koersen dagelijks, wekelijks, of zelfs maandelijks te volgen. Zelf bekijk ik de koersen slechts 1x per jaar rond de tijd dat ik de belastingformulieren in moet vullen. Over de lange termijn bouw je langzaam aan een net vermogen op zonder moeite.

5 - geloof niemand die weet hoe je meer rendement kan halen met minder risico, niemand die een gouden tip heeft zoals investeren in een bepaald bedrijf, goud, vastgoed, een bepaald land, een bepaalde industrie, etc. Geloof niemand die op feestjes opschept over winsten van 50% in een week of wat dan ook. Als iemand een gouden tip had dan zou hij wel miljonair zijn en niet tegen jou aan staan hangen op een feestje.


Zelf ben ik begonnen met beleggen toen ik rond de 16 was. Maar de beurs heeft altijd mijn interesse gehad vandaar dat ik economie gestudeerd heb en in het vermogensbeheer heb gewerkt.

p.s. hier boven lees ik wat goed en wat slecht advies van andere bokkers. Ik ga er niemand specifiek op aanspreken maar geloof niet alles wat iedereen hier al geschreven heeft.

Rex_Rolfo

Berichten: 5549
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-02-17 11:21

tamary schreef:
Je wil een extraatje voor je pensioen. 1. eigen huis afbetaald voor je pensioneren, goed onderhouden, zo min mogelijk kosten aan stoken, etc.

Ik denk ook dat voor heel veel mensen met een eigen woning de beste belegging een aflossing op de hypotheek is.

Gaan er wel mensen schreeuwen over minder hypotheekrenteaftrek maar dat is alleen maar een soort korting. Als je een paar rijlaarzen ziet van 800 euro met 30% korting en een vergelijkbaar paar van 300 zonder korting, welke is dan het goedkoopste?


enzino schreef:
1 - zoek 1 of 2 fondsen uit bij de bank waar je zit die een goede waardering hebben (Morningstar rating) en lage kosten. Het beste is om een index-tracking fonds te nemen omdat je dan geen kosten hebt van actief beheer (onderzoek wijst uit dat fondsmanagers bijna nooit het consistent beter doen dan de index die ze proberen te verslaan).

Het enige wat mij een beetje terughoudend maakt bij ETF's is dat er de laatste tijd behoorlijk reclame voor wordt gemaakt. Dat wil in mijn ogen zeggen dat de aanbieders ervan er goed aan kunnen verdienen.

Het idee van een ETF / Tracker is juist zoals je noemt weinig kosten vanwege relatief passief beheer. Maar dan weten de handige jongens wel weer ETF's te bedenken die zogenaamd nog beter zijn, actiever beheer vergen waardoor ze meer kosten door kunnen rekenen aan de belegger. Heb jij een paar voorbeelden van GO en van NO ?

Artikel van 2,5 jaar geleden: beursplein6

Nog even een idee voor mensen die kleinschalig willen beginnen: Binck heeft een aanbieding dat je bij het openen van een rekening 200 euro transactietegoed krijgt. Dat is niet veel als je dagelijks of wekelijks wilt kopen en verkopen, maar als je toch al wilt beleggen en investeren in aandelen of fondsen is het mooi meegenomen.

leonie87

Berichten: 4910
Geregistreerd: 05-03-10
Woonplaats: regio Tilburg

Re: Beleggen. Hoe?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-17 14:06

Zeer interessant dit! Ik ben bijna 30 en heb hier zeker wel interesse in maar zou ook echt niet weten waar te beginnen! Ik volg hier alle tips mee en wil er eens goed voor gaan zitten om wat meer in te lezen.