Nieuwe vriendschap, gevoel zegt ja, verstand nee

Moderators: Mjetterd, Sica, Dani, ynskek, Polly, Ladybird, Giolli, Hanmar

 
 
Anoniem

Nieuwe vriendschap, gevoel zegt ja, verstand nee

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:06

Hoi iedereen,

Daar sta je dan plots met een dillema: kan ik vrienden zijn met deze persoon of niet?

Ik ben al heel mijn leven slecht in vriendschappen, daar moet ik eerlijk in zijn. Op school werd ik vroeger enorm gepest en had ik geen vrienden. Buiten school was er een buurmeisje waar ik wel veel mee op trok, nadat ze bij mij op school kwam, was die vriendschap plots over. Dat heeft me zo geraakt destijds, waardoor ik aanvankelijk niemand meer in mijn buurt wilde toelaten.

Dan komt de tijd dat je gaat werken en je merkt op dat je anders bent. Andere collega's hadden een vriendenkring, ik niet. Ze waren spontaan met mekaar en gaven al eens een knuffel. Wat doodnormaal was, maar ik kroop inwendig ineen als iemand een arm om mijn schouder legde. Toen een oppervlakkige vriend me ook nog eens begon te stalken, nadat ik geen relatie met hem wou, was mijn vertrouwen wel helemaal onder nul gezakt.

Buiten mijn relatie en familie blijven mensen dus zelden lang in mijn leven. Voor velen rondom mij ben ik degene waarmee je gaat praten als je het moeilijk hebt, zelf blijf ik met mijn ei zitten. Ik kon daar wel mee leven, maar de laatste jaren zijn ook voor mij moeilijk geweest en ik begin het hebben van een mannelijk of vrouwelijk maatje te missen. Gewoon iemand om gek mee te doen, dat zou fijn zijn, of een diepzinnig gesprek wanneer het moet.

Tja, en dan komt er plots een figuur in je leven. Door de loop der jaren heb ik me tot verpleegkundige opgewerkt en werk ik op een vrij intensieve dienst. Bij ons gaan artsen en verpleegkundigen vrij losjes met ons om, dus ook met nieuwe artsen. Afgelopen zomer kwam er een nieuw jong ukkie bij ons werken en verhip, het klikt goed tussen ons. Nu heb ik ook een klik met andere artsen, dus maakte ik er niets uit, maar sinds de laatste weken zijn we echt een vriendschap aan het opbouwen. We praten over onze relaties met mekaar, begroeten mekaar met een knuffel en een zoen en nu zit ik met mijn handen in mekaar. Gevoel zegt dat ik moet genieten van deze platonische vriendschap. Mijn verstand zegt me dat het tijdsverspilling is, dat een vrouw van tegen de 50 geen vrienden kan zijn met een gast van tegen de 30, dat verpleegkundigen geen vrienden kunnen zijn met artsen, etc. Een deel van mijn collega's vindt het onzin en vindt dat ik gewoon moet kijken waar deze vriendschap naartoe gaat. Mijn partner heeft geen probleem met een mannelijke vriend in mijn leven, maar vindt, net zoals een vrouwelijke collega van me, dat artsen en verpleegkundigen niet op die voet me mekaar horen om te gaan. En de persoon waar het hier om gaat, die veegt al mijn bezwaren gewoon van tafel en vraagt zich of waarom ik me iets aan trek van de mening van anderen. Hij zegt dat we beiden weten waar we mee bezig zijn, puur een platonische vriendschap en dat andere zich daar niet mee hoeven te moeien.

Zijn er bokkers die een vriend(in) hebben die jonger is, een hogere functie heeft, etc. Wat zouden jullie in mijn plaats doen?


belle_boef

Berichten: 9053
Geregistreerd: 13-02-08
Woonplaats: Drenthe

Re: Nieuwe vriendschap, gevoel zegt ja, verstand nee

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:08

Als het klikt dan klikt het. Functie van iemand is ook maar een labeltje maakt je niet minder mens

Anoniem

Re: Nieuwe vriendschap, gevoel zegt ja, verstand nee

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:15

Gewoon er van genieten.
En als niet genieten is dan niet doen.

DearLove
Berichten: 1553
Geregistreerd: 27-08-10

Re: Nieuwe vriendschap, gevoel zegt ja, verstand nee

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:30

Geniet er van, aan vriendschappen zit niet perse een leeftijd he! Juist nu genieten van dat je met iemand een goede klik hebt en daar lekker mee kan babbelen in plaats van de praatpaal te zijn van andermans problemen. Ik vind het juist zo heel mooi klinken, zo vrij en dat is wat ik juist zo mis in deze maatschappij, de gelijkheid. Tuurlijk kan het wezen dat de één een hoger niveau heeft behaald maar wat maakt dat nou uit bij een vriendschap. Het gaat er vooral om dat je elkaar gewoon ligt.

betadine

Berichten: 2929
Geregistreerd: 19-08-10
Woonplaats: Belgie

Re: Nieuwe vriendschap, gevoel zegt ja, verstand nee

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:34

Vrienschappen kunnen veranderen, versterken, verwateren, ophouden en heropleven, maar de fijne momenten die je aan die vriendschap hebt gehad die kan niemand jou afnemen. Gewoon genieten !

uva uvam vivendo varia fit

wwillemijn
Berichten: 4279
Geregistreerd: 05-07-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:35

Ik heb vriendinnen van 24, 30, 34, 46 en 56. Zelf 30. Vroeger veelal oudere vriendinnen, laatste tijd juist weer wat jongere er bij :-). Wat leeftijd betreft zie ik het probleem totaal niet. Qua werk zou ik me er ook niet zo druk om maken eigenlijk.

Dreamybol

Berichten: 4136
Geregistreerd: 13-09-05
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:35

Ik ben me in de loop der jaren gaan realiseren dat sommige vriendschappen gemaakt zijn voor bepaalde periodes in mijn leven. Dat ik dus afscheid heb genomen van sommige mensen die ik tot goede vrienden rekende is daardoor nauwelijks meer bitter (in sommige individuele gevallen nog wel, maar goed, dat houd je, denk ik, wel).
Ik kan door die gedachte wat makkelijker met nieuwe mensen omgaan, ik verwacht geen levenslange vriendschapsrelatie, ik heb het fijn zolang het leuk is en als onze wegen om wat voor reden dan ook weer scheiden, dan heb ik toch weer een mooi mens in mijn leven gehad.

Op een paardenrug hoog boven de grond
Voel ik mij pas echt gezond
Ondersteund door vier gezonde benen en een sterke rug
Heb ik telkens voor even die van mij terug!


Jackie82

Berichten: 638
Geregistreerd: 05-10-15
Woonplaats: Thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:35

Waarom kan je geen vriendschap aan gaan verpleegkundige met een arts?? Het zijn ook gewoon mensen, en als je 50 bent en een vriendschap hebt met iemand van 30 prima toch??

Spoiler:
Kiekeboe haha ;)

Sakura789

Berichten: 2206
Geregistreerd: 19-06-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:36

Prima toch als het leuk klikt en verder platonisch is? Is dat laatste ook uitgesproken?

Ik klik met mijn ene collega ook veel meer dan met een andere. Waar ik alleen in het begin van mijn werkende leven wel eens last van heb gehad, dat het klikte met een collega, we goede gesprekken onderling hadden en ons door anderen een relatie werd aangepraat :roll: Dat vond ik echt vreselijk, want het was een puur platonische vriendschap. Dit had ik trouwens ook al op de middelbare school en het hoger onderwijs, beetje naief misschien, maar ik had vooral vriendschappen met mannen. Af en toe zat er wel eentje bij die meer wilde, terwijl ik mij van geen kwaad bewust was.

Nu probeer ik het op het werk vooral wat af te houden. Goede contacten met collega's (95% is man en gemiddeld 15 jaar ouder), maar als het te amicaal wordt of te regelmatig, dan begin ik het wat af te houden. Hierin volg ik echt mijn gevoel.

SinneJ

Berichten: 3071
Geregistreerd: 02-04-15
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:38

Ik heb sinds een half jaar een vrij intense vriendschap met een man van tegen de 60... ben zelf een vrouw van 21 (sinds gisteren ;) ). Het is zo gegroeid, mijn ouders kennen hem, mijn vriend kent hem en niemand vindt het erg, gek misschien wel, maar ook dat wordt minder.

Zoals hiervoor gezegd; geniet ervan zolang het voor beide aangenaam is en anders breek je het af, maar zoiets zou je echt enkel voor jezelf mogen doen, niet voor anderen.

En nu mag je bepalen in hoeverre een mening van een snotneus uitmaakt voor jou hahaha, dat is ook best relevant voor de situatie.

edit: ik hoef je niet te vertellen dat er naar mij ook vreemd wordt gekeken als we een keer uit eten gaan...
Laatst bijgewerkt door SinneJ op 07-10-16 12:41, in het totaal 1 keer bewerkt

Men mag nooit vergeten dat de dressuur er is voor het paard. Het paard is er niet voor de dressuur.

Ailill

Berichten: 10044
Geregistreerd: 27-08-11
Woonplaats: Dublin

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:41

Ik heb zelf best een sociaal leven, variërend van mijn eigen leeftijd (bijna 30) tot 55+, zowel man als vrouw. Sterker nog, enkele erg goede vriendinnen kennen mij al vanaf mijn puberteit en zijn zelf inmiddels 55+ :D

Never follow everyone else their path. Unless you are in the woods and you are lost, and see a path. Then by all means follow that path.

Qerty
Berichten: 1789
Geregistreerd: 18-09-02
Woonplaats: Naast de windmolen

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:43

Ik kan me voorstellen dat de gezagsverhouding op jullie werk een aandachtspuntje kan zijn, maar verder zou ik me echt niet zo druk erom maken en gewoon zien hoe het loopt.
Dat je je aantrekt wat je partner ervan vind begrijp ik wel, maar verder heeft toch niemand er iets mee te maken met wie jij vrienden bent en niet?
Blijkbaar hebben jullie elkaars vriendschap al gekozen, anders ga je er niet zo mee om.
Misschien blijkt later wel dat het niet werkt, om welke reden dan ook, maar ik zou er niet zo zwaar aan tillen. Zo lang jullie een verrijking in elkaars leven zijn en elkaar graag opzoeken maakt het toch ook niet echt uit welke titel het heeft? Collega, maatje, vriend, kennis...

luuntje

Berichten: 11436
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Nieuw-Vennep

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:50

Lekker genieten van jullie vriendschap.
Jullie zijn beide op een leeftijd dat leeftijd geen probleem meer vormt.

Ik ben zelf 40 jaar.
Heb vrienden van 50, 41, 72 jaar.

[o]

Inloopstal
Berichten: 41
Geregistreerd: 05-07-15

Re: Nieuwe vriendschap, gevoel zegt ja, verstand nee

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:53

Vriendschap is iets tussen mensen, niet tussen functies. Gewoon genieten van je vriendschap !

ElineS
Berichten: 5505
Geregistreerd: 10-03-06

Re: Nieuwe vriendschap, gevoel zegt ja, verstand nee

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 12:58

Ik ben 26 en één van mijn betere vriendinnen is midden 50. Aan vriendschap zit geen leeftijd, en ook geen beroep. Ik snap dat op het werk artsen en verpleegsters professioneel met elkaar moeten omgaan, dat jullie vriendschap geen negatieve invloed heeft op het werk wat je levert, op promoties of andere dingen, maar als je die scheidingslijn prima weet te bewaren is er niets aan de hand. Lekker genieten van deze vriendschap en je er niet al te veel zorgen om maken. Het voelt voor jouw goed om deze vriendschap te hebben en je doet er niemand kwaad mee. Waarom zou je het dan afkappen omdat sommigen van mening hebben dat het 'ongepast' is? Zij zitten niet in jouw schuitje.

Goudlokje1
Berichten: 1225
Geregistreerd: 03-02-12
Woonplaats: Roosendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 13:04

Dreamybol schreef:
Ik ben me in de loop der jaren gaan realiseren dat sommige vriendschappen gemaakt zijn voor bepaalde periodes in mijn leven. Dat ik dus afscheid heb genomen van sommige mensen die ik tot goede vrienden rekende is daardoor nauwelijks meer bitter (in sommige individuele gevallen nog wel, maar goed, dat houd je, denk ik, wel).
Ik kan door die gedachte wat makkelijker met nieuwe mensen omgaan, ik verwacht geen levenslange vriendschapsrelatie, ik heb het fijn zolang het leuk is en als onze wegen om wat voor reden dan ook weer scheiden, dan heb ik toch weer een mooi mens in mijn leven gehad.


Dit vind ik nou echt heel mooi gezegd!

martine0503
Berichten: 2656
Geregistreerd: 08-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 13:12

Luister naar je gevoel. Moet we allemaal vaker doen. Met redeneren willen we nog wel een fout zitten. Als je nu nee zegt onthoud je jezelf een fijne vriendschap. Zeg je ja, dan zie je gewoon hoe lang de vriendschap stand houd. Die tijd heb je dan gewoon gewonnen. Zolang jullie beiden er voldoening aan hebben en wederzijdse partners er geen moeite mee hebben, wat let je?

Sidera

Berichten: 2456
Geregistreerd: 01-06-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 13:12

Eens, whats in an age!

Ik denk dat een vriendschap met iemand in hogere functie ook echt wel kan.. Alleen op de werkvloer ben je dan niet perse gelijken.

J0anieke

Berichten: 4318
Geregistreerd: 22-11-09
Woonplaats: Overal waar het leuk is

Re: Nieuwe vriendschap, gevoel zegt ja, verstand nee

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 13:16

Vriendschap kan altijd! Ik heb het ontzettend naar mijn zin op stage, en voel me zelfs zo vertrouwd bij mijn begeleidster dat ik bijvoorbeeld mijn relatie problemen zo met haar zou durven te bespreken. :) Vriendschap kent geen leeftijd, liefde trouwens ook niet.

    Alana. ♡

BiBiQ

Berichten: 4686
Geregistreerd: 01-08-07
Woonplaats: Ede

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 13:18

Ik heb ook niet heel veel vrienden. Maar degene met wie ik bevriend ben kan ik wel rekenen. Andere zijn gewoon kennissen.

Ik ben zelf 26 maar heb vrienden rond de 30, vrienden die iets jonger zijn maar ook iemand die richting de 40 gaat. Leeftijd maakt mij ook helemaal niets uit, net zoals functie of wat dan ook. Die functie wil toch niets zeggen over hoe die persoon zelf persoonlijk is?

Niet banketstaaf, maar poetse! O:)

Hannanas
Berichten: 11317
Geregistreerd: 21-01-06
Woonplaats: Gelderland

Re: Nieuwe vriendschap, gevoel zegt ja, verstand nee

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 13:26

Bizar dat er mensen menen dat verpleegkundigen niet vriendschappelijk om kunnen/horen gaan met artsen..

Leeftijd en status maakt niets uit TS.
Geniet gewoon van mooie levens.
Vriendschap kan met alles en iedereen.

Yaralisa

Berichten: 2163
Geregistreerd: 03-01-12
Woonplaats: Zeeland

Re: Nieuwe vriendschap, gevoel zegt ja, verstand nee

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 13:31

Ik zou er ook gewoon van genieten TS, zeker als het een puur platonische vriendschap is, is er echt niks mis mee.
Als jullie zelf geen last hebben van het leeftijdverschil, wie is een ander dan om er last van te hebben?
En qua functie; ik denk dat er altijd mensen (bijv. collega's) zijn die kunnen denken dat je vrienden met hem bent omdat je er beter van wil worden. Maar jullie weten zelf het beste hoe het zit, dus probeer daar boven te staan.
Echte vriendschappen zijn heel waardevol, laat ze niet verpesten omdat een ander het er niet mee eens is.

Throw kindness around like confetti

hyppolyte

Berichten: 5872
Geregistreerd: 07-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 13:33

Je komt de mensen tegen in het leven die je nodig hebt om verder te groeien en te ontwikkelen. Blijkbaar heb je een les te leren, geniet van de vriendschap zolang het duurt. Misschien blijft ie in je leven, misschien gaat ie weer verder, dat maakt niet uit, iedereen die je leert kennen brengt je verder al je het toelaat.

Goof

Berichten: 24501
Geregistreerd: 12-05-05
Woonplaats: Zuid Holland

Re: Nieuwe vriendschap, gevoel zegt ja, verstand nee

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 13:49

Goh, dat je zo nadenkt over een vriendschap zeg.
Er is een klik of niet, het is leuk en gezellig of niet, je spreekt dingen af of niet.
Het maakt toch niet uit of je dat perse 'vriendschap' wil noemen of niet?
Als jij nu besluit dat het niet kan (om welke reden dan ook), ga je dan het contact ook meteen verbreken? Niet teveel denken, gewoon doen.

SplashIsLief

Berichten: 32928
Geregistreerd: 01-01-04
Woonplaats: Loon op Zand

Re: Nieuwe vriendschap, gevoel zegt ja, verstand nee

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-16 13:55

Gewoon genieten. Leeftijd is maar een getal en zolang de vriendschap jullie werk niet beïnvloed is een vriendschap op de werkvloer helemaal geen probleem (beter gezegd, dan is een vriendschap op de werkvloer juist een toegevoegde waarde).


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: friendly, PetalBot en 13 bezoekers