Nieuw bewijsmateriaal ontdekt in Boston

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34704
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-09-01 17:58

Gepubliceerd op 12 september 2001 11:09
Onderzoekers hebben in Boston nieuwe aanwijzingen gevonden. Er zijn twee tassen aangetroffen met daarin de Koran, een instructievideo over het vliegen met commerciële lijnvluchten en een apparaat waarmee brandstofverbuik berekend kan worden. De tassen waren bedoeld voor vlucht 11, die dinsdag in het World Trade Center in New York crashte. Dit meldt de krant Boston Globe.
De tassen behoorden toe aan een man met een Arabische naam. Waarschijnlijk is hij een van de kapers die met het toestel tegen het WTC vlogen.

De man kwam in Logan International Airport in Boston aan boord van vlucht 11, waar hij vanuit Portland in Maine was gearriveerd. Zijn bagage had de aansluiting echter gemist.

De nieuwe ontdekking kan erop wijzen dat de dader moslimextreminsten waren.

Vijf verdachten geïdentificeerd

De autoriteiten in Massachusetts identificeerden eerder woensdag vijf Arabische mannen als verdachten van de aanvallen op het World Trade Center in New York. Daarbij is een huurauto met daarin handleidingen voor vliegtrainingen in het Arabisch in beslag genomen op Logan International Airport in Boston. Dat heeft een bron gemeld aan de krant Boston Herald.

Getrainde piloot

Twee van de verdachten waren broers, wiens paspoorten afkomstig zijn uit de Verenigde Arabische Emiraten. Een van hen was een getrainde piloot.

Tenminste twee andere verdachten vlogen dinsdag naar Logan vanuit Portland in de staat Maine. De autoriteiten gaan ervan uit dat ze via Canada de VS zijn binnengekomen.

Er wordt een onderzoek ingesteld naar groepen in Boston die banden hebben met Bin Laden. Eind jaren '90 zouden twee vermeende terroristen die banden met Bin Laden hadden, in Boston hebben gewoond. Ze zouden indertijd bomaanslagen in de VS tijdens de millenniumviering hebben gepland. Een van hen zou inmiddels in Libanon om het leven zijn gekomen en de ander zou in Jordanië ter dood zijn veroordeeld.

De autoriteiten werden over de huurauto geïnformeerd door een burger die in een gevecht met enkele Arabische mannen verwikkeld raakte toen ze hun auto, vermoedelijk een Mitsubishi sedan, parkeerden. De auto werd gehuurd bij National Rental Car.

Volgens de Boston Herald waren de broers aan boord van de gekaapte vlucht 175 van United Airlines, dat een van de vliegtuigen zou zijn die zich in het WTC boorde. Vlucht UA 175 vertrok van Boston naar Los Angeles met aan boord 56 passagiers.

Eenmaal in de lucht begonnen de kapers in een van de vliegtuigen het personeel te vermoorden om de piloot uit de cockpit te lokken en het vliegtuig in te nemen, zei een bron tegen de Boston Herald. "Ze begonnen achterin het vliegtuig stewardessen te vermoorden om de aandacht af te leiden. De piloot kwam erbij om te helpen en zo kwamen [de kapers] in de cockpit."

De bron kon niet specificeren of deze gebeurtenissen plaatshadden in het toestel van America Airlines dat vanaf Logan was vertrokken, of aan boord van de United Airlines toestel.

De verdachten zouden geen vuurwapens hebben gehad, maar gebruikten scheerspullen en reistassen om steekwapens, vervaardigd van plastic handvaten met scheermesjes. Dit komt overeen met verslagen van een bemanningslid die vanuit een van de vliegtuigen belde met een mobiele telefoon. "Mensen belden vanuit het vliegtuig met het alarmnummer 911 en zeiden dat ze werden vermoord. Een stewardess belde haar echtgenoot om afscheid te nemen."


Mickey

Berichten: 34704
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-09-01 17:59

Osama bin Laden ontkent betrokkenheid aanslagen
Gepubliceerd op 12 september 2001 14:09
ISLAMABAD (ANP) - De beruchte Saoedische balling en van terrorisme verdachte Osama bin Laden heeft woensdag ontkend verantwoordelijk te zijn voor de bloedige terreuraanslagen in de Verenigde Staten.
Bin Laden is erg blij met de aanvallen en dankte God de Almachtige op zijn knieën toen hij het nieuws vernam. Hij prijst de mensen die dit hebben uitgevoerd maar ontkent elke betrokkenheid, zo heeft een naaste medewerker van de voortvluchtige banneling persoonlijk gehoord. Dit meldden media woensdag in de Emiraten en Pakistan.

Een Palestijnse journalist in Pakistan, Jamal Ismail, heeft woensdag met de medewerker van Osama bin Laden gesproken. Jamal Ismail heeft relatief veel contacten met de Saudische banneling in Afghanistan en kreeg de afgelopen jaren enkele interviews.

Uitlevering Bin Laden

De Taliban-regering in Afghanistan zal de uitlevering van de extremist Osama bin Laden overwegen, als de VS met bewijzen tegen hem komt. Berichten die nu de ronde doen over uitlevering zijn prematuur, zo heeft de Afghaanse ambassadeur in Pakistan woensdag laten weten.

,,Wij kunnen de bewijslast bestuderen en passende maatregelen nemen'', aldus de ambassadeur. Afghanistan heeft al eerder gezegd de uitlevering van de terrorist te overwegen als andere landen bewijzen hebben dat hij achter aanslagen zou zitten. Bin Laden, die al enkele jaren in Afghanistan verblijft, is voor de Verenigde Staten staatsvijand nummer een, en wordt ook nu genoemd als mogelijke dader van de aanslagen in New York en Washington.

Mickey

Berichten: 34704
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-09-01 18:01

'Nieuwe informatie wijst naar Bin Laden'
Gepubliceerd op 12 september 2001 13:09
De Amerikaanse autoriteiten die de aanslagen onderzoeken zeggen dat er aanwijzingen zijn die in de richting van Osama Bin Laden wijzen. De vermoedens zijn gebaseerd op nieuwe informatie die dinsdagavond binnenkwam.
Hoewel ook andere verdachte groeperingen worden nagetrokken, zouden er weinig groepen zijn die de middelen hebben om zulke omvangrijke en gecoördineerde aanslagen te plegen. Een van de organisaties die wel over de middelen beschikt is Al Quaida van Bin Laden, die ook wordt verdacht van de aanslagen op Amerikaanse ambassades in Afrika in 1998.

De autoriteiten zeggen geen geloofwaardige claims van verantwoordelijkheid te hebben ontvangen na de aanslagen van dinsdag.

De FBI heeft zevenhonderd tips ontvangen, maar heeft tot dusver nog geen arrestaties verricht.

Groepjes van 3 tot vijf man

In een briefing aan Congresleden zei procureur-generaal John Ashcroft dat de kapers werkten in groepjes van drie tot vijf man, gewapend met messen.

De onderzoekers trekken aanknopingspunten na in New Jersey en Florida. De autoriteiten in New Jersey hebben dinsdagavond drie mannen aangehouden in een busje op de snelweg bij de George Washington Bridge, die New Jersey met Manhattan verbindt. Er zijn nog geen details beschikbaar.

In Zuid-Florida zijn aan de hand van passagierslijsten van de gekaapte vliegtuigen huiszoekingsbevelen uitgevaardigd.

De autoriteiten in Massachusetts hebben vijf Arabische mannen geïdentificeerd als verdachten van de aanvallen op het World Trade Center in New York. Daarbij is een huurauto met daarin handleidingen voor vliegtrainingen in het Arabisch in beslag genomen op Logan International Airport in Boston. Dat heeft een bron gemeld aan de krant Boston Herald.

FBI trekt passagierslijsten na

FBI-medewerkers onderzoeken de plaatsen van de aanvallen en vliegvelden. Passagierslijsten worden nagetrokken, bewakingsvideobanden van vliegvelden en cockpit-voicerecorders worden afgespeeld. Ook worden lijsten van verdachte terroristen die vliegtuigen kunnen besturen nagetrokken.

Osama Bin Laden ontkent elke betrokkenheid, maar sprak wel zijn steun voor de aanslagen uit.

Terroristen waren getrainde piloten

Luchtvaartexperts zeggen dat de terroristen goed ingevoerde getrainde piloten moeten zijn geweest om een dergelijke gecoördineerde aanval uit te voeren. De gekaapte toestellen waren net opgestegen en hadden volle brandstoftanks. Om de vliegtuigen te kapen en de route te wijzigen om vervolgens precies in het WTC en Pentagon te crashen, toont aan dat de terroristen ervaren piloten waren.

Het is nog onduidelijk hoe de terroristen door de beveiliging op de vliegvelden is gekomen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: __Leonie, Googlebot, MarJon, oester, Roosch en 74 bezoekers