Supermacht machteloos tegen terroristen

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mickey

Berichten: 34704
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-09-01 17:23

Gepubliceerd op 11 september 2001 17:09
Palestijnen juichend de straat op Wie heeft het gedaan? Dat is de grote vraag die iedereen in Amerika bezighoudt. Kandidaten zijn er genoeg, want het machtige Amerika, dat kennelijk machteloos staat tegenover terrorisme, heeft vele, vele vijanden. Volgens de BBC en Abu Dabi Televisie zou het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina de aanslag hebben opgeëist. Woordvoerders van die club ontkennen dat echter.
Een van de grootste vijanden van de VS woont in Bagdad en heet Saddam Hoessein. Sinds hij de "moeder aller oorlogen" verloor, al ziet hij dat zelf anders, is hij in constant gevecht met de VS. De strijd speelt zich af op het diplomatieke front (wapeninspecties door de Verenigde Naties), het economische front (handelsblokkade) en soms ook het echte front (gevechten in no-fly-zones). Juist op de dag van de aanslag claimde Bagdad voor de tweede keer in korte tijd een onbemand Amerikaans spionagetoestel boven haar grondgebied te hebben neergeschoten. Het Iraqi News Agency zwijgt vooralsnog in alle talen over de aanslagen in de VS.

Fundamentalisten

De tweede groep kandidaten bevindt zich verspreid over het Midden-Oosten, Afghanistan en Soedan en laat zich, ondanks grote onderlinge verschillen, scharen onder de categorie moslimfundamentalisten. In 1993 pleegden in Amerika wonende moslimextremisten ook al een aanslag op het World Trade Center. De bekendste van hen is Osama Bin Laden. De man zou zich schuilhouden in Afghanistan en heeft de twijfelachtige eer hoog op de FBI's Ten Most Wanted-lijst te staan. Bin Laden wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslag op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Daarbij kwamen ruim 200 mensen om het leven. Bin Laden zou ook lange tijd in Soedan ondergedoken hebben gezeten. Een Arabische journalist die toegang heeft tot Bin Laden zei dat die drie weken geleden gewaarschuwd heeft voor "ongekende aanval" op de VS.

Naast Bin Laden zijn er nog de talrijke splintergroeperingen in het Midden-Oosten die het bloed van de VS wel kunnen drinken vanwege haar pro-Israëlische houding. Onder hen zijn nogal wat Palestijnse groeperingen, waaronder het Volksfront voor de bevrijding van Palestina. Het PFLP werd in 1969 opgericht door George Habash als een Marxistisch-Leninistische organisatie. De groep zou ongeveer achthonderd actieve leden hebben die fel tegen de Oslo-vredesakkoorden zijn. Juist op de dag van de aanslag publiceert de krant Arab News een artikel waaruit moet blijken dat de woede in de Arabische wereld tegen de VS toeneemt. De Arabieren willen dat president Bush een einde maakt aan de Israëlische aanvallen op Palestijnen. De vraag is echter wat zo'n splintergroep bij een aanslag denkt te winnen. Het zou de Palestijnen namelijk voorgoed de sympathie van de rest van de wereld kunnen kosten.

Juichend

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft de aanslag veroordeeld, meldt CNN, maar de Arabische zakenkrant Zawya meldt dat op de Westoever en in de Gaza-strook duizenden Palestijnen juichend de straat zijn opgegaan.

Schurkenstaten

Verder zijn er nog wat landen die door de Amerikaanse overheid meestal aangeduid als "schurkenstaten". De bekendste daarvan zijn Irak, Libië, Afghanistan, Iran en Noord-Korea. Met uitzondering van Irak en Afghanistan lijkt ook deze mogelijkheid niet waarschijnlijk. Na de uitlevering van de Libische verdachten van de Lockerbie-aanslag zijn de betrekkingen tussen de VS en de woestijnstaat van Moammar Khadafi langzamerhand weer iets aan het verbeteren. Dat geldt ook min of meer voor Iran en Noord-Korea.

Binnenlandse aanslag

En is er nog die ene mogelijkheid waarvan Amerikanen tot de bomaanslag in Oklahoma City van dachten dat die niet bestond: een bomsaanslag door de eigen burgers. Rechts-Amerika telt nogal wat splintergroepen die in de Amerikaanse overheid hun grootste vijand zien. Diezelfde overheid heeft nog maar enkele weken geleden hun boegbeeld, Timothy McVeigh, geëxecuteerd.

Bronnen: Reuters, BBC, CNN, Jerusalem Post, Arab News


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie