Fiscalisten hier op bokt? Pand zakelijk én prive gebruiken

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
feliciaa

Berichten: 2262
Geregistreerd: 30-11-06
Woonplaats: Leeuwarden

Fiscalisten hier op bokt? Pand zakelijk én prive gebruiken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-12-13 11:47

Ik hoop dat er wat fiscalisten op bokt zijn die mij wat verder kunnen helpen.

De situatie is als volgt:

Mijn vriend huurt samen met zijn broer een bedrijfspand. Dit pand gebruiken zij op dit moment in zijn geheel zakelijk. Samen hebben in ze in dat pand een kapsalon, ze worden voor zowel de inkomstenbelasting als de omzetbelasting als ondernemer gezien.

Over de huur betalen ze BTW, deze btw is voor hun op dit moment dus geheel aftrekbaar. Hetzelfde geld voor de huurkosten die bij de aangifte inkomstenbelasting van de inkomsten mogen worden afgetrokken.

Op het moment dat zij een gedeelte van het pand privé gaan gebruiken zal een gedeelte van de btw en de huurkosten dus niet meer aftrekbaar zijn. Onlangs heb ik gebeld met de belastingtelefoon om te vragen hoe dat percentage bepaald zou worden, de mederwerker gaf aan dat er dan een scheiding in het huurcontract moet worden gemaakt en dat dat voldoende is.
Mijn vriend heeft contact op genomen met de verhuurder maar deze wil het huurcontract niet aanpassen.

Wat ik nu wil weten is het volgende. Klopt het dat er in het huurcontract een scheiding tussen zakelijke en privé huur moet worden gemaakt? Of kan het bijvoorbeeld ook beoordeeld worden door een inspecteur van de belastingdienst door het schriftelijk voor te leggen? Of mag je zelfs eventueel zelf een scheiding maken?

Mijn vriend en zijn broer, zijn bevriend met een boekhouder die de aangiftes op zich zal nemen. Hij zou dit ook gaan uitzoeken, maar omdat ik een beetje het idee heb dat hij niet heel veel kennis van de belastingzaken heeft wil ik het voor mezelf ook graag duidelijk hebben. De boekhouder gaat binnenkort naar de kvk om op het spreekuur onder andere deze zaak met een medewerker van de BD te bespreken, helaas ben ik niet in de mogelijkheid om mee te gaan.

Is er hier toevallig iemand die hier een antwoord op heeft en het mij wil uitleggen?
Dat het ingewikkeld is dat maakt niet uit, ik kan aardig omgaan met belastingzaken :)

Alvast bedankt!

Ziranda mijn toppertje!!
I couldn't wish a better friend.. :+:
[RT-HAW] Een filmpje van ziranda en mij @ work
RIP Nolan |( (02-02-2012)


Relaxed

Berichten: 17256
Geregistreerd: 01-06-05

Re: Fiscalisten hier op bokt? Pand zakelijk én prive gebruiken

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-13 15:53

Hihi en je denkt dat Bokt meer verstand van dit soort zaken heeft? :+

Ik ben geen fiscalist, maar ik weet wel dat panden van ons ook verhuurd worden aan particulieren. Volgens mij zou je dus op zo'n manier kunnen werken. Dus het bedrijf betaalt de huur aan de verhuurder (inlc btw) en vanuit je bedrijf verhuur je een deel van het pand door aan je prive, dus netjes met een factuur (incl btw) De huuropbrengst moet in het bedrijf dan wel als een inkomst gezien worden uiteraard.

Maar ik zou zoiets echt even bij een goede boekhouder of accountantskantoor neerleggen. Dan betaal je iets meer, maar weet je ook zeker dat het goed is.

Mistic

Berichten: 4372
Geregistreerd: 06-10-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-13 16:04

Waarom wil de verhuurder het contract niet aanpassen? Is het pand ook wel bedoeld voor bewoning? Ik neem aan dat dit hetgeen is waarom jullie het privé willen huren.

Wat Relaxed aangeeft is in feite onderverhuur en de vraag is of dat toegestaan is.

Shah IBN Estaman 16-05-1997 - † 25-06-2010

lieke2
Berichten: 1627
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: Oss

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-13 23:14

Dus jouw vriend heeft samen met zijn broer een VOF? de VOF huurt het pand voor de exploitatie van een kapsalon?

(huurkosten zijn geen aftrekbare kosten in de zin van de inkomstenbelasting, ze behoren bij de winst- en verliesrekening en vormen daarom kosten voor de onderneming ;) )

Waarom willen ze een gedeelte van het pand privé gaan gebruiken? Wellicht kan het een optie zijn dat ze dit deel doorverhuren? zoals relaxed al aangaf? Lijkt mij overigens ook geen probleem om zelf een onderscheid in de huursom te maken tussen het zakelijke (dus hetgeen ten laste van de VOF komt) en het prive-stukje te maken. Wel zorgen dat je dit kunt onderbouwen!
En om helemaal te voldoen aan het horizontale toezicht waar de belastingdienst graag naartoe wil, is om dit idd te bespreken met de betreffende ambtenaar.

Vandaag is morgen voorbij....

Als je veel doet, kan je veel doen
Als je niks doet, doe je vaak niks

Tijd om te leren/werken? Ban jezelf!

feliciaa

Berichten: 2262
Geregistreerd: 30-11-06
Woonplaats: Leeuwarden

Re: Fiscalisten hier op bokt? Pand zakelijk én prive gebruiken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-13 17:56

Ze hebben inderdaad een VOF en hun VOF huurt inderdaad het pand. Boven het pand zit een kleine woonruimte (2 kleine kamertjes, een keuken en wc met bad). Om de kosten te drukken willen ze (in ieder geval tijdelijk) boven de zaak gaan wonen, dan hebben ze namelijk geen extra kosten meer voor het appartement waar ze nu wonen met z'n 2en. Waarom de verhuurder het huurcontract niet aan wil passen is me niet helemaal duidelijk. Ik weet alleen dat mijn vriend het aan zijn tussenpersoon (van boelens jorritsma) gevraagd heeft en die gaf aan dat de verhuurder dat niet wil. In het bestemmingsplan van het pand staat dat er naast winkelruimte ook gewoond kan worden, dus dat levert allemaal geen problemen op.
Maandag hebben we een afspraak bij de kvk waar we met iemand van de belastingdienst kunnen praten hierover.
Dat doorverhuren is inderdaad wel een optie, maar dan betalen ze volgens mij wel meer dan wat ze nu betalen, als ze het als inkomsten moeten opgeven, moeten ze van die inkomsten dus ook 21% btw afdragen en die btw kunnen ze ook al niet aftrekken van het gedeelte wat ze dan voor privé betalen.
Het mooiste en goedkoopste zou natuurlijk zijn dat ze gewoon simpel een splitsing zouden kunnen maken voor de fiscus.

Ziranda mijn toppertje!!
I couldn't wish a better friend.. :+:
[RT-HAW] Een filmpje van ziranda en mij @ work
RIP Nolan |( (02-02-2012)

lieke2
Berichten: 1627
Geregistreerd: 12-12-02
Woonplaats: Oss

Re: Fiscalisten hier op bokt? Pand zakelijk én prive gebruiken

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-13 21:56

Is er nu niet al een onderscheid gemaakt tussen de belaste en onbelaste verhuur? Neem aan dat ze nu ook al het zakelijk deel belast huren en het appartement onbelast? Denk dat anders best eens een specialist naar dit huurcontract kan laten kijken, dan zit dit denk ik al niet goed in elkaar. (en lees, specialist: geen medewerker belastingdienst of Kvk, maar een accountant of makelaar, die hier echt in thuis is :+ ). Volgens mij kan het app nu niet belast worden gehuurd door de VOF omdat deze hier niet voor 90% de BTW af kan trekken dus moet het onbelast worden gehuurd.
Zou zeggen, lees de regels een na mbt belast en onbelast verhuren van onroerend goed, denk dat je hier zelf al een heel eind verder mee gaat komen!
Ben trouwens wel benieuwd naar wat je morgen te horen krijgt, maar knoop in je oren, dat zijn doorgaans geen specialisten en vraag anders of ze dit zwart op wit kunnen zetten zodat je hier op terug kunt vallen :o

Vandaag is morgen voorbij....

Als je veel doet, kan je veel doen
Als je niks doet, doe je vaak niks

Tijd om te leren/werken? Ban jezelf!

feliciaa

Berichten: 2262
Geregistreerd: 30-11-06
Woonplaats: Leeuwarden

Re: Fiscalisten hier op bokt? Pand zakelijk én prive gebruiken

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-12-13 11:34

Nee er wordt nu geen onderscheid gemaak tussen belaste en onbelaste huur. In principe werden de kamers boven voorheen als een soort kantoor gebruikt en word dus het hele pand zakelijk gehuurt. De persoon met wie mijn vriend gesproken heeft en die hun tussenpersoon is, is een makelaar en die gaf aan dat de verhuurder er dus geen scheiding in wil maken, waarom is voor mij nog steeds onduidelijk, hij heeft er verder niets meer over gezegd hoe ze het moeten doen als ze er alsnog willen gaan wonen.
Gister hebben we een gepsrek gehad met een medewerker van de kvk, die gaf aan dat je zelf een scheiding in de boekhouding moet maken. Had inderdaad niet het idee dat hij heel veel verstand van zaken had maarja.
Of ze er een accountant naar laten kijken, dat laat ik aan mijn vriend over, ze moeten zelf maar beslissen of ze er geld aan willen besteden. Wat ik eventueel nog kan doen is morgen mijn leraar recht even vragen. Die is in het verleden fiscalist geweest dus zou wel enigzins verstand van zaken moeten hebben. En anders gaan we het denk ik schriftelijk voorleggen aan de BD.

Ziranda mijn toppertje!!
I couldn't wish a better friend.. :+:
[RT-HAW] Een filmpje van ziranda en mij @ work
RIP Nolan |( (02-02-2012)

Kanzi

Berichten: 2132
Geregistreerd: 29-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 09:05

Ik begrijp in ieder geval wel waarom de eigenaar het huurcontract niet wil splitsen in zakelijk en prive.
Een zakelijk huurcontract kan hij opzeggen maar een privecontract niet, dan zit je met huurbescherming.
Met andere woorden, stel dat ze zelf het zakelijke contract opzeggen maar besluiten om het privegedeelte aan te houden en dus te blijven wonen in het pand, dan kan de eigenaar ze daar niet zomaar uit krijgen en is de rest van het pand misschien wel veel moeilijker verhuurbaar.

Op zoek naar een leuke tas? Kijk hier eens; https://www.etsy.com/nl/shop/HeiltjeAar ... form-mcnav

veerledec

Berichten: 4402
Geregistreerd: 25-02-05
Woonplaats: Clinge

Re: Fiscalisten hier op bokt? Pand zakelijk én prive gebruiken

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 10:42

Voor de inkomstenbelasting zou het geen probleem moeten zijn om een splitsing te maken; voor de IB ga je uit van de economische werkelijkheid, en is de civiele werkelijkheid niet altijd leidend (dus hoe het huurcontract in elkaar zit). Die splitsing moet je dan naar alle redelijkheid maken. Over het algemeen zal een verdeling op grond van bijvoorbeeld de oppervlakte wel redelijk zijn.

Ik ben geen BTW specialist dus daar ga ik me ook niet aan wagen..

En ook de groeten van Cinderella en Cindy!

Moska

Berichten: 2205
Geregistreerd: 04-01-05
Woonplaats: Friesland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-13 10:50

Ik wilde een suggestie doen, maar zie dat Veerledec me al voor was. Een splitsing in redelijkheid naar oppervlakte zal naar alle waarschijnlijkheid geen problemen opleveren. Let er wel op dat niet alleen de huur gesplitst moet moeten, maar ook de kosten voor gas, water, elektra (let ook op met de btw). Ik ben er niet bekend mee of hier ook richtlijnen voor MKB voor zijn, ben beroepsmatig alleen bekend met de Landbouwnormen, maar kan me voorstellen dat je dan dezelfde verdeelsleutel aanhoudt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: angrywolf, Ashleytjuhh, balans, bontesok, Corien_, daanbrego, Debbie, elske_, flodske, jampy, jmvdh, Kinke, Laux, LotusT, Nathalie18x, rink, sietske83, Starlight001, vionnesem en 136 bezoekers