Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Polly, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 12-12-08 18:28

Heeft iemand lekkere tips voor gerookte Parmaham als voorgerecht, belegd stokbroodje of Parmaham (bij) een hoofdgerecht?
Ik heb het wel eens gebruikt als hapje met meloen, in een salade of op een stokbroodje met mozzarella, tomaat en een zelfgemaakte dressing.
Maar ik koop geen Parmaham meer omdat het een beetje eentonig werd hoe ik het maakte…. Ik ben, wat de Parmaham betreft, "Recept-loos" geworden... Toch is en blijft het een lekkere ham.

Wie heeft er tips voor als hapje of bij een hoofdgerecht?
Kan het ook bij "warme" gerechten gebruikt worden?
Hoe?
En met wat?
Bereidingswijze en omschrijving van je recept is handig. Lachen

En weet iemand per ongeluk ook de naam van die franse worst/ham met die witte stukjes erin?
Hij is aan de buitenzijde gekruid (in plakjes het randje) en soms is hij met peper bewerkt.
Ik kom niet meer op de naam….. Blond

Annn

Berichten: 11531
Geregistreerd: 15-04-06
Woonplaats: Zuid-Holland

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-08 10:10

meloen erbij is altijd goed Lachen
Wij doen het wel is om de (wit)vis of kip rollen, zodat je een lekker korstje eromheen hebt, en bij kip zorgt het er ook nog eens voor dat hij niet uitdroogt.
En als je bij Google 'recept parmaham' intypt komen er ook heel wat lekkere dingen voorbij!!

voorbeeldje: http://www.123recept.nl/zoeken/parmaham.html

De franse worst kan ik je niet mee helpen Tong uitsteken

Oscar
Forumcoördinator

Berichten: 136392
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-12-08 21:06

Met meloen is inderdaad altijd lekker Ja
Als hoofdgerecht kun je ook varkenshaas nemen en dat in Parmaham wikkelen.

De beschrijving van de worst klinkt een beetje als salami / pepperioniworst, maar dat zul je waarschijnlijk niet bedoelen?

Anoniem

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-08 13:08

Kipfilets met Philadelphiasmeerkaas en parmaham is ook erg lekker Ja

Je snijdt kipfilets doormidden en/of slaat ze plat (ik doe meestal allebei, dat spaart je je vingers want dan hoef je niet zo flinterdun te snijden). Daar leg je een plak parmaham op, en de binnenkant besmeer je met Philadelphia (vooral die met basilicum is hier erg lekker bij *LOL* ). Dit rol je op, satéprikkers erbij, in een ovenschaal en afhankelijk van hoe dun je de kip hebt gesneden erin laten staan (ong. 180 graden) tot het gaar is.
Ook voor feestjes leuk, want als je ze dan in plakjes snijdt heb je leuke hapjes Lachen

Wildgirl

Berichten: 11912
Geregistreerd: 14-11-03
Woonplaats: Zuid oost Drenthe

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-08 13:09

beetje creme fraiche, stukje selderij of paprika ertussen en je hebt van die leuke rolletjes!

Roos_s

Berichten: 3500
Geregistreerd: 19-12-05
Woonplaats: A'hoek

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-08 13:42

is die worst die je zoek niet marcassou (tenminste zo verkopen wij het) is met knoflook, lijkt salami achter, maar moet dun gesneden worden en is erg lekker..

Verder weet ik met parma ham vooral met stukjes meloen.

Phillipa
Berichten: 1996
Geregistreerd: 10-05-06

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-08 13:47

Had in de pizzahut een pizza op, gewoon met tomatensaus en kaas. Dan alstie uit de oven komt parmazaanse kaas erop, rucola en daar overheen parmazaanse ham Vingers aflikken Lekkerrr!

Iris82

Berichten: 40384
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Tilburg

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-08 13:50

Vis in buik:

Parma of serranoham
Zalmfilets
Bladerdeeg

(erg makkelijk)

Zalm inrollen in ham. Even aanbakken en op twee plakjes bladerdeeg leggen. 2 Bladerdeegjes bovenop en in de oven. Klaar als de bladerdeeg mooi bruin is.

Lekker met pasta met een rode pestosaus (en prei + creme fraiche)

Echt een supertop gerecht!!

VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-12-08 16:52

Oscar schreef:
Met meloen is inderdaad altijd lekker Ja
Als hoofdgerecht kun je ook varkenshaas nemen en dat in Parmaham wikkelen.

De beschrijving van de worst klinkt een beetje als salami / pepperioniworst, maar dat zul je waarschijnlijk niet bedoelen?


Wordt de Parma-ham dan niet taai Oscar? Of moeten de varkenshaasjes eventjes voorgebakken worden.

Die worst die ik bedoel heeft volgens mij de naam van de streek in frankrijk. Bij de Albert Hein waren ze rechthoekig (15 cm x 3 cm) dus best een aparte vorm. Maar ik kom maar niet op die naam Vork

VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-12-08 17:01

Ffortuna, klinkt lekker Tong uitsteken maar als je het in de oven doet smelt zeker de Philadelphia helemaal ertussen uit? (lijkt mij?)
Philadelphia is inderdaad lekker en dus zonde om hem weg te laten smelten in de ovenschaal Haha!

Donder! Inderdaad Iris82, die klinkt erg lekker.

Marit, ik bedoel Parma ham Haha! niet Parme-zaanse kaas Knipoog

Bedankt voor je tip Roos, maar dat is niet de wordt die ik bedoel maar die van jou klinkt wel lekker.

Die hapjes van jou klinkt lekker en gezond Wildgirl. Zo heb ik hem nog nooit gegeten maar ga ik ook een keer proberen.

Annn dat van die kipfile zou voor mij wel handig zijn want ik bak ze normaliter regelmatig te droog Tong uitsteken Dus die plak Parmaham zou een oplossing kunnen zijn.

Heeft iemand nog meer tips voor met Parma ham? Ook de warme gerechten met parmaham zijn welkom Ja

muppetmayo

Berichten: 3754
Geregistreerd: 25-04-04

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-08 17:08

De hapjes met parma ham klinken erg lekker! Ik ga ook nog eventjes wat bedenken.
Om zo weg te happen vind ik het weleens lekker om een laagje kruidenkaas of philadelphia op de parmaham te smeren en op te rollen.

Of parmaham om een soepstengel.

Bedoel je met die worst toevallig de spianata romana (weet niet hoe je t schrijft alleen)

VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-12-08 18:11

Nou Muppetmayo, voor wat betreft de smaak komt ie WEL in de buurt maar ik weet dat de worst die ik zoek, niet de naam heeft die jij geeft.
Maar qua smaak, wel, hahaha!
We komen er wel.................

Oscar
Forumcoördinator

Berichten: 136392
Geregistreerd: 23-09-01
Woonplaats: Braboland

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-08 22:12

Downhill schreef:
Wordt de Parma-ham dan niet taai Oscar? Of moeten de varkenshaasjes eventjes voorgebakken worden.

Die worst die ik bedoel heeft volgens mij de naam van de streek in frankrijk. Bij de Albert Hein waren ze rechthoekig (15 cm x 3 cm) dus best een aparte vorm. Maar ik kom maar niet op die naam Vork


De parmaham wordt dan redelijk knapperig, niet echt taai Lachen

Ik denk dat ik weet wat je bedoelt maar ik weet de naam ook niet.
Is het niet iets met "Pain de-nogwat"? Haha!
Volgens mij is het een stuk vleeswaren in een soort blokvorm en het ziet er een beetje uit als salami met peperkorreltjes er doorheen.

Anoniem

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-08 22:32

Pain de ardenne is met een soort wit poeder er overheen.
Pepercervelaat/pepersalamie en andere varianten heeft alleen peper aan de randjes.
Dan heb je nog jambon d'ardenne peper, dat is meer een rauwe gerookte ham. Wordt erg dun gesneden en heeft aan de randjes ook nog peper.

Wat betreft de parma-ham, het schijnt erg lekker te zijn om deze om een kwartje verse vijg te rollen.

VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-12-08 23:07

Judith_ schreef:
Pain de ardenne is met een soort wit poeder er overheen.
Pepercervelaat/pepersalamie en andere varianten heeft alleen peper aan de randjes.
Dan heb je nog jambon d'ardenne peper, dat is meer een rauwe gerookte ham. Wordt erg dun gesneden en heeft aan de randjes ook nog peper.

Wat betreft de parma-ham, het schijnt erg lekker te zijn om deze om een kwartje verse vijg te rollen.


JUDITH !!!!
.
Afbeelding
.
DAT IS HEM!!!!

HET IS DE PAIN DE ARDENNE

SUPER BEDANKT Haha! Haha!

Go jij! Go jij!

Nu weet ik welke naam ik moet geven aan de slager om hem te kopen Haha!

En je tip van de vijg ga ik ook proberen Haha!

VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-12-08 23:09

Haha! *LOL* Haha! Jaaaa Oscar, jij was ook in de buurt Haha!

Nijn
Berichten: 8555
Geregistreerd: 05-04-05
Woonplaats: Veenendaal

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-08 23:12

Over/door huzaren salade Vingers aflikken
Niet echt een recept maar een hele fijne combi die het eigenlijk altijd wel goed doet Lachen

Anoniem

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-08 08:38

Woei goed geraden.Go jij! Go jij!

Best knap voor een niet-vlees eter

F_Orumster

Berichten: 15728
Geregistreerd: 17-12-03
Woonplaats: Assen

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-08 14:25

Kipfilet net niet helemaal doorsnijden en vullen met een mengsel van mascarpone (of een andere volvette zachte kaas), zongedroogde tomaatjes, knoflook, peterselie, bieslook. Omwikkelen met parmaham (even een prikkertje erdoor of kooktouw). Bouillon met rode wijn aan de kook brengen, schepje bruine basterdsuiker hierin smelten, gevulde kip hierin in 15 minuten gaar stoven (halverwege omdraaien).
In plakjes snijden, saus doorkoken tot het indikt en sierlijk over het vlees heen gieten

Mjummie Vork

_Cindy

Berichten: 2582
Geregistreerd: 08-06-05
Woonplaats: Opperdoes

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-08 17:59

Je kan ook parma ham ergens omheen vouwen, en dan even in de oven zetten totdat het knapperig is en je een soort bakje van parmaham hebt.. HEb het ergens gelezen eend aar deden ze eer soep in, maar ik dnek dat je er vanalles in kan doen.

LovingTweety

Berichten: 10435
Geregistreerd: 25-11-03

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-08 18:02

Op bruschetta is ook erg lekker! Recepten genoeg te vinden op internet Haha!

Mette

Berichten: 4012
Geregistreerd: 09-02-08

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-08 18:14

Dit is ook zálig:
Saltimbocca Alla Romana:
Bereiden: 20 minuten

Letterlijk betekent dit gerecht 'Springt in de mond', dus kun je nagaan hoe lekker het is. Oorspronkelijk is deze Italiaanse klassieker met kalfsvlees, maar deze variant is met varkenshaasjes: makkelijker verkrijgbaar en nog goedkoper ook. De heerlijke saus van zoete Marsala-wijn is een genot op zich!

Nodig:
2 varkenshaasjes
100 g parmaham
handvol blaadjes salie
1,5 dl zoete Marsala-wijn
1,5 dl room
2 flinke el bloem
½ runderbouillonblokje
zout & peper
olijfolie (om in te bakken)
250 g verse tagliatelle


1.Zet een pan water (met zout) op voor de tagliatelle.
2.Snij elk varkenshaasjes in 4 stukken. Zet ze op hun kant (snijvlak beneden), leg er een plastic zakje op en sla ze met een zwaar 3.voorwerp plat tot ± ½ cm.
4.Leg op elk lapje vlees een plakje parmaham en een paar blaadjes salie.
5.Bestrooi met peper.
6.Klap ze dubbel en steek er een cocktailprikker door zodat het flapje vast zit.
7.Bestrooi ze met wat zout.
8.Doe wat bloem in een bord en haal de flapjes aan beide kanten even door de bloem.
9.Verhit een scheut olijfolie in een grote koekenpan en laat goed heet worden.
10.Schroei het vlees dicht op hoog vuur, ± 2 minuten aan elke kant.
11.Haal ze eruit en leg even op een bord.
12.Doe de tagliatelle in het kokende water.
13.Verkruimel het halve bouillonblokje boven het bakvet.
14.Giet de Marsala erbij en laat even koken om de alcohol te verdampen.
15.Roer er 1 tl bloem door, plus de room en wat peper. Laat aan de kook komen.
Leg het vlees er weer in en laat het geheel op iets zachter uur nog even 2 minuten pruttelen.
Dit kon je eerst ook in pakken kopen, maar ze hebben die uit het assortiment gehaald Boos! Dus hebben we het maar op het internet gevonden! Komt trouwens van http://www.kokenmetkarin.nl/hoofd/saltimbocca.html

VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-12-08 19:20

@ Elan, klinkt heeeeel erg lekker. Vingers aflikken
Hoeveel bouilon? En wat voor bouillon adviseer jij?
Hoe diep mogen de kipfile's liggen? Loopt de mascarpone er niet uit of hoe voorkom ik dat de mascarpone eruit loopt?
Ik wil hem zeker een keer proberen!

@ leuk idee is dat Cindy Ja Ik zou het graag willen maken maar ik vrees dat ik dan vaak moet oefenen om hem "soep/water-dicht te krijgen Scheve mond

VDB
Berichten: 4098
Geregistreerd: 26-11-05

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-12-08 19:27

@ Suus, ik heb je duidelijk geschreven recept UITGEPRINT, die lijkt mij inderdaad ook donders lekker Vork Haha!

Olikea

Berichten: 5742
Geregistreerd: 19-08-07
Woonplaats: HULST

Re: Hapjes en (hoofd-) gerechten met PARMA-HAM? Lekkere tips?

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-12-08 19:31

bladerdeeg rolletjes .. heel yummie
je pakt een velletje bladerdeeg, smeert daar bousin op.
dan daar parmaham overheen..
dan verse basilicum er over..
Dan oprollen en in stukken van ongeveer 2 cm snijden..een beetje eigeel erop strijken en er wat grove zoutkristallen over strooien.
Even in de oven (staat wel op het bladerdeekpakje.. maar ik denk ongeveer 13 minuutjes..)

Smakelijk