Als je een huis koopt en daarvoor een lening aangaat bij een bank wil de bank daarvoor meestal een hypothecaire zekerheid hebben. Dat wil zeggen dat ze het recht van hypotheek vestigen op je aan te kopen huis. Je huis is dan dus het onderpand, oftewel als je renteverplichtingen en evt. overige verplichtingen niet nakomt kan de bank je huis verkopen.
Dat je vervolgens ook nog een levensverzekering moet verpanden aan de hypotheek is om 2 redenen.
1e het risico van overlijden van de geldnemer ( de koper van het huis) jij dus.
een bank heeft er in de regel een hekel aan om risico`s te lopen. Ze willen dus niet dat als jij komt te overlijden met als gevolg dat het huis wellicht verkocht moet worden dat ze dan met een restschuld zitten. Dat wil zeggen dat het huis minder oplevert als er aan schuld is. De hoogte van je hypotheek dus.
2e Ze willen ook dat hun risico dat ze ooit niet al hun geld terug krijgen ook minder wordt. Oftewel ze willen graag dat je een spaarpot hebt die ze kunnen pakken op het moment dat het in de toekomst financieel minder goed met je gaat en het huis wellicht verkocht moet worden. Het zou nl. kunnen zijn dat ook dan het huis niet genoeg oplevert om de hypotheekschuld terug te betalen.
Om ervoor te zorgen dat ze ook het geld krijgen dat bij overlijden vrijvalt wordt de levensverzekering verpand aan de hypotheek. Op het moment dat er een overlijden plaatsvindt of op het moment dat er in de toekomst b.v. een gedwongen verkoop plaastvindt dan wordt eerst het geld van de levensverzekering in mindering gebracht op de schuld.
Natuurlijk hanteren niet alle banken dezelfde regels en is een overlijdensrisico verzekering niet altijd verplicht.