[Centraal]Lekkere recepten?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Polly, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Nikki__

Berichten: 4934
Geregistreerd: 21-09-04
Woonplaats: Aan het water

[Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-10-08 17:12

Dag bokkers!

Dit jaar vind ik het leuk om zelf wat dingen te maken tijdens de kerst/sinterklaas!
Koekjes, maaltijden, voorgerechten etc. Als het maar met kert/sinterklaas te maken heeft!
Dus, kom maar op met de heerlijke recepten/ideeën!

Mayflower_

Berichten: 13724
Geregistreerd: 11-05-05
Woonplaats: Het noorden

Re: [PF] Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-08 17:21

Banket!

Ingrediënten:
450 gram diepvries bladerdeeg
500 gram amandelspijs
1 losgeklopt ei

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Ontdooi de bladerdeeg en leg de deegplakjes op elkaar.
Rol het deeg uit tot een rechthoek van 30 x 30 centimeter is bereikt.
Snijdt de deeglap doormidden en plak ze met water aan elkaar tot een deeglap van 15 x 60 centimeter.
Vorm de amandelspijs tot een rol van ongeveer 55 centimeter en leg dit op de deeglap.
Het deeg rond de spijs vouwen en de deegnaad en zijkant met water vastplakken.
Met de deegnaad naar beneden op een bakblik leggen en de letter S vormen.
Het deeg bestrijken met ei en in het midden van de oven ongeveer 35 minuten op 200 graden Celsius bakken.
Deze banketletter smaakt warm-lauw bestoven met poedersuiker het lekkerst!

Schuimpjes:

Ingrediënten:

3 eiwitten
375 gram poedersuiker

Bereidingswijze:

Oven op laagste stand voor verwarmen.
Mixer en grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier. Eiwitten stijfkloppen in schoon gemaakte kom.
ls de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven.
Daarna nog een minuut mixen.
De rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen.
Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim.
Bak die schuimpjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand.
Na het bakken de schuimpjes laten afkoelen op een taartrooster.


----

Kerst:

Aardappel met bacon! Vingers aflikken

Ingredienten:

4 middelgrote vastkokende aardappelen met schil
olijfolie
zeezout
4 plakken gerookte doorregen bacon
8 verse salieblaadjes
4 ansjovisfilets in olie, uitgelekt
1 teentje knoflook, gepeld en in de lengte in plakjes gesneden
1 citroen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 Gr.C.
Steek met een appelboor of een gewoon aardappelschilmesje in je aardappel en draai rond, alsof je een klokhuis uit een appel wilt halen. Steek de appelboor helemaal door de aardappel.
Bewaar het stuk aardappel wat je eruit haalt later als plug om de aardappel weer docht te maken.
Prik de aardappel een paar keer in met een vork en wrijf ze in met een beetje olijfolie en zeezout.
Maak de vulling voor de aardappel klaar. Leg op iedere plak bacon 2 blaadjes salie, een ansjovisfilet en een plakje knoflook. Rasp er wat citroenschil over.
Rol de bacon op zodat je een worstje krijgt.
Stop in elke aardappel zo’n worstje.
Maak je geen zorgen als ze een beetje uitsteken.
Snijd de aardappelpluggen doormidden en stop ze aan beide uiteinden van het gat in de aardappelen, zodat de vulling op z’n plaats blijft.
De pluggen zullen uit de aardappel steken, maar dat is prima.
Leg de aardappelen op een bakplaat en zet ze ongeveer een uur in de voorverwarmde oven.
Keer ze regelmatig totdat ze krokant, goudbruin en gaar zijn.

Ingredienten
1 appel
1 eetl. citroensap
4 eendenborstfilets, op kamertemperatuur
50 gr. koude boter in kleine blokjes
2 (pers)sinaasappels, geperst
1 eetl vloeibare honing
1 theel. tijm

Benodigdheden
aluminiumfolie

Bereiding
Vijf borden voorverwarmen.
Appel schillen, in vier parten snijden en klokhuis verwijderen. Elkt part in plakjes snijden en met citroensap besprenkelen.
Eendeborstfilets van vel ontdoen en licht met zout en peper bestrooien.
In koekenpan helft van boter verhitten. Eendenborst in 6 minuten van buiten bruin en van binnen rose bakken, halverwege keren.
Eendenborst uit pan op 1 bord leggen en in aluminiumfolie verpakken.
Achtergebleven bakvet uit pan schenken (wordt niet meer gebruikt) en pan terug op vuur zetten.
Sinaasappelsap toevoegen, vuur hoog draaien en alle aanbaksels goed losroeren.
Honing en tijm erdoor roeren en met zout en peper op smaak brengen.
Pan van vuur nemen en klontjes koude boter snel met garde door saus kloppen, zodat mooie gladde, lichtgebonden saus ontstaat.
Eendenborst schuin in dunne plakken snijden. Sinaasappelsauss over vier borden verdelen. Eendenborstplakjes en appelschijfjes om en om dakpansgewijs in saus leggen.
Laatst bijgewerkt door Mayflower_ op 30-10-08 17:22, in het totaal 1 keer bewerkt

Paintlinger

Berichten: 12408
Geregistreerd: 07-12-02
Woonplaats: Temidden van het groen

Re: [PF] Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-08 17:22

Ik denk dat ik bij jou kom eten MF Haha!

Mayflower_

Berichten: 13724
Geregistreerd: 11-05-05
Woonplaats: Het noorden

Re: [PF] Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-08 17:23

Je bent uitgenodigd! Haha!
Wij hebben hier een kookboek liggen van Jamie Oliver, dus succes gegarandeerd. Haha!

Paintlinger

Berichten: 12408
Geregistreerd: 07-12-02
Woonplaats: Temidden van het groen

Re: [PF] Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-08 17:25

Haha... heb helaas dienst Haha!
Maar het klinkt erg goed allemaal!!

Mocca
Berichten: 17970
Geregistreerd: 10-01-04

Re: [PF] Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-08 17:49

Die schuimpjes wil ik graag proberen, maar wat is de laagste stand van de oven? Wij hebben gewoon temperaturen er op staan, en laagste stand, tja, dat is dan 0 C, en dan vrees ik dat ik toch wel errug lang kan wachten tot ze goed zijn. Nagelbijten / Gniffelen

Marijee

Berichten: 6532
Geregistreerd: 07-01-06

Re: [PF] Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-08 18:26

MF: Dat ziet er smakelijk uit! Vingers aflikken

Mayflower_

Berichten: 13724
Geregistreerd: 11-05-05
Woonplaats: Het noorden

Re: [PF] Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-08 18:27

Mocca schreef:
Die schuimpjes wil ik graag proberen, maar wat is de laagste stand van de oven? Wij hebben gewoon temperaturen er op staan, en laagste stand, tja, dat is dan 0 C, en dan vrees ik dat ik toch wel errug lang kan wachten tot ze goed zijn. Nagelbijten / Gniffelen


Haha!

Wij hebben de over gewoon op 100 C. Lachen

Mocca
Berichten: 17970
Geregistreerd: 10-01-04

Re: [PF] Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-08 18:57

100 C, oké. Ga het komende week eens proberen.
Zijn ze net zo lekker als de schuimpjes in de winkel?
Vingers aflikken
Owja, en ga ze wel met kleurstof beetje een kleurtje geven.

Marchador

Berichten: 19936
Geregistreerd: 17-01-04

Re: [PF] Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-08 22:40

Wat ik vorig jaar heb gemaakt met kerst vond iedereen toch wel erg geslaagd. Even denken, kalkoen in chocoladesaus.
Recept:

Voor 8 personen:
- +- 2 kg kalkoen in blokjes
- olijfolie
- 3 kleine uien, in vieren
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 30 gr korianderzaad
- 65 gr amandelen, gepeld
- 50 gr, gedroogde abrikozen in stukjes
- 4 zwarte peperkorrels
- 1 kruidnagel
- 1/2 theel venkelzaad
- 1/2 theel gemalen kaneel
- 4 rode chilipepers, zaadjes verwijderd en fijngesneden
- 4-5 dl bouillon
- 30-45 gr pure chocalde in stukjes
- 3 tomaten, ontveld en in stukken
- 2-3 eetlepels peterselie
- zout en peper.

Je kan natuurlijk altijd iets weglaten, zo heb ik de peperkorrels er niet door gedaan en de amandelen volgens mij ook niet. (de chocolade niet verwijderen uit het recept, maar juist wat extra toevoegen Clown )

1. Bak de kalkoen bruin in olijfolie
2. Voeg na 5 minuten de ui en knoflook toe en bak ze 5 minuten mee
3. Maal het korianderzaad, amandelen, abrikozen, peperkorrel, kruidnagel, venkelzaad en kaneel in de keukenmachine fijn. Bak het mengsel daarna een puur minuten in hete olijfolie. Voeg de pepers toe en laat ze even meebakken.
4. Breng 3 dl bouillon aan de kook met de stukjes chocolade en schenk dit bij het specerijen-notenmengsel. Voeg de kalkoen toe (met ui n knoflook) en de tomaten. Breng het gerecht met peper en zout op smaak en laat op zacht vuur nog 30-40 minuten sudderen tot de saus mooi dik is. Voeg eventueel tijdens het sudderen wat meer bouillon toe.
5. Garneer met peterselie. Serveer als vulling van zachte warme tortilla's of met rijst.

Eet smakelijk!

Kimmes

Berichten: 12818
Geregistreerd: 08-01-03
Woonplaats: Zoetermeer

Re: [PF] Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 23:15

Mjam, wat een lekkere dingen komen er langs.
Ik ben zelf altijd gek op garnalencocktail met een beetje veldsla Vingers aflikken
En als toetje ijs met warme kersen eventueel met een pannenkoekje eronder Vingers aflikken Vingers aflikken

Of een gevulde pannenkoek met mascarpone:
Mascarpone mengen met zakje vanille suiker en wat gele basterdsuiker. Een laagje (zoveel als je lekker vind. Ik ben voor veel Bloos ) op een pannenkoek smeren en oprollen. Heerlijk.

Mizoan

Berichten: 7150
Geregistreerd: 04-08-06

Re: [Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-11-08 23:40

Ik ben de sigaar voor het voorgerecht.... denk zelf aan 3 soorten carpaccio iemand nog een leuke en lekkere suggestie?

odetteke

Berichten: 10546
Geregistreerd: 18-10-05

Re: [Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-11-08 12:45

Toetje wordt dit jaar een rumtopf: schoongemaakte aardbeien (je kan ook wat ander fruit nemen) in een wekpot, flink wat suiker er bij en dan de pot tot de rand vullen met rum of wodka. Dat een paar weken/maanden afgesloten in de kast zetten, met kerst er uit halen en over wat citroen of vanilleijs scheppen Vork

blackpegasus

Berichten: 4822
Geregistreerd: 22-07-05
Woonplaats: delfgauw

Re: [Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-11-08 14:52

Vorig jaar had ik als kerstmenu:

Voorgerecht: bladerdeegbakjes gevuld met geruld rundergehakt (met mexicaanse kruiden) met ui, knoflook, maiskorrels en klontje kruidenboter erop.

hoofdgerecht: Kipfilet en varkenshaas geflambeerd met cognac
vele bijgerechten.

Toetje: warme apfelstrudel met bolletjes kaneelijs, slagroom en warme chocoladesaus. Was een succes Vingers aflikken

Ben alweer voor dit jaar aan het verzinnen.

Brittol

Berichten: 5499
Geregistreerd: 05-01-05
Woonplaats: Groningen

Re: [Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-11-08 20:25

Klinkt allemaal erg lekker! Ga die schuimpjes proberen Ja

Heeft iemand mischien het recept voor de orginele kerstkoekjes? Wil dit jaar eens lekker traditioneel doen en zelf koekjes maken Huilen van het lachen

Daffie

Berichten: 805
Geregistreerd: 09-01-05
Woonplaats: Waddinxveen

Re: [Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-11-08 20:06

ik ga het hier een beetje in de gaten houden, ik wil dit jaar een keer een ander nagerecht!

Stravero
Berichten: 6126
Geregistreerd: 29-11-05
Woonplaats: Noord brabant

Re: [Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-12-08 14:40

Ìk ben de kalkoen voor álle 3 de gerechten want normaal doet mijn broer het maar die moet werken (werkt in een Hotel als kok) dus ja, iemand tips? Vork

Romy18
Berichten: 1054
Geregistreerd: 08-12-05
Woonplaats: Mol belgie

Re: [Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-08 17:38

Broer lief vragen of ie op t werk wat voor je klaar maakt hoef je t alleen maar even op te halen Tong uitsteken

Wij doen gewoon lekker makkelijk en zetten de gourmet op tafel.. vind koken heel leuk maar uren in de keuken staan en dan met 45min klaar zijn met eten vind ik zo jammer altijd...

Stravero
Berichten: 6126
Geregistreerd: 29-11-05
Woonplaats: Noord brabant

Re: [Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-08 13:30

1e kerstdag ben ik aan de beurt, 2e kerstdag zetten wij ook de gourmet op tafel en komt er een kennis met hun zoontje Haha!

Maar mijn broer heeft daar geen tijd voor op zijn werk vanwege Hotel ... Ik zal eens kijken of er iets simpels en lekkers tegelijk is voor Kerst Haha!

Leonie
Berichten: 2046
Geregistreerd: 19-11-04
Woonplaats: Wechel (Antwerpen!!)

Re: [Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-08 17:48

Stravero schreef:
Ìk ben de kalkoen voor álle 3 de gerechten want normaal doet mijn broer het maar die moet werken (werkt in een Hotel als kok) dus ja, iemand tips? Vork


Goed idee hoor, dan moet er geen echte kalkoen geslacht worden. Ja

Noeps
Berichten: 17028
Geregistreerd: 19-12-04

Re: [Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-12-08 16:46

Weet iemand hier ook leuke vegetarische en melk- en noten vrije recepten? Lachen

Tat_jana

Berichten: 6090
Geregistreerd: 04-04-07
Woonplaats: Koog aan de zaan

Re: [Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-12-08 22:38

ik ben opzoek naar een lekker gerechtje voor bij de gourmet. wij hebben altijd een gourmet stel staan met de vleesjes in mooie schalen en verder een stokbroodje.

ik zat er aan te denken dit jaar een lekkere salade te maken mmaar zonder vis..

of hebben jullie nog lekkere ideeen of ideeen voor een lekkere salade ?

blackpegasus

Berichten: 4822
Geregistreerd: 22-07-05
Woonplaats: delfgauw

Re: [Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-12-08 19:05

Plien91 schreef:
Weet iemand hier ook leuke vegetarische en melk- en noten vrije recepten? Lachen

In de allerhande van AH stonden div. vegetarische kerst gerechten Knipoog

Armaris

Berichten: 9535
Geregistreerd: 17-02-05

Re: [Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-08 23:22

Ik ben op zoek naar een leuke kerstdiner.
Voorgerecht wordt st jacobsschelp. Maar wat als hoofdgerecht?
Nagerecht is kerststronk(ga ik ook zelf maken)

We gaan al 3e januari fonduen en nog eens gourmetten dus dacht aan iets anders. Wie heeft er tips voor een lekkere hoofdgerecht dat past bij voor en nagerecht?

Avelienvd

Berichten: 7416
Geregistreerd: 28-12-04

Re: [Centraal]Lekkere recepten?

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-12-08 19:54

Wij doen dit jaar:
Amuse:
Blini's met zalm en mosterd honing dillesaus.
Blini's met kruidenkaas en parmaham.

Hoofdgerecht:
Kip of kabeljauw in parmaham.
Aardappeltjes uit de oven met rozemarijn.
Geglaceerde witlofjes.
Zelfgemaakte appelmoes.

Nagerecht:
Merinques met daarop chocoladelasagna.