[VT] Recepten voor koeken bij de koffie.

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Polly, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Mayflower_

Berichten: 13724
Geregistreerd: 11-05-05
Woonplaats: Het noorden

[VT] Recepten voor koeken bij de koffie.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-10-08 16:05

Aangezien mijn ''schoonmoeder'' (Vriendlief en ik zijn nog niet getrouwd, daarom tussen haakjes. Haha! ) heerlijke koeken kan maken voor bij de koffie, dacht ik dat het misschien wel leuk is om een paar met jullie te delen. Ik heb de recepten even opgezocht en overgetypt:

Gevulde koeken:

Ingrediënten
- 75 gram roomboter
- 75 gram margarine
- 150 gram basterdsuiker
- 20 gram melk
- 30 gram eieren
- Een beetje citroensap
- 325 gram bloem
- 5 gram ammonium
- Een beetje kaneel

Overige benodigdheden
Mixer
Deegroller
Amandelspijs
Kwastje

Bereiding
Doe de 75 gram roomboter, 75 gram margarine,150 gram bastaardsuiker, 20 gram melk, 30 gram ei, en het beetje citroensap in een beslagkom en kneed alles met de handen goed onder elkaar. Vervolgens kan de 325 gram bloem, 5 gram ammonium en het beetje kaneel in delen aan het beslag toegevoegd worden. Kneed alles met de handen goed onder elkaar. Het deeg is nu klaar.

Zet het deeg in de beslagkom met huishoudfolie erover een uurtje in de koelkast. Dan kan het deeg opstijven.

In de tussentijd nemen we een stuk amandelspijs uit de verpakking. Verkrijgbaar bij de supermarkt. Bewaar het aangebroken pakje amandelspijs in de koelkast. Vervolgens gaan we de spijs wat afslappen met een opgeklopt ei. Water kan ook gebruikt worden in plaats van ei. Doe de spijs en een klein beetje ei bij elkaar en mix totdat de amandelspijs redelijk vloeibaar is. Bewaar dit in de koelkast totdat het deeg uit de koelkast mag. In plaats van amandelspijs kan ook appel als vulling van de koeken gebruikt worden. Snijd hiervoor een appel in hele dunne plakjes en meng er wat suiker en kanaal door.

Als het deeg uit de koelkast mag dient de oven voorverwarmd te worden op 200 graden (elektrische oven).

Neem een bakplaat met bakpapier.

Het deeg dient uitgerold te worden, ca. 2 millimeter dik (niet dikker!). Steek plakjes uit het deeg met een ronde steker van ongeveer 10 centimeter doorsnede. Hier kan bijvoorbeeld een groot glas voor gebruikt worden. Leg de plakjes niet te dicht naast elkaar op de bakplaat.

Vervolgens scheppen we er een nopje amandelspijs op, wat is afgeslapt met ei of wat appelschijfjes. Maak de rand vochtig met water en leg er een plakje deeg bovenop. Gebruik een klein vorkje om de zijkant goed aan te drukken. Bestrijk de gevulde koek dan met ei (dat is opgeklopt).
Bak de gevulde koeken gedurende 10 tot 12 minuten mooi goudbruin.

Geniet er van!
--------------------------------------
Stroopwafels:

Ingredienten wafels (12 stuks):

-3 eieren,
- 3 el melk,
- 600g bloem,
- kaneel,
- een snufje zout,
- 600g rietsuiker,
- 300g boter.

Ingredienten stroop:
- 300g rietsuiker,
- 450g boter.

Bereiding: Meng de suiker met de eieren, melk , bloem, kaneel, zout en in stukjes gesneden boter. Vorm hiervan 12 kleine balletjes. Verwarm het wafelijzer voor. Druk een deegbal in het ijzer. Bak de wafel in ca. 30 seconden. Snij de wafel doormidden in 2 dunne wafels en bestrijk beide zijden met de stroop en boter.

-------------------------------------------------
Gevuld speculaas:
Benodigheden

250 gr zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels speculaaskruiden
150 gr bruine basterdsuiker
150 gr boter
2 eetlepels melk
300 gr amandelspijs
50 gr witte amandelen
1 eidooier
Bereidingswijze

Doe het zelfrijzend bakmeel met wat zout, de speculaaskruiden en de basterdsuiker in een kom en snijd de boter hierin met twee messen klein. Voeg de melk toe en kneed van dit alles een deeg.
Druk de helft van het deeg uit op een beboterde bakplaat - als een staaf, rechthoek of hartvorm. Spreid de amandelspijs hierover uit tot 1 cm van de rand. Leg de tweede deeghelft erop en druk deze aan de rand goed aan. Versier met de amandelen en bestrijk de bovenkant met de met de melk losgeroerde eidooier.
Schuif de bakplaat iets onder het midden van een matig warme oven (ongeveer 150 graden) en bak de koek in een half uur tot drie kwartier goudbruin en gaar.
Laat de gevulde speculaas vlakliggend afkoelen.

Wie weet er nog meer? Lachen