Ibbel schreef:Kaas is al niet veganistisch (of zo je wilt: vegetarisch) vanwege de melk. Om melk te krijgen moet een koe jaarlijks een kalf krijgen. Dat 99 van de 100 keer opgevroten wordt en níet dient als nieuwe melkkoe.
Daarom worden melkkoeien vaak met vleesstierensperma geinsemineerd, dat geeft dikkere kalfjes (en meer geboorteproblemen, zeker bij stierkalfjes)
Melkkoeien hebben zelden afkalfproblemen, ook niet als ze een vleeskalf dragen. Voornaamste reden dat er vleesvee opgezet wordt is omdat die vruchtbaarder zijn. Bij een eerstekalfsvaars zullen ze het niet doen maar wat oudere koeien die na 3 of 4 inseminaties nog niet dragend zijn, daar gebruiken ze vaak bvb Belgisch witblauw, is het meestal in 1 keer raak. Die oudere koeien kunnen dat vlot kalven. Dat het kalf zelf dan meer bevleesd is en iets meer opbrengt is ook een voordeel inderdaad.
De gemiddelde turn-over is 20%. Dus gemiddeld wordt 20% van de vaarskalfjes aangehouden voor vernieuwing, het zijn uiteraard de pure melkkoeien die aangehouden worden. De rest gaat naar de kalvermester.