Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
Snippergroen schreef:JAAAA! Kaas kan je zelfs heel erg goed invriezen!Uit. De. Vriezer? Kaas kan je invriezen? Wut?
Janine1990 schreef:Nee daar zit 'onze' samenwerking geloof ik, mozzarellafabriek
Janine1990 schreef:Urbanus schreef:Ik denk dat er wel een verschil zit in of je technisch onderlegd bent en dat moet uitdragen naar mannen die ouder zijn dan jij of een functie hebben waarin je je met een andere tak van de sport bezighoudt.
Maar sowieso vind ik de verschillende ervaringen wel fascinerend. Want mijn moeder is midden zestig en als ik vraag of ze het vroeger fijn vond om nagefloten te worden kijkt ze me aan of ik gek benik heb die feministische trekjes niet van een vreemde
Heb wel de naam van m'n man aangenomen omdat ik dezelfde naam wil hebben als m'n kinderen en het voor hem belangrijk was terwijl het mij niet boeit.
Absoluut een verschil, daarnaast wellicht ook een verschil in wat voor omgeving je zit (randstad of platteland, kijk maar naar de sinterklaasintochten, hier zijn nog altijd gewoon zwarte pieten, we bewegen niet zo snel mee hier).
Ik ben productieplanner op een grote kaasfabriek, nu is kaasmaken al min of meer een wetenschap en een vak dat veel operators bij ons al 25+ jaar uitvoeren. In heel veel gevallen zitten ze zelf als 25+ jaar op dezelfde fabriek. Ze werken in vijf ploegendienst en hun main focus is het productieproces, ze hebben maar een half idee van hoe de kaas weer de fabriek uit moet.
Daarentegen zit ik hier het overzicht te houden, ik bepaal wanneer de melk binnenkomt (1600-2000 ton per dag), wanneer welke kaas gemaakt wordt, de afvoer van wei- en room (bijproducten), maar ook het in- en uitpekelproces. Daarnaast zit daar een stuk monitoring op waaruit regelmatig acties voortvloeien en doe ik een deel projectwerk vanuit mijn functie. Per week produceren wij ca. 1600 ton kaas (dat moet je dus nog vermenigvuldigen met 1000 om op kilo's te komen).
Ik moet vanuit mijn functie regelmatig dingen vertellen (of min of meer opleggen) aan die ploegen (2 ploegen per dienst, met elk ca. 12 man), waar zij ieder voor zich ook een mening over hebben vanuit hun eigen functie. Of waarbij ze een persoon in een andere ploeg even zwart maken omdat ze zichzelf beter voelen of niet van hun mening af willen wijken/ongelijk niet willen toegeven.
Dat maakt ze als persoon niet per se onaangenaam in de omgang, ik kan er prima persoonlijk mee overweg. Het feit dat ik alleen tegenover 2 x vijf ploegen sta, maakt het echter wel een stuk uitdagender om de rug recht te houden. En met een achtergrond in bedrijfskunde, sta je natuurlijk snel 2-0 achter als het gaat om voedingsmiddelentechnologie (kaas maken is wetenschap) en technische verstoringen. Met de hoeveelheid kaas die wij maken en melk die daar tegenover staat, is het machinepark dan ook indrukwekkend te noemen.
Dus ik denk inderdaad niet dat mijn collega's en hun houding te vergelijken zijn met die van Balenciaga, alleen al op basis van mijn functie. En dan zijn er nog zó ontzettend veel redenen waarom je baan 1 en 2 niet zomaar met elkaar kan vergelijken.
verootjoo schreef:Als je (Hollandse harde) kaas gewoon in kaaspapier bewaard en niet in de koelkast gaat het ook niet schimmelen en hoeft het ook nooit weg. Dan wordt het hooguit oude kaas maar dat is alleen maar beter
Janine1990 schreef:verootjoo schreef:Als je (Hollandse harde) kaas gewoon in kaaspapier bewaard en niet in de koelkast gaat het ook niet schimmelen en hoeft het ook nooit weg. Dan wordt het hooguit oude kaas maar dat is alleen maar beter
De koelkast heeft niet het juiste klimaat voor kaas (ook in papier) om op leeftijd te komen voor een kaas. Het droogt hooguit meer in.
Janine1990 schreef:Jezus, weer wat geleerd... Vijf jaar in de kaas en niet weten dat je het kan invriezen. Ik voel me echt dom
Nyaleti schreef:Je hebt niet toevallig corona-gerelateerde klachten? Hoesten, keelpijn?Morgen weekendje naar zee met m'n beste vriendin, haar vriend en 2 van zijn neefjes. Ik "moet" mee (lang verhaal) maar ik heb er zó geen zin in.![]()
Ik haat kinderen, die vriend vind ik wat van na wat hij allemaal heeft geflikt en ik hou helemaal niet van het strand. Yay!
verootjoo schreef:Janine1990 schreef:
De koelkast heeft niet het juiste klimaat voor kaas (ook in papier) om op leeftijd te komen voor een kaas. Het droogt hooguit meer in.
Daarom schrijf ik ook NIET in de koelkast
Wij bewaren kaas nooit in de koelkast en doen mega lang met een blok.
Is alleen geen kaas uit de fabriek, een kleine ronde van de boerderij.
M_D_H schreef:verootjoo schreef:
Daarom schrijf ik ook NIET in de koelkast
Wij bewaren kaas nooit in de koelkast en doen mega lang met een blok.
Is alleen geen kaas uit de fabriek, een kleine ronde van de boerderij.
Krijg je dan geen zwetende kaas?
Balenciaga schreef:Dit is inderdaad een heel ander vakgebied dan waarin ik werk. Ik vind dit wel echt heel tof en interessant om te lezen, kaas wordt in mijn hoofd namelijk nog met de hand op de boerderij gemaakt.
Mijn berichtje was ook meer met de insteek om, zoals jij aangeeft, het gesprek gaande te houden; want het hóeft dus niet zoals jouw ervaring te zijn. Mijn ervaring is wat dat betreft toch wel een stuk positiever dan die van jou en ik vind dat je positieve geluiden ook mag laten horen.
Ik weet niet of ik jouw ervaring daarmee bagatiliseer, dat is namelijk echt niet mijn bedoeling.
Wat me ook een lastige lijkt is dat, zoals je aangeeft, veel mensen daar al meer dan 20 jaar in dezelfde functie werken. Onze wereld is heel dynamisch (lekkere cliché term) met elk weekend andere circuits en deelnemers, elk jaar nieuwe reglementen en eens in de zoveel jaar echt grotere aanpassingen. Ik kan me voorstellen dat dat ook zorgt dat mensen/mannen wat flexibeler blijven en misschien minder snel opkijken van dingen die "anders" zijn.
In ieder geval, grappig om die verschillen te lezen. En nogmaals, tof om meer over de kaasfabriek te lezen!
verootjoo schreef:Nee, want kaas gaat juist zweten doordat het in de koelkast heeft gelegen.
Kaas wordt van oudsher eigenlijk gemaakt om melk lang houdbaar te maken. In de tijd dat men nog geen koelkast had. Want melk vergaat wel snel buiten de koelkast maar kaas niet.
verootjoo schreef:Daarom schrijf ik ook NIET in de koelkast
Wij bewaren kaas nooit in de koelkast en doen mega lang met een blok.
Is alleen geen kaas uit de fabriek, een kleine ronde van de boerderij.