Moderators: Ladybird, Mjetterd, xingridx, ynskek, Polly
Pantykous schreef:Zeker in NL zijn de melkveehouders steeds meer duurzaam bezig. Overigens is het voor ons hier best makkelijk om geen zuivel tot ons te nemen maar in veel andere landen is het nog steeds een hele belangrijke (en goedkope en makkelijk beschikbare) voedingsbron.
Janine1990 schreef:fransje23 schreef:
Zonder vraag?
Ik heb het over een kleiner aanbod voor export en voldoende voor aanbod de lokale markt.
Oké je begrijpt niet dat in het geval van zuivel het nogal dubieus is om productie te verplaatsen als het gaat om druk op het milieu?
Dan zal ik er vanavond een duidelijker epistel over schrijven. Melk is geen melk. Als er een hittegolf komt (koeien zijn het meest comfi bij 15 tot max 21 graden) heb je veel meer koeien nodig om je product te krijgen vanwege vet en eiwit gehaltes.
Dus hogere milieubelasting in warmere landen. Zowel in aantal dieren als in het realiseren van toereikend voer.
Pantykous schreef:Zeker in NL zijn de melkveehouders steeds meer duurzaam bezig. Overigens is het voor ons hier best makkelijk om geen zuivel tot ons te nemen maar in veel andere landen is het nog steeds een hele belangrijke (en goedkope en makkelijk beschikbare) voedingsbron.
fransje23 schreef:Ik begrijp heel goed hoe de productie van melk en de afzetkanalen zijn.
Heb na mij studie veehouderij ook nog 18 jaar in de branche gewerkt
Jij snapt niet wat Ik bedoel. Je kunt ook gewoon die gehele 66% die geexport wordt niet produceren. Niet hier maar ook niet elders, gewoon helemaal niet.
Melk is geen levensbehoefte, wel lekker. Grootste deel van de wereldbevolking kan melk zelfs slecht of niet verteren.
Janine1990 schreef:Pantykous schreef:Zeker in NL zijn de melkveehouders steeds meer duurzaam bezig. Overigens is het voor ons hier best makkelijk om geen zuivel tot ons te nemen maar in veel andere landen is het nog steeds een hele belangrijke (en goedkope en makkelijk beschikbare) voedingsbron.
Het rode kruis stuurt naar droogtegebieden in nood speciale zoute kaas vanwege ondervoeding. Uiteraard met water
Sizzle schreef:Dat iets geen levensbehoefte is, is niet een erg sterk argument.
Koffie, thee, limonade, alles wat je kunt drinken wat geen water is, is feitelijk overbodig.
Het grootste gedeelte wat men zo maakt en koopt is niet een primaire levensbehoefte.
MarlindeRooz schreef:Denk trouwens ook, dat wanneer noten goedkoper zouden zijn dan kaas dat ze dan misschien wel gezouten noten gestuurd hadden. Want daar zit meer voedingswaarde aan.
mysa schreef:In het verlengde van deze discussie:staande voor de onafzienbare schappen in de supermarkt, vraag ik me vaak af waarom we zestienhonderd verschillende toetjes nodig hebben. En evenzovele kaassoorten, snoep, frisdrank etc.
Pantykous schreef:Ik denk dat je niet weet waar je het over hebt en ook dat je niet weet hoe enorm die zuivelstromen zijn. Daarvan zijn boter, kaas en melk maar een onderdeel.
Dus in Nederland en andere ontwikkelde landen, ja akkoord. Ik gebruik zelf amandelmelk en weinig kaas.
Overigens, melk is ook je KitKat en je Mars, Maggi, Wagner pizza's, protein drankjes voor ouderen en zwakke mensen, voeding voor baby's, onderdeel van medicatie en nog 100000 andere toepassingen.
MarlindeRooz schreef:Er kan vast wel vegan sondevoeding gemaakt worden. Je kan namelijk alles supplementeren /vervangen tegenwoordig.
Pantykous schreef:Dat snap ik, maar die koeien leveren minder melk en er wordt vaak veel minder efficient geproduceerd. Dus de vraag is dan, wat is beter.
Ja beter is helemaal niet, en minder is ook mooi maar dat is nog niet zo simpel.
Ik denk toch wel unpopulair als mensen er wat over na gaan denken: ik vind dat fast fashion aan banden moet worden gelegd. Dus de ASOS', BOOHOO's, Zara's, H&M's van de wereld. Hoe dat moet, geen idee, maar die industrie is zo allejezus vervuilend.
Janine1990 schreef:Gewoon omdat het kan... Was dat niet het motto geworden na de WOII?
Minimalisme was niet echt hip toen...
mysa schreef:Janine1990 schreef:Gewoon omdat het kan... Was dat niet het motto geworden na de WOII?
Minimalisme was niet echt hip toen...
Nou, niet de eerste tien/twintig jaar na WOII, in de jaren van de wederopbouw was zuinigheid nog troef. Ik denk dat het grote consumeren vanaf de tweede helft van de jaren zestig een aanvang nam.