Moderators: Ladybird, Mjetterd, xingridx, ynskek, Polly
fransje23 schreef:Dat mensen het eerder hebben over de persoon ipv de boodschap geeft aan hoe ongemakkelijk de boodschap voor vele is.
Janine1990 schreef:fransje23 schreef:Dat mensen het eerder hebben over de persoon ipv de boodschap geeft aan hoe ongemakkelijk de boodschap voor vele is.
Ongemakkelijk kan ik een beetje in komen...
Maar vraag me tegelijkertijd af of mensen zich niet afvragen of het helpt wat ze doen... Aangezien overheden geen maatregelen lijken te nemen. Ze zit niet voor niets daar ipv tegen ons te kletsen...
Ik denk dat 'burgers' wel willen, maar een voorbeeld moeten volgen.
Hetzelfde met inkrimping van de veestapel in Nederland. Dus minder melk dus minder productie in de zuivel. Om aan de vraag te voldoen wordt er dan uitgeweken naar landen waar boeren honderden kms van fabrieken afzitten en melk niet per 33 maar per 25 ton tegelijk vervoerd kan worden ivm heuvels. Hoe duurzaam ben je dan bezig?
Ik begrijp wel dat de wereld in hokjes en vakjes wordt ingedeeld ten behoeve van het toeschrijven van doelen. Maar het is nog steeds wel één wereld/planeet...
enzino schreef:fransje23 schreef:Dat mensen het eerder hebben over de persoon ipv de boodschap geeft aan hoe ongemakkelijk de boodschap voor vele is.
Volgens mij is de boodschap al tot vervelens aan toe besproken. Om dat nou weer allemaal te gaan herhalen...
enzino schreef:Magrathea schreef:Radicaal idee: niet (of veel minder) een product consumeren dat bedoeld is voor babykoeien / geitjes / schapen
De melkveehouderij produceerd wel degelijk voor mensen. Het is toch geen restproduct of bijproduct dat we in zulke hoeveelheden consumeren?
MarlindeRooz schreef:enzino schreef:De melkveehouderij produceerd wel degelijk voor mensen. Het is toch geen restproduct of bijproduct dat we in zulke hoeveelheden consumeren?
produceert* Is dat niet geleerd op je hoge opleiding. (Grapje)
Maar slachthuizen, bontwinning, melkveehouders... allemaal door en voor mensen bedacht. Maar van origine is de melk voor kalfjes, de bont voor de bescherming van het dier en het vlees hoort gewoon aan een levend dier. Dat wij het ons toe-eigenen door de dieren te slachten / te melken maakt nog niet dat evolutie technisch de melk van een koe bijvoorbeeld voor mensen is.
Janine1990 schreef:MarlindeRooz schreef:produceert* Is dat niet geleerd op je hoge opleiding. (Grapje)
Maar slachthuizen, bontwinning, melkveehouders... allemaal door en voor mensen bedacht. Maar van origine is de melk voor kalfjes, de bont voor de bescherming van het dier en het vlees hoort gewoon aan een levend dier. Dat wij het ons toe-eigenen door de dieren te slachten / te melken maakt nog niet dat evolutie technisch de melk van een koe bijvoorbeeld voor mensen is.
Je bent toch vast blij met een paracetamolletje binnen handbereik wanneer nodig
Janine1990 schreef:Hetzelfde met inkrimping van de veestapel in Nederland. Dus minder melk dus minder productie in de zuivel. Om aan de vraag te voldoen wordt er dan uitgeweken naar landen waar boeren honderden kms van fabrieken afzitten en melk niet per 33 maar per 25 ton tegelijk vervoerd kan worden ivm heuvels. Hoe duurzaam ben je dan bezig?
Ik begrijp wel dat de wereld in hokjes en vakjes wordt ingedeeld ten behoeve van het toeschrijven van doelen. Maar het is nog steeds wel één wereld/planeet...
Janine1990 schreef:Poeder als bijproduct van andere zuivelproducten.
Als mensen koeien in de wei zien, dan zien ze alleen maar melk is mijn ervaring. Of melkpoeder voor babyvoeding....
Hebben echter geen idee dat er voor melkpoeder al kaas is gemaakt, dat er bij het maken van melkpoeder (of het indampen van wei als bijproduct van kaas) zuiver water vrij komt waarmee gereinigd wordt. Dat ingedikte wei veevoer wordt in een deel van de gevallen. Of Taksi. Rivella is ook van een bijproduct van melkverwerking.
Maar vergeet ook vooral niet de poeders bestemd voor de farmaceutische industrie voornamelijk vulmiddelen, want werking zit er niet meer in. De meeste interessante bestanddelen zijn er allang uit dan.
Janine1990 schreef:Poeder als bijproduct van andere zuivelproducten.
Als mensen koeien in de wei zien, dan zien ze alleen maar melk is mijn ervaring. Of melkpoeder voor babyvoeding....
Hebben echter geen idee dat er voor melkpoeder al kaas is gemaakt, dat er bij het maken van melkpoeder (of het indampen van wei als bijproduct van kaas) zuiver water vrij komt waarmee gereinigd wordt. Dat ingedikte wei veevoer wordt in een deel van de gevallen. Of Taksi. Rivella is ook van een bijproduct van melkverwerking.
Maar vergeet ook vooral niet de poeders bestemd voor de farmaceutische industrie voornamelijk vulmiddelen, want werking zit er niet meer in. De meeste interessante bestanddelen zijn er allang uit dan.
fransje23 schreef:Janine1990 schreef:Hetzelfde met inkrimping van de veestapel in Nederland. Dus minder melk dus minder productie in de zuivel. Om aan de vraag te voldoen wordt er dan uitgeweken naar landen waar boeren honderden kms van fabrieken afzitten en melk niet per 33 maar per 25 ton tegelijk vervoerd kan worden ivm heuvels. Hoe duurzaam ben je dan bezig?
Ik begrijp wel dat de wereld in hokjes en vakjes wordt ingedeeld ten behoeve van het toeschrijven van doelen. Maar het is nog steeds wel één wereld/planeet...
Minder export van zuivel, 66% van de melk is voor export.
Meer produceren voor de lokale markt?
MarlindeRooz schreef:Maar slachthuizen, bontwinning, melkveehouders... allemaal door en voor mensen bedacht.
Janine1990 schreef:fransje23 schreef:
Minder export van zuivel, 66% van de melk is voor export.
Meer produceren voor de lokale markt?
Dan moeten er volgens mij patenten losgelaten worden. Bovendien zit je met BGA in het geval van kaas wat wereldwijd nogal een dingetje is.
Vergeet ook niet dat de samenstelling van de melk enorm verschilt. In Nederland kan dat heel stabiel gehouden worden door de bodem en het gras. Dit gras is in het buitenland niet na te bootsen begreep ik van mijn oom die boer was in Canada.
Je kan dus nauwelijks ergens ter wereld Hollandse kaas namaken.
Dus als je die 66% elders gaat maken zit je naast die enorme milieubelasting van afstand tussen boer en fabriek ook met de samenstelling van de melk waardoor het productieproces onder druk komt.
Ik ben wel benieuwd wat het milieu meer belast.
fransje23 schreef:Janine1990 schreef:Dan moeten er volgens mij patenten losgelaten worden. Bovendien zit je met BGA in het geval van kaas wat wereldwijd nogal een dingetje is.
Vergeet ook niet dat de samenstelling van de melk enorm verschilt. In Nederland kan dat heel stabiel gehouden worden door de bodem en het gras. Dit gras is in het buitenland niet na te bootsen begreep ik van mijn oom die boer was in Canada.
Je kan dus nauwelijks ergens ter wereld Hollandse kaas namaken.
Dus als je die 66% elders gaat maken zit je naast die enorme milieubelasting van afstand tussen boer en fabriek ook met de samenstelling van de melk waardoor het productieproces onder druk komt.
Ik ben wel benieuwd wat het milieu meer belast.
Niet elders maken gewoon niet zoveel meer maken, dat is ook een optie.
Askja schreef:Er zou een economisch model ontwikkeld moeten worden dat niet puur gebaseerd is op winstmaximalisatie. En waarbij die winst niet steeds harder naar steeds minder mensen stroomt.
fransje23 schreef:En?
Schijnbaar raakt ze een gevoelige snaar bij velen want anders wordt er niet zoveel over gesproken en dan metname op de persoon gespeeld.
Wat natuurlijk een kenmerk is van een gebrek aan argumenten.
enzino schreef:fransje23 schreef:En?
Schijnbaar raakt ze een gevoelige snaar bij velen want anders wordt er niet zoveel over gesproken en dan metname op de persoon gespeeld.
Wat natuurlijk een kenmerk is van een gebrek aan argumenten.
Vandaar dat er zoveel grappen over het uiterlijk en het gedrag van Trump worden gemaakt, want al zijn plannen zijn zo ijzersterk... *rolleyes*
fransje23 schreef:Janine1990 schreef:Maar in welk universum produceert men zonder vraag?
Zonder vraag?
Ik heb het over een kleiner aanbod voor export en voldoende voor aanbod de lokale markt.