Beestjes in de bloemkool

Moderators: Essie73, Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Picopico
Berichten: 1262
Geregistreerd: 10-05-22

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-10-22 12:12

Bedankt voor de reacties.
Even voor de duidelijkheid: ik weet dat er beestjes op groenten kunnen zitten en dat vind ik ook niet erg, mits het bij een paar blijft. Dit waren er echter wel erg veel.
Ik opende het topic vooral omdat ik wilde weten wat voor beestjes het zijn :)

De bloemkool ga ik helaas wel weggooien, niet vanwege de beestjes, maar ik ben hem vergeten terug in de koelkast te zetten :')

Maanlicht

Berichten: 6917
Geregistreerd: 30-07-07
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 12:16

herr_balou schreef:
ElCid schreef:
Triest eigenlijk dat mensen het raar vinden dat er "beestjes" in en op hun groentes zitten en dat een plekje reden is om het weg te gooien. Voor die mensen; beestjes en plekjes zijn heel normaal! Het is abnormaal als er geen beestjes en soms een plekje op zit, het is en blijft nl. een natuurproduct en de bende die je in de gemiddelde supermarkt koopt zit in veel gevallen vol met "gewasverbeteraars" ( lees insecticiden etc.). Juist die prachtig mooie, allemaal op elkaar lijkende groente en fruit, zijn raar. Groente en fruit wordt "doorgedraaid" als het te groot of te klein is of als er een plekje op zit ( terwijl er nu al mensen zijn die geen eten kunnen betalen!). Wees blij met de "beestjes" die je in je groente vind; goed wassen ( met zout of baking soda)m klaarmaken en opeten!

Wij hebben onze groenten deels uit eigen tuin en deels van biologisch werkende boeren; daar zitten allerlei formaten en vormen tussen en ook "beestjes" en regelmatig een plekje ( als het te groot snijden we dat er af en geven dat aan de kippen ( dat zijn die beestjes die eieren leggen......) en anders eten we het met plekje op En wonder boven wonder; we leven nog steeds! *\o/*

Mijn tip voor al deze mensen die zover van de natuur staan: ga eens een naar een biologische winkel/ boer en kijk hoe echte groenten en fruit er uit zien i.p.v. de standaard, bespoten, rommel die je in de supermarkt koopt en respecteer je voedsel en waar het vandaan komt. 8)7 En ga daarna eens kijken bij een regulier werkende boer en kijk wat er allemaal aan troep op jouw groente en fruit zit.

...knip...

Amen.
Alleen als groente stevig aan het rotten is en niet ruikt als het zou moeten ruiken, is er een goede reden het weg te gooien. Ik snijdt meestal het rottende deel ruim weg en als het snijvlak er goed uitziet en goed ruikt gebruik ik het goede deel nog. Zo doe ik dat al ongeveer mijn hele leven en begin de 50 te naderen.


Maanlicht schreef:
Het is op mijn foto's niet goed te zien, maar mijn broccoli's waren letterlijk grotendeels grijs van binnen. Ik kon het er niet eens uit snijden want dan bleef er niks van over. Leek ook schimmel in te zitten. Dus nee, dan eet ik dat niet op.

Ik ben heus niet iemand die al haar groente weggooit bij het zien van 1 beestje of plekje, maar dit was gewoon niet oké.


De stammetjes van broccoli zijn bij mij wel vaker hol (en grijs) maar de roosjes zijn dan nog prima te gebruiken als die nog niet hol zijn..


Ja klopt, daar snijd ik ook omheen. Nu waren het vooral de roosjes helaas.

BeFunny

Berichten: 13483
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 12:17

8nnemiek schreef:
Suzanne F. schreef:
Ah nou mede daarom eet ik bijna geen groenten. :')

Ik eet dan liever groente waar ik aan kan zien of er iets op/in zit dan een fabrieksmaaltijd waarvan je maar moet gokken wat er wel of niet doorheen gepureerd is :')
En als er iets op zit dan weet je iig dat er geen bak gif overheen is gegaan haha.

Maar ik zou niet weten welk beestje het is, ts. Heb wel eens luisjes op de broccoli gevonden, maar deze nooit tegen gekomen.



Dit dus.
Gewoon wassen en koken.

BeFunny

Berichten: 13483
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 12:17

Picopico schreef:
Bedankt voor de reacties.
Even voor de duidelijkheid: ik weet dat er beestjes op groenten kunnen zitten en dat vind ik ook niet erg, mits het bij een paar blijft. Dit waren er echter wel erg veel.
Ik opende het topic vooral omdat ik wilde weten wat voor beestjes het zijn :)

De bloemkool ga ik helaas wel weggooien, niet vanwege de beestjes, maar ik ben hem vergeten terug in de koelkast te zetten :')



Ja dan is het vaak na een tijdje niet goed meer ;)

cariena1
Berichten: 1160
Geregistreerd: 10-07-07
Woonplaats: Uithuizermeeden

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 12:18

Cer schreef:
Ik kijk nooit ergens naar als ik groenten klaarmaak.. snijden, koken, huppekee :Y)

Hier net zo wel.ff afspoelen en zo de pan in

herr_balou
Berichten: 1561
Geregistreerd: 03-06-19
Woonplaats: Zuiden van Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 12:23

Maanlicht schreef:
herr_balou schreef:
De stammetjes van broccoli zijn bij mij wel vaker hol (en grijs) maar de roosjes zijn dan nog prima te gebruiken als die nog niet hol zijn..


Ja klopt, daar snijd ik ook omheen. Nu waren het vooral de roosjes helaas.

Wat ontzettend zonde. Ik vind in plastic verpakte stukken groente echt vreselijk. Eerst wat ik deed als ik daarmee thuiskwam is plastic eraf even spoelen, laten drogen en dan de koelkast in.
Tegenwoordig krijg ik het meeste onverpakt of in papier, heel blij mee.

rien10
Berichten: 17554
Geregistreerd: 01-06-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 12:25

Ibbel schreef:
Is een hele simpele remedie voor (die mijn moeder 60 jaar geleden gewoon altijd hanteerde, toen had je nog geen bestrijdingsmiddelen): wassen in een bak water met een flinke hand zout. Alles wat dan aan beestjes leeft in je groente geeft de geest. En het scheelt zout toevoegen aan je kookwater.

Precies. Staan we nou zo ver van de natuur af dat we groenten gaan mijden omdat er een beestje in (kan) zitten?
Bij paarden zijn honderden vliegen. Dus dan maar geen paarden meer houden?
Bloemkool in een pan met zout water zetten. Half uur later afspoelen en kan je gaan koken.

superpony
Berichten: 26713
Geregistreerd: 25-02-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 12:59

Maanlicht schreef:
Ik had dit ook bij twee broccoli's van de week. Zaten ook allemaal grijze plekken in terwijl ik ze net had gekocht. Heb ze maar weggegooid.

[ [url=m/4acuxC.jpg]Afbeelding[/url] ]

[ [url=m/Jl63Ro.jpg]Afbeelding[/url] ]


Zonde!

Die beestjes zitten ook regelmatig in de roosjes en zien de meesten ze niet eens. Door even in zout te laten staan komen de beestjes eraf en is je groente gewoon schoon. Schoner dan als je iets kant en klaar koopt of ergens gaat eten.

Ibbel

Berichten: 51320
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 13:38

Picopico schreef:
De bloemkool ga ik helaas wel weggooien, niet vanwege de beestjes, maar ik ben hem vergeten terug in de koelkast te zetten :')


Uhm, waarom zou bloemkool uberhaupt in de koelkast bewaard moeten worden?
Denk je dat-ie nu bedorven is omdat-ie bij kamertemperatuur gelegen heeft? Hoe lang ligt-ie dan al?
Kool blijft minstens een week goed bij kamertemp. Hooguit wordt-ie een beetje groen door het licht, je krijg altijd wat bladgroenproductie, zelfs bij een 'dode' kool.

herr_balou
Berichten: 1561
Geregistreerd: 03-06-19
Woonplaats: Zuiden van Noord-Holland

Re: Beestjes in de bloemkool

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 14:08

En als groente een beetje slap is geworden doet een uurtje koudwaterbad wonderen.

Picopico
Berichten: 1262
Geregistreerd: 10-05-22

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-10-22 16:02

Ibbel schreef:
Picopico schreef:
De bloemkool ga ik helaas wel weggooien, niet vanwege de beestjes, maar ik ben hem vergeten terug in de koelkast te zetten :')


Uhm, waarom zou bloemkool uberhaupt in de koelkast bewaard moeten worden?
Denk je dat-ie nu bedorven is omdat-ie bij kamertemperatuur gelegen heeft? Hoe lang ligt-ie dan al?
Kool blijft minstens een week goed bij kamertemp. Hooguit wordt-ie een beetje groen door het licht, je krijg altijd wat bladgroenproductie, zelfs bij een 'dode' kool.

Omdat ik hem al gewassen en gesneden had. De doos is met een knal open gesprongen en het stinkt verschrikkelijk. Dus nee, sorry, dat ga ik echt niet meer opeten.

Waarom in een doos? Omdat ik niet weet om wat voor beestjes het gaat en of ze een plaag kunnen vormen. Dat was nou juist net mijn vraag.

Het gaat mij er niet om dát er beestjes op zitten. Ik wil graag weten welke.

herr_balou
Berichten: 1561
Geregistreerd: 03-06-19
Woonplaats: Zuiden van Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 18:10

MirandaDvG schreef:
Suzanne F. schreef:
Ah nou mede daarom eet ik bijna geen groenten. :')


Dan vraag ik me af wat je wel eet eigenlijk...
Vlees?

Toch jammer dat er geen antwoord komt op de vraag want ik ben ook best benieuwd.

Suzanne F.

Berichten: 54733
Geregistreerd: 03-03-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 18:13

Oh ik wil best antwoorden hoor. Ik eet meestal een klein beetje vlees ‘s avonds en meestal wat aardappeldingetjes. Verder 2 sneden brood en soms een bakje yoghurt. En ik maak weleens smoothie met banaan, aardbeien en yoghurt. Ik eet 1 x in de week groente als ik bij mijn moeder eet, dat zijn dan worteltjes of boontjes. Die komen uit de diepvries of een blikje dus niet vers.

BeFunny

Berichten: 13483
Geregistreerd: 11-06-15
Woonplaats: Alleen maar rechtdoor

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 18:14

Bloemkool gesneden en nat geweest gaat echt wel snel rotten hoor. Dat hou je geen twee dagen goed.

herr_balou
Berichten: 1561
Geregistreerd: 03-06-19
Woonplaats: Zuiden van Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 18:31

Suzanne F. schreef:
Oh ik wil best antwoorden hoor. Ik eet meestal een klein beetje vlees ‘s avonds en meestal wat aardappeldingetjes. Verder 2 sneden brood en soms een bakje yoghurt. En ik maak weleens smoothie met banaan, aardbeien en yoghurt. Ik eet 1 x in de week groente als ik bij mijn moeder eet, dat zijn dan worteltjes of boontjes. Die komen uit de diepvries of een blikje dus niet vers.

Dat klinkt niet echt als een gezond gevarieerd dieet. Maar als je het er goed op doet, prima. Ik zou graatmager en hondsmoe zijn. En het is echt niet zo dat ik de richtlijnen van het voedingscentrum volg want dan zou ik moddervet en hondsmoe zijn.

superpony
Berichten: 26713
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Beestjes in de bloemkool

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 18:48

In diepvries groente zitten ook weleens beestjes of zand.......Net als wat ik eerder zei in de zogenaamd gewassen en gesneden andijvie bijv. Die was ik echt nog en haal ik echt 8 van de 10x beestjes uit. Maar de voorkeur ligt bij verse andijvie, dus dan altijd zand en zooi.

Picopico
Berichten: 1262
Geregistreerd: 10-05-22

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-10-22 21:13

BeFunny schreef:
Bloemkool gesneden en nat geweest gaat echt wel snel rotten hoor. Dat hou je geen twee dagen goed.

Zeker niet buiten de koeling en in een dichte doos ben ik nu achter. Levert ontploffingsgevaar op :')

Maar weet echt niemand hoe die beestjes heten? Ik hoopte hier een insectenkenner te vinden :') Of ben ik daarvoor bij het verkeerde subforum?

BaileyMix

Berichten: 7918
Geregistreerd: 03-01-11
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-22 21:51

Waarschijnlijk iets van koolluizen, TO. Als het dezelfde zijn als die ik zag althans, kan het niet zo goed zien.

sasja0705
Berichten: 2548
Geregistreerd: 03-08-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-22 13:28

ElCid schreef:
Mijn eigen groenten zijn 100% biologisch en de boer waar ik mijn groenten haal werkt ook al jaren zo. Natuurlijk is het zo dat niet alles meteen "schoon" is van vergif maar de troep die je in de supermarkt koopt mag meestal niet eens de titel "voedsel" hebben maar is gewoon "voer en buikvulling". Ik vertrouw de "biologische" producten uit de supermarkt ook niet helemaal maar de biologische winkels waar ik naar toe ga wel. Beetje onderzoek doet wonderen.

Mijn tomaten hebben allerlei vormen en maten ( en kleuren want ik heb een stuk of 10 verschillende soorten) en ze smaken allemaal naar meer ( ik pluk ze pas als ze rood zijn of beginnen te worden). Hetzelfde voor sla, etc.
Overigens zijn er diverse natuurlijke bestrijdingsmiddelen voor koolwitjesrupsen, slakken, etc. Ui. knoflook, koffiedrab, afdekken met doek, etc. etc. Het is even werk maar dan heb je ook wat ;-)
https://makkelijkemoestuin.nl/kennisban ... n-moestuin
https://omaweetraad.nl/tuin


Vraagtekens kan je overal bij zetten en daarom is het ook zo moeilijk om echt gezond te eten en gezond te blijven.


Even offtopic : wat supermarkt betreft ,geef ik je 100% gelijk.
Alleen verdiep je eens in het predikaat "biologisch"
Wat jij doet (hulde ) en misschien ook jouw groentenboer is ,natuurlijk kweken.
Waarbij hier ook weer een verschil is tussen jouw en jouw groentenboer, die aan allerlei regels (en sommigen alles andere als "biologisch ") onderworpen is.
Heb jij voor het beplanten jouw grond laten onderzoeken ?
Niet verkeerd bedoeld, hoor, maar het zou zo maar kunnen, dat je behoorlijk schrikt, wat er nog alles inzit.

Even een voorbeeld in hoe verre men met "biologisch " om de tuin geleid wordt :
Biologische zalm is gekweekte zalm.
En
Wilde ,gevangen, zalm mag niet als biologisch benoemd en verkocht worden.

Waarom ? Omdat bij biologisch van ei,tot geboorte over voer tot dood alles gedocumenteerd moet worden.

En dat kan dus niet bij een wilde zalm...

Krom, he?

Over vlees begin ik beter helemaal niet.


Soortgelijk is geldig voor groenten en fruit...

Als je bvb jouw tuin bemest met paardenmest, of kippenmest of koeienmest bemest moet je eerst zeker zijn dat
a) het voer van "biologische" oorsprong is, eveneens het hooi,stro en ga zo maar door.


Dus voor mij is "biologisch" een gigantisch wassen neus...

"Natuurlijk " treft het beter... maar dan heb je weer het probleem met de consument. Want aan "natuurlijk " is geen label te plakken... an "biologisch " wel.

parnassia
Berichten: 947
Geregistreerd: 30-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-22 13:37

Heel simpel, kijk naar het SKAL certificaat

Maar daarnaast zijn natuurlijk voor kleinere (moestuin)telers etc de kosten te hoog om te gaan certificeren, al kan je je natuurlijk wel aan dezelfde regels houden (en idd; met 1 jaar kunstmestvrij ben je dan nog niet biologisch), zolang je je produkten dan niet commercieel als biologisch verkoopt, kan je tegen anderen wel zeggen dat je zo teelt

Ook in de supermarkt zal er een SKAL certificaat op zitten; kijk dan naar het juiste seizoen en de voedselkilometers. Dan zit t met de smaak vaak wel redelijk goed.... en kies zelf altijd voor zaadvaste rassen; dan krijg je pas echt smaak!