Willemina_L schreef:De zoete historie van marsepein. Arabische herkomst?
Een ander verhaal vertelt over de belegering van de stad Lübeck in 1407. Er heerste hongersnood maar op de dag van Sint Marcus vond een suikerbakker op zolder een vergeten zak suiker en een zak amandelen. Hij maakte hieruit marsepein als voedsel en noemde het naar Marcus.
In de Arabische keuken wordt al sinds jaar en dag gewerkt met amandelen. Ook waren de Arabieren samen met de Joden, de eersten die in de Middeleeuwen suikerplantages aanlegden in Sicilië. De naam ‘marsepein’ komt volgens sommigen dan ook van het Arabische ‘maulhaban”, zittende koning. Moorse bakkers in Spanje gebruikten namelijk een geldstuk waarop een vorst op zijn troon zat om hun marsepein te stempelen.
Marsepein werd zowel met de hand gemodelleerd als in keramische of houten vormen gedrukt. Met name het roze varken was en is populair; het staat symbool voor geluk en voorspoed.
Bron: Bakkersinbedrijf.nl
Dus Bigone, juist een heel symbolisch cadeau, deze geluksvarkentjes.
Beetje jammer is wel dat de bron niet vermeldt dat er meestal (varkens!!!) gelatine in marsepein zit... Reden dat marsepein ook taboe is voor vegetariërs en veganisten.
Verder vinden sommige moslims varkensafbeeldingen al trickie, laat staan dat ze zoiets zouden opeten.