badeendje schreef:Hoe kan het dat sommige mensen bepaalde etenswaren wel lekker vinden, maar andere mensen weer niet? Waarom lust ik wel spruitjes, maar m'n broertje niet?
Kan met veel dingen te maken hebben, tot allergie aan toe (zo heb ik een afkeer tegen boontjes...mijn hele leven al gehad. Een aantal jaren geleden met rauwe bonen moeten werken, en ik reageerde zo heftig op de sappen daarvan dat ik die avond nog bij de dokterswacht zat
)
Verder vond ik op internet;
Onze smaak is een zintuig.
Dit zintuig neemt dingen waar.
De informatie hiervan wordt opgeslagen in onze hersenen.
Vooral bij kinderen komt er erg veel nieuwe informatie binnen, omdat bijna alles nieuw is.
Deze informatie wordt bewust en onbewust op geslagen in onze hersenen en onderverdeeld in : heel lekker, lekker ,
beetje lekker, vies en heel vies.
Dit is de informatie voor de rest van ons leven , maar kan met het ouder worden veranderen.
Soms gaat het met deze informatie iets mis.
Bij het waarnemen van b.v. voedsel, gaan onze hersenen vooraf een verwachting vormen over de te verwachte smaak.
Als een kind weet wat een druif is, dan verwachten de hersenen vooraf: sappig zoet en fris van smaak.
Bij het zien van een olijf , denkt het kind , ha lekker een druif, de hersenen verwachten, sappig, zoet en fruitig.
Maar bij het eten van een olijf klopt het niet meer met de verwachting van de hersenen en zal het kind de olijf uitspugen en het erg vies vinden.
Deze ervaring blijft heel lang opgeslagen in de hersenen