Moderators: Ladybird, Mjetterd, xingridx, ynskek, Polly
ReBaTi schreef:Ik vind het onzin.
Je gaat een kat toch ook niet verbieden een vogeltje te vangen?
Die zet je toch ook niet op sojaproducten?
Het kan in deze tijd wel, de vegetariers doen het immers ook.
Kieffertje schreef:Wij kunnen dus ook prima zonder vlees. Inderdaad, wij zijn geen hernivoren, maar wij hebben vlees ook niet nodig.
Jennygirl"]
Denk eens aan alle dieren die door de varkens/ kippenpest en gekke koeiziekte afgeslacht moesten worden.
[/quote]
Die maatregel had vooral te maken met export (overheid ). Ze hadden er ook voor kunnen kiezen om te vaccineren (MKZ en Varkens/Vogelpest in ieder geval!!) Maar dan kwam er een export verbod. Maar ja dat was natuurlijk veel erger dan die dieren afmaken....
[quote="Jennygirl"]
Als ze dieren nu gewoon fatsoenlijk te eten geven (geen verpulverde botten van hun dode broertje)
[/quote]
Het verwerken van diermeel is inmiddels verboden, dus dat mag niet meer. Aan de andere kant: dat bevat wel precies de voedingstoffen die het dier nodig heeft om te groeien. Dus effiecienter voeren kan bijna niet.
En wat BSE betreft... Die link is (volgens mij) nog niet hard bewezen. Er bestaat ook een vermoeden dat een chemisch bestrijdingsmiddel de boosdoener was, omdat BSE ook bij enkele in het wild levende herten is geconstateerd en die eten geen brokken.... (of diermeel op een andere manier).
[quote="Jennygirl schreef:en de ruimte geven om te leven, dan zouden deze ziektes niet bestaan.
Botervlieg schreef:En als de omstandigheden voor slachtdieren nu verbeterd zijn, dan is dat niet aan de veehouders te danken, maar aan het aanhoudend gez**k van de consument(enorganisaties) en dierenbelangenorganisaties.
Botervlieg"]
En als het niet de veehouderij is waar je vraagtekens bij kunt zetten, dan wel de vleesverwerkende industrie.
De consumentenbond bijv. doet geregeld onderzoekjes naar hygiëne en bewerking van (verpakt) vlees/vis/gevogelte.
Dan kom je van die resultaten tegen als te oud, teveel bactieriën, varken als kalf verkopen, kippenvlees met water oppompen enz..
[/quote]
Ja das waar. Maar de veehouder wordt er vaak op aangekeken...
[quote="Botervlieg schreef:En als de omstandigheden voor slachtdieren nu verbeterd zijn, dan is dat niet aan de veehouders te danken, maar aan het aanhoudend gez**k van de consument(enorganisaties) en dierenbelangenorganisaties.
Desiree"]
[quote="Botervlieg schreef:En als de omstandigheden voor slachtdieren nu verbeterd zijn, dan is dat niet aan de veehouders te danken, maar aan het aanhoudend gez**k van de consument(enorganisaties) en dierenbelangenorganisaties.
boerinneke schreef:Maar goed.
Het ging dus over vegetariers. Iedereen moet zelf weten of ie wel of geen vlees eet. Ik vind alleen niet dat ze ( ff in t algemeen) de veehouderij zwart moeten maken. Ik zal niet zeggen dat ik achter legkippen sta ofzo (scharrelkippen hebben het trouwens niet veel beter... je kunt beter graseieren nemen: die kippen hebben wel ruimte en komen echt buiten).
Ik vind ook dat dieren de ruimte moeten hebben en natuurlijk gedrag moeten kunnen tonen.
Maar weet dit ook: kistkalveren bestaan niet meer (=verplichte groepshuisvesting), koeien hebben grote ruime stallen en lekkere ligboxen en krijgen een perfect afgepast rantsoen en weidegang. Varkens worden ook steeds vaker in groepen gehuisvest etc. etc.. Dus die hebben het echt zo slecht nog niet. En boeren hebben echt het beste voor met hun dieren. Ze zijn er dag en nacht voor in de weer... Dus die willen (het gros tenminste) echt wel meewerken aan beter welzijn en milieu.
Maar dat is ook duurder. Het kost meer tijd, ruimte en geld. Dus de producten worden duurder...
En daar komt de consument om de hoek kijken. Je kunt er natuurlijk voor kiezen geen vlees en eieren te eten prima.
Maar je kunt ook kiezen voor kwalitatief beter vlees (= duurder), zoals bijvoorbeeld scharrelvarkensvlees en graseieren...
En niet (wat de meeste doen) maar de goedkoopste uitkiezen.... Of de reclame meenemen...
Want dat is ook zo goedkoop (/efficient) mogelijk geproduceerd.
En als het niet in Nederland wordt 'gemaakt', dan wordt het uit het buitenland gehaald EN gegarandeerd dat de dieren het daar nog veel slechter hebben! Bovendien komt er dan ook nog het transport bij....