Hoe kook jij de rijst?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Roodvos

Berichten: 7452
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Op een bult SiO2

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-25 11:11

Dorine92 schreef:
Stoomoven ;)

Hoe maak jij de rijst klaar in de stoomoven?

Sinds mijn vorige reactie in dit topic en nu ben ik een (stoom)oven rijker geworden :D .

Shenavallie
Berichten: 13166
Geregistreerd: 12-08-06
Woonplaats: Waar ik dacht dat het nog groen en rustig is

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-25 11:41

Hier gaat rijst direct droog in de pan, heet water (waterkoker) erbij tot een vingerkootje boven de rijst, dan zachtjes met een deksel erop laten koken tot je "gaatjes" in de rijstmassa ziet. Gas uit, deksel er nog 5 minuten op laten staan en dan opscheppen maar. Niks afgieten, want dat is door de rijst opgenomen.

paars

Berichten: 6498
Geregistreerd: 16-04-04
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-25 18:10

Beetje kokend water uit de quooker in de pan, dan een kopje rijst en aan de kook brengen. Deksel erop en 10 min koken. Afgieten als er nog water op staat en anders niet.

Bokt op haar best _O- 5 pagina’s :+ . Op naar deel 2 getiteld ‘hoe kook jij de aardappelen?

verootjoo
Berichten: 36642
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-25 19:54

paars schreef:
Beetje kokend water uit de quooker in de pan, dan een kopje rijst en aan de kook brengen. Deksel erop en 10 min koken. Afgieten als er nog water op staat en anders niet.

Bokt op haar best _O- 5 pagina’s :+ . Op naar deel 2 getiteld ‘hoe kook jij de aardappelen?


Topic is ook al 2 jaar oud en vandaag weer omhoog gehaald :+

Ragdollcat
Berichten: 14795
Geregistreerd: 03-08-08
Woonplaats: Daar waar ik woon

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-25 20:30

Water aan de kook brengen en dan de rijst erin en zonder deksel koken.
Altijd 1 minuut korter dan de aangegeven tijd op de verpakking en dan afgieten, losroeren en zonder deksel laten uitdampen. Ik was de rijst ook niet.

Sentir

Berichten: 617
Geregistreerd: 15-03-24

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-25 20:35

Wij hebben een rijstkoker. We wassen de rijst meerdere keren tot het water jiet meer troebel is. En dan water erbij tot je eerste plooi van je wijsvinger. :D

Zie nu pas dat het topic 2 jaar oud is haha _O- wat is er gebeurd?

troi
Berichten: 17550
Geregistreerd: 12-09-08
Woonplaats: Boven Zwolle

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-25 20:38

Goede rijst kopen. Van de toko dus en zeker geen lassie en consorten

Dan wassen, minstens 3x, 1deel rijst op 1.5deel water. Beetje zout. 17 minuten koken. Dan is het water opgenomen. Dan 10 minuten nazwellen. Nooit tussendoor de deksel eraf halen, pas als je het gaat eten .

chanicha

Berichten: 13113
Geregistreerd: 14-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-25 21:52

Wij hebben altijd Tilda Basmati rijst en een rijstkoker, ideaal en heerlijke rijst!

Dallista

Berichten: 4509
Geregistreerd: 10-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-01-25 22:07

Hele goedkope rijstkoker, merk geen idee, destijds paar tientjes voor betaald, ding is vermoedelijk al zo’n 20 jaar oud. Ik hoop dat het nog vele jaren meegaat!

Hoe simpeler hoe beter, cupjes rijst erin, de pan met water vullen tot aan het cijfertje in de pan dat het aantal cupjes rijst matcht, zet aan, en wachten tot ‘ie vanzelf op klaar cq. warmhoud stand springt.

Werkt tot nu toe met alle rijst die ik er ooit in gekookt heb, surinaams, jasmijn, basmati, maar ook kleefrijst soorten.

Met water spoelen doe ik alleen bij kleefrijst en jasmijn rijst.

Risotto, lontong en congee maak ik in de pressure cooker, dat zijn andere takken van sport. ;-)

prugelpiet

Berichten: 13024
Geregistreerd: 20-01-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-25 08:58

Ik schop het nog weer even omhoog :D

Ik ben inmiddels een rijstkoker rijker, maar ik vind het nog maar een ingewikkeld ding.

Kan ik alle rijstsoorten erin maken? Gaat het ook goed met sushi rijst? Houd ik de verhoudingen op de verpakking van de rijst aan, of kan je voor vrijwel alle rijst soorten 1 kopje rijst op 1,5 kopje water aanhouden? :o?

De gebruiksaanwijzing van het apparaat brengt me nergens, dus ik heb eigenlijk geen idee hoe het werkt. Hij kan aan en warm houden. Maar ik weet ook niet hoelang die aan staat en of dat lang genoeg is voor alle rijst soorten.

chanicha

Berichten: 13113
Geregistreerd: 14-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-25 09:42

Ik doe altijd een vingertop water boven de rijst en het is altijd goed.
De maten die erin staan let ik nooit op.

Lizz

Berichten: 9107
Geregistreerd: 18-10-02
Woonplaats: Hier aan de kust, de Zeeuwse kust...

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-25 10:28

Meestal zit er een maatbekertje bij.

Bijvoorbeeld:
1 beker rijst is water tot streepje 1
2 bekers rijst is water tot streepje 2
Etc.

Wij hebben wisselend witte en zilvervliesrijst. Werkt altijd, maar weet niet hoe dit zit met sushi rijst. Dat doe ik daar niet in.

_Christina

Berichten: 1651
Geregistreerd: 26-01-11
Woonplaats: Grensgebied

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-25 10:33

Sushi rijst toevallig laatst erin gehad, gaat helemaal goed! Hier idd ook het aantal bekers rijst is het cijfer tot waar het water moet komen. Bij mij komt dat eigenlijk altijd uit op een verhouding van 1:1, dus net zoveel bekers water als rijst.

Je kunt er ook prima onderin rauwe kip (niet bevroren!) en boven (als je zo'n mandje hebt) of onderin groente (bv sperziebonen, bloemkool, edamame) op de rijst gooien. Of zo'n pot hak Mexicaans (onderin) bij de rijst. Daar pas je het water dan niet op aan, dat blijft gekoppeld aan de hoeveelheid rijst. Dus het makkelijkst is om eerst rijst+water te doen en dan de rest erbij.
Je kunt ook twee bekers water zonder rijst doen en in het mandje gyoza leggen :j
Om maar wat te noemen.

Temeraire

Berichten: 3684
Geregistreerd: 27-06-04
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-25 10:59

Ik vind het wel leuk om te lezen hoe mensen hun rijst koken, al zijn de reacties dan grotendeels wat ouder :D

Ik verbaas me erover hoe mensen rijst koken alsof het pasta is :+
Willekeurige hoeveelheden water, afgieten... snap wel dat sommige mensen daar stress van krijgen.

Ik kook zelden rijst maar als ik het doe, dan wel door het droog te koken, soms in bouillon ipv water.

Recepten met scheut olie etc zijn wel heel lekker maar maken het wel gelijk een stuk calorierijker. Maar goed dat is meestal zo als je iets lekkerder wil maken :+

Kabayo

Berichten: 15331
Geregistreerd: 30-05-12

Re: Hoe kook jij de rijst?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-25 11:13

Water laten koken, rijst er in. Beetje roeren, klaar

Soms lui, direct rijst er in voordat t kookt. Maar gaat altijd goed. Deksel gebruik ik nooit

prugelpiet

Berichten: 13024
Geregistreerd: 20-01-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-25 11:16

Bedankt voor de tips :D Ik ga er eens mee aan de slag.

Tot nu toe heb ik inderdaad alleen Gyoza erin gedaan in het mandje. Dat ging goed en was erg lekker :j
Maar ik heb hem natuurlijk gekocht voor de rijst, maar ik kwam er niet uit. Hoe moeilijk kan iets zijn zou je denken :+

Karlijnxxx
Berichten: 1519
Geregistreerd: 09-07-10

Re: Hoe kook jij de rijst?

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-25 11:20

Rijst wassen, met laagje water in de multicooker en dan programma laten lopen. Echt heerlijke rijst.

Cambionn

Berichten: 1546
Geregistreerd: 15-02-23
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-25 11:22

Ik maak het zoals geleerd van mijn Chinese vriendin, krijg er veruit de beste rijst uit:
・Rijst wassen tot het water helder is en blijft.
・Water erbij tot het een vingertopje boven de rijst uit komt.
・Koken tot precies het punt dat er geen water meer is.

En eventueel een klein beetje boter erin voor de smaak.

prugelpiet schreef:
Kan ik alle rijstsoorten erin maken? Gaat het ook goed met sushi rijst? Houd ik de verhoudingen op de verpakking van de rijst aan, of kan je voor vrijwel alle rijst soorten 1 kopje rijst op 1,5 kopje water aanhouden? :o?
Diezelfde Chinese vriendin zegt altijd dat alle rijst "gewoon rijst" is, en dat dingen als sushi rijst, snelkook rijst, etc rare marketing woorden uit het westen zijn (en vaak om lage kwaliteit rijst duurder te verkopen). Echte "soorten" als jasmin en basmati enzo hebben kleine verschillen maar voor koken aan zich maakt dat niet uit. In Japan wordt sushi ook gemaakt van "normale" rijst, alleen nét ff anders gekookt zodat het iéts meer plakt ;) .

Punt is, alles zou erin moeten kunnen want de verschillen zijn meer kwaliteit en marketing dan dat het een ander product is. Nouja, wellicht niet die zakjes die je met zak en al in de pan gooit, maar dat komt door het zakje (en is wel heel slecht := ).

prugelpiet schreef:
Tot nu toe heb ik inderdaad alleen Gyoza erin gedaan in het mandje. Dat ging goed en was erg lekker :j
Maar ik heb hem natuurlijk gekocht voor de rijst, maar ik kwam er niet uit. Hoe moeilijk kan iets zijn zou je denken :+
Rijsrcookers zijn ook gewoon fancy gespecialiseerde stomers. Die hier zijn trouwens sowieso niet zo bijzonder. Niet beter dan goed koken in een pan (of eventueel in een reguliere stomer). Als je er 1 uit Azië kan halen wordt het anders. Maar vergeleken met de moderne rijstcookers in Azië zijn die hier echt jaren "80 modellen.
Laatst bijgewerkt door Cambionn op 21-04-25 11:27, in het totaal 3 keer bewerkt

truus1970

Berichten: 1262
Geregistreerd: 07-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-04-25 11:24

Rijst in de pan, centimeter water erop. 15 minuten laten koken. Pot uit en nog 15 minuten ongeveer laten staan. Losroeren met vork en klaar.

_Christina

Berichten: 1651
Geregistreerd: 26-01-11
Woonplaats: Grensgebied

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-25 01:26

Cambionn schreef:
prugelpiet schreef:
Kan ik alle rijstsoorten erin maken? Gaat het ook goed met sushi rijst? Houd ik de verhoudingen op de verpakking van de rijst aan, of kan je voor vrijwel alle rijst soorten 1 kopje rijst op 1,5 kopje water aanhouden? :o?
Diezelfde Chinese vriendin zegt altijd dat alle rijst "gewoon rijst" is, en dat dingen als sushi rijst, snelkook rijst, etc rare marketing woorden uit het westen zijn (en vaak om lage kwaliteit rijst duurder te verkopen). Echte "soorten" als jasmin en basmati enzo hebben kleine verschillen maar voor koken aan zich maakt dat niet uit. In Japan wordt sushi ook gemaakt van "normale" rijst, alleen nét ff anders gekookt zodat het iéts meer plakt ;) .

Ik vond de sushi rijst toch echt wel beduidend anders met dezelfde manier van koken die ik voor de basmati rijst gebruik. Los van dat de korrel een andere vorm heeft.

TurdusMerula

Berichten: 24074
Geregistreerd: 09-04-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-25 01:36

Sushirijst komt hier ook prima uit de rijstkoker. Ik had dezelfde 'angst' maar het is geen probleem.

Overigens stond er in de gebruiksaanwijzing van mijn rijstkoker wel iets over verschillende soorten rijst en verhoudingen, maar ik heb daar verder nooit meer naar gekeken. :') En dus ook geen last van gehad. :Y)

Schuur_

Berichten: 5384
Geregistreerd: 09-08-05

Re: Hoe kook jij de rijst?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-25 07:40

Ik voelde mij al dom dat ik de maataanduiding van de rijstkoker niet snapte. Naar aanleidign van dit topic heb ik 2 jaar geleden een mini rijstkoker gekocht maar eigenlijk spijt dat ik niet voor een normale maat ben gegaan.

Wat is het verschil tussen de 'aziatische' en de 'jaren 80' modellen?

Cambionn

Berichten: 1546
Geregistreerd: 15-02-23
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-25 12:32

_Christina schreef:
Cambionn schreef:
Diezelfde Chinese vriendin zegt altijd dat alle rijst "gewoon rijst" is, en dat dingen als sushi rijst, snelkook rijst, etc rare marketing woorden uit het westen zijn (en vaak om lage kwaliteit rijst duurder te verkopen). Echte "soorten" als jasmin en basmati enzo hebben kleine verschillen maar voor koken aan zich maakt dat niet uit. In Japan wordt sushi ook gemaakt van "normale" rijst, alleen nét ff anders gekookt zodat het iéts meer plakt ;) .
Ik vond de sushi rijst toch echt wel beduidend anders met dezelfde manier van koken die ik voor de basmati rijst gebruik. Los van dat de korrel een andere vorm heeft.
Ik zeg ook dat je gewone rijst anders moet koken om er sushi mee te maken, daarna is het net zoals "sushi rijst".

"Sushi rijst" is gewoon normale rijst, vaak van lage kwaliteit, voorbewerkt zodat jij het niet meer anders hoeft te koken met daarna een hogere prijs omdat het verkocht wordt als iets "speciaals". Maar verder is het gewoon normale rijst, er bestaat geen speciale "sushi rijst". En je kan het dus net zo koken als je elke andere vorm van rijst zou doen, of dat nou een pan is, een stomer, of een rijstkoker. Want het is allemaal gewoon rijst.

Korelvorm ligt aan het soort rijst, net zoals dat jasmin en basmati anders is. Maar zoals gezegd maakt dat weinig uit voor hoe je het kookt.

Cambionn

Berichten: 1546
Geregistreerd: 15-02-23
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-25 12:43

Schuur_ schreef:
Wat is het verschil tussen de 'aziatische' en de 'jaren 80' modellen?
Dat de dingen hier de rijst niet beter koken dan goed koken in een pan of stomer (rijst 10 minuten in pan met kokent water gooien dan afgieten valt daar niet onder). Het zijn gewoon stomers gemarket op rijst, maar op technisch vlak zijn ze verder niet bijzonder. De moderne in Azie hebben allerlij snufjes en opties specifiek om je rijst te perfectioneren, meer dan een reguliere stomer kan.

Rijstkokers hier werken verder prima hoor. Ze zijn niet "verkeerd" ofzo. Ze doen alleen weinig bijzonders dat een reguliere stomer niet kan. Zelf zou ik dus gewoon een pan of stomer gebruiken tenzij ik kan importeren (en kook dus nog altijd in een pan, hoewel ik wel een stomer heb). Meeste Aziaten die ik ken, koken hun rijst daarom ook in een pan of stomer (meestal dat laatste want het is gewoon makkelijker omdat je niet zo hoeft op te letten op aanbakken). Vind het het geld voor een speciaal eigen product niet waard anders. Maar die keuze is natuurlijk voor iedereen aan zich. Ik noemde het meer omdat mensen niet altijd doorhebben hoe niet bijzonder de rijstkokers hier zijn.
Laatst bijgewerkt door Cambionn op 22-04-25 12:47, in het totaal 1 keer bewerkt

Suliko

Berichten: 4994
Geregistreerd: 06-12-14
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-25 12:47

Cambionn, dat klopt niet, sushirijst is geen 'normale' rijst zoals wij die kennen als basmati of jasmijn. De vraag is alleen, wat is 'normale' rijst? Voor ons is dat vaak basmati en jasmijn rijst, die hebben een wat langere korrel en minder zetmeel. Rijstsoorten die voor sushi worden gebruikt hebben een kortere, ronde korrel met meer zetmeel, waardoor het plakt. Voorbeelden van rijstsoorten die een rondere korrel en meer zetmeel hebben zijn sasanishiki en koshihikari. Overigens hebben ze in Japan sowieso de voorkeur voor kortkorrelige kleefrijst zoals die twee laatstgenoemde en gebruiken ze juist minder vaak basmati of jasmijnrijst wat wij als 'normale' rijst beschouwen.
Niet alleen Japan, veel Aziatische landen (Vietnam, Indonesië, Thailand, China) gebruiken kortkorrelige kleefrijst als standaard, dus niet alleen voor sushi, ook bij curry's en in soepen. Traditioneel eten zij het ook met handen of stokjes, wat lastiger gaat met langkorrelige rijst die minder kleeft. In India gebruiken ze dan weer vaker basmati of jasmijn rijst.