Dorine92 schreef:Stoomoven
Hoe maak jij de rijst klaar in de stoomoven?
Sinds mijn vorige reactie in dit topic en nu ben ik een (stoom)oven rijker geworden

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird
paars schreef:Beetje kokend water uit de quooker in de pan, dan een kopje rijst en aan de kook brengen. Deksel erop en 10 min koken. Afgieten als er nog water op staat en anders niet.
Bokt op haar best5 pagina’s
. Op naar deel 2 getiteld ‘hoe kook jij de aardappelen?’
prugelpiet schreef:Diezelfde Chinese vriendin zegt altijd dat alle rijst "gewoon rijst" is, en dat dingen als sushi rijst, snelkook rijst, etc rare marketing woorden uit het westen zijn (en vaak om lage kwaliteit rijst duurder te verkopen). Echte "soorten" als jasmin en basmati enzo hebben kleine verschillen maar voor koken aan zich maakt dat niet uit. In Japan wordt sushi ook gemaakt van "normale" rijst, alleen nét ff anders gekookt zodat het iéts meer plaktKan ik alle rijstsoorten erin maken? Gaat het ook goed met sushi rijst? Houd ik de verhoudingen op de verpakking van de rijst aan, of kan je voor vrijwel alle rijst soorten 1 kopje rijst op 1,5 kopje water aanhouden?
prugelpiet schreef:Rijsrcookers zijn ook gewoon fancy gespecialiseerde stomers. Die hier zijn trouwens sowieso niet zo bijzonder. Niet beter dan goed koken in een pan (of eventueel in een reguliere stomer). Als je er 1 uit Azië kan halen wordt het anders. Maar vergeleken met de moderne rijstcookers in Azië zijn die hier echt jaren "80 modellen.Tot nu toe heb ik inderdaad alleen Gyoza erin gedaan in het mandje. Dat ging goed en was erg lekker![]()
Maar ik heb hem natuurlijk gekocht voor de rijst, maar ik kwam er niet uit. Hoe moeilijk kan iets zijn zou je denken
Cambionn schreef:prugelpiet schreef:Diezelfde Chinese vriendin zegt altijd dat alle rijst "gewoon rijst" is, en dat dingen als sushi rijst, snelkook rijst, etc rare marketing woorden uit het westen zijn (en vaak om lage kwaliteit rijst duurder te verkopen). Echte "soorten" als jasmin en basmati enzo hebben kleine verschillen maar voor koken aan zich maakt dat niet uit. In Japan wordt sushi ook gemaakt van "normale" rijst, alleen nét ff anders gekookt zodat het iéts meer plaktKan ik alle rijstsoorten erin maken? Gaat het ook goed met sushi rijst? Houd ik de verhoudingen op de verpakking van de rijst aan, of kan je voor vrijwel alle rijst soorten 1 kopje rijst op 1,5 kopje water aanhouden?.
_Christina schreef:Ik zeg ook dat je gewone rijst anders moet koken om er sushi mee te maken, daarna is het net zoals "sushi rijst".Cambionn schreef:Ik vond de sushi rijst toch echt wel beduidend anders met dezelfde manier van koken die ik voor de basmati rijst gebruik. Los van dat de korrel een andere vorm heeft.Diezelfde Chinese vriendin zegt altijd dat alle rijst "gewoon rijst" is, en dat dingen als sushi rijst, snelkook rijst, etc rare marketing woorden uit het westen zijn (en vaak om lage kwaliteit rijst duurder te verkopen). Echte "soorten" als jasmin en basmati enzo hebben kleine verschillen maar voor koken aan zich maakt dat niet uit. In Japan wordt sushi ook gemaakt van "normale" rijst, alleen nét ff anders gekookt zodat het iéts meer plakt.
Schuur_ schreef:Dat de dingen hier de rijst niet beter koken dan goed koken in een pan of stomer (rijst 10 minuten in pan met kokent water gooien dan afgieten valt daar niet onder). Het zijn gewoon stomers gemarket op rijst, maar op technisch vlak zijn ze verder niet bijzonder. De moderne in Azie hebben allerlij snufjes en opties specifiek om je rijst te perfectioneren, meer dan een reguliere stomer kan.Wat is het verschil tussen de 'aziatische' en de 'jaren 80' modellen?