Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Moderators: Polly, Muiz, NadjaNadja, Telpeva, Essie73, ynskek, Ladybird

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
daantjuhhh

Berichten: 28188
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-07-23 18:58

Hallo iedereen.

Opgegroeid in de jaren 80/90 kregen wij gemiddeld 1 tot 2x per week een gehaktbal.

Toen ik op mijzelf kwam te wonen heb ik de eerste 10 jaar geen AVG meer gegeten.
Maar nu af en toe maak ik een uitzondering.

Eerlijk: ik mis mijn vaders gehaktballen.
De smaak die ik heb is goed, maar de structuur niet.

Mijn vader gebruikt net als mij half om half gehakt.
Ik doe er mosterd, ketjap manis, kruiden, ei en paneermeel door.
Maar die van mij zijn dichter van structuur dan die van mijn vader.

Die van mijn vader zijn net iets kruimeliger.
Moet ik dan misschien iets meer paneel meer gebruiken?

prompter

Berichten: 13967
Geregistreerd: 28-09-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 19:01

Beschuit ipv paneermeel?

Kinke

Berichten: 21143
Geregistreerd: 20-02-04
Woonplaats: Overijssel

Re: Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 19:09

probeer eens een paar zonder ei

marleen_88

Berichten: 15503
Geregistreerd: 21-05-04
Woonplaats: Regio Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 19:13

Ik zou voor minder/geen paneermeel of beschuit gaan. Ik heb dat er nooit doorheen en heb altijd luchtige gehaktballen.

purny

Berichten: 28810
Geregistreerd: 08-06-06
Woonplaats: Den haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 19:19

Wat is de bron waar je het op bereid?
Inductie of gas of electra?

daantjuhhh

Berichten: 28188
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-07-23 19:22

purny schreef:
Wat is de bron waar je het op bereid?
Inductie of gas of electra?

Op gas.

daantjuhhh

Berichten: 28188
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Re: Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-07-23 19:24

Mijn vader doet ook paneermeel en ei.

Dus dat zou raar zijn om te verwijderen.
Het waren ook geen stuiterballen hoor.
Maar net iets luchtiger zou fijn zijn

Afbeelding

Maartje1990

Berichten: 22358
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: Kessel (Limburg)

Re: Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 19:27

Koopt je vader het gehakt wellicht bij de slager en jij de supermarkt?

Diddykong

Berichten: 1698
Geregistreerd: 09-05-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 19:30

Kwaliteit van het gehakt wil ook wel eens verschil maken :o. Ik haal het altijd bij de slager. En ik denk dat te dichte ballen net te nat zijn. Dus ik zou dan iets meer paneermeel gebruiken. En de ballen arroseren.

C_arola
Moderator Over Paarden & Markt

Berichten: 72138
Geregistreerd: 24-05-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 19:30

Scheutje melk wellicht? Klinkt raar maar dat zorgt hier voor wat luchtige gehaktballen. In combinatie met runder gehakt, kruiden, ei en beschuit. Ik doe alles op gevoel erin en de gehaktballen zijn daardoor lekker.

Lielle

Berichten: 66423
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 19:33

ik zou idd ook spelen met hoeveelheid ei, paneermeel en evt melk. Daarnaast langer of juist korter doorkneden, en idd de kwaliteit van het gehakt.

chanicha

Berichten: 12923
Geregistreerd: 14-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 19:37

Ik gebruik de grote zakjes kruiden waar paneermeel inzit, die een uitje snipperen, een ei en wat ketjap.
Ook zorg ik dat er geen lucht in de ballen zit dus stevig draaien.
Ik heb altijd hoh gehakt van de slager.

daantjuhhh

Berichten: 28188
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-07-23 19:41

Ik denk toch dat ik het moet vinden in de verhoudingen.
Mijn vader koopt net als mij gehakt bij de AH.
Alle ingrediënten zijn hetzelfde, alleen zijn die van mij dus minder luchtig.

Of ik kneed te veel of de verhouding ei/paneermeel is anders.
Laatst bijgewerkt door daantjuhhh op 11-07-23 19:44, in het totaal 1 keer bewerkt

Doubtless

Berichten: 8819
Geregistreerd: 29-12-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 19:41


verootjoo
Berichten: 36485
Geregistreerd: 19-10-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 19:42

Minder paneermeel maakt het kruimiger, meer paneermeel maakt het steviger. :j

En op hoger vuur aanbraden voor krokante korst en daarna op heel laag vuur afgaren houdt ze ook luchtig en sappig :9
Laatst bijgewerkt door verootjoo op 11-07-23 19:43, in het totaal 1 keer bewerkt

daantjuhhh

Berichten: 28188
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-07-23 19:43

verootjoo schreef:
Minder paneermeel maakt het kruimiger, meer paneermeel maakt het steviger. :j

Ah kijk daar was ik benieuwd naar.
Ik zal de volgende keer minder gebruiken.

secricible

Berichten: 26205
Geregistreerd: 07-07-04
Woonplaats: Maasbommel

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 19:48

verootjoo schreef:
Minder paneermeel maakt het kruimiger, meer paneermeel maakt het steviger. :j

En op hoger vuur aanbraden voor krokante korst en daarna op heel laag vuur afgaren houdt ze ook luchtig en sappig :9


Yes, precies dit!
En langer kneden maakt het ook steviger en korter kneden luchtiger.

daantjuhhh

Berichten: 28188
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Re: Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-07-23 19:53

Ja ik heb ook wel aardig gekneed.
Ik zal de volgende keer minder kneden en minder paneermeel gebruiken. Kijken hoe ze dat worden.

purny

Berichten: 28810
Geregistreerd: 08-06-06
Woonplaats: Den haag

Re: Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 19:59

Mijn vader heeft een petroleumstelletje. Zij koken op inductie.
Ik weet niet of dat hetzelfde effect heeft op gas, dat er een verschil in zit. Dus eerst aanbraden op gas en dan op de petroleumstelletje

daantjuhhh

Berichten: 28188
Geregistreerd: 23-11-04
Woonplaats: The Netherlands

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-07-23 20:08

purny schreef:
Mijn vader heeft een petroleumstelletje. Zij koken op inductie.
Ik weet niet of dat hetzelfde effect heeft op gas, dat er een verschil in zit. Dus eerst aanbraden op gas en dan op de petroleumstelletje

Mijn vader heeft ook gewoon een gasstel net als ik.
Dus daar zit ook geen verschil tussen.

prompter

Berichten: 13967
Geregistreerd: 28-09-02

Re: Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 20:09

Paneermeel gaat snel een beetje samenklonteren, dus wellicht dat minder de truc is :)

Whizz
Berichten: 1249
Geregistreerd: 24-06-07

Re: Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 20:21

Niet te stevig aandrukken als je ballen rolt, dat helpt ook. En nou heb ik trek in een gehaktbal _O-

verootjoo
Berichten: 36485
Geregistreerd: 19-10-03

Re: Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 20:38

Ja ik heb ook zin in een gehaktbal :9 maar heb ze toevallig zondag nog gemaakt.
Hier behoren ze ook wel tot het vaste menu. Lekker oudhollandsche gehaktbal :))

Exitium

Berichten: 8033
Geregistreerd: 03-04-13
Woonplaats: Zuilichem

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 21:29

daantjuhhh schreef:
Ja ik heb ook wel aardig gekneed.
Ik zal de volgende keer minder kneden en minder paneermeel gebruiken. Kijken hoe ze dat worden.

Goede kans dat dat het is dan. Net lang genoeg kneden om alles door elkaar te mengen en daarna direct stoppen en ballen rollen. Als je te lang kneedt krijg je taaie gehaktballen :)

FleurSandro

Berichten: 1967
Geregistreerd: 06-10-12

Re: Hoe krijg je de perfecte gehaktbal?

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-23 21:35

Wij doen altijd een beschuitje erdoor, dat is ook zeker het proberen waard. Erg lekker! En idd niet te lang kneden dan blijven ze lekker grof