oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Moderators: Essie73, NadjaNadja, Muiz, Telpeva, ynskek, Ladybird, Polly

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
duikpaardje

Berichten: 1499
Geregistreerd: 05-03-02
Woonplaats: lekkerkerk

oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-10-08 16:35

Je wordt wat ouder en dan ga je gekke dingen doen Bloos

Had ineens trek in oude, hollandse kost : aardappels, vlees en groente.

Ik zit dus nu te bokken met de geur van draadjesvlees en appelmoes.
Kan niet wachten tot alles straks op tafel staat.

Hebben jullie dat ook wel eens, gewoon geen zin in snelle maaltijden en pasta's enzo.

Lalidan
Hoofd Wiki
Zeg maar Lila-Dan!
Of toch Heidepaars?

Berichten: 20315
Geregistreerd: 17-05-06
Woonplaats: TellentotdatPOEF-topic

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-08 16:40

Oh, heerlijk!! Mijn moeder heeft van het weekend draadjesvlees met stoofpeertjes en aardappels gemaakt, en ik mocht blijven eten. Njammie.
Vervolgens heeft ze ook nog een stoofpot gemaakt, die ik mee naar huis kon nemen. Echt zalig.

Ik ben gek op dat soort eten, maar zelfs bijvoorbeeld macaroni maken is vaak al te veel qua energie, laat staan zulk eten koken. Maar ik ben er wel gek op!

Ir111

Berichten: 12753
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-10-08 16:42

Super super super lekker!!! *LOL* Dat is het fijne van de wintertijd, dan maak ik weer draadjesvlees en zelf gemaakte groentensoep. Heerlijk!

Super huiselijk vind ik dat, lekker in huis rondklooien terwijl de geur van draadjesvlees zich langzaam verspreid. En dan s avonds een heerlijk bord eten hebben! Vingers aflikken

Ik maak het niet vaak maar geniet er dus wel van zoals je leest! Haha!

Lotje02

Berichten: 4006
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Tilburg

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-10-08 09:02

Ja, ik heb ook soms zomaar opeens zin in degelijk hollands eten!
Zeker in de winter als het vroeg donker is en ik 's avonds niks meer hoef!

Sandrina
Berichten: 4077
Geregistreerd: 04-12-06
Woonplaats: Houten

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 16:11

Bij mij staat ook het rundlees al te sudderen en de bouillon voor de groentesoep staat er naast. Meestal staan dat soort gerechten bij mij van de vroege ochtend tot we gaan eten op het fornuis. Heerlijk die winterse geuren!
Waar maken jullie de bouillon van? een schenkel een mergpijpje of echt soepvlees?
Ik neem vaak een riblap als ie in de reclame is en snijd hem in dobbelsteentjes.

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 16:20

ik maak soepbouillon altijd van een mergpijpje en rundvlees
of een schenkel,is ook heel erg lekker!
laatst kwam ik er achter dat je ook heel goed ribbetjes/krabbetjes( of hoe je ze noemt) kunt gebruiken
ik dacht dat ik nog rundvlees had,maar dat was dus niet zo dus had ik nog ribbetjes liggen.
smaakte prima Haha!

waar ik absoluut in het begin al de bouiilon mee op smaak maak is een gesnipperd uitje er bij in doen.
geeft een heerlijke smaak aan de bouillon.

Sandrina
Berichten: 4077
Geregistreerd: 04-12-06
Woonplaats: Houten

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 16:42

Ribbetjes en krabbetjes is varkensvlees. Kan heel goed voor de erwtensoep!
Weet je wat heerlijk is? Moet je wel eerst de krabbetjes schoonmaken van bloed en bloedvaten! in handsame stukken snijden.
Krabbetjes ruim bestrooien met een grilkruid dat je lekker vindt, bijna droog marineren. Goed in laten trekken, daar mee bedoel ik niet minder dan een uur of 5/6. Dan in de oven bakken/grillen ong. een uur. Heerlijk met salade, gebakken aardappeltjes en knoflooksaus Vingers aflikken

Ir111

Berichten: 12753
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 16:44

Morgen gaat ook de groentesoep op t vuur! *LOL*

Ik trek de boullion met een mergpijpje en runderpoulet. En wortel, ui en kruidenbuiltjes. Dan lekker zeker 4 uur laten trekken. Vingers aflikken

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 16:44

Twee weken geleden hachee gemaakt, vorige week stamppot peen en uien met draadjesvlees............. HEERLIJK!!! Lachen

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 16:45

vraag ik me af he...hoeveel bouilonblokjes doen jullie altijd in een pan soep?

Ir111

Berichten: 12753
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 16:45

O ja, stamppot komt dit weekend ook op tafel, bietjes stamppot en andijvie stamppot. Vingers aflikken

KiWiKo

Berichten: 51672
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 16:45

ik geen, ik koop altijd de basisbouillions van Maggi Lachen

Ir111

Berichten: 12753
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 16:46

ellepel schreef:
vraag ik me af he...hoeveel bouilonblokjes doen jullie altijd in een pan soep?

Ik doe er altijd een pakje droge rundvlees soep van Honig in. Meestal is een boullionblokje dan niet meer nodig.

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 16:48

ik doe er altijd wel een stuk of vier in.
die blokjes van maggi bedoel ik dan he?
dan word het wat zouter, en voller van smaak heb ik het idee.
is dan voor ongeveer 2,5 liter soep

Ir111

Berichten: 12753
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 16:54

Ik gebruik kruidenbuiltjes als ik de boullion trek, mss maakt dat ook uit?

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 16:58

ja die heb ik hier ook wel,van die theezakjes he?
soms gebruik ik die,maar meestal doe ik laurier,kruidnagel en dan een maggiblokje in de soep

Ir111

Berichten: 12753
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 16:59

Ja, inderdaad! Ja

Die laat ik meetrekken met het vlees en peen/ui. Dan later dus t pakje droge soep erdoor en klaar. Nu ik er over nadenk, toen ik een keer geen droge soep had heb ik idd boullionblokjes gebruikt.

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 17:01

ik had laatste een pakje droge soep door de tomaten/groentesoep gedaan.
werden het allemaal klontjes Clown

die gebruik ik dus niet meer,is ook niet nodig, met een extra blokje smaakt het toch lekkerder vind ik
Laatst bijgewerkt door ellepel op 31-10-08 17:05, in het totaal 1 keer bewerkt

Cyntje
Berichten: 23461
Geregistreerd: 31-10-05

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-08 17:03

Misselijk ( sorry )
Dit is echt mijn grootste nachtmerrie Nagelbijten / Gniffelen

Draadjesvlees, jakkiebah!

Sandrina
Berichten: 4077
Geregistreerd: 04-12-06
Woonplaats: Houten

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 08:51

ellepel schreef:
vraag ik me af he...hoeveel bouilonblokjes doen jullie altijd in een pan soep?


Ik houd per halve liter water een bouillonblokje aan, dat doe ik er al in als ik het vlees met het water opzet. Dan worden de vleestukjes die ik er later (als de soepgroente gaar is)weer bij doe ook van de kruiden en het zout doordrongen. Doe je de boullinblokjes pas op het laatst er bij dan is het vlees zo laf van smaak. En de bouillon ruikt lang zo lekker niet!
Ben bezig aan een grote pan; krijgen morgen eters!
Heerlijk dat koude weer; dan wordt er weer lekker soep gemaakt.

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 08:53

midden in de zomer maak ik ook soep hoor, en stamppot Haha!

binnkort wel weer es snert maken.
ben er zelf niet zo'n hele fan van,maar vriendlief lust er echt wel veel van

Ir111

Berichten: 12753
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:05

Snert, heb jij daar een goed recept voor? Ik vind het spul uit blik meestal goed te doen dus daar laat ik het bij. Heb het nog nooit zelf gemaakt.

_Yasmine_

Berichten: 4582
Geregistreerd: 12-03-08
Woonplaats: Bij een kapotte Hefbrug

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:13

wat grappig wij eten nog steeds 6 dagen in de week vlees, groente, aardappelen Haha!
en de andere dag stampot// pasta/ of iets makkelijks..

ellepel

Berichten: 48930
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:16


Boktpony
Berichten: 10128
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Ergens in Gelderland!

Re: oud-hollandse kost : draadjesvlees en appelmoes

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-08 10:23

ellepel schreef:
ik doe er altijd wel een stuk of vier in.
die blokjes van maggi bedoel ik dan he?
dan word het wat zouter, en voller van smaak heb ik het idee.
is dan voor ongeveer 2,5 liter soep

zo'n blokje is toch voor een halve liter soep? want ik gebruik er ook altijd zoveel Clown

maar wij trekken de soep ook van een schenkeltje en een uitje en ook vaak een wortel maar die vergeet ik vaak Ach gut

draadjesvlees kende ik tot vorig jaar gewoon niet Clown had echt werkelijk geen idee waar sommige het over hadden totdat ik het thuis vroeg en ik er achter kwam dat ik dat al jaren eet alleen dan onder een andere naam Cool

verse appelmoes is ook echt super lekker en word hier nu ook dagelijks gemaakt Vingers aflikken

op zich koken we best vaak ouderwets en vind het echt heerlijk! alleen de tijd die er in gaat zitten Ach gut of nou ja tijd... het kost niet super veel tijd, maar je moet er wel thuis voor blijven om je pannetje in de gaten te houden.